23.04.2009

BENİM İŞLER YAVAŞ YAVAŞ RAYINA GİRİYOR

Düldül ve ben yeniden tırmalamaya başladık. O kadar karışık bir tempomuz varki, nerde ne yapacagım belli değil. Metro kovanlarıma kat yaptım, yeni suluklar ve metro kovan şuruplukları arılığa taşınırken.
Metro kovanlarımın şu an itibariyle üçü kata çıktılar. Birisinide yakında kata çıkaracağım. Bu kovanlara ilk etapta karniyol melezi anaarılar verildi. Diğer anaarıların ne gibi performans gösterecegi belli olmadıgından, bilindik bir anaarıyla yola çıktım. Karniyol kafkas arılarına göre günlük 500 yumurta fark atan bir arı ve bu kovanlarında bir an önce arıyla dolup peteklerine yumurta basılması gerekiyor.
Bir kovanın arısı yetersizdi, tüm kovanlardan birer çıta arı alıp bu kovvana ilave verdim.
Kutuçıtalarını kabartıp birde yumurta basıldımı gerisi kolay. Bir hafta sonrası arılıkta çok az katsız arım kalacak. Bu metro çıtalarına yavru basıldıgında, örnek 15 çıta arıya larvalı çıtaları dizdiniz, kovandaki genç işçiler bu çıtadaki larvaları besleme gelecekler. Bir kaç gün sonra üstündeki arıyla alıp kutu gözlerine koyacagız. Bunlar benim kendi kendime bulduğum yöntemlerdir. Yada metrolar çok güçlendiginde üçer çıta alıp gene kutulara verilecekler. Nasıl kovan bölüyorsanız bu metro kovanıda üçer çıta anaarı kutularına böleceksiniz. Kutuların arılandırlmasında daha önce yaşananlar olumsuzluklar yaşanmayacak artık. Zaten bu hafta sonuna 70 kutu gözü bu sistemde arılandırılacak, hep birlikte görecegiz. Bu aradada hafta sonuna kalifiye bir elaman yardıma geliyor.
Metro kovanlara yapmış oldugum şurupluklar, heralde üçer litre şurup alıyor, hacı bayıldı bu şurupluklara. Hiç arı boğulması olmadı, ilk etapta pet şişeyle verdim bayagı bir arı kaybı yaşadım. Pet şişenin içini zımpara yaparsak o sorunda yaşanmıyor onuda çözdüm. Şuruba düşen arı pet şişenin içinden yukarıya tırmanmaya çalışıyor ve tutunamayıp ugraşa ugraşa bitiyor ve ölüyordu. Sonrasında poşetle şurup verdim, alan dar olunca şurupta istedigim kadar verilemiyordu.
Bekledigimiz gibi olaylar gelişiyor, üç metro kovan alt katlardaki çıtaları kabartıp, birde yavru kapattılar. İlk etapta kapalı yavrulara dokunmayacagım bu kovanda bir posta yavru çıkması çok işime yarayacak. Metroların mevcutları zirve yaparsa bundan sonraki turlarda işim dahada kolaylaşacak.
Bu resimler 8 nisanda çekilmişler. Bu hafta sonuna genel bir kutu haberlerimiz olacak. Anaarılarımızın üretimleri başladı. İlk etapta istediğim şekilde başlayamadım, bunu ilerde açıklayacağım. Fakat sorun benden kaynaklanmıyor::)))

