23.01.2010

OCAK AYIDA BİTİYOR VE KIŞ GELDİ

18 ocak 2010 arılarımız hala uçuyor, geceler ise hissedilir şekilde soğudu. Bazı kovanlarda çıkması bitmek üzere olan yavrular bile sökümüş. Havalar gündüzleride bu tarihde düşüşe geçmişti, öğlen olmasına rağmen arılar musluk tahtasını eskisi gibi temizlemiyor.
Bazı kovanlard ise larvalar sÖkülmüştü.
Bu kovanda ne oldu çözemedim, ölen arılar genç ve musluktalardı. Bir arıda polen toplamış içeriye gidebilmek için dinleniyor. Polen getirmiş olan arı, ölenlerden daha yaşlı.
Bir başka larva söken kovan. Kovanlarımızda bal varsa bu tür hadiseler hiç sorun degil. Hatta arı duruma göre hareket edip ilerde havaların iyice bozacagını anlayıp yavruları acilen sökmeye başlıyor. Bu davranış birazda hijyenden kaynaklanıyor.
Bu sene her şey bir acayip gelişti.
Mevsin nerdeyse 20-30 gün geriden geldi.
Geç gelen takvimde dolayısı ile geç gidiyor.
Benim korkum kış bir türlü gelmedi, inşallah bahar ve yazda böyle yapmaz.

18 ocak 2010. Bir bambus arısı kovanlardan birisine girmeye çalışıyor.
19 ocak 2010 kovanlardan birisine oksalik asit buharı denemesi yapıyoruz. Kar yagışı vardı hava bayagı bir soguktu.
Muhteşem abi bu aletten yola çıkarak başka bir alet yaptık diyordu, anlattıgına göre daha kullanışlı.
Bir kaç gün içinde görürüz. Önemli olan arıcılıgımıza katkılar yapabilmektir.

Asit buharını yiyen arılar zırıl zırıl ötmekteydi, dışarda kar yagıyor bunlar içerdeki asit buharını dışarı atma telaşındalar.
Bu arada organik asit albümlerimiz giderek artmaya devam ediyor.
Laktik asit özellikle kışı olmayan,Ege ve Akdenizde çok kullanılacak bir varroa mücadele yöntemi olacaktır. Bu asit yavru varkende larvalara zarar vermiyor, diger asitler larvaları olumsuz etkilemekte.
En önemli mesele ise diğer tüm ilaçlara direnç geliştiren varroalar, organik asitlere hiç direnemiyor.
Bir hafta ara ile her çıta yüzeyine 5 ml gelecek şekilde ince püskürtme ile uygulama yapılıyor. Uygulaması zahmetli fakat çok etkili bir asittir.
Şu ana kadar ulaştıgım bilgiler bu asidinde kullanılırken gözlük, maske, eldiven ve çizme kullanılmasını tavsiye ediyorlar.
Bizim ise hiç bir şeyden şimdiye kadar korkumuz olmadı, bir formigin dadına bakan duyamadım::))
"LAKTİK ASİT" ÇÖZELTİ TARİFİ
% 85 lik "Laktik asit" demek 100 mililitrede 85 mililitre saf asit var demektir. Biz ne istiyoruz %15 lik "laktik asit". Yani 100 mililitrede 15 mililitre saf "laktik asit".
Elimizdeki %85 liği kullanarak bunu nasıl elde ederiz. 1000 mililitre (1 litre) de 850 mililitre saf "laktik asit" var. Biz buna 4660 mililitre su ilave edersek yani 4.6 litre su ilave edersek elimizde 5.6 litre ve içinde 850 mililitre saf "laktik asit" olan bir sıvı elde ederiz. Buda;

5660 85
100 x

Formülüyle 85 X 1000 / 5660­ = 15 buluruz.

Yani bu işlemle (1 litre % 85 lik asite 4.6 litre su ilave ederek) %15 lik "laktik asit" elde ederiz.
"Varroa mücadelesinde laktik asit".
22 Ocak 2010 günü öğleden sonra sanki kar topu yagıyordu. Hani derlerya lapa lapa diye tam lapaydı.
Karların bir tanesinin büyüklügü 1 lira büyüklügündeydi, kar degil sanki pamuk yagdı.





Kış geçte olsa kapımızı çalmış bulunuyor. En az 1 hafta böyle devam edecek, gerisinin ne olacagı ise şimdilik meçul.

