9.10.2009

EMANETLER YERİNE ULAŞTI

Yazının genelini ilgilendiren en önemli konulardan birisi, karniollar hakkında iyi tecrübeler edindiğimizdir.Tecrübeleri ise kitaplardan okumadık hep yaşadık, yaşarken yediğimiz kazıklarda bayagı bir birikti. Bir çok kişi bu işe girişti ve pes etiler, şu an aynı işe girişilmiş olsa bir çok sorunun çözümü bizde var. Daha bir çok şeyi çözemedik, bir sürü sorununda çözümünü bulmuşuz.
2008 Karniol F1 anaarı. 2008 de Almanyadan 14 tane F1 karniyol arısı getirmiştik.
Bu anaarılar beli kişilerdeydiler. 3 tanesi bende, iki tanesi Muhteşem abide, bir taneside Trakyalı'daydı. Bu 6 tane elimizin altıda diyorduk, birisine bir şey olursa bir başkası var . İşler o kadar ters gittiki, daha ilk baştan iki tanesini muhteşem abi kabul ettiremedi ve analar kesildi. Şenol ise kafesten anaarıyı bırakıp ne yapacaklar diye bakarken bir işçi tarafından iğnelenerek öldürüldü. Bende ise üç tane kabul edilmiş vardı. Şenol çok istemişti fakat kestirince elimde bulunan 34 nolu karniol F1 anaarıyı arılarıyla verdim. Genede kışı çıkartamadı ne oldugunu anlayamadık ve Şenol tüm haklarını kullandı. Muhteşem abi gelen anaların masraflarını karşıladı ve elinde hiç kalmaması çok garip oldu. Bendede Trakyalıya birini verince iki tane kaldı, Muhteşem abim dediki birisini bana verirmisin abi ne demek dedik::))
37 nolu F1 de kovanıyla Muhteşem abiye verdim. Bende de 29 nolu karnoyol F1 kaldı.
Kışın bendeki karniyolun kovanına bakıyordum ne yapıyor diye, görüntü berbattı kovan önü bulaşıktı, yagmalandıgını anladım, hacı ise o karniyil dünde çok iyi çalışıyordu diyor hala. Bu benim için soğuk bir duştu, hemen kovanı baştan sona taradım anaarı yok. Tekrar taradım malisef anayı bulamadım.
Baharada karniol anaarı üretme planlarımız vardı. Bizimki öldüyse Muhteşem abininkini alacağız başka çare yok. Durumu Muhteşem abiye aktarıyorum kendisi çok üzülmesine rağmen diyorki abi bendekini getiririm üzülme. Yazlıga gitti haber bekliyorum telefondaki ses 37 nolu karniyol F1 inde öldügünü söylüyordu, bu şaka yapıyor diyorum ama hem ses berbat hemde yemin etti, yıkıldım.
14 Adet karniol F1 den bizde hiç kalmadı.
Şapa oyturduk yani.
Bu duyguları uzun hazırlıklar ve planlar yaptıktan sonra yaşamak anlatılacak gibi degildi.
14 Karniyoldan iki tanesi İstanbulda ve yaşıyorlar fakat nasıl isteyecem, şiparişimizde var Almanya'dan gelecek fakat süre daraldı hatta geç bile kaldık anaarı üretimine başlayamadık, çok erken iki saf temin ettim ama ,Almanya'dakileride buraya aktaramadık.
Daha ben Oktay'a durumu aktaramadan o bana dediki abi bendekini alıp kullan. Bende durursa bir arı sende olursa durum çok farklı olacak demişti. 39 nolu karniyol F1 i kaptıgımız gibi Gebze'ye getirdik. Tüm kutuların analarını ve kovanlarımın analarını ilk bu 39 nolu karniyol F1 karşıladı. Kutulardaki ilk anaları kutudaki analar karniol ırkı arılar olmadıgı için hep kestiler. Bakıyoruz anaarı çıkmış ve yumurta atmış diyorumki şu güne kadar yavru kapatır, bir açıyorumki anayı kesip meme kapatmışlar.
İkinci tura kadar kesilenlerin işçileri çıkınca bir daha ilk turdaki gibi olumsuzluk yaşamadık.
Tabi bu imkanı bana sunan Oktay kardeşime ne kadar teşekür etsem azdır. Damızlık dendiğinde bu ayarda ülkemizde damızlıklar olduguna inanmıyorum. Ayrıca paraylanda olmayan şeyi nasıl alacaksınızki. Bundan dolayı damızlıkların degeri bana göre yoktur, yani paha biçilemez. Hatta bu sene Kemaliye arıcılık yüksek okulu karniyol anaarı üretemedi damızlık olmadıgından.
Bu arada bu hadiseler olurken Almanyadan yola çıkan ve ikici tur getirecegimiz 10 F1 ve 2 adet 2007 saf karniyolun birisi 30 çıtada çalışırken mayıs sonlarında anaarı degiştirdi ve safın birisi gitti. Yoldada ikinci saf öldü, ölüm nedenleri ise uzun süren yolcular ve keklerin akmasından kaynakladıgı sonucuna vardık, saglam kalanlarda daha sonra bir şekilde ölüyordu onuda X ray ışınına buldum, asıl nedenleri nelerdir daha tam sonuç elimizdeki şimdiki saf karniol damızlıklar yaşarsa daha net cevaplar bulup ve şundandır diyebileceğiz.
Gelen 10 karniol F1 den en son kalan ise 5 adet ve 21 numaralı F1 Muhteşem abiye verilmişti. Bunlardan en iyisini Oktay'a ayırdım.
Ayrıca 2008 de gelen karniyolarında kalan sayısı 4 ve nerelerde olduklarını ben biliyorum.
Oktay kardeşimin yeni yeşillisi, karniol F1 23 numara. Bir arkadaşımıza ruşette karniol F1 yollayacaktım. Oktay'da o sıralar beni arayıp dediki benim arıyı yollayabilirmisin, buralarda çok sıkıldım diyordu, dedimki tam zamanı, zaten İzmir'e böyle bir iş düşünüyorduk. Hemen paket sayısını ikiye çıkardık.Bende elimdeki emanetlerden birinden daha kurtuldum.
Birde şunu belirtmek istiyorum, anaarıları aldığımız yer, eyalet anacılar birliği başkanındandır. Sıradan bir işletmeden anaarı almadık yani.

