9.08.2009

DOKTOR BU SAGIM SAYILMAZ, BİR DAHA SAĞIM İSTERİZ

Bu sene sagımlarda öldük desem kimse inanmayacak. İster inanın ister inanmayın tüm sağımlar doktorumunki gibi olsaydı keşke.
1 Agustos cumartesi günü saat 10 gibi Muhteşem abinin yazlıktaydık. Yazlık bizim için boşaltılmış erkek erkege kafamıza göre takılıp gülmektende kırıldık diyebilirim.
İlk iş olarak Almanya'dan galen F1 lerden birisini doktoruma götürdüm. Balkona bir baktım her taraf benim kovanla dolmuş. Birde ruşetlere geçtik, gidecegimiz günün öncesi akşamında karniyol F1 i ruşete aktarıp anaarıyıda kafeste muhafaza altına aldım. Yolculuklarda anaarı kestirme riski hep vardır. Bu gibi durumlarda deger verdiğiniz anaarılarınız varsa kafeslemenizi tavsiye ederim.
Terasa çıkıp ruşeti açtık, birde bu yetmezmiş gibi başka ruşete aktarıp anaarıyı kafesinden serbest bıraktık. Hiç bir arıda siz ne yapıyorsunuz demedi, başka arı olacak birde yoldan gelecek açıp aktaracaksınız maskesiz. Adamı yer, karniyolun en iyi özelliklerinden biriside dünyadaki en iyi huylu arı olmasıdır.

Misafirerde telefon etti geliyoruz diye işe başlayıp yarıda kesmeyelim diye oyalanıyoruz. Doktorum açmısınız dedi, kavaltı yaptık ama dünya yol gelmişiz sorulacak sorumu bu. Hemen yarım ekmek arası köftemizi pişirdi. Hemen götürdük tabi.

Benden önce Kemal abi bahçeye dalıp olmamış elmaları koparmış. Hemen elinden elmaları aldım, ham elma insanda unutkanlık yaparmış, Kemal abi yedi sonra bende elmaları yedim.::))
Bu arada misafirler gecikti bir başlayalım dedik. Balın depoya taşınması tam bir sorun her seferinde evin etrafını kabe gibi taaf ediyoruz. Baktım olmayacak bir yolunu bulup yolu kısalttık. Bu seferde vay duvarım yok agacımın dalı demeye başladı. Agacın bir dalı şekilsizdi budama yaptık, ne yapsan yaranamıyorsun bazılarına.
Resimde gördüğünüz şu an doktorum degil, ayakları ve elleri olan bir gps cihazı telefonda ismali yazlıga getirmeye çalışıyor. Bırak gitsin gidecegi kadar nasılsa sınırdan dönecek. Telefon görüşmesi İsmail yazlıga gelene kadar sürdü, Muhteşem abi beni dinlemedi dinleseydi ismail nerelere kadar giderdi bilemiyorum.
Bal hasadının ortasına Pınarhisar ve Vizeden gelenler düştü. Ohbe elemanın bir açıgını buldum bu ne biçim çıta ve çıt yok. Kem küm ve ben 9 haziranda kalp krizi geçirdim.
Geçen sene bir sır bıçagı vardı, bıçagı yapan nasıl yaptı anlamadım. Bıçak çıtanın eninden kısa birde ham demir ne kadar bilersen bile yiv tutmadı. Bu sene sır bıçagı diye döner bıçagı almış. hacıda bıçaga hasta oldu, diyorki kurban keserken ölüyoruz, böyle bir bıçak olsa bir seferde kelle gidermiş.
Muhteşem abinin bir çok kovan oğul vermiş ve arılar katlardan geri çekilmişti. Bizim en büyük dertlerimizden biriside ogul. Arı belli bir güçce geldimi işi gücü nasıl ogul veririm.
Bu arada arılarda felaket varova vardı. Her kovanda çift şerit olmasına ragmen. Bence üzerinde yazılan doz bu şeritlerde yok. Birde doz ne biçim ayarlanıyor onu anlamak imkansız. Kovan 4-5 çıtaysa 1 şerit, 10 çıtaysa 2 şerit, 20 çıtaysa 4 şerit doz nerelere fırladı bunun hesabını yapan varmı. Arıcıların kendi yaptıkları 3,6 mg lık fulumetril'li kartonlar bu dört şeritten daha etkili.
Arılıkta bal alımı bitti. Sağımın oldugu depoya geçiyoruz. Hacı abi hangi sagımda gördümse ilk işi sır almaktır, sırlar bitincede hava alayım diye depodan çıktı, hiç boş durmazki. Kendisinden bir melemen alacagım vardı, üstüne güveçte kurufasülye ekledi. İnşallah bu kış yemek nasip olur, fakat kışın melemen olmazki. Melemen hep alacak hanesinde dursun en iyisi.
Bu arada dikkatimi çeken olumsuzluklardan birisi ise kanola balı. Arılarınız kanola balı yapmışsa geciktirmeden sağmalısınız ayçiçek balından daha beter donuyor. Muhteşem abinin balların çogu çıtalarda geriye gitti. Birde balı alırken alt katları yani kuluçkalığı düzenlemiştim onları resimlemeyi unuttuk. Kovanda bal aldıgınızda ne yapacaksanız gücüne göre bakıp vereceginiz esmer çıtaların verilecegi yerleri açık bırakırsanız, kovanı açtıgınızda açık yerleri münasip çıtalarla doldurup kapatırsınız. Bu çıta verme işini Muhteşem abimle birlikte yaptık. Kendisine not aldırdım, şimdilik fazla çıta verdigimiz kovanlarda oldu, yalandıktan sonra mesala şu kovandan 2 çıtayı alacaksın dedim. Hepsini not aldı.
Bu esnada hem işler yürüyor hemde arıcılık muhabbeti sürüyordu. En son işleri bitirip yazlıgın balkona geçtik. Bir ara Kemal abi bazı arıcılık anılarını anlatmaya başladı, Şenol masadan kalkıp başka yerde gülüyordu.
Muhtar Mehmet abinin acelesi vardı çok yakınlarının düğününde bulunmak için söz vermişti. Zor tuttuk kendisini. Zaten malzemeyi fazla aldırmıştım nereye gidiyorsun ben hangi birisini yiyecem dedim::))
Bu arada Ali Osman Çalık benle uğraşıyor herkes yiyecek Ali Türk yiyemez diyordu. Mustafa Kabaoğlu hocamzda banada ayırın dedi, abi dedim sen gelene kadar bozulur senin yerine yerim dedim oda tamam demişti.
Bu sefer çift doktor kontrolündeyim. İki doktor ızgara yapıyor biz ise masada bekliyoruz. Bir ara yanlarına gittim.
Aşagıda filimlerde de var, iki doktor köfte sayıyor herkese eşit olsun . Köfteler pişti dagıtıldı nasıl saydılar anlamadım fazla çıktı.::)))
Demekki doktorların matematikte iş yok.
Nefis ızgaralar sizin yerinizede yedim boşuna sulanmayın.::))
Izgara köfteye gel.
Dr. Bülen Erişen abimiz bize demezmi kendinize dikkat edin, iki doktor var diye sevinmeyin birisi raporlu bende izinliyim::))
Tabi burada sayılan parçalar fazla verdi. diyorki nasıl saydım, ben ne bileyim güzel sayıyordunuz aşagıda filime bakın hatanız nerede.
Bu arada İsmail erken gitti yemekte yiyemedi.
Daha sonra ayrılık vakti gelip çattı. Trakyalı Şenol Civelek kardeşim bana bir çanta hediye etti belin kopacak bu askılıyı kullan diye. Allah razı olsun kendisini severim oda bizi sever. Ali Osman abiler ise bir teneke peynir getirmiş,hemde tam yaglı olanından onlarada teşekürlerimizi sunduk birde buradan Allah hepsinden razı olsun diyorum.
Son veda fotolarımızdan birisi. Misafirler gitti.
Bizde petekleri dagıtıp birde üstüne Türk kahvesi içip kendi arılıgımızın yolunu tuttuk.
Unutmadan önemli bir datayı daha doktorum öğrendi, şimdiye kadar bal yalamasını bilmiyormuş bu sağımda öğrendi.::)))
Dandik düdük gibi makinada bir sürü ugraştık.


