25.05.2009

ARICILIK SENİN NEYİNE, DERSİN BAZEN KENDİNE

Bu hafta sonu arıların bir kısmını Gebze'den çıkardık. Mahalle içinde sorunlar çıkmaya başladı. Adamın gözünün biri görmüyor, öbür gözüde bizim arı kapattı. Hacıda adama diyorki arının sokması iyidir ışık gelecek gözüne. Adamda diyorki biri görüyordu oda kapandı. Bu olaylar artmadan katlı ve oğul problemi olmayanları iki gecede kaldırdık.
Hacı abide bu işler olurken sağ olsun anlattıklarıyla beni ve Kahraman abiyi güldürüp durdu. Muhteşem abi hikayeyi aşırmış, kurtun nalbantlık yapması gibi hacıda kendisi için arıcılık senin neyine, ananmı babanmı arıcıydıda bu adamın eline düştüm demekten kendisini alamıyordu.
Hafta arası bir metro kovan daha yaptım bu küçük olsun dedim, az uzatalım derken bir baktım gene 18 çıta aldı. Bu metroyu yemekte eve gitmeyip yarım saatte bitirdim.
Kovan plakalarım vardı, numaraları bir yerden istedim, onlarda artanlardan vermişlerdi, bu yüzden düzgün bir sıralama yapamamıştım. Gittim bir reklamcıya bana böyle bir malzeme lazım dedim. Yüzlerce çıkartma rakam yaptırdım, adama sarırenk olsun dedik, sarıya bakın plakalarda lacivertti.
Anaarı kutularınada yazdıgım yazılar çıkmaya başladı onlarıda aynı yöntemle numaralandıracagım, kutu sıra numarası ayrı, göz numarası ayrı.
Geziyordum bir evin önü ilgim çekti. Çuvalları artık saksımı dersiniz bahçemi dersiniz, onlarda olmazsa tarla diyebiliriz.
Ayın 22 de yavru kapatan anaarıları toplamaya başladım. Geç vakitte topladığım için dışarda durmaktansa bir anasız arıya vermek iyi yöntemdir.
Bankalama sistemi yapılacaksa en iyi yöntemlerden biride anaarının yanına işçi arı koyulmaması.
Bu şekildede anaarıları bayagı bir süre anasız kovanda muhafaza ediyorlarmış. Bu esnada acayip anaarı kırdım. bir çıtayı unutmuşum 20 memenin 17 tanesi çıkmış üç tane meme vardı o çıtada, içi gitti bizim hacının. Fakat ne yapacaksınki, için gitsede gitmesede çıkan anaarıları katlı kovanda öldürüyorlar. Alt kattaki anaarının olaydan haberi yok, çünkü ızgara var arada.
Boş kalmıyoruzda ara dinlenmelerdede oturdugum yerde son metroyuda pembeye boyadım.
Metronun ızgarası belli bir yerden içerden böleceğim.
Birde arılandırdım, birde analandırdımmı, oyuncak hazır oyna dur.
Bu hafta sonu bol miktardada aşılama yapıldı. İlhami abinin arılıktakilerin memelerini topladıgımız kutulara verdik birde fire verince onların memeleri yeniden oluşturuyorum. Bu arada birisi Vize taraflarında karniyol larvası yumurtası diye kıvranıp duruyordu. İlk denemeyide yapmış olduk bakalım sonuç ne olacak. gerçi bu sıralar kendisi kafamı bozuyor ama ufak tefek birisi affetmek lazım, kim mi?. Trakyalı Şenol, birde beni geçenlerde tehtit etti. Yedek tartar kreması kalmamış bir an önce bana alıp göndermezsen linkini silerim dedi. Başımızın püsküllüsü bir degil iki degil, ben seni bir silersem görürsün.
(Larvada yumrtada balda gözüm yok ama 2010 medel yeni yeni petege acayip üzüldüm. Birde yeni sistem petek takmıştık::))
Larva transferlerini bitirip bir kartonu
çıtaya göre kestim. Sonra biraz ısladım, sonrasında zımbayla iki taraflı kapladım, çocukken kotuk döşemesindede çalışmıştım, meslek her zaman olmasada bazen lazım olan yerde alet gibi. Kartonu düşedikten sonra üç poşetle poşetledim, 5 kiloluk şeker poşetiyle, bir bu yandan bir öbür yandan artık hava da çıkcak yer kalmadı. Ertesi gün kargoya verilecegi için katlı bir kovana bu haliyle bıraktım. Bu gün bu larvalı, yumurtalı ve ballı çıta kargoya verildi. Daha önce okumuştum, günlük yumurtaları dışarı bırakmışlar bir gün boyunca, eretesi gün kovana koymuşlar %100 hepsi yaşamışlar, larvalarda durum böyle degil, anlayacağınız yumurtalar çok sağlam. Bir ara bulursam yumurtayla ilgili bölümü tekrar yayınlarım.
Cumartesi günü ilk turu götürecegiz, geç vakit kutulara daldık memeleri dagıtıyoruz. Öyle bir zaman yiyor kutu gözleri tabi ben biliyorum. Memelerin dagıtımı bitti, şimdiye kadar beni ne zaman arasam geri çevirmeyen nakliyeciyi aradım. Dediki benim proğramın var, dedimki arılar hazır, sabahleyin götürelim o zaman dediki bu seferde yarın pazar, ben pazar çalışmam. Bir düşündüm yav ben manyakmıyım yıllardır ne cumartesi ne pazarımız nede izinimiz var. Düşünüyorum ne yapayım, birden kahraman abi geldi aklıma,kendiside eski aıcılardan, hep derdi bana ihtiyacın olursa çagır diye. Telefon ettim saat akşam 22 olmuş dediki geliyorum. O gelene kadar yemek ve dinlenme faslı oldu::)) Yapılacak işte kalmadı bu arada petek te takamıyoruz petek bitti. Depodan bir 10 kilo daha götürmeliyim. Kahraman abi geldi, arıları yükleyip doğru yeni yerimize, gece yağmaya başladı, acayip şimşek çakıyor. Cumartesi hafif yağmur altında arıyı indirip eve geldiğimde saat gece biri çeyrek geçiyordu. Ertesi gün bir posta daha götürdük, arılık acayip rahatladı.
Bazı kovanlarda iki anaarı var.
Arka sıra cumartesi, ön sıra pazar akşamı buraya intikal ettiler.