Başka bir amaçla 31 nolu karniyol F1 de İzmir'de. Almayadan gelen hariç benim ürettiğim üç adet F1de aynı postada, 3 ekim gecesi İzmire gitti. 31 nolu karniyol F1 ruşette yolladım yaklaşık 3 çıta arısıyla. İnşallah diğer üç karniol F1 de sağ salim kabul etirilirde hayırlı haberlerini alırım. Baharda bir tane karniyol F1 bulamıyordum, şimdilerde hediye ettiğim karniyol F1 sayısı 50 taneden fazladır. İzmir'e gidenlerden ikisi Almanyadan gelen Karniyol F1 ve 3 tanesi benim üretimim f1 lerin yolculuga çıkarılması bayagı komik sahnelere neden oldu.

Tüm bunların yaşanmasına sebep olanlar içinde en büyük paylardan biriside Mehmet Yüksel kardeşimdir. Bu işlerde emeği geçenlere ne kadar teşekür etsem azdır. yazının finali ise ::=))
Bir kovan ile ruşeti, İzmir'e otobüs ile yolcu ettik.
Gündüz kovanı ve ruşeti hazırladık ve anaları her ihtimale karşıda kafese aldım yolda bir şey olmasın diye.
Gece terminale gittik, İzmir otobüslerine eşyamız var diyoruz. Hiç birisi bakmıyor, eşya almıyoruz, kargoya verin demekteler, sanki biz kargoya vermesini bilmiyoruz.
Otobüsün birisi dediki eşyayı göreyim dedik ki gör.
Hacı diyorki iki sandık balımız var::))
Şöför akarmı diye sormakta dedikki yok akmaz. Hacıylan pazarlıga başladılar, 10 lira vereyim karşı taraf dalgamı geçiyorsun diye aldı başını gidiyor, ben ise dur yav nereye gidiyorsun hem ne oldu niye dalga geçelimki filan, 20 versin yok, o zaman ne istiyorsun 40 lira dedi, yav yolcu bileti 35 lira degilmi? filan derken tamam ben verecem dedim, hacı ise ağlanıyor çok diyor hala.::))
Hemende araba bizi bekliyormuş koştura koştura tuttuk sandıkları yükledik, telefonu zor aldım otobüstekilerin, otobüs hareket etti, oh be dedik::))
Birisi sabaha kadar uyumadan balları bekleyip, birde orada cingar çıkmış, bize bal dediler di bunda arıda var diye. Demekki balın kokusuna arılarda kovana girmişler::))

