19.01.2010

OKSALİK ASİT BUHARI DENEMESİ

Yunanistan Selanik Ünüversitesiden Sayın Prof.Christos Kogkalidis' gönderdiği oksalik asit buharı verecek aletin bir denemesini yapalım dedik.
Bu arada bir çok olumsuzlukla karşılaşıldı başta bizim kovanlar bu alet için uygun degildi.
Kovan çıtaları ile taban arasında 2 cm mesafe var ve bu mesafe yetersiz. Ben bu aleti 8 çıtalık bir arıda denedim, Kar yağmasına rağmen içi sıcacıktı böyle bir havada kovan açmıştım ama altına beyaz kagıt hiç sürmeye çalışmamıştım zaten süremedimde. Bir çıtasını daha almam gerekiyordu, çıtada arılar oldugu için çıta çekemedik. Doktorum çok bekledi şişleyecekler diye ama sokulmadan arılıktan çıktık.
Kovanın altına kagıt verecem derken donan ellerime içersinin sıcaklıgı o kadar hissedilir geldiki. Baktık olmuyor kagıttan vaz geçtik. Birde kagıdın tutuşma sorunu olabilir diye düşündük::))

Bu alet rüzgarsız havada denenmeli, biz denerken rüzgar söndürüyordu gazı açsak arıları yakacaz. Hatta asidin içine düşüp yanıp ölenler bile oldu.
Denememiz bana göre başarısız oldu.
Fakat kovana asit verdikten sonra kış günü acayip havalandırma yapıyordu arılar.

Enterasan günlerden birisini yaşadık. Allah akıl fikir versin ne diyeyim ne?::))
Filimin devamı var::)))

Ben ugraşırken asıl filimleri Muhteşem abim çekmiş.

İnşallah bir dahaki denemeye altı elek telli kovanı hazırlarım yoksa böyle çok zor.


Gogulda filimlerde sorun var. Buraya yeni yükleme yaptım. Bu seferde blokta yayınlayamadık.


http://tr.sevenload.com/videolar/Tiw6xq2-Uygula


Ali Şekerli ye görede kovan dip tahtasıyla çıtalar arasınd 6 cm boşluk olacakmış. Yav kimin kovanında var bu kadar boşluk ki?

12 yorum:

ALİ ŞEKERLİ dedi ki...

Abi , o alet ne öyle ?

Balık mı kızartacaksınız?

O tava küçük gibi geldi :))

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Sayın Bakanım.

Bu kadar soğukta ne istersiniz zavallı arılardan.Kimseden çekmediler sizden çektiği kadar.
Ali abinin dediği gibi tava falan değildir ama olsa olsa kovan içi kalorifer falan yapmaya çalışmışsınızdı:)


SLM ve Muhabbetle...

PINARHİSARLI ARICI dedi ki...

SAYIN BAKANIM bu alet iyi hoşta ben bu ateş olayını anlamadım benim bildigim bu aletin arka kısmına normal buhar (yani hastanelerde çocuklara verilen buhar) verilen sistemde oksilit asit buhara dönüşüp kovana veriliyor biliyorum bence bir araştırın
kolaygelsin
yemek resmi yok oruçlumusunuz anlayamadım

Zafer ANLAYIŞLI dedi ki...

sayın bakanım denemeniz hayırlı olsun başarılı olamasanızda bu başaramayacağımız anlamına gelmez.

fakat çıta ile dip tahtası mesafenin 6 cm olması gerektiği enteresan. ben biraz fazla aralık olan dip tahtası mesafesnde arıların çıtaya çıkmak için tepecik ördüğünü gördüm. 6 cm az değil arı o zaman çıtaya nasıl çıkacak dikik veya sırkık örmesi lazım veya paraşütle aşağı inmesi lazım ama dedendi ise ve başırı oldu ise o başka.

buhlarlaşma yönteminde ali osman abinin yorumunu okuduktan sonra bizde küçük körük gibi bir alet yapsak ve oluşan buharı kovandan içereye versek acaba nasıl olur.
hani petek güvesi için kükürt yakıyoruz ya onun gibi bir şey.

İlhami Uyar dedi ki...

Sayın Türk,yılmak yok başarılı oluncaya kadar devam,madem başlangıç yapıldı,sonucuda güzel gelir herhalde, Profesörün bloğundaki deneme yapılan kovanın giriş deliği daha yüksek gibi geldi bana,kolay gelsin ,iyi çalışmalar.

Unknown dedi ki...

Ali abi , o aletle başın dertte görünüyor ,ama sen boş ver yinede kendi yöntemini kullan bence .

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Şekerli abi aletin ne oldugunu görmüyormusunuz, bizde yiyecek kalmadı her an kapınız çalınabilir, hala anlmadınızmı::)))

Slm Yusuf.
Abi suç bende degil, tamamen doktorda. Kış günü filan anlamıyor bu adam,arılarıma ve bana musallat oldu, Allah beni hacı ve doktorun zülmünden korur inşallah.

