11.04.2010

JANTER VEYA JENTER EKİPMANI

Bu nedir ki?

Öncelikle Ali Şekerli abime teşekkür ediyorum. Bu malzemeyi ortaya çıkaran, Edirne gezimizde bize hediye edilen bal kaşığıydı. Bal kaşıklarını nerden aldın dediğimde kendim yaptım demesi bana yetti.

Daha küçük parçalar istedim yaparım ama ufak parçayı işlemek zor ve zahmetli demişti.
Aradan iki ay geçti ama istediğim malzeme cuma günü kargoyla geldi.

Orjinal janter ekipmanlarını tutmaz, orjinal jenter malzemeleri bunlardan daha pratik.
Fakat şu an itibari ile acayip işime yaradılar.

Bizim insanımız çok garip bir ara bu malzemelerle bile dalğa geçilmişti.
Birisi bir yerlere yazılar yazmış, arkadaşlarımdan biriside bana durumu iletmişti, ben janteri keşfetmişim diye, ben mısır sapından yola çıkarak geldiğim nokta şimdi şu an burası.
Beni eleştirenlerin neler ürettikleri, yada neleri geliştirdikleri sorusu boş olarak durmakta. Bir fikri ortaya atmak bile bazen büyük yeniliktir.
Memeleri baştan delikli bir tahttaya dizmeyi düşündüm.
Bu delik işleri belkide en az iki saatimi yedi. Cumartesi ne yaptımsa olmadı. Çeşit çeşit iş yapıyorum deldiğim çıtaları uçlar hep parçalıyordu.
En son 3 cm ye 10 ce genişliğinde tahtaları delip sonra boylamasını ve inceltmesini yaptım.
Daha sonra arılığa geçip mum eritip elimdeki janter çanaklarını yeni gelen meme tutucularına yapıştırdım.
Memelerin çapı 2 cm. 1.8 cm delikler deldik, sanki sorun olacak gibi. Memeler şişirildiğinde yada üzerine mum örülürse o deliktten memeler çıkmaya bilir.
Bu sistemde ilk etapta dün 28 tarnsfer yaptım bakalım sonuç ne olacak.
İş işten geçtikten sonra jeton düştü, keşke delikleri büyük delip memelerin üstünden birer delik delip karşıdan karşıya çivi ğeçirseydim, memeler istediği kadar şişkinde olsa sorunsuz üstten alınırdı.
İkinci denemeyi çıtaya daha degişik bir sitem kullandım. Memelerin arkası zaten en az 1-2 cm delik tornaya bağlarken delinmiş. Deliklerin içine mum doldurup çivilere tutturdum sanki zayıf gibi oldu. Bu seferde nasılsa erimiş mum önümüzde durup duruyor, memelerin çiviye girecek yerini muma batırıp mum soguyup donmadan çiviye takıp bastırdım. Bu sanki daha kullanışlı olacak.
28 transferde bu çıtaya yaptım.

Bu gün pazar arılıkta acil yapılacak işleri yapıyoruz. İlhami abide yardıma geldi. Bir ara dün yapmış oldugumuz tarnsferlerede bir bakalım dedik. Dün akşam üzeri yapılmıştı tarnsferler, bu gün öğlenleyin memelerdeki sütler gayet iyi idi.

Bu çiviye geçirdiğim memeler. Bunlarda sorun çılmaz.
Bunlarda Deliklerden geçirdiğim memeler. Bu arada Muğla'dan gelen kovanlar iki gündür beni mafetti, maske eldiven çizme para etmiyor. Ellerim yanıyor, kollarım yamuk yumuş şişti el üstleri davul gibi oldu, kaç iğne yediğim belli degil. Haberi yazarken bile yelegimden iki adet arı çıktı::)) Gel evdede sok bari. İlhami Uyar abiye yardımlarından dolayı teşekür ederim, bir sonraki paylaşım bu günkü yapmış oldugumuz çalışma olacak. Yaklaşık 300 kutu çıtasını arılandırdık, her göze iki ful arılı kutu çıtası versem 150 anaarı çiftleştirme kutu gözü dolmuş olacak hafta sonuna kadar sürem var. Bir sürü taransfer edilmiş meme yoluna devam ediyor.

