20.09.2009

18 EYLÜL 2009 KOVANLARIN İLÇE TARIM GÖREVLİLERİNCE TESPİT EDİLMESİ


Ayın 17 sine ilçe tarımdan randevu alınmıştı, hem Osmanların hemde benim arıların tespitlerini yaptıracaktık. Osman Ünal dün geç kalınca randevu iptal edilmişti, bende yarına gideriz diye ikici randevu almıştım. Osmalar bayramdan sonraya kaldı sadece benim arıların tespitini yaptırdım. Resimdeki Gebze ilçe tarım görevlilerinden Tekniker Orhan Çalışkan ve Zıraat mühendisi Fatma Kotan. Orhan bey daha önceleri arıcılık yapmış birisi ve arılardan pek çekinmiyor. Fatma hanım ise bir kaç gün önce bir tespitte bayagı bir arı ısırması sonucu çok tedirgin. Maskeyle bile rahat degildi. Bir yerden tespitler yapılırken bende bazı kontroller yapıyorum. Yavru faliyeti çok güzel başlamış, polen geliyor.


Zıraat mühendisi Fatma hanım ise beni şaşkınlılla izledi, bu arılar neden sokmuyor diye. Tabiki bu tespiti çok farklı oldu. Arıcılıkla alakalı öğrenilecek ne varsa, hep birlikte gördük kısacık sürede. Anaarı, anaarı yumurtası, larvası pupası gibi. Bizim doktor efendi petek gözündeki poleni yıllar sonra ne oldugunu anlamıştı::))

Anaarımızda bu çıtada. Ben kontröl yaparken Orhan hoca kovan plakalarındaki barkot numaralarını okuyor, Fatma hanımda listeden işaretliyordu. Tüm plakalar kontrol edildi ve listeden bana ait listeden bulunup işaretlendi.

Barkotların kontrolleri yapılırken, bende geçenlerde indirdiğim katlardaki petekleri kontrol ettim. Ağ kurtları hemen faliyete geçmişler. Hemen hazır közde vardı kükürtte var arılıkta gerekeni yapıp geldik. Normalde her 10 günde bir kükürt tüssüsü yapılmalı. Tabiki havalar sıcak gittiğinde, yoksa ağ kurdu üreyemeyecek sıcaklık varsa kükürt tütsüsünede gerek yok. Birde arasıra mutlaka kontrol edilmeli. Ben mücadele ettim diye gaflete kapılmayın sonu felaket oluyor. Onun için aman dikkat, örülmüş petekler çok ama çok kıymetli.
İşleri bitirdik, zorda olsa arılıgın içinde maskesiz foto aldık. Bu arılar sakin desemde bir sefer korkmuş. Ormandaki kontrolü bitirip, Gebze'deki arıların kontrolüne geliyoruz.
Bu gün araç sıkıntısı vardı, dün hacı abiye dedim yarına münübüsle arılara gidecegiz diye, sabah münübüs yok::))


Komşusu sağolsun bizi götürüp getirdi.


Püren bu sene yağmur geç yağınca erken açamadı. Geç açması ne gibi olumlu veya olumsuz olacak görecegiz. Açmış bir püren. Bu tür açık pürenlerde büyük eşek arıları bal arısı avlıyor. Orhan beyde püreni incelerken bir resim aldım.


Şimdi Gebze'deki arılıktayız. Anaarı üretimimiz bu arılıkta yapılıyor. Fatma hanım mahalle içinde arılık olurmu gibi laflar etti, yav arılar kimseye bir şey yapmıyorki. Bu aradada ormandaki tedirginliği üstünden attı. Hala diyorki bazı arıların yakınından geçemiyoruz. Bunlar onlardan degil, bunlar karniol arısı ve dünyanın en sakini dedik.Gerçektende dünyada karniyol arısından daha sakin arı yok ki. Bu arıyla çalışmanın ayrı bir zevki var. Kovanları karıştırırken bile doğru dürüst maske kullanmıyoruz.

Tespit bitti ben imzaladım, görevlilerde imzalıyorlar.


Hacı ise organik domates hazırlamış, hemde bu gün tandırda lavaş ekmegi yapıyorlardı, sıcak sıcak ama oruçluken agzınızın sulanması dışında bir fayda sağlamıyor. Bu hacı tam baş belası, bana gelince domatesi koklatıyor.

İş bitimi anaarı kutularının kontrolü var. Telkinlerim işe yaradıki, artık Fatma hanımda arıları yakından incelemey başladı. Yumurta atmaya başlayan bir kariol F1. Fakat zaman dar birazdan cuma vakti olacak. Biraz zaman olsaydı, Fatma hanımda bir elinde eldemiri bir elindede çıtayla çalışmaya başlardı. Bunada şükür::))


Yeni atılan yumurtalar ve yeni günlük larvalar olan anaarı kutusu çıtası.


Haber cuma günü yükledim, bayramın birinci günü sat dokuza ayarladım. Bu arada herkesin ramazan bayramını kutluyorum. Hafta arasındaki üç günüde izin aldım, biraz dolaşacagım bu sene çok koşturduk, tenpo çok yüksekti. Bir kaç gün memleketim Niğde'de olacağım.Yeniden herkese iyi bayramlar.

3 yorum:

Unknown dedi ki...

Ali abi bayramınız mübarek olsun.

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Sayın Bakanım hala dönmedin mi.Ne tatilmiş böyle.Burnu bizim yöreye benzeyen arkadaşında hali pekte püren inceliyormuş gibi durmuyor.Ama olsun biz de öyle sayalım.
Kurtlar hatayı affetmiyor.Geçen yıldan daha fazla zaiatı bu yıl verdim.Nasıl olsa kükürtledik dedik,petekleri güve üretim merkezine çevirdik.Şimdi onlara da artık fazla kızmıyor,üzerlerinde düzenli olarak deneme yapıyorum.En azından gelecek yılı garanti altına almak adına.

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Mehmet sizinde bayramınız mubarek olsun.

Yusuf kardeşim bu gün döndüm. Üç gün kaldım ama o üç gün o kadar duygularla doluki, bunları köyle alakalı haberde yazacagım. İnsanların memleketlerini senede bir kez ziyaret etmesine sılahırahim deniyor. Dinende bu teşvik edilmekte, insana bir çok şeyi yeniden hatırlatıyor, bunları dedigim gibi paylaştıgımda daha iyi anlaşılır diye düşünüyorum.

Ağkurtları hakkındaki tercübelerinden faydalandırısan seviniriz.::))
Nasılsa bizim canımız yanmadı, beleş bilgi iyi olur::)))