25.06.2009

KOCAELİ İL TARIMDA TOPLANTI

Kocaeli il tarım müdürlüğü desteklemelerle alakalı birim müdürü tarafından İzmit'e davet edildik.


Birim müdürümüz:Veteriner hekim Erdinç İÇİGEN, ve birim teknikeri veteriner hekim Metin DURMUŞLAR ,bizi konu hakkında bilgilendirdi. Toplantıya Kocaeli arı Yetiştiricisi Birlik başkanı Hüseyin YILMAZ ve Gebze Bal üreticileri birlik başkanı Kadir GÜRKAN ve ben katıldım. Konu ise AKS kayıt sistemiydi. Arıcılıkta bazı sorunlar yaşanıyor bu sorunun çözümü için TAB bakanlıga müracat edip eksiklikleri giderelim demiş. Bakanlıkta bizlere çözüm önerdi. Öneri birlikler açısından ne olur bilemem ama arıcılar açısından biraz daha özgürlük gibi algıladım.


Daha önceki uygulamalarda AKS sistemine kayıt olabilmek için birlik üyeliği şartı vardı. Şimdi bu şart kalmış hiç bir birliğe üye olmadan AKS sistemine kayıt olmak isteyenler ise şunu yapmalı. İl veya İlçe tarıma gidip beyanda bulunuyorsunuz, benim şu kadar arım var ve sisteme kayıt olacagım. İlçe tarımda kişinin beyanını alarak sisteme işlenmesi için ön kayıt alıp kişiyi arı yetiştiricisi birliğine yönlendiriyor. Arıcı birliğe gittiginde kovanlara takılan aks kayıt sistemi plakalarından alabiliyor. Burada bazı detayları açıklamak gerekirse, arıcı birliğe kayıt olmadan devletin sistemine kayıt oluyor. Fakat devletin desteklemelerinden faydalanamıyor. Birlik üyesi olmayanlar, arıyetiştirici birliklerinden, AKS kayıt sistemi plakalarını 1,50 kuruş karşılıgı alacaklar, arıyetiştiricileri birliği ise plakayı sattıktan sonra arıcıyı sisteme işlemekle yükümlü. (plaka fiyatı birliğin aldıgı kararla üye olmayanlara degişik fiyattan satılabilecek)birlik üyeleri ise 1,25 kuruştan alıyordu.
Bunlar neden gerekli diyorsanız arıların nakillerinde kesinlikle AKS kayıt sistemi plakası olmayanlara engel olunacagı yönünde yapılan açıklamalardan kaynaklandı.
Arı kovanlarınızı bir yerden bir yere sisteme kayıtlıysanız taşıyabilirsiniz yoksa devlet buna engel olacak, eskiden bazıları birlik aidat ve giriş ücretlerini bahane ederek sisteme giriş yapmıyordu. Şimdi üç beş kovanınızda olsa sisteme işletebiliyorsunuz.
Bunlar bizim toplantı yapmamıza neden olan yazışmalardan parçalar.
Ben hem Gebze bal üreticileri birlik üyesiyim, hemde Kocaeli arı yetiştiricileri birlik üyesiyim. Birde Türkiyede en iyi geçinen iki birliğiz. Bir kaç üyemiz hariç tüm üyelerimiz arıyetiştiricileri birliğine üye.
Kocaeli arı yetiştiricileri birlik başkanımız Hüseyi Yılmazla uzun uzadıya sorunlarımızı görüştük, hemen hemen tüm konularda mutabık kalıp ayrıldık. Birliğede gelecegimizi söyleyip başka yere geçtik.
Bu seferde Kocaeli İl Özel İdaresindeyiz. Kadir Gürkan bey kendisi il genel meclis üyeside oldugundan mesayisinin büyük bölümünü burada geçirmek zorunda. Devamlı İzmit Gebze arası mekik dokumakta.
Kocaeli İl Özel İdaresi Daire başkanına misafir olduk.
Konu memleket neresine geldi. Daire başkanı, İrfan ÇAKMAK demezmi ben öz Niğde'liyim. Dedimki bende Niğde'liyimde bunun özü nasıl oluyor deyince bir gülüşme oldu dediki ben içindenim. Bende Bor kazasındanım öz olmuyormuyuz dedim güldü,espiriydi dedi.
Gebze'de bir çok işlerimiz oluyor geldiğimde görüşelim diye konuşup ayrıldık.

Tekrar Kocaeli arı yetiştiricileri birlik ofisine gittik. Bizi Hüseyin Yılmaz karşılayı uzun sohbetlerden sonra bilemiyorum kaç sefer vedalaştıgımızı. Hayatımda hiç bu kadar vedalaşıp defalarca konu konuyu açsın ve bu kadar muhabbet olsun. Bizim Kadir beyde öğlenleri yemek yemiyormuş olan bana oldu::))
Hüseyin Yılmaz daha önceki yönetimden bir sürü sorunla aldıgı birliği düze çıkarmış birisi. Kendisine başkanım başarılar diyerek nihayet birlik binasından ayrıldık.
Dip not olarak şunuda ilave edeyim, Kocaeli arıyetiştiricileri birliği neredeyse bir çok sorundan fes edilme noktasına gelmişti, şimdi işler yoluna girmişya, eskilere ses edemeyenler şimdilerde nerelere çomak sokarız diye arayış içindeymiş.
Toplantının detayı bu linkte.

Hiç yorum yok: