15.04.2010

2010 NİSAN AYI ÇALIŞMALARIMIZA YOGUN BİÇİMDE DEVAM EDİYORUZ


Hafta sonu 10 nisan 2010 günü yapmış oldugum yeni memelerin deneme sürümleri vardı. Ali Şekerli abimin gönderdiği memeleri önce kullanıp sonra paylaşmiştık.
Dolayısı ile hafta sonu asıl yapmış oldugumuz işlerin paylaşımını hafta içine atmıştık, araya birde başka paylaşım girdik, bu paylaşımda önemliydi, av fişeklerinden kafes, tapasındanda meme tutturucusu.

Geçen hafta 10 nisan cumartesi en güçlü kovanımı yeni altlıklardan birisine aktardım. Bu görüntüler aktarma yapıldıktan 5-6 saat sonrası. Yani öğlen üzeri aktarma yapıldı, akşam alınan bilgi bunlardı.


5-6 saatlik sürede bu kadar malzeme aşagıdaki çekmeceye düşmüş. Görünce bende şaşırdım acaba varroa filanmı diye. Gözlem yaklaşık 5 gündür devam ediyor daha bir tane varroa düşmedi. Bu kovan ise 18 çıtalık bir koloni.
En acayibime giden ise çekmece zemininde acayip bugulanma ve su birikti. Minin damlacıklarda desek daha doğru olur.
Pazar günü ise İlhami abi yardıma geldi. Hava şartları tam olumlu degildi ama bir yerdende diyorum iyiki hava soğuk ortalıkta çoluk çocuk yok. Sadece bizi sokuyorlar, bu kadar önlem yetersiz kalıyor mutlaka bir yerinizden kaptırıyorlar.
Muğla'dan gelen arıları bölüp anaarısını degişip satacaktım. Planlar alt üst oldu. Bu iş olmadı, bu seferde yavrulu çıtaları benim Gebze'deki zayıf arılara veriyorum, işçi arılar bir tur meme besleyip, çiftleştirme kutularını boylatıyorum, başka türlü bu arılardan kurtulamayacaktım.
İlhami Uyar abimiz geçmiş yıllara oranla kendisini bayağı gelişitirmiş durumda. İşin garip tarafı ise geçen seneki ekip arkadaşlarından yılların arıcısı Nejdet Uyar abimiz vardı, bunlar sülalecek arıcıdır. Nejdet abinin 30 kovan arısı sönmüş, suçlusuda İlhami abiymiş, çünkü formik yapmışlar arılar ondan södü diyorlarmış.
Bu nejdet abinin geçen senede 50 kovanı sönmüştü, ozaman formik falanda kullanmamışlardı. Bir yıl daha geri gider isek Nejdet abinin ölen koloni sayısı 55 di. Bu bölgede bir kişinin öldürdügü kovan sayısı, 3 yılda 135 adet. Ben son üç yılda fire vermedim.
Bu ölümlerin büyük nedeni kış arıları çıkartamıyoruz.
Yani genç nufus yok.
Bunda ırkların önemi çok büyüktür.
Bir zamanlar kışa güçlü girin diyenler vardı, arı birleştirerek filan..., bu yolla güçlü olunmuyor.Neden derseniz, birleştirdiginiz arılarda genç degil ve hepsi birden ölüyor, bal var arı yok. Sonlarını gördük, arıları ruşetlere doldurup, diyar diyar geziye çıktılar::))
Açlıktan kovan söndüren kişi yok gibi.
Baştan kovanı başka kovana aktarıyorum çiftleştirme kutularımızın hazır petekli çıtalarını kovana iki sıra diziyoruz. Daha sonra Muğla'dan gelen arıları bu çıtaların üstüne silkeliyorum.
İki cepedende silkelenen arılara şurup püskürtüyoruz, bu arılarla başka türlü başa çıkamadım. En iyi çözüm şurup püskürtüp arı tatlısı yapmak::))
Her kovan yaklaşık olarak 50 koyduk. Üstünede 3-4 litre poşetle şurubu veriyoruz, iki gün sonra çiftleştirme kutularına hazır ballı çıta hazır. Bu çıtaların arılandırmasınıda meme besleyen anasız kovanlradan verince verdiğim memeyede mahkum oluyorlar.
Pazar günü ilk defa eldiven taktım. Eldiven maske ve çizmem var diye sevinmeyin. Bir yerinizden birden vuruyorlar.
Tek tük saldırgan arılarım vardı ama bu kadarı bir arada hiç olmamıştı. 15-20 güne kadar Muğla'dan gelen kovanların tamamını dagıtıp bitirmeyi düşünüyorum. Anasını 2-3 çıtayla alıp bölüyorum zayıfken güçlü saldıramıyorlar.

İlhami abi gider iken, Muğla'dan gelen kovanların birisine boş çıta atılmıştı, arıyıda biz bölünce erkek ve dişi yumurtalar var, haliyle meme başlamışlar, dünya arı sütü vardı, İlhami abi çıtadaki memeleri bozmadan alıp götürdü, arısütlerini evde sağacakmış.
Hacı diyorki bu Muğla'dan gelenler inek olsaydı acayip süt çıkardı ::))
Tel altlıklı anti varroa sisteminden görüntü. 5 Gün içinde bu kadar pislik aşagıya düşüyor. Henüz hiç varroa düşmedi.
Herkesin kendisine göre işleri var, hacı bizim biladerin yeni yaptıgı 500 çiftleştirme kutu çıtasına delikdelip tel takıyor. Çamaşır yıkamış gibide onları tavana asmaya devam etmekte. 75 tane altlıgın montesi bitti, sadece teli zınbalanıp, bezir yağı çekeceğim.
Ben ise degişik aletler peşindeyim, bu günlerdeki merakım sıcak ortamlar ve inkübilatörmü ne işte.
Konu hakkında en çok deneyime sahip kişi Emrah Karadeniz. Kendisi kendi kuluçka makinesini yapmıştı. Emrah'tan bilgi alıyorum.

Benim işim civcivle değil ama ilerde neden olmasın. Bakarsın bıldırcın üretiriz.
Şimdilik sıcaklıkta sorun yok, ayarlayabiliyorsunuz, hemde kaç derece isterseniz oluyor. Fakat nem işi çözümsüz duruyor. Bu nem işinide çözdükmü plan tılır tıkır işler inşallah.
2010 / 14 Nisan çarşamba. Ziyaretçimiz var, biriside şu an yolda.
Hacı hizmette kusur etmeyecekte, adamın şablon bir acayip, ne maske oluyor, ne pardüsü.::))
Gelir gelmez anında öptüler, balkon fakiri ha, oynuyordun kış boyu, gel bir burda oynasana bakalım::)))
Hemen hacı sıfır çizme verdi, bir boy maskesi ellerdende kendini öptürme bu kadar zırh yeter.
Önce karakovanı açtık, bunun geçmişini bilmeyen kalmadıya neyse::))
Hani invert şurupla zehirlenen.....
Balkon fakirinin kardeşi.
3 dalak attımı kovan bitti.
Bizimki kovanı gördü sesi kesildi, yağları eridi, abi bunu bana versene diyor, hastamıdır nedir.
Hem arı satıyor, neymiş fazla koloniye bakamazmış, hemde ayak üstü bizi çarpacak.
Asıl işimiz ise hafta sonuna çıkacak anaarılerın memelerinin kutulara dagıtılması gerekiyordu. Bizimki mağazin işleri peşinde biz ise ne kadar çok iş yaparsak sistemin işlemesini o kadar çabuklaşacak.
Muğla'dan gelen arıları ne yaptıksa sakinleştiremiyoruz.
Bir ara kullandığım sisteme geçiş yaptım.
Yogun şurup veriyorum püskürtme usulu ile. Hacı diyorki bu arı tatlısına benziyor, yiyen gelsin be.
Boş bir kovan hazırlıyoruz, mümkünse çift spreyle püskürteme yapılıp, silkelenen arıları kovan dibine yapıştırıyoruz.::))
Bu günlerde arılığa gittiğim her akşam en az 10-15 iğne yeniyor. Elimde bir iğne var onu çıkarmaya niyetlendik ikincisini yedim. Bu nedenle arıyı havalandırmamak gerekiyor, şurupta bunun ilacı.
Biz bu işlerle uğraşırken Sadri abide geldi. Selam sabah derken birde onu soktular zaten içeri girmemişti, biz arılıktaki işleri bitirene kadar kendisi arabada bekledi.
Bir uçabilseler bana neler yapacaklar ama malisef uçulamıyor. Uçabilmeleri için önce üzerlerindeki şurubu yapayıp petek gözlerine doldurmaları gerekiyor.
Sistem çok güzel , istediğim gibi oynuyorum onlarla.
Arada bir sürü arı telef oluyor ama yapacak başka şey yok. Bu arıları en kısa sürede bitirmem gerekiyor şehir içinde bu arıyla bir şey yapılmaz.
Gene akşam oldu ve yediğim iğne sayısı belli degil. İnşallah hafta sonuna kadar 150 göz doldurulacak. Her akşam, mesayi bitimi maç var maç::(((
Çarşamba gününden bir görüntü.
Tabi kutuları arılındırırken, silkelediğimiz çıtalardan da memeleri koparıp başka kovanlara veriyoruz.
Bu esnada iki anaarı elimizde doğdu, hemen bir kutuya aldık, işlemler devam ederken bir tane daha doğdu, bir çiftleştirme kutusu ful 3 adet, Muğla'dan gelen kovanlardan kapattık bir kutunun üç gözüne.
Bir iki hat ilersine bir bakacam ne olacak.
Hala saldırganlık devam edecekmi.
Benim şu ana kadar ürertiğim erkek tahminen 50 bin civarında. Madem saldırganlık erkekten geçiyorsa bu Muğla'dan gelenlerde karniyol erkeklerine verecektir. Bu kadar erkek arasından başkasına verecek halleri yoktur diye düşünüyorum. Tadi bu tur yanlışlıkla verdiler diyelim ilerki turlarda durumlarına bakacağım.
Yazılanları test etmek istiyorum, birileri araştırmış ve yazmış bizde ne derlerse yiyoruz. Uygulamalarda yazılanların tersi çıkabiliyor.
Dr.Muhteşem Turunç iyice dağıttı, anam anam deyip duruyordu, dedim bana sataşma öpeceksen anaaarı burada onu öp.
Bu arada Sadri abinin kovanlardan birisi anaarı kaybetmiş. Kendisine benim anaarı çiftleştirme kutularından bir adet anaarı verdim gitti.
İşleri bitirdik arılıktan ayrılıyoruz, yarı yolda bizim hacı doktoru yakaladı, çizmelerimi nereye götürüyorsun.
Bizimki pişkin pişkin gülüp yeni çizmeleri çıkarıp eski ayakkabılarını giyindi::))
Eminin içinden tüh nasıl yakalandık diyordur.

