Geçtiğimiz günlerde zorda olsa tüm kovanların genel kontrolleri yapıldı ve bitti. Bundan sonrası daha kolay, nereye ne yapılacak belli. Yukardaki resim geçen hafta sonu Zafer abiyle yapılan kontrollerde çekilmişti. Bazı kovanlarımda böyle sırlı bal var bunlarında hangi kovanlarda oldugu belirlendi. İhtiyaç sahibi kovan oldugunda gidip alıyoruz. Kontroller esnasında balı olan kovanlarda şuruplanıp geçiliyor. Bunun nedeni hazır tüketilmeye hazır sulu gıda arı ilk önce bu verileni harcar. Düşünün yukardaki balı yemek için ilk önce sırı açacak sonrasındada dışardan su getirip balı sulandırıp kullanması gerekiyor.
Bu sıralar o kadar çok polen geldiki, böyle giderse çıtalar yavaş tavaş polenden bloke olacaklar.
Bu sıralar o kadar çok polen geldiki, böyle giderse çıtalar yavaş tavaş polenden bloke olacaklar.
İki tane güçlü kovnım yalancı anaarılara kapıldılar. Bu tür durumda kovanda yalancı ana dediğimiz yumurta atan bir yalancı anaarı yok. Birçok yalancı anaarı yumurta atmaktadırlar. Bunun nedeni ise anaarı kaybından sonra anaarı feromeni kovanda salgılanmadıgında işçi arıların yumurtalıkları gelişmeye başlıyor ve yumrta atmaya başlıyorlar. Yani işçi arların yumurta atmasını anaarı feromonu (kokusu) önlüyor.
Yalancıya kaçan iki kovan biri 7 çıtaydı biriside ful 5 çıta arılı. Birde bu arıların çıta hesabı arıcılıga yeni başlayanlar tarafından bilinmemektedir. Ölçümüz nedir arının kaç çıta oldugunu anlamak için derseniz en iyi ölçü, arının sardığı yerin dışına dalak atarsa arı mevcut çıtaları geçmiş yeni çıta istiyor demektir.
Yalancıya kaçan kovanlarımıza dönecek olursak 7 çıta olan arım anaarıyı daha önce kabul etmişti. Yalancılar bir yerden anaarı bir yerden yumurta atmaya devam ediyordu geçen hafta.
Beş çıtalık arımda anaarıyı bulamamıştım. Fakat durumlarıda sanki anamız var der gibiydi.Anaarıyı görmedende rahat etmem imkansız tabiki. Ya kabul edilmeyip kesildiyse hemen yan kovana araya elek teli konularak birleştirme uygulamak gerekecekti.
Bir başka gün kovanı merakla açtım. Zaten yemliği çıtaların üstünden önceki kontrolde alıp kovana dik olarak koymuştum. Yemlikte dik durmayıp çıtalara doğru yatmış. Yemligi araladım petek örülüyor, bu işlerin yolunda gittiği anlamındadır. Çünkü anasız arı petek örmez. Bizimkiler yemlikten aşagıya petegi asmışlar. İşin bir garip tarafı ise yaşlı arılar nasıl petek ördü orasını anlamış degilim. Şimdiye kadar öğrendiklerimiz bir kaç günlük genç işçilerin petek ördüğü yönündeydi. Bu ovanda genç arı kesinlikle olamaz kovan nerden bakarsanız bakın 3-4 haftada yalancıya kaçıyor. Birde erkekler kapanmış bazıları çıkmaya başladıgına göre? En azından en genç işçi bu kovanda iki aylık. Bakalım ilerde daha neler tespit edecegiz.
Yalancıya kaçan kovandaki anarı salına salına gezmeye devam ediyor. Bu aradada yalancılar yumurta atıyorlar. Bir kaç güne kadar metro kovanlarımın arıları silkelenecek. O kovanlardan boşa çıkan en az 15 çıta yavrulu çıtalar kovanlara pay edilecek. Asıl o çıtalardaki kapalı yavrular bu kovanlara ilaç gibi gelecetir. Neden derseniz bu arılar kıştan çıktı alayı yaşlı, zincirde bana göre kopuk. Yeni verilenler çıktımı tutmayın bunları.