Zafer abi zaten denemeyi mecburiyetten yaptım. Muhteşem abi oksalik asit alacaktı Gebze'ye geldiyorum dedi, bende gelmişken şu aleti bir deneriz dedim, Saim abide Gebze'ye servise gelmişti.
Bu arada doktoruma 10 gr oksalik asit verdim, nasıl oldu anlamadım bana sitem etmekte, evde asiti güya tartmış 6 gr gelmiş hayret.::))
Abi hep derim bizim kovanlarımız arılar için elverişsiz diye, tabanda boşluk az, musluk girişimiz dar. Sonuçta bir şeyi uygulamaya koymayınca çıkan cak sorunları bilemiyorsun. Abi burada 2-3 gr oksalik buharı verilecek ve süremiz toplam 3 dakika. 1 dakika içeri sürdügümüzde alet yanarken bekleniyor, bir dakika alet kapalı şekilde tutuluyor 1 dakikada aleti çıkardıktan sonra çıkış tekrar kapatılıyor ve çıkış açılıyor işlem bitiyor.

İlhami abi başarılmayacak bir şey yok, burada aletin ısıtıldıktan sonra kısıkta yanması ayarlanıyor, ve kovan içinde oksalik erimeye devam ediyor, alet sönerse asit eriyip buhar olmuyor. Bizim kovan girişlerimiz çok dar ve genişligide az.

Salih abi aletle başım dertte degil. Kendimi bu konuda sorumlu hissediyorum, bunu bir prof kendisi tasarlayıp yapmış, birde bize yoladı dene diye, kendiside uygulamaya geçmiş. Birde adam benim yüzümden Türkçe öğreniyor::)) Bana türkçe olarak anlatıyor meil atıyor. Aslında bu aletin orjinali, elektiriklidir, havye gibi yani, ya aküyle çalıştıracaksınız yada jenaratör olması gerekiyor. Şİmdi dagda bayırda elektirik nerde bulacaksınki.Elektirik işini devre dışı bırakıp, aletin pratik hal alabilmesi için yanarak ıstılması düşünülmüş.

Benim açından bu gözle bak olaya. Yurt dışından birisi sizi muhatap almış ve sizinle ilgileniyor ve bu adam bir prof arıcılıgın baş belası keneyle mücadelede nasıl başarılı oluruz diye araştırma yapmakta. Zaten yöntem tek altarnatifli degil, dün laktik asitlerimizde geldi, asit manyagı olduk::)))

Hüseyin ALTIN dedi ki...

SELAMÜNALEYKÜM
ÇALIŞMALARINIZDA BAŞARILAR DİLERİM
BENDE DE VAR 1 LİTRE LAKTİK ASİT
ÜZERİNDE ORANINA YAZMIYOR
NASIL KULLANICAĞIMI BİLMİYORUM
İNŞALLAH ÖĞRENİRİZ

Ερευνώντας και μαθαίνω dedi ki...

Sevgili Ali
Cihazın yüksekliği 1,4 cm.
Yunanistan'da arı kovanının açılması, yüksekliği 1,8 cm bulunmaktadır.
H alev böylece cihazdan dışarı çıkmak değil güvenle antivarroa, içinde kullanılan olarak ayarlanması gerekir.
Yakında başka bir video göndereceğiz.
Happy time.

Mehmet Akpınar dedi ki...

Ali Bey'im,'' Peygamberimiz (a.s) buyurdu ki: (Bir kimsenin mâlâ-yanî ile, yanî fâidesiz şeylerle uğraşması, boş vakt geçirmesi, Allahü teâlânın onu sevmediğine işâretdir!)
Özür dilerim.İnşallah bu sözün muhatabı olmayız.

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Hüseyin laktik asit normal şartlarda tüm sitlerde %85 lik olarak satılıyor. Sendekinin oranı nedir bilmiyorum. %85 lik olanlar bir litresini 5.2 litre suya karıştırıp %15 lik çözelti haline getirmek gerekiyor. Spreyle çıtanın her iki yüzen püskütmek gerekli hava sıcaklıkları 15 derece üstüne çıktıgındı kullanılan bir asittir. Ege ve Akdenizde çok kullanılacak asittir.

Prof.Christos Kogkalidis;
Our hive entrance 1 cm, 1.4 cm when the instrument was the problem. We lit a flame device outside the hive in the burned flame was not hoarse. I will share with you our experiments will be new. Bye.

Mehmet Hocam; Senin dedigin açıdan baktıgımızda sadece mal degil, başta çocuklarımız eşimiz ve mallarımız bize fitne olarak verilmiştir. Fitne ise geçici dünya hayatındaki imtihanda bizi kaybettirecek bizi zora sokacak şeylerdir. Enfal süresi/28 ayet.

Fakat imtihanda hem mal olacak hemde çoluk çocuk. İmtihanı kazanalım diye bunları terk etmeye kalkmakta yasaktır. Sahabenin en zenginleri Birisi Hz. Ebu Bekir ikincisi ise Hz. Osman'dır. Bu kişler mallarını devamlı başkalarına harcadıklarında bile Allah onlara kat kat mal vermiştir. Yani zenginliklerinden bir şey kaybetmemişler. Demek istediğim hayatta helal olan her şeyle yolumuza devam edecegiz burasının geçici bir yer oldugunu unatmadan. Kişilerin niyetleri çok önemli, uyarın için ayrıca teşekkür ediyorum, saglıcakla kalınız.

Hüseyin ALTIN dedi ki...

SELAMÜN ALEYKÜM
TATLANDIRICI OLARAK ŞEKER ŞERBETİDE KATILIYORMU
BU LAKTİK ASİT ÇÖZELTİSİNE
NE DERSİN