Sonra hacıyı ekip, yemege gittik, Muhteşem abi herkesten önce daldı yemege sanki ihtiyacı var. Arada bizde yedik tabiki::))

Güzel bir akşam oldu, herkes mutlu bir şekilde evine hesap vermeye gitti::)))

7 yorum:

muhteşem turunç dedi ki...

Yav hala o çizmelere yanıyom be:) nasıl yakalndım ama kabah sendede var ınsan az oyalar hacı abiyi:=)

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Sayın Bakanım.

İyi bir bekçi köpeği yakalamışsın kii onları senin erkeklerde adam edemez.

Fakat yararı da yok değil.Arının bir korumaya ihtiyacı yok.

De

Doktorumdan ne istiyordun:)
Sana Dünür olmakta zor beee.

SLM ve Muhabbetle...

Ahmet ACAROĞLU dedi ki...

ali abi maşallah tam gaz devam çalışmaya ama bu muğlalar seni baya bezdirmiş görünüyo inşallah hayırlısıyla kazasız belasız kurtulursun ben ne çektiğini anlayabiliyorum geçen sene benim bahçe komşumda 3 kovan muğla aldı geldi ben arı getirince eski arıcıdır kendisi arkadaş ben ömrümde böyle arı görmedim bi beraber açalım benim gözüm günlük yumurtayı görmüyo dedi allah muhafaza daha çuvalı açar açmaz eldivenin üstünden maskeden hatta kot pantolonun üzerinden 2 dakkada 6 arı birden soktu aynı gün ben kendi 5 kovanımı öyle vakti atletle açmıştım bi tane sokan olmamıştı sezon sonu bölerken bi okadar daha haşladılar bizi adam çapa makinasıyla çalışsa sese kızıp çöküyodular neyseki eski arıcıya komşum 5 kovanla girdiği kışatan 1 kovanla çıktıda bende oda kurtulduk çok şükür
bu kutu arılandırma işiyle ilğili bir video izlemiştim youtubede adamlar arıları senin ana uyuttugun carbondioksit gazıyla uyutup uyanmadan tasla kutulara dağıtıyodu sendede malum malzeme var onlar kovanın üzerine geçecek kapalı bi kutu geçirip yapıyodu bence benim bildiğim ali abi bunu en azından dener hem 0 risk...
nem konusunda kaloriferli evlerde kışın havayı nemlendirmeye yarayan soğuk buhar makinaları var ortamdaki nemi artırarak nefes almayı rahatlatan bana göre etkili ve ucuz bir alet denemeye değer ...
allah yar ve yardımcın olsun....