Metro kovanlarımızın çıtaları minik minik. Peteklerin kabarmasıyla yumurtaların basılması bir oluyor. Zaten karniyol arıya karşı çıkanlar bu arıdan ve arıcılıktan anlamadıklarını anlatırlar. Almanya ne kadar soğuk bir memleket ve karniyol arılardan yakında bal sagımlarını izleyeceksiniz. Benim elimdeki kafkas arım bahara 3 çıta çıktı, iki çıtası yavrulu bir çıtada ben kapalı yavru verdim şu an arılığımın en zayıf arısı. Yavru takviyesi yaptıgım arılar yalancıya kaçanlarlar ve kafkas arısıdır. Yıllarca bu ülke boşa kürek çekti. Ben karniyolu övdüğümde yada tavsiye ettiğimde karşı çıkanlar var, bazı bilim adamları diyorki Kafkas her yerde olmaz. Kafkası her yere sokanlara neden kimsenin gıkı çıkmıyor. Kafkas arısı diğer ırkları tehdit etmiyormu, bu ülkenin kafkastan başka arısı yokmu.? Madem arı zenginiyiz niçin her taraf kafkas o zaman.? Bazı kovanlarıma geç kaldığımda bana niye geç kaldın diyorlar şekildeki gibi.
Bu sene yılanla erken tanıştık, Gebze'nin bir köyüne gidildi arazi çalışmasına. İlk defa bir yılana bu sene kıyamadım, isteseydim çok rahat öldürülecek pozisyondaydı. Azıcık dokundum hızla uzaklaşıp bir yerde durdu o esnadada ben makinayı çıkarıp fotoladım. Degişik bir tür ilk defa böyle parlak yılan görüyorum. Bu arada yılandan korunmanında bir yolunun oldugunu öğrendim. Arılıgınızın bulundugu yere kükürt atarsanız yılan kükürtlü bölgeyi terk ediyormuş. Cildini eriyen kükürt tahriş ettiğini söyedi bir zıraatçı.
Çıta işleri son sürat biçilmeye devam ediliyor. Yaklaşık günlük 400 civarı çıta biçiliyor iş çıkışı. Bu gün 23 nisan tatil, havalarda gene sogudu ful çalışma var marangozda.
Seyithan abim eski çıtaları delip telliyor. Bu sene telleri dikine takmaya başladık. Bu şekildeki tel esnemeyecektir. Bazı kişiler bunu henüz anlamış degiller. Enine taktıgımızda telin uzunlugu 42 cm oluyor. Dikine tel takarsak bu mesafe 23 cm ye düşüyor. Size şöyle tarif edeyim 50 cmlik çıtayımı daha iyi esnetip kırarsınız 25 cm lik çıtayımı. Çıtalarımızdaki peteklerimiz çok önemli sizde kendi menfaatlerinizi düşünüyrsanız, peteklerinizi koruyunuz.
İlk defa böyle matkap üçları görüyorum, hacı hızını alamayıp uçları ne hale getirmiş. Bu nasıl uç ve nasıl çıtaya delik delmekse??.
Dün akşam marangozdayım, çıtalarımı biçiyordum. Tunç Çalık geldi. Çoktan beri ziyaretime gelip gidiyor ama bir türlü ne resim çekindik nede onun arılığına gidebildik bazı sıkıntıları var benim işlerde başımdan aşkın. Hacının yanına gidelimmi dedim gidelim dedi, petek götürecektim madem arabayla gidilecek hemen 10 dakikada birde eksik olan metro kovanın katlarından birisini yaptım. Tunç'ta bana yardım etti. Bir gariplik oldu normalde 21 çıta alması gereken metro kovan katı 22 çıta aldı.::))
Uzunluk 83 cm olması lazımdı ben içten 83 biçmişim, diş tahtalarıda koyunca boyu 87 cm oldu. Bir filim düşünüyorum kısaltmaya gerek kalmadan kullanacagız artık.
Sonrasında Tunç, Cemil usta ve ben arılığa gittik. Hava tabiki çoktan kararmıştı. Genede Tunç arılığıma geldi bende bir ara onun arılıgına gidecegim inşallah.
Bir kaç gün öncesi İzmit'teydim. Müdürüm sen kafana göre takıl işim bitince seni ararım dedi bende çarşıda dolaşırken bir kırtasiyeye girdim. Çoktan beride araştırıyordum, dedimki kalın uçlu asetat kalemi varmı var dedi. Bir görebilirmiyim dedim odane resmen kocaman keçeli kalem. Dedim bu çok kalın daha inceleri varmı , var dedi. Bir sürü seçenek var, anaarı boyamada kullanılabilir. tanesi 2 liraya kalemler, birde bu kalemin özelligi cama yaz hemen kurur ve çıkaramazsınız. Naylona yazın yazılır. Anaarının kanadına neden işaret konulmasınki::)))
Beyazı yoktu, 3 adet aldım deneyecegim bakalım nasıl duracaklar. Zaten bu günlerde yumurta atmak üzere olan yerli 2009 anaarılarım işaret beklemekteler.

