30.12.2009

BİR YIL DAHA BİTMEK ÜZERE, NİCE YILLARA

Bir yıl daha ömürden uçup gitti.
Biz başka işlerle ugraşsakta bir taraftan arıcılık
çiftçiliktir.
Çiftçiliğin sanal bölümüne geçeli 4 yıl olmuş. Bu 4 yıl içinde 5 binin üstünde resim paylaşmışım. Filimleri google bir listelese onlarında sayısını bilirdim, şu an filim sayısı belli degil.
Nerden karar verdiysem site ve forum işlerine başladık. Yaklaşık iki aydır acayip kafam agrıyor. İşi anlamıyorsunuz site tasarım programlarının içinde boguldum. Ugraşıp ugraşıp kafam kazan olunca yatmaya gidiyordum, biraz yatıp tetrar programlara dal ve bu bayagı uzun günlerimi aldı, ve baktım benim yapacagım iş degil.
Benim bir arkadaşım vardı dedimki ona yav site tasarımı yapan birisi varmı, dedi benim elamanın işi o.
Neler çekmişim, işi anlayan gibi yok be.
Baştan almış oldugumuz alanda sorun çıktı ve yetersiz oldugu için benim istedigim gibi limitsiz hosting aldık.
İki üç akşamda site ve forum bu aşamaya geldi ve henüz tam degiliz.
Heralde bir kaç güne kadarda asıl istediğimiz isimde yayına geçilecek.
Çok yakında bu adreste olacagız.
Fakat dışardan göründüğü gibi basit bir iş degil. Bazıları sabırsızlanıyor, benim kadar kimse sabırsız olamaz bu konuda. İnşallah hayırlısı olur beklentire cevap ve çare oluruz. Bu iş ekip işi ve aldıgım kararları 8-10 kişilik çok yakın arkadaşlarımın kararları dogrultusunda verecegim.
Karniyol arısıyla alakalı bir makaleyi yaklaşık iki ay öncesi bulup aşagıdaki linke yükledim. Bilimsel bir yazı ve bu makalenin bir çok bölümünü forum ve blogumda işleyecegim.
Beş çıtalık karniyol arısının hiç desteksiz kısa sürede %450 lik gelişme göstererek seksen binlik koloniler oluşturdugunu bu makelede görmektesiniz. yani bohçacılık yapmaya paydos.
Ayrıca ne kadar tasaruflu bir arı olduguda görülmekte, aynı arı aynı sürede italyan 20 kilo bal tüketirken Karniyol 9 kilo balla kışlıyor.
Birde karniyol arısının en büyük özelliklerinden birisi gittiği yerlere çok çabuk uyum sağğlaması.
Yani dünyanın bir çok yerinde uyum sağlıyor, ne hikmetse? bazıları karniyola uyum sağlayamıyor.
Bazı arıcıyım diyenler ise inattan karniyola çamur atabilmek için uyum sağlayamamıştır ve sağlayamazlarda.
Bu konular hakkında daha bahara kadar çok yazıp çizecegiz.
Şimdilik bu kadarı fazla bile oldu.
20/12/2009 Günü çekilen bir foto. O gün zaten beşinci petege başlıyorum sinyali almıştım karakovandaki işçilerden.
Karakovanın Kapagında anaarı ezildikten sonra bu kapagı o günden beri ilk defa açtım. Resim 19/12/2009 günü alındı.
27/12/2009 Günü hava çokgüzeldi. Depodaki çok zayıf arıyı daha önce açtıgımda depoda olmasına rağmen yavru devam ediyordu hemde uçuş yok kovan kapalıyken. Bende elindeki yavrulu çıtasını alıp dedimki kapalı mekanda yavru işini bitirip baharı beklesin.
Bu hafta sonu kovanı bir dinledim acayip inliyor dedim acaba anasızmı kaldıki.
Dışarı çıkarttım kovanı açtım gene yavruya devam etmiş. Benim bir başka gözlem kovanım oldu. Manyakmı ne yatamadı gitti. Fakat şunu tespit etmişim zayıf kovanlarda üreme istegi daha fazla. Bu üreme istegi hem bal tüketimini artırıyor, hemde arılarımız bu nufus bize yetmez mesajı veriyor. Gene aldım kovandaki yavruluyu bu sefer yavru yapamayacagı ballı çıta verdim bakalım sonuç ne olur görecegiz.
27 Aralık 2009 Ahanda karakovan beşlemiş. Bu beşinci petek daha önce tarafımdan koparılmıştı. Beşinci petegin oldugu yerde bir kasismi, çukurmu var anlamadım gene gönye biraz bozuktu.
Gönyesi bozuk yere gene mudahale edildi. Acaba diyorum verdiğimiz invertmi arıların ayarını bozduda böyle beşinci petege gelince kılıç çekip dikine petek örmek istedi. Son durum şu an durum normale döndü gibi.

Evet bazılarına göre zehirlediğimiz arılar nedense çogaldılar. İşkembeciler atsınlar bakalım. Nasılsa atmak beleş. Bilgi ve elinde veri olmadan nereye kadar gideceklerse yollarınız açık olsun diyeyim.
İlk defa 7 gün arayla açmışım karakovanı. Hafta arası bazen yagışlı gitmişti. İlk defada şurupluk bitmek üzereydi.
Bende şuruplugu çıkarıp yıkadım ve yeniden fulleyip servisi bitirmişim.
İnvert şurup koyu yapıldıgında rutubette olmuyor bunu daha önce söylemiştim. Aradan geçen 7 gün sonrası karakovanı açtıgımda gene rutubet yoktu. Bire iki oranındaki cıvık invert şurup çok acayip içerde buhar oluşturuyor.
Zehirlenen arıların sesini bir dinleyin hele ne diye bagırıyorlar.
Bence inverttttttttt demekteler ya sizce??????????