Yolda hacı yalan söylemedik dimi dedi bende yok abi ne yalanı söyleyelimki dedim.
Buna benze bir hadise yaşamıştık daha önce, bizim Kadir Gürkan bey, Gebze Bal Birliğinin sitesine bilgi veriyor. Üyelerin alayı, bal, arısütü, propolis, ve polen üretiyor, içimizden birisini çıkardı dediki o hacı ona bunu anlatamayız.::)) Arkadaşlardan birisi dediki ötekilere nasıl anlatacaksın, bizim başkan dediki abi, kovanlarda saydıklarımızın hepsi var, yani üretiliyor ama biz almıyoruz ::))

Burdan yola çıkıldıgında gönderdiğimiz kovanların içinde bal zaten vardı, onun için yalan degil dedim::))
Öyle degilmi sizin kovanlarınızdada propolist, polen bal ve yavru oldugunda mutlaka arı sütü vardır, ister alın ister almayın::)))

Hacının en son söylediğine gülmekten karnım agrıdı. Ya otobüs söförü mola yerinde kovanda bal var, tadına bir baksak derse ne olur::)))

9 yorum:

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Sayın Bakanım.

Yahu hacı ile iyi bir ikili olmuşsunuz.Alavere dalavere o biçim.Hacı abiye ben bunları bir sorarım elbet.Bir kovan arıyı ,bal diye yedirdiniz ya ,helal olsun size.

Karniol analar için harcanan emekte her kim bir nebze yardımı olmuşsa onlara müteşekkiriz.Yalnız bir yeri atlamışsın.İlk analar geldiği zaman ,onları ehline emanet etmemişsin :)

Unknown dedi ki...

Abi baya maceralı geçti ana arı işi ama memlekete biraz olsun faydam dokunduysa ne mutlu bana,ben şahsen geleceğimizin ülke olarak iyi olacağına inanıyorum,
selamlar saygıloar.

muhteşem turunç dedi ki...

Ali abi şaka bir tarafa geçen sene nelerle uğraştık ama hakikaten çözdük bencede olayı. Ben bile senden aldığım f1 i nasıl şıpıdanak kabul ettirdim dimi:)Ben o zamanlarda diyodum halada bu düşüncemde direniyorum Xray cihazından bu hayvanlar geçerken yurmurtalıklarında kromozomlarda hasarlar oluştu ve bu neddenle anomalili yumurta attılar neticede de olay kesilmeyle sonuçlandı.Bak cepde gelenlere bir şey olmadı onlar arslanlar gibi çalışıyorlar. Anlayamadığım 50 tane hediye diyosun sen hediyelik esya dukkanı acsana yav:=)

TUNCAY ERDEM dedi ki...

Ali Abi, Yusuf abi dogru soyler ilk F1 leri ehillerine teslim etmemissin (Ben ve Abim hariç):))))
Ben benimkinin masallahi var, insallah bu seneyide cikartir.

demircioğlu dedi ki...

izniniz onursa bende size bakan diye hitap etmek isterim.
ben onur rize'de yaşıyorum amatör olarak arılarla uğraşıyorum ve yaklaşık iki yıldır sizi bloglarınızdan yakinen izliyorum. hatta bende yeni bir blog oluşturdum size gıpta ederekten. gerçekten emekleriniz ve samimiyetiniz tartışılmaz çünkü sizi uzun zamndır tanıyor ve izliyorum. karniyol konusunda sabırla başarılarınızın devamını ve bir gün sıranın bizlerede gelmesini bekliyorum. belkide yorumu okumayacaksınız bile çünkü bir yazınızda tanımadıklarımın yazılarını yayınlamıyor ve okumuyorum gibi bir anlatımınız olmuştu. neyse sözün kısası takdirle izliyorum sizi ve arıcılık çalışmalarınızı hatta arıcılarla olan ilişkilerinizi ilişkilerinizi.
NOT: ekibiniz gerçekten çok sempatik.

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

A.s Yusuf...

Benim ekibi niye hacıyla sınırlandırıyorsun ki::))
bir kovan arıyı herkes verebilir, biz iki kovan birden verdik. Ayrıca bir kaç sene öncesi Varan kargoylan bir katlı kovanda 4 arı ailesi yollamıştım Kayseri'ye::))
Kargocudaki kızı öyle bir motive etmişim ki ertesi gün başka bir iş için kargoya gittiğimde merkezden kıza fırça atıyorlardı, kızcağızda diyordu ki ben iyice kontrolü yaptım hiç bir tehlike yok diye karşı tarafı ikna ya çalışıyordu.::))

Karniyoları şuana kadar kullanamadık, önümüzdeki sen hiç bir mazeretim olmayacak. Bana göre geçiş dönemini bitirdik. Ülkemiz açısından çok büyük kazanç olacagını düşünüyorum, başta bahar balı ve sonbahar ballarını kaçırmayacak kovanlarımız olacak bundan sonrası. Anaarıları dediğin gibi tam ehline verdik ki kesin diye gibi oldu. karniyolar için bir çok kişiyi sıkıntıya çekmiştir, saflarını ürettiğimde dışa bağımlılığı bitireceğim.