9 yorum:

yalovalı arıcı dedi ki...

hacı amcaya laf yok kolaymı öyle bir çıtaya 8 delik delmek sen kolay işleri yap zor işleri ona yaptır almıyorsun çoklu delen matkaptan adamı uraştırıyon
(ama bende merak ettim o matkap uçları nasıl o hale geldi:)))

ERZİNCANLI ARICI VECDİ dedi ki...

Ali bey,metro kovanlar ana arı kutularını arılandırmada yetersiz kalıyorsa,üst çıta uzunluğunda iki yassı demiri kovana çerçeve gibi koy,arasına metro kovan çerçevesinden tahmini 12 tane alacaktır.Ana arıyı 4 çerçeve ile kalan boşluğa bırak, diğer arıyı kovana silkele üstten şuruplarsan,arının daha çabuk çerçeve kabartır,yanına koyacağın dört kapalı yavrulu çerçeve arının devamlılığını sağlar,16 çerçeveli kovana arı ve çerçeve aktarırken denemiştim, yinede sen bilirsin,hedeflerin gerçekleşmesi dileğiyle.

BÜLENT KINALI dedi ki...

sayın ali abicim.metroda yer varsa bizde gelelim.fazla kalabalık değiliz hacı ve ben.saygılar sevgiler

İlhami Uyar dedi ki...

Sayın Türk kolay gelsin,çalışmalarında başarılar diliyorum,görmüş olduğun yılandan(bu yörede kaba yılan denir)benim arılıktada var şimdi yavruladı hergün yanımda güneşleniyor iyi havalarda,oda doğanın dengesi öldürmemenize sevindim.İşlerinizde başarılar dilerim,kolay gelsin.

Unknown dedi ki...

Ali abi,kafkas arı veya melezi hala yerinde sayıyor.Konuştuğum bütün arıcaılar kovanların soğuk nedeniyle gelişmediğini belirtiyor.Ozaman Almanyada bu şekilde verimli olan arı bizim burada niye verimli olmasınki tabiki denenmeden bir şey belli olmaz tabiki.Mehmet Yüksel abinin kovanlarını görüyoruz maşallah coşmuşlar biz hala şerbete devam ama yerinde sayıyoruz.Çevrede gördüğüm hiç bir arılıkta kat atılmış değil.Tabi batıda farklı hava daha erken ısınıyor.Geçen yıl bu günde benim arı oğul atmış ve akasyalar açmıştı.Akasyalar yeşermeye daha yeni başladı.

Kolay gelsin başarılar.

hakan dedi ki...

Ali Bey,

resmini eklediğiniz ve yılan tanımlamasını yaptığınız hayvan;

Pseudopus (Ophisaurus) apodus yani

Oluklu KERTENKELE.

TAMAMEN ZARARSIZ ve de ZEHİRSİZDİR

http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=219976&postcount=48

linklerdee bilgi ve resim var.

http://www.habervitrini.com/haber.asp?id=336620

Sağlıcakla

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Yusuf altı üstü çıtaya delik delinecek bunun neresi zor be. Hacı aşkla çalışıyor, ondan matkayp uçları sekiz olmuşlar başka açıklama bulamadım::=))

Vecdi abi arılandırma konusunda aynı şeyi düşünüyoruz. Ben metroda kabarttırıp yumurta attıktan sonra katlı 15 çıtalı arılara verecegim ilk etapta. Yumurtalar larva olunca genç bakıcılar gelecekler ve kutuyu boylayacaklar. Arılandırma da inşallah sorun olmayacak bu hafta sonu başlıyoruz zaten.

