4.01.2010

GÜLE GÜLE 2009 HOŞ GELDİN 2010 VE KAR........

2009 Yılının son günü dolayısı ilede perşembesi. Akşam paydos etmişiz evlerimize gidiyoruz yılın başımı sonumu yılardır kimse bilemiyor, hep nedense yıl başı denir. Aslında yıl sonuydu::))
Güneş batmak üzere aslında resimdeki iyi parlayan stadın projöktörü resmi mafetti, hemen altındaki ise güneş. Bu yıl son kez gidiyorum diyor, gerçi kimsede güneşin ne batışını nede doğuşunu umursuyor.
Nasılsa doğup batıyor.
Cuma günüde yeni yılın ilk günü güneş doğmuş gene. Cumadan sonra cemil ustanın dükkana kapagı attık. İki senedir bitiremedigimiz kapakların işlerine yeniden başlandı. Ben kapaklarla ugraşırken hindi yemiyormusun diye seslendi!!!
Ne hindisi ?
Cemil ustanın anlatmasına göre yılbaşı gecesi bir yere gitmiş, rivayet böyle. Bakmış hindi var ortada. Günah diye el koymuş, bu gün biz yılgünü'nde yedik sevap yaptık anlayacagınız.::))
Balkondaki Saf karniyolumuda bir kontrol ettim. Üç çıta daha arı birleştirdim yeni arılar bir şey yapmasın diye. Uzun süredir kafesteydi anaarı. Bir çıta yavrusunu anasız kalan balkondaki başka kutuya aktarmıştım.
Serbet bırakalıda 3-4 gün oldu hala yumurta yoktu. Bu arada gözüme arılıktada ilişiyor bu sene kovanlardada tek tük erkek var.
Bu çıtadada anaarı, ayrıcada iki erkek arı mevcut. 2009 senesinin en sıcak kış gününü yaşadık. İzmit merkezde 24 dereceydi hava.
Karakovan 2010 yılına süprüzle girdi. Beşinci petegi biraz yamukta olsa üstten arkadaki petege doğru yapıştırmış ve altıncı petegi bu kadar örmüş.
Resim 2 ocak 2010 günü çekildi. Hava o gün soguktu ve görüyorsunuz arı salkıma çekilmiş. Hava soguk olsada hep derdikya yavru varsa ihtiyaçta olur diye, arıları izliyorum su getirmeye gidiyor. Bir çogu daha önce su aldıgı yere konup su taşıyordu yerlerin tamamı su olsada alıştıgı yerden alıyor suyu.
Bu sene Gebze'de hiç yavru kesilmedi. Ormandaki arıların büyük bölümü yavruyu kesmişti, Gebze'ye geldiğimizde havalar sogumaya başladı derken yagdı sonrasında bir sogudu bir ısındı.
Şu an çok soguk fakat üç gün sonrası gene yükseliyor ve 18 üzeri sıcalık tahmini var. Bu sıcaklar sadece arıları degil her şeyi alt üst edecek. Tüm bu yagış ve soguklardan sonra gene ısınırsa meyveler patır patır çiçek açacak ve daha sonra hepsi soguktan kavrulacak.
Böyle mevsimlerde bahar ve yaz'da zor gelir. Yıl boyu hangi mevsimde oldugunuzu şaşırısınız. Daha iki sene öncesiydi, baharı beklerken yaz bitti havalar ısınmamıştı.

Kapakların marangozdaki işlerini bitirip, arılıkta yapılacak ileri bölümü kaldı.
Kutuların işleri çok az kaldı yakında onlarda burada toplanmaya gelecekler.
Bende fena girmedim yani 2010 yılına bu hızla gider isek bize iş dayanmaz be ::)))

Pazar gecesi Osman Ünalla konuşuyorduk, abi burada kar var diyordu. Bende ne karı be dedim. Dışarı bir baktım bayagı beyazlama olmuş.
Gece filiminide çekip yattım , sabah işe gitmeden bir kaç kar resmi aldık,özlemişiz kar keratasını.Yanlız 3 gün sonrası gene lodos gene sıcak var.

Yunanistan Selanik Ünüversitesinden gelen aletide deneyecez fakat nasıl.Habire araştırıyoruz, soruyoruz sonuç hala olumlu degil. Yukardaki tabloyu çeviri yaptıgım bir sitede buldum. Oksalik asidin buharla yapılan mücadelesinden istatistikler var.
Dün aleti gönderen Prof.Christos Kogkalidis' e dilimin döndüğünce bir şeyler sordum. İngilizcem az çok iyidir. Yunanca çok zayıf işte. ::))
İlhami abi kafasına takılanları yabancı Proflara sorar meil atarak. Derdi ki; hemen sana cevap verirler. Bizim Porflarımıza meil atıyorum hala dönecekler.
Dünkü soruma cevap vermeye çalışmış ama gene tam anlaşılmıyor.