Mehmet karniyolların saflarında Allahın izniyle şimdiye kadar sorun yaşamadık. Zaten acemiliklerimizi F1lerde geçirdik. Ben kafadan saf karniollara girecektim ozaman acayip bir yıkım olacaktı bizim için. Maceraların merkezinde sen vardın, sanada bayağı eziyetler yaptık ama inşallah bundan sonrası sana yük olmam. Bu arılardan arıcılar ilerde görecekler, kaçan balları bir daha kaçırmayacağız. Sana ne kadar teşekkür etsem azdır.

Muhteşem abi yazıdada yazdım. Bazıları bir malzeme veya alet lazım oldu mu yabancı site adresi veriyor ve şurada örnek 10 avro diyor. Karniol arıyada Almanya’da fiyatı şu kadar diyen çok, işin başı ve sonuna ve aradaki zamana bakan yok.Kıştan sıraya yazıl, parasını yatır yolda gelirken öldümüde sap gibi kal ortada,sonra bir dahaki seneye sıraya gir. Abi sorunları ikiye indirdik yolculuk ve x ray ışını diye başkada zaten çözüm arayan ve bulan olmadı.

Hediye konusu insanların karakteriyle orantılıdır, bazıları bilgilerini de hediye vermiyor, biz hem bilgimizi hem malımızı hem de zamanımızı hediye edebiliyoruz, başkalarının yapamadıkları şey bu işte. Bizde hediye dükkânı hep açıktır.

Kaptan şans işte, Oktay o anaarıları arkasını döndü ve dediki atıyorum 5 ve 9 olsun dedi. Bizde sıradan dediği kafesleri kendisine Şile Kızılca köyde verdik.
Abinden baharda gelen kovan kaça bölündü tam hatırlamıyorum. Son gelen 5 safın 4 tanesi 39 nolu karniyolun parçaları, saflardan önce gelen F1 ler içinde 4 çıta falan arısını gene bölmüştüm. Şu an gene geldiği nokta6 çıta arısı var.

Hep söylüyorum ve söyleyecegim. 80 binlik kovan oluşturmak için bohçacılığı geçici bir süreliğine yaparsınız, 20 gün sonrası verdiğiniz taviye bittiginde gene kovanlara takviye gerekecek. Bu karniyol tek bir anaarıyla 80 binlik kovanı sabit tutabiliyor. Biz sazın tutulacak yerini tutmuşuz, bazıları bizim tuttuğumuz yeri aramaya devam ediyor, bazılarını da rahat bırakmak lazım ki, yanıldığını kendisi anlasın dimi yani::))

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Demirci oğlu sende hoş geldin. Yorumlarını sildiklerim, bana açıktan yağ yakanlardır. Adamı tanımam ama bana acayip yağ çeker, kıllanır silerim yorumunu, yada ben acemiyim der öyle sorular ve konular seçerki o acemi degil başka bir isimle benlen kafa yapar.

Mahirim vardı hani suriyeden, başına israil füzesi düşmeyesice.

İçimizden birisi mahiri oynuyor, ama şerefsizlik yapıyor, madem bana karşı çıkacaksan adam gibi adınla çıkacaksın,çalışmalarınla çıkacaksın.Ben yanlışlarımı bile eski sitemde silmiyorum, ama bu kış kısmetse silmeden altına bir çok konunun not düşşecegim. Ayrıca bak ben kendimi gizlemeden herkese açıkça yazabiliyorum, hocaların ne kadar yetersiz oldugunu yazabiliyorum, yetersiz kişilere yag çekilecegine kendinize gelinde taş üstüne taş koyalım.
Yorumun ben yorumlara cevap yazarken gelmiş, yayınladım. Bundan sonrakilere bakacagız

ERZİNCANLI ARICI VECDİ dedi ki...