8 yorum:

muhteşem turunç dedi ki...

Abi senin karakovanda bendekide kılıç petek örmek için inat etti göreceğiz bakalım onlarmı bizmi yaman çıkacak.

ERZİNCANLI ARICI VECDİ dedi ki...

Ali beyyeni yılın geldiğnemi sevinelim,ömürden bir yılın gittiğinemi üzülelim.Zamanını değerlendirenin sevinmesi gerekir diye düşünüyorum.Karakovan kılıcı sana çekmemiş,diyorki ben memnunum size ne oluyor.Arıcılar hep sınama yanılma yapıyor,invertide bir kovanda denese.Kaybedeceği en fazla bir kovan arı. Yavru çürüklüğüne arılarını yakalandıranlar o kovanlarını ne yapıyor, hiç paylaşana raslamadım.Yeni yıl herkese mutlulu getirmesi dileğiyle,saglıcakla kalın.

Unknown dedi ki...

Abi sağlıklı huzurlu bir yeni yıl dileklerimle.

Unknown dedi ki...

Ali abi sağlık huzurlu yeni yıllar.arıcılık formuda arıcılar için hayırlı olsun insanlara çok faydalı olcağından eminim.

Θεοδόσης Κατσαρός dedi ki...

Dear friend Ali Turk,
I wish you all the best for a Happy New Year in 2010 with peace, healthiness, happiness and prosperity!

chaniabee dedi ki...

hapy the new year and many, well, honey!!

onderharman dedi ki...

ali abi merhaba
site yapmışsın hayırlı olsun tam ben diyecektimki bu işin profesyonelleri var onlara danış sen zaten doğruyu bulmuşsun.
hemen tıkladım kayıt oldum sitene siz ve arkadaşlarınızdan çok şey öğrendim .ama bu siteyi açmanızdaki amaç ne göremedim hedefiniz nedir, wordpress nedir.
ben zaten bengittim.blogspot.com u ezberlemiştim sizi takip ediyordum umarım aribakani olarakda aynı başarıyı sağlarsınız söylemek istediğim bir işi amatör yapmak ile ticari yapmak çok farklıdır inşaallah sitenizdede bloğunuzdaki amatör ruhu yansıtırsınız.

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Muhteşem abi gerekli boşluk olmadıgını sanıp direk karşıya bağlamaya kalktıklarından petekler yön degişikligi oluyor. Bu baharda olmuş olsaydı arının ölçüp biçecegi yer olur ona görede düzeni bozmazdı.
Bu arada 02/01/2010 tarihinde çektiğim resimde 6. petek öyle dedigin gibi degil bayagı hatırı sayılır vaziyette sallanmış::))

Vecdi abi yılar su gibi akıp gitmekte.Karakovanı 2010 yılında açtıgımda yeni bir petek daha örmüş buldum, öncekini tamamlayıp altıncı petegide el kadar yapmış. İnsanlartımız da bir şeyler yapayım sevdası yok, birileri yularından nereye çekerse oraya gitmeye çok meilli kişi var hemde her çeşit. Yaptıgımız işlerin hele arıcılıkta tamamı dış kaynaklı kendi ünüversitelerimizi bile dışardan yönetiyorlar üzülmemek elde degil.

Mehmet sağolasın sanada iyi yıllar dilrim.

Emrah forum inşallah iyi olacak. Bir çok arkadaş çoktan beri site kur ve bilgilerini bir araya topla diyordu. Arandıgınd sitede daha rahat bulunsun diye, siteyle birlikte foruma karar verdim, zaten karar vermişsem o işi Allahtan bir mani olmadıktan sonra yapmadan rahat edemem. İnşallah faydalı oluruz bizim tarzımız kitaplar degilde tecrübe yönünde olacak bu arada bilimede karşıyız anlaşılmasın.


Theodosis Katsaros;
Pantelis Perrakis;
Thank you very much,for you too.Good by.

Önder site kuruldu, forum kuruldu, işin profosyenellerine gelince. Sen bir şey bilmiyorsan arıcılıktada bu böyledir karşındakini çok büyütüyorsun sonra bir bakıyorsunki o kasıntılık yapanların durumunu görünce kendiyin ne kadar ileride oldugunu görürsün.
Word pres site yapım programıdır, daha henüz site inşaattı devam ediyor aceleyle yıl başına yetiştirdik::))

Forumda başarı benle alakalı olmyacak güzel bir ekip kurduk, daha ekibimize katılacak kişilerde olacak, forum ekip işidir.

Ben yola çıkarken önüme bir hedef koymamıştım, amatör yada profosyenel diye. Nerden nereye gelindi, şu an Ülkemizde suni dölleme cihazı yaptırmışım bir abime, şimdiye kadar hiç kimse akıl bile etmemiştir. Biz profosyenol olsakta kalbimiz amatörce atar, bu huydur. Hani derlerya kişi 7 sinde neyse 70 şindede odur diye.
Hepinizin yeni yılı kutlu olsun kalın sağlıcakla.