Bu konuyla ilgili linklere bakıp duruyoruz. iyi dilcilere ihtiyaç var::))
Bu işler için yapılan bazı edevatlara bir göz atabilirsiniz.
Hatta bir tarafı kapatılmış boruya bile oksalik asit koyup, boruyu ısıtıp kovana duman verenler bile olmuş.

http://www.honeybeeworld.com/diary/articles/cor2004.htm

http://www.honeybeeworld.com/diary/articles/cor.htm

http://www.members.shaw.ca/orioleln/Oxalic_Acid.htm


Χρήστος Κογκαλίδης dedi ki...
Ali Türk Sana mutlu bir yeni yıl diliyoruz.Her tedavisinde biz ve 1-2 dakika oksalik asit 2 -3 gram koymak gaz öldürme Varroasis de (duman) olduğunu.Tedavi sadece 1 yıl (Ocak-Şubat ay) sadece yapılması gereken ulaştığı zamanhiçbir kapalı hücre yumurta vardır.O zaman dış sıcaklıklar 3-7 santigrat derece açıktır ve 2-3 hafta boyunca bu değerleri de böylece muhafaza kapalı broods Varroasis içeren olmamak.Ben tedavi ve Pholus bizim ilhyami Uyar yardımcı mutluluk duyarız.
Ben nasıl Yunacayı konuşamıyorsan Prof.Christos Kogkalidis'da Türrkçeyi böyle konuşuyor.
Bu akşam İlhami abiye soracaklarımı sorup liste yaptırdım, dedimki benim adıma şu soruları sor, alete ne kadar oksalik koyacaz, koydugumuz oklasik ne kadar sürede kaç kovana verilecek.
Prof'un demesine göre, uygulama senede bir sefer yapılır. Ocak şubat ayında, ısı 3 ila 7 derece oldugunda vede bu 2-3 hafta sürdügünde uygula diyor, ve yavru ve yumurta olmasın der sanki.
Bu sene yukardas belirtilen dergerlede kış olmaycak sanırım.
Heralde arıları buzhaneye alıp, bu şekilde yavrudan keseriz::))
Bir kaç güne kadar bu aletle ilgili kullanma sorunlarımızda kalmayacak. Yukardaki buhar tablosuda bayagı bir başarılı.
Bu arada bizim hocalarında hakkını yememek lazım iyi çalışırlar::))
3 Ocak Pazar gecesi başlayıp 4 ocak pazartesiyede sarkan kar yağışı.
Bu arada haberde fena olmamış ha, 8-10 kişiyle muhabbet et arada foruma bak birde bu haberi bitirmişim dün gece.::)
Bir başka ayrıntı ise eski makinamda filim çekilirken görüntüyü yaklaştıramıyorduk. Bu makinada dün gece farkettim, normal kameralar gibi bir özellik varmış çok iyi oldu.
Bu arada önemli bir not daha.
Yeni "arıcılık formu"muz açıldı. Bir çok kişi sitenin anasayfasına bakıp, oradan yorum atarak kayıt olduklarını sanıyorlar.
Ana sayfadaki forum yazısı olan resmi tıklasanız foruma girilecek.
Bu sitemiz.
Buda forumumuz.
Arıcılık bilgi formumuz inşallah Ülkemize ve sizlere faydalı olur.

6 yorum:

Unknown dedi ki...

ALİ ABİ;

şu senin usta hindiyi yiyecekmiş gibi bakıyor,çok güzel bir foto paylaşım için teşekkürler ,hindide sanki sobada pişmiş haa::))

Ερευνώντας και μαθαίνω dedi ki...

Dear Ali Turk,
oxalic acid has to be used when there are no closed eggs present, so that most of the varroa can be extinguished.
The suggested quantity of acid is up to 3 gramms but no less than 2.
When all the acid has been vaporised, we remove the antivarroa and we shut the hive door for another 2 minutes.
It is suggested you wear a mask while using this device, to avoid inhaling dangerous-for us humans,not for the bees- gases.
This treatment should not be applied more than twice a year.

ERZİNCANLI ARICI VECDİ dedi ki...

Ali bey,Cemil usta hindiye melül melül bakıyor.Hindiye el koyma tekniğini beğendim.Karakovan tam gaz gidiyor.Kovan kapaklarını bitirmişsin.Saglıcakla kalın.

muhteşem turunç dedi ki...

Ali abi sağolasın saf karniolü işaretlemişin ama kovanda başka analarda mı var öbür işaretli olanlar da neki:)

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Salih abi hindi yenirmi be seyrettik hep birlikte ::))

Soba işini karıştırma, işin püf noktasını öğrenenler baksana piyasada yoklar.

Prof.Christos Kogkalidis;
Understand ones say, a short time later by doing experiments, I will share with you.
Also thank you for your interest, deliciously thick.

Vecdi abi arıcılıkta ömür biter yapılacak işler bitmez.Karakovanı o kadar zehirlememe rağmen ters etki yaptı sanırım.

Muhteşem abi; Saf karniolu işretlemişimde ötekiler diye sormaktasın. Onlar sobanın yanında yatan genç erkekler desem::))

Ayrıca bu tür işaretleri yaparken işaret çizgisini bir türlü kalınlaştıramadım gitti. İki üç sefer çiziyorum genede istedigim gibi olmuyor.Kalın sağlıcakla.

Ερευνώντας και μαθαίνω dedi ki...

Sevgili Ali
Bugün aldı video baktı.
1. Cihazı açın
2. kabı 2,3 gram koymak
3. merkezinde cihaz koymak
4. Aygıtını çıkarın sonra 2 dakika ve söndürme
5. 2-5 dakika hücre kapatın.
Tedavi Kış 1os 2 kez hücre yumurta değilken yapma.
Iyi şanslar