Ali bey,Karniyol arıları temin eden gönderen Mehmet Yüksel beye,Muhteşem abiye,size ve karniyol F1 size veren Oktay beye,bu süreçte fedakarlık eden herkese teşekkür ederim.Ülkemizde çıkarlar için herşeyin ırkçılığı yapılırken,bazı karniyol F1 ler verilirken öldüler.Bunuda karniyol kötüleme kanpanyasına katılanlara anlatmak için, şöyle diyelim.Karniyol ana arı verdiğimiz kovanların arıları ırkçılık yaparak ana arıları öldürdüler.Başımız sagolsun.Zaten karniyol bizim arımız,zamanında çalmışlar.Islah etmişler.Trakya arısının yüzde sekseniki oranında karniyol değilmi.Bilim adamları yalanmı söylüyor.Sahip çıkamadığımız ANKARA Tavşanı avrupaya gidince ANGORA Tavşanı olmadımı.Bişeyi anlamadım bal otobüste yagma nasıl oldu.Sürecin alt yapısı tamamlandı.Saglıcakla kalın.

ARICILIK VİDEOLARI dedi ki...

Vecdi abi,karniolun elimizdeki şu anki zamana kadar olan aşamada emegi geçenlere bende teşekür ediyorum. Bu arı avrupanın kısa ilk baharında bahar balını kaçırmıyor. Bu ne demektir, hızlı bir gelişmesi var, yavru bakma yetenegi süper, bu mevsimde bile sarabildigi yere kadar yavru atıyor, arının bir başka özelliği ise kendi vatanında yavru çürüklüğüne yakalanmamış, bilim adamları bu kadar yavrucu bir arının yavru çürüklüğüne yakalanmamasını hayretle karşılıyor.

Bizim ülkede bahar ballarını kaçırmak kafkas sayesinde gelenekleşti, baharda kafkasla yola çıkıp, bal alacagım dersen, Ahmet İnci diyorki kafkas arısı nufusunu yaz ortasında doruga çıkarır, ne güzel bahar balı gitti.

Kafkas arısı olması lazım, ama o kadar eksileri varki kafkasın, birincisi nosemaya en çok yakalanan arı, yavru çürügüne çok hassasmış, yani her an yavru çürügüne yakalanır diyemiyorlar. Gelişmesi yavaş,nektar gelmeye başladıgında yavru takviye edilecek, yoksa alırsın bal yerine ... sonbaharda yavru yapmaz, her dönem destek gerekiyor, bu arıyı birde tüm ülkeye yay diğer ırkları melezle ve kimseden ses çıkmasın.

Kafkas ıslah edildiğinde %200 verim alınabilen bir arı, neden ıslah etmiyoruz da bu hantal halini kullanıyoruz ki. O zaman işin ucu bilimcilere geldi, bilimciler yabancı eserleri tercüme edebiliyorlar ama ıslahın malisef tercümesi yok. Olay burada koptu işte,birde safın ilk melezine F1 diyorlar, F1 de en verimli arıdır deniyor ben bunada kaytılmıyorum. O zaman tüm safların f1 lerini üret iş bitsin, ıslah diyede bir kavram kalmaz, bence bizim bilimciler f1 en kaliteli arı derken gene kayış atmış oluyorlar.F1 ler saflarından biraz daga fazla verimli, en kaliteli verim veren degil yani.

Karniyolda bizim arımız ve kafkasın iş yaptıgı yerlerde bu daha çok iş yapar, adam denemeden görmeden bilmeden atıp tutuyor. Bakıyorsun kafkastan başkada arı kullanmamış. Çok yakında bir çok şey yıkılacak, tabi bu işlere takoz olanlarla birlikte. Takozların içinde bilimciler, eğitimciler, uzmanım diyenlerde dahil. Yalakalarıda eklesem iyi olacak, en çokta onlar mor olacaklar, çünkü kendisini savunacağına yalakalar başkalarını korumaya çalışmaktalar.

Trakya arısının şimdi bir gen haritasını çıkarsınlar %18 karniyollugu kamış mı? Bizdeki istatistikler kim bilir ne zaman yapıldı, ama 50 sene sonrada o istatistige bakarsan, hep %82 karniyoldur Trakya’nın arısı.

Vecdi abi işin sonu icraatta bitecek, bu arı dışarda bal yapıyorsa bizdede yapacak,dışarda 30 çıtada çalışıyorsa bizde de çalışacak. Dışarda kışa güçlü giriyorsa burdada girecektir. ben şimdi karşı çıkanları o zaman göreceğim, yada bahara arı arayacaklarken, arıları şimdiden sönmeye başladı, ve diyorlar ki çok arı sönecek, demek ki sönme başladı.Sönmese de bahara ceset olarak çıkaracaklar, nasılsa kış salkımında kafkasa destek verilme formülü şimdilik yok::)))