Bülent hacı abimle sana yer olmazmı ya. Nasılsa hacı gene muhtar olmuş, lazım olur. Bazen ikamet filan gerekiyor. Bir melemen hesabı var hacıya söyle unutmadım haa.::)))

İlhami abi temennilerin için sağolasın. Bu yılanı ilk gördüm arkadaşlardan birisi yılan degil diyor ama bir metreden uzun kertelede hiç görmedim birde bu bencede yılan, dili çataldı. Aynı yılanlar gibi dil çıkartıyordu. Fatat meraklı bir şey kaç resim çektim bana poz veriyordu. Dünyadaki her canlının bir görevi var, en zararlı canlıda zaten insan.

Emrah karniyol ırk arı her mevsim kuvetli kalabiliyor. Bizdeki arıları her dönem 20 çıtada tutamazsın. Kafkas arısı balı buldumu yavruyu keser ölümüne bal toplar ve kendisini bitirir. Dün akşam mehmete sordum çok bal geliyor dedi, dedimki alt katı bloke etmiyormu balla yok diyor. Bazı arılarımız karniyol gibi hızlı gelişiyor fakat 20 çıtayı boşver 10 çıtayı bulmadan oğula kalkışıyor. Zaten kafkas 20 çıta olana kadarda sezonu bitirir genelde.

Karniyol arısı bence teknolojik bir ürün. Üzerinde bir sürü çalışılmış ve piyasaya sürülmüş. Bunu son model araba gibi düşüneceksin. Bizimkiler bir başlasınlar bakalım ıslaha ilerde o arabalarada bineriz acelemiz yok. İnşallah 120 yaşına kadar ömrüğmüz olursa neden olmasın ki?:))))
Yakında Almanyada bal sagımı olacak, bizdede kanola açtı ama bakalım bal sagan olacakmı?. Her sene bahar ballarını hep kaçırıyoruz. Hiç bir sene bahar balı alamıyoruz. Bunları iyice düşünmeliyiz. Bizim arıcılıgımız iyi diyenlere kulak asmayın ::))
Düşünsenize bahar bazı yerlere kaç ay oldu geleli hala surup kek vermeye devam bırak bal almayı biz kovanlara hala vermeye devam ediyoruz.

Bunların suçlusuda ben degilim bilim adamlarımız sağ olsunlar dışardaki gelişmeleri anında ülkemize yansıtıyorlar.::)))

Deniz bilgiler için teşekürler ama o kertenkele degil bence.

muhteşem turunç dedi ki...

Yav kalifiye elemanı duyunca kimki bu dedim. Sonra tıkladım amanın benmişim:)) Ama içime sıkıntı düştü be sen benim için böyle iyi şeyler demezdin kafana ne düştü bilmem ama kendine dikkat et:))Kat uzun gelmiş ha:))) alttaki kısmı suya koy şişer ölçüler tutar o zaman:))Unutmadan tenekeyle ipi hazırladım sen bu sene kutuları bir arılandırama o zaman ben düldülün arkasında teneke bağlayacak yer bulurum:))

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Muhteşem abi kaç tane kalifiye eleman varki de birde kimki filan diye düşünürsün ki?.::=)))

Ben sana ne zaman kötü bir şey dedim abi bak kalbimi kırıyorsun be.::((

Yav katı bilerek balkonlu yaptım be ne uzun gelmnesi lafın gelişiydi o::))


Sen hele gelde tenekeyi nereye bağlayacan bir araştır, bakarsın bağlayacak yer olmaz aparat yaparsın.