6 yorum:

Arıcı 07 dedi ki...

Kış her yıl 20 Ocak-31 ocak arası zirve yapar.Bunu ben yıllardır takip ederim.31 0cakda kozmik takvime göre hamsin başlar.hava sıcaklıkları hissedilir derecede düzelir.5 şubata kadar mevsim normlarını yakalarız.Harika günlere 2-3 hafta kaldı gibi.Kısmetse...

Arıcı 07 dedi ki...

http://www.handiri.com/kozmik_takvim.htm
Bunu bir yerlere kaydet.İnan en güzel takvim.yazdıkları tam tutar.Sapma oranı azdır.

ERZİNCANLI ARICI VECDİ dedi ki...

Ali bey, asitlerin uygulama biçimlerini,hangi mevsimde hangi asidi kaç derece de kullanılacagını tablo halinde yazarsanız memnun olurum.Saglıcakla kalın.

Unknown dedi ki...

1 Litrelik %85 lik asidi %15 lik çözelti yapabilmek için 5.2 litre suya karıştıracağız

burada tam ne demek istediniz onu anlayamadım bide laktik asiti ilk sizden duyuyorum. oxalic asit, formik asit duymuştum.laktik asit ve asetik asit hangi şartlarda kullanılıyor acaba ve nezaman kullanılıyıor. sıcaklık derecesi nasıl bunları söyleye bilirmisiniz.

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Hayati bey genelde eski takvim olan rumi takvime mevsimler daha çok uymakta. Kozmik takvimede bundan sonra bakacagım.

Vecdi abi varroa için tüm mücadeler yavru olmadıgında yapılması gerekir bu erken ilkbahar ve geç sonbahardır. Bu ikisi arasında mücadele yapılacaksa bal hasadından sonra yapılacak. Yani kovanda bal varken organik asitte olsa mücadele yapılmaması gerekiyor. Birde asit veya kimyasal ilaçlardan sonra arınma süreleri hesap edilmeli.Forumda tüm asitlerin kullanma talimatı ayrıca zamanlarrı zaman içinde yerini alacaktır.

Yıldız tarım, beklediğim tam çözelti tarifi yeni geldi.

% 85 lik Laktik asit demek 100 mililitrede 85 mililitre saf asit var demektir. Biz ne istiyoruz %15 lik laktik asit. Yani 100 mililitrede 15 mililitre saf laktik asit.
Elimizdeki %85 liği kullanarak bunu nasıl elde ederiz. 1000 mililitre (1 litre) de 850 mililitre saf laktik asit var. Biz buna 4660 mililitre su ilave edersek yani 4.6 litre su ilave edersek elimizde 5.6 litre ve içinde 850 mililitre saf laktik asit olan bir sıvı elde ederiz. Buda;

5660 85
100 x

Formülüyle 85 X 1000 / 5660 = 15 buluruz.

Yani bu işlemle (1 litre % 85 lik asite 4.6 litre su ilave ederek) %15 lik laktik asit elde ederiz.



Asitleri zaten 10 yıl geriden takip ediyoruz. Bu asit mevsim içinde bal hasatlarından sonra yavru varkende bir hafta arayla kulanılabiliyor, kışın salkımdaki arılara verilmiyor.

Yazının orjinali bu linkte.
http://website.lineone.net/~dave.cushman/lactic.html

Ayrıca daha geniş açıklamalar bu linkteki forumda olacak.

http://www.aribakani.com/forum/index.php?topic=86.msg414#msg414


Sağlıcakla kalınız.

emin benli dedi ki...

Benim yıllardan beri kullandığım laktik asit nihayet hak ettiği yere gelmeye başladı.Tecrübeyle sabittir ki hiç bir yan etkisi yoktur.fazla attım diye tasalanmayın diğer asitler gibi arıları kavurup yakma ihtimali yoktur.
Basit ölçüsüde altı ölçü suya bir ölçü laktik asittir.
işçiliğide abartıldılığı gibi değildir.sprey olarak çıta aralarına ve kovan iç duvarlarına sıkın.keyfinize bakın.Bazı formik asit fanatiklerinin tüm çabalarına rağmen varraodan kovanları sönerdi bunu ben değil kendileri bloglarında yazarlardı.
Ali Türk'e teşekkürler.