Yeniden bu imkanları bana sunan Ali Şekerli'ye teşekkürlerimi iletiyorum.
Kendisi ülke arıcılığımıza büyük katkıklar yapmıştır. Bir çok kişi onun bilgilerinden faydalanıyor, fakat sanal alem çok vefasız bir yer, nedense şovmenlerin sesi daha çok çıkmakta.

9 yorum:

Unknown dedi ki...

Selamlar Ali abi nerden bulursun böyle ilğinç malzemeleri çok işine yaradığından eminim,Ali Şekerli abiyide tebrik ederim kolay gelsin.

chaniabee dedi ki...

very nice patent!!!!

muhteşem turunç dedi ki...

Yav arkadaş birde beni beğenmezsin adam kendi sitesinde yayınladı bu parçaları vidayla çıtaya tutturmuş bende sana telefonda dedim helal olsun sana yav:)Ama ben kimin çırağıyım polenli petekleri sen bir kata doldurduydun sağımda bende ustune polenlı petek dıye yazıp yeni kabarmışların olduğu katlardan bırının uzerıne koyduydum hepsini erittim:)

İNALLAR 07 dedi ki...

Bendeöyle kovanlar varki,köpek bile onlardan daha korkusuz inan...Kolay gelsin.

Unknown dedi ki...

Ali abi kolay gelsin yeni ahşap jenter takımında hayırlı olsun,bizler aşırı hırçın arıyı anında yok ediyoruz bal verimi nasıl olursa olsun öldürülüyor,
kolay gelsin selamlar.

ALİ ŞEKERLİ dedi ki...

Abi bence çıtaları delerek geçirdiğin meme tutucuları çok güzel iş görecek.

Başka bir yöntem arıyorsan bak burada farklı bir yöntem var var:)

http://3.bp.blogspot.com/_dzgG8vW37oA/ShXB1jst2sI/AAAAAAAAAbE/xCOyS47aszs/s1600-h/PICT0866.JPG

ERZİNCANLI ARICI VECDİ dedi ki...

Ali bey,yeni janter takımın hayırlı olsun.Ali abiye teşekkürler.Eleştirenlerde inşallah iyisini yapar.Saglıcakla kalın.

Κώστας Ελευθεριου dedi ki...

Very nice work.

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Emrah bilgilerimiz paylaştıkça hep çogaldı, bilgi saklayanlarda bizim aramızdaki fark şudur , paylaşım artı sevaptır, öbür taraftaki para sevaplar olacak, saklayanlar sakladıklşarını öbür tarafta harcayamayacak, buna bilimcilerimizde dahil.

chaniabee for us to present information to humanity as the sufficiently patent. I wish you success in your work.

Muhteşem abi durup dururken gene ortamı germe. Bak sana somali sandığı miyim yapmayı hayal etmekteyim ona göre, önce benim hayallerimi sonrada somali sandığını yıkma::))
Ustanı begenmiyorsan memlekette usta çok istediğini seçme hakkın var, ama gittinmi geri gelmek yok.::))



Hayati bey ben kafkas,italyan ve kafkas arısı kullandım. En sakini karniyol, italyan ve kafkasta sakinlikte karniyol kadar olmasa sakin ırklardır. Muğladan gelen arıların ne oldugunu bilmiyorum. Zaten Muğla diye bir arı ırkıda yok. Biraz uğraşacagız ama 1 aya kadar bu arılar yok ediliyorlar. Böldüklerim fazla saldırmıyor. Güölüyken saldırmasıda güçlü oluyor.

Mehmet Almanyada belli bir düzen kurulmuş, arılar ıslah edilmiş. Adamlar geçmişteki çalışmalarına zarar gelmemesi için ne oldugu belli olmayan arıları istemiyorlar.

Ali abi çok işime yaradılar, malzeme olsunda yöntem bulmak kolay.

Vecdi abi sağolasın, eleştirenleri kendi hallerine bırakayım diyorum olmuyor, ara sıra onlarda lazım oluyor. Kafama göre onlarlada ilgileniyorum::))

Μαραθωνας, Αττικης,I'm glad you like to work.

Tüm arıcılara yorumlarından dolayı teşekür ediyor ve kalın sağlıcakla diyorum.