Yav bu yıllar ne çabuk gelip geçiyor, havalar ısınmadı derken yaza girdik gitti.

9 yorum:

ERZİNCANLI ARICI VECDİ dedi ki...

Ali bey çift analı sisteme geçmişsin hayırlı olsun.Eşit çerçeveli tek analı ile çift analıyı mukayese yapta sonuçlardan millette yararlansın Yaklaşan bal sezonun bereketli geçmesini dilerim.

HAKAN SAKINMAZ dedi ki...

sayın ali türk
bilgisayarda acemiyim
yardımlar sayesinde yorum yazıyorum
bloglarda çok değerli arıcı arkadaşlarım var hepsine teşekkür ediyorum
sizi bunlardan biraz ayrı tutacağım
siz gerçekten bildiklerini açıkça paylaşan bir arıcısınız
arıcılıkta çok ilerleme kaydetmişsiniz yaptığınız çalışmaları beğenerek izliyoruz yakın olsak sizinle tanışmak isterdim ama mumkun değil
yazdıklarınızı okudum hoşuma gitti
herkes soruyor bu sene durum iyi değildi sen nasıl başaırılı oldun başarım sizin dediğinzi gibi sonbaharda arıyı güçlü tuttum parçalamadım bazılarını 2 kat kışlattım böyle olunca arı güç kaybetmedi arılara kat koymadım bala çalıştırmadım çünkü elimde bal var yaylada balı alacağım kısmetse
kısa kesiyorum
kolay gelsin