Unknown dedi ki...

Selamlar Ali abi muğla arıları tam canavar Allah yardımcın olsun.İncabturunda gayet güzel olmuş,nem için içeriye bir kapla su koy ampulun tam altına,birde nem ölçer alman gerekli nemi ölçebilmen için.Suyu az az koyarsın neme göre nem düşük olunca su eklersin.Islak bezde koyabilirsin.Sağlıcakla kal kolay gelsin.

Arıcı 07 dedi ki...

Dostum,güzel bir yazı olmuş.Muğlanın zevkide bu zaten...Ben yıllardan beri derimya...Arı değil köpek diye.Yolda adamı öperler.Ama benim arılıkda bayağı sakinleşti.genelde elimde italyan,yerli melezler ve birazda kafkas melezleri var.Karniolları bekliyorum senden.Çünkü;15 mayıs 1 haziran arası karniyolla anaları değiştirmeliyim.Tabiki nasip olursa...Yoksa Amerikadan gelen bir ırk var onuda denemek istiyorum ama,arılık piç olacak iyiyce...

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Muhteşem abi hacı diyorki hiç bir şey demeseydim keşke dedi, neden dedim nasılsa ayakkabısını aramaya gelirdi diyor::))


Yusuf senin çavuşun yerine bir tanede sana getireyim::))
Böyle arıyı görünce elindeki arıların kıymetini daha iyi anlıyorsun. Kafkasta İtalyan melezleride böyle saldırmaz, bu ne biçim arı anlamadım, ama bu arıyıda görmemiz iyi oldu.

Ahmet 15 gün içinde 100 den fazla kutuyu devreye sokuyorum, sistemi kurdukmu olayı izlemek kolay, kurulum zor.
Bu akşam gene kutu arılandırdık, gene her tarafa saldırdılar. Zaten benimde kafamdan geçmiyor deil, birde Muhteşem abide bir dene deyip duruyor.
Bende bir filimde izlemiştim, yahudi bir arıcı anaarın kutularını arılandırdığı arıları bayıltıyor. Bayıldıklarında hafızalarıda siliniyor gibi bir bilgi var, doğrumu bilmiyorum ama galiba bunlara kimyasal silah kullanmak zorunda kalacagım gibi::))


Emrah arıların saldırgan olması önemli degil, nasılsa önlem alıp işimizi yapıyoruz. Benim endişem komşularla sorun yaşamamak. Arılık çocukların maç yaptıgı çayırlıgın bitişigi.::(((

Hayati bey geçici olarak biraz rahatsız oluyoruz, önemli degil.

Kalın sağlıcakla.

ERZİNCANLI ARICI VECDİ dedi ki...

Ali bey,tel taban altlıkları kullandıkça faydalarını gözlemliyoruz.Benim şimdilik gözlemlerim,varroa karşı kullanılan ilaç ve asitlerin etkileri görebilmekteyim..Nem sorunu kalkıyor,Taban temizliği kovanı açmadan yapabilmekteyim,Bal tüketimi daha az,strafor ve naylon sayesinde ısıyı belli seviyede tutabilme açısından,alttan giren hava yukarıdan çıkamadığı için yavru üşümesinden ve yavru çürüğü hastalıklarına yakalanma ihtimali azalmaktadır.Mugla arısı geleli hacı ve siz ve ziyaretçileriniz kilo almışa benziyorsunuz.Şaka ama farkı görme açısından herkese durum birşeyler anlatıyor.Saglıcakla kalın.