1.06.2009

BU MEVSİMDE ARI GEBZE'DE KIŞ SALKIMINA GİRERMİ?

Almanya'dan gelen F1 karniyolları daha önceden hazırladıgım pembe metroda misafir etmiştim. Olayın başlaması söyle olmuştu. Analar yola çıktı önceki tur 4 günde gelmişti, bende bir kaç gün içinde gelir diye en önemli olan saf karniyole metro kovanı yapıp birde elimde bulunan gene Almanya'dan gelmiş arının arısını silkeledim ki foromen sorunu yaşamayalım . Buraya kadar her şey normal. İki gün kapalı mekana alınarak kapalı tuttuk. Sonrasında dışarıya çıkarıp ağzını açtık. Ayrıca bir sürüde iki günlük kapalılık sürecinde ölenler olmuş alttada çok havalandırma olmasına rağmen. Anaarılar gelincedce nasılsa misafir hane hazır diye pembe metroyu kapıp balkona getirdim. Kafesleri üstüne dizdim bir türlü tam sarmadılar. Belki soğuktandır diye içersine mermer ısıtıp koydum gene beklediğim ilgiyi göremedim. Baktım olmuyor tüm anaarı kafeslerini boşaltıp yeni bakıcılar verdim. Ertesi sabah baktım tüm arılar yaşıyor öğlenleyin yemege gittim iki anaarının hareketleri degişmiş. Dışardanda kafesleri parçalamak istercesine arılar saldırıyor hemen kafesleri arının üstünden alıp arılıga götürdüm. Pembe metroyada bir karniyol arısı bıraktım. Arılıkta gerekli işleri yaptım. Aradan bir gün geçti hala kafese degişik gözle bakıyordu işçi arılar.Düşünüyorum ne yapsamda bu inekler anaarıyı kabul etseler diye. Bir yerdende bazı kişilere sağ kalırsa bu arılar gönderilecek, gönderme işide kafesle degil minik kovancıklarda yapmak istiyorum. Anaarı kabul edilecek yumurtaya başlayacak minik kutu çıtalarımın büyüklügündeki kovancıklarla nakilleri bitecek. İlk minik kovancıkları yapmaya başladım birden aklıma kış salkımı geldi. Birde başka ülkelerde eşleşmemiş memeden çıkmış anaarıları işçilere kabul ettiriyorlar, biz ise hazır anaarıları kovanlara kabulde kayıplar yaşıyoruz. Yabancılar bu tür işlerde karanlık ve serin yerleri tercih ediyorlar, dedimki kendi kendime buzdolabından serin ve karanlık yer olurmu. Minik kovancıgımı yapıp balkondaki metroyu bölecem ve buzdolabına atacagım bir kış yaşasın sonrasında ne olacak görecegiz. Tam arıyı aldım iki çıtasını kutuya aldım kafestede anaarı duruyor, pembe metronun içinden anaarı ötme sesi geldi, yav bu ne iş diye bir baktım ki bir anaarı yumurta atıyor, bu ne biçim iş henüz anlamış degilim. Bu arıyı ben kendim boş ballı çıtalara elimdeki eski karniyoldan silkeledim ve iki gün hapis kaldı, sonra açtık, bu anaarı nasıl geldi anlamış degilim. Kutulardan birisi terk filanmı etti diye düşünüyorum başka seçenekte yok çünkü. Sonuç ise karniyol kafesiyle alakadar olmayıp çıtasında çalımasına devam eden arılardan iki çıtayı bu kutuya koyup kapatım, aradan iki dkika geçmeden serin vede karanlık bir yere naklettim::))
Minik kovancık buzdolabında, arılarda salkıma girmişlerdir. Kış günü ellerindeki anaarıya sahip çıkmak zorundalar, yoksa koca kışı anasız geçirmek zorundalar.
Burasıda yetersiz gelirse bir üst kata alacagım, belki şoklama kesin çözüm olabilir.

Şimdilik normal kış mevsimini yaşamaya başladı gece gündüz sıcaklık buralarda 4 veya 5 derece civarlarında. Bu yaptıgımda işi çözmezse Sıbirya sogukları kutuyu beklemekte.

Ayrıca çok yakında cep kovanları üretmeyi düşünmekteyim. Canı arıyla oynamak isteyen cebinden kovanını çıkarıp hevesinide gidermiş olacak.::)))

8 yorum:

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Sayın Bakanım.

Herşey bir tarafa senin bu gidişatı iyi görmüyorum.Buzdolapına da el attığına göre,artık yenge kazak falan dinlemez seni kovanların yanına gönderir.Bu da olmaz sa o zaman yenge ile bir görüşmem lazım.Buna tepki vermemesi normal değil.Acaba diyorum ,yengeyi memlekete falan mı yolladın !

Zafer ANLAYIŞLI dedi ki...

alicim enteresan bulşlarını ilgiyle
izliyoruz

dahada olmazsa derin dondurucuya al emimnim o kesin çözüm olur.:)))

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Sayın Şimşak sen kafanı yorma::))

Hatun hayvanlar ölmesin diye endişeleniyordu, 24 saat buzdolabında tuttum, sonrasında yatak odasındaki gardolabındada 24 saat kalıp balkona çıkardık işler yolunda.Sadece buzdolabına el atmayla kalmayıp yatak odasındaki dolabada geçici misafir olduk::)))

Zafer abi ne yapayım bir sürü fire verdim ne yapabilirim diye çözümler arıyorum. Buzdolaba koydugum minik kovan kafesi açmış birde yumurta atmış. Yanlız safla birlikte toplan kayıp sayısı 6 oldu. Bakıyorsun işler yolunda anaarı yumrta atmış, bir açıyorsunki anaarının üstünde yumak olmuşlar, nasıl iş anlamadım gitti.

MehmetToPRaK dedi ki...

ustam dolapta kahvaltılık yumurta yeri boşalmış bi koli alda yengem arılara bakmaktan evle ilgilenmiyorsun demesin :)

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Ben kazak birisiyim, kahvaltılık yumurtayla ne işim olur.Sadece her ay sonu kredi kartı ekstresiyle ilgilenirim::)))

ALİ ŞEKERLİ dedi ki...

Kışa girerken doldurduğun sucuklar ne oldu.
Göremedimde:)

muhteşem turunç dedi ki...

Ali abi bende arı konservesı calısmalarına basladım bakalım sonucları yakında paylaşırım:))

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Ali abi bir kurban daha geliyor ne sucugu::)) Dolaba süs yapamamıştıkki onları.

Muhteşem abi, konserveyi ne yapacanki, dip firiz denilen dolaplardan al::))