Doktorum iyileşip ocagın başına geçti.

Köfte hesabının tutmadıgı an.

4 yorum:

Unknown dedi ki...

Ali abi selamlar,kim olsa ister böyle sağımı çok güzel bir gün geçirmişsiniz arıcılıkta ekip olarak çalışmakda önemli olduğu anlaşılıyor sağlıcaklakal kolaygelsin.

hakan dedi ki...

Afiyet olsun goturmuşsunuz kofteleri ama orda bende olacaktım sıze bır adana kebabı yapsaydım bal sağmayıda bırakırdınız :D lezzetınden kısmet belkı bırgun karşılaşırsak yada yolunuz adanaya duşerse bır adana havası yaparız olmazmı abılerım, Bal sağımınız bereklı olsun

ERZİNCANLI ARICI VECDİ dedi ki...

Nice bal sagımlarına erişmek ve buluşmak dileğiyle.

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Emrah gün gerçekten süper oldu. Arıcılıkta ekip önemli fakat ekip fazlada kalabalık olursa iş çıkaramazsın. Yani kişi sayısı çogaşldıkça yapılan iş düşmeye bsaşlıyor. Herkes başkası yapar derse işler bitmez. En ideali 4 kişi olunmalı, yoksa iki kişi sağıma yeter.4 Kişilik ekip olursa iki kişi içerde iki kişide dışarda çalışır. İki kişi kalınırsa balları çadıra dizip dışarıya ara verilip içerde çalışılır.

Hakan ziyanmı etseydik götüğrecegiz tabiki::))
Swneyeki sağımı dört gözle beklemekteyim, kim ne derse desin.
Davetin için, Bir çok kişi benim kendi memleketlerime yolumun düşmesini arzu etmekte, inşallah kısmet olursa Adana kebablarıda ziyan etmeyiz merak etmeyin.

Vecdi abi sağolasın, bakarsın belki sanada bal sağıma gelirim, nasıl olsa bal sagımlşarına katılmam moda olacak::)))