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Vecdi abi bazı kovanlarda geçici çift anaarılı sistemi başlattım. Bu sistemde 20-25 gün iki anayada yumurta attırıp birisini daha sonra iptal ediyorsun. Sezon boyu iki analı sitem gezginci arıcılığa uymuyor.Ali Şekerli abim saolsun, tüm kovanlarda aynı işi yapacaktım dediki bir dene sonra geç, insanın gerçek dostları olmalı, yapmacık dostluk ve arkadaşlıklar bir yerde kopuyor. Gerçek dostluk ise bitmez.


Hakan bizimde senin gibi dönemlerimiz oldu, hala sitemdeki bazı işleri arkadaşlarım yapıyor. Bildiklerimizi paylaşmaya gelince tüm tabuları yıktık, kenarda bilmişlik taslayanların pabucu dama atıldı. Birde bu bildiklerini paylaşma birikimle olur, kitaplarla arıcılık yapılmıyor birikimde hemen olmaz. Sanal alemde çok az gerçek arıcı var, arıcı yaptıklarını yazmalı, yaptıklarını yazarsa herkes anlar. Anlaşılmayan yazılarsa bir yerlerden derlenerek yazlanlardır onuda herkes yazar.
Tanışma konusu nasip işidir, hiç belli olmaz, fakat tanışalım diyenlerlede tanışacak olsam işlerimi yapamam. Arıcılıkta ne kadar ileri gitmişin desende ben kendimi şimdilik başarılı kabul etmiyorum.
Sizlerede kolay gelsin.

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Ali abi.

Senin oradakiler arı sokmasının şifa olduğunu belliki bilmiyorlar.Ben arılığa yeni gelenlere ilk olarak aşının faydalarından bahsediyorum.Bu yönde bir çalışma yapmanda fayda var.

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

A.s Yusuf. Bu sıra işler başımdan aşmış. Yeterince sorun var, arılar benden başka kimseyi aşılamasın.

adige2206 dedi ki...

Abi sana ne elin balkonundaki torbatan bahçeden çiçekten. birgün hem sopa yer hem makinanı kırdırırsın dikkat et ha..

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Fatih içinde biraz birşeyler yetiştirme aruzu olupta imkanı olmayanlara göre bir seçenek, ne istiyorsun benim resimimden::))

Yaklaşık 10 sene öncesiydi, balkona çok büyük saksılar alıp acur yetitirmiştim.Görüntüsü sokaktan süperdi.Demekki saksıya gerek yokmuş,bunu şimdi anladım.

Dayak yiyecegimi zannetmiyorum, bu durumlarda gazeteciyim haber yapıyorum diyerek sıyrılıyorum::))

Hemen hangi gazete veya televizyonda çıkacagız sorusu geliyor::))

ALİ ŞEKERLİ dedi ki...

Abi yer sorunu bende de var.
Benimde acilen yer bulmam gerekiyor yerleşim yerlerine yakın yerde hep problem oluyor.
İşin iyisi ben yer de bulamadım.
Dr.un yazlıkta fazla yer var mı acaba
biraz yüzsüzlük edip kendimi davet ettirsem nasıl olur?
Hem deniz,güneş,kum falan.
Süper olur be:))

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Ali abi ben senin için ne yapabilirimki, Muhteşem abininde başı bu sıralar dertte. Arılık arı dolup taşmış, yüzsüzlük yapmana gerek yok, git direk kabul eder çünkü arı satışlarına başlamak üzere senin arılarıda satar nasılsa beleş ::)))

Bu sıralarda reklamı nasıl başlatacagız onun çalışmaları var, Doktordan az kullanılmış, 2010 model kovan + arı + ana::))

hele bir git, bak nasıl havada kapacak seni.