Üçüncü tur şuruplamalarda bitti. Bazı kovanlarda 10 çıta olmak zorunda
yemlik koyacak yerde yok, kat koysdan olmuyor o zaman poşetle şurup veriyorum.
Üçüncü tur şuruplamalarda bitti. Bazı kovanlarda 10 çıta olmak zorunda
yemlik koyacak yerde yok, kat koysdan olmuyor o zaman poşetle şurup veriyorum.
Aslında zayıf arılarada şurup poşetle verilirse süper olur. Neden süper olur derseniz arı zaten zayıf, yemlige parça bile koysanız içersi demekki soğuk oluyor bir sürü arı yemlikte ölüyor.Üst yemlikte bile hadise yaşanıyor. Poşetle veridiğimizde arı uzaga gitmeden ayrıca arının sıcaklıgında ısınmış ılık şurubu daha kolay alıyor. Burada yapılması gereken poşetin çıta arasına gelen yerini iğneyle delmek.Üsten batırıp aşagıdan çıkacak.
Bu hafta arası sanal takipçilerimizden birisi belediyeyi arayıp bana telefonla ulaştı. Uzun zamandır sizi takip ediyorum dedi. 8 kovan arısı varmış. Arıları İzmit'ten İstanbul ömerli barajı yakınında bulunan Göçbeyli köyüne getirmiş. Oturdugu yer Gebze, çalıştıgı sektörde Gebze'de. Telefonla randevulaşarak yemek sonu buluştuk. Kovan ve ruşet lazımmış. Bizim Cemil ustaya götürdüm. Bende malzeme var demişti. Bu günde getirdigi malzemeyi bizim ustanın dükkanının önüne bırakarak birde not yazmış. Notta demişki bu malzemelerden kara kovan istiyorum. Cemil ustada uğraşıp duruyordu.Bu işleri yaparken elinizdeki malzeme yeni olmalı. çıkma malzemeyle bu işler adamı acayip ugraştırıyor.
2 yorum:
ali abi
bildiğiniz üzere benimde 6 çıtalı bir kovanım yalancı ana yapmıştı.
izlediğim yol kovanı 20 m uzağa taşıdım ,elimde bulunan ruşet kovanın arılarını sağlıklı bi kovandan aldığım kapalı ve açık gzlü bir çıtaya sardırdım ve taşıdığım yere yeni bir kovan koyarak sardırdığım arıları ve çıtayı yeni boş kovana yerleştirdim koyduyduğum yeni arılarıda şerbetle bi güzel yıkadım .
ertesi gün sabredemeyerek açtığımda bizim ana gezinip duruyor.
mutlu son kovan kurtuldu.
ama her arıcının elinde yedek bir ruşet kovan olmalı.
Önder baharda 1 anaarı bir kovan demektir. Birde arılığınızda çok arınız varsa, 1 anayla böldüğümüz kovanı, çok kısa sürede arılıgın en güçlü kovanını yapabiliriz.
Bende yalancıya giden kovana anaarıları kafesle verdim. Fakat arıları hiç silkelemedim silkelesende faydasız hepsi eski kovanına dönecektir. Üç gün kafeste tuttum anaarıyı, bırakırkende tüm kovandaki arılar ve anaarı sıpreyle şuruplandı. Bunu niçin yapıyorum , tüm arılar uzun süre birbirlerini yalayacak, anaarının civarında olanlarda anaarıyı yalayıp temizleyecekler. Bu aşamalardada bir kaynaşma oluyor. Şurubu yiyenler birde bunu petek gözlerine bırakacak sonrasında suyunu uçurmaya çalışacak gibi bir sürü zincirleme iş vermiş oluyoruz. Onun için anaarı verilirken kovana kek ve şurup verilir. Anaarıyı kesen tarlacılardır , tarlacılara iş verdigimizde risk azalıyor.
Sonuçta yalancıya kaçan kovana anaarı vermek çok büyük bir risktir. Anaarı kesilirse hemde erken ilkbaharda çok yazık olur.
Yorum Gönder