9.04.2010

SON DURUMLAR

Kara kovanımın son durumu. Bu kovanın başlangıcını herkes biliyor. Artık içindeki şurupluğu geri çekecek yerim kalmadı, 15-20 gün içinde peteklerde arka kapaga dayanır ve artık oğul bekleyecegiz.
Kışın soranlar vardır bu kovanı kime hediye edeceksin diye, doktoruma hediye edebilirdim, en son vaz geçtim, benle uğraşıyor, uğraşmakla kalmıyoryarışıyor avcunu yalasın, hediye etmeyeceğim.
İki kış biri kütük adında birisi kara kovan adında iki kovan besledim.
ikiside süper etki yaptı, öpülenlerin hadi hesabı yok::))
Sonra kaşınanlar, kimse doyamadı gitti...
Kütük ve karakovanlar benim için özel yerleri var........
Kütük ve karakovanı bu kadar öne çıkaran neydi?
İnvert şuruptu.
İnvert gene hortladı, bu seferki hortlama farklı, bizim yaptıklarımız belli. Balileyin makalesinin çevirimi. Yani bilimsel::)))
Bir zamanlar bir taraflarını yırtanlar vardı, invert evde olmaz, efendim hijyenik olmazzzzzzzzz diye. Evde yapılan yemekler hatta su bile içmemek gerekiyor, hazır sular alıp için, yemeklerinizi, yurt içi olmaz ise yurt dışındaki en hijyen yerde yeyin::)))
Bize evde olmaz diyenler, yanlış tarifle bile invert yapıp, birde kıştan beri kullanılmış.....
Olayın en sevindiğim tarafı, bize karşı çıkanların durumu. Bakın arıcıların tarafında gözüküp birisi sizi menfaatleri oldugunda nasıl satıveriyor.
Ben sanal alemde kimsenin önünde eğilmedim, hiç kimseyi takmadım, ünvanı ne olursa olsun, yoluma bildiğim gibi devam ediyorum. Arıcıların faydasına uğraştım, geçmişimde ortadadır.
Asıl 'GOL'ler bahsedilen kişi yeni invert yazısı yazıldıktan sonra atılacak. Zaten şu an şapa oturmuş vaziyette, bu tarifle invert yapılamaz.
Bu arada bu i,şler olur iken bilim nedir, bilim adamı nedir soruları aklınıza geliyormu.
Yada ülkemizde bilim susmaktır, bir şey bilmemektir, bir başka seçenek ise yabancı eserleri tercüme etmektir. Bu işe karşı çıkan bilim adamımızda bana kalırsa kendisini izleyenleri ortada bıraktı. Madem karşı çıkıyorsun bunu dillendirip, birilerini ayartıp sonra niye geri çekilip başkalarını ortada bırakıyorsun diye ben sorarım, ortada kalanlarda sorsun.
Bu invert daha çokk su götürecek.
Ortamıda sağ olsun biz soguttukça birileri ısıtıyor, ısıtın ısıtın ::)))
Ben boşuna demiyorum, eğitim verenlerin eğitilmesi lazım diye.
Arılarımız bu sene çok erken gelişti, bu mevsimlerde bu seneye kadar kat atmamıştık. Arılar bir ara iyiydi biraz geriledi, bu gerileme kış arılarının ölümünden kaynaklandı.
Katlı kovanlarda bazı işler yapıyoruz. Beyaz raptiyeli çıtalarda erkek üretimi var. Mavi olanlar ise saf karniyollardan alınmış yumurtalı çıtaların daha kalabalık kovanda baktırılıp sonra larva transfer yapmak. Bu işlem larvaya daha çok sütle bakılmasını saglıyor, fakirle zengin evi gibi bir şey işte. Saf karniyolları mümkün oldugu kadar zayıf tutmaya çalışıyorum. Zayıf kovanda bakılan larvayla zengin kolonide bakılan larva çok fark ediyor.
Bu arada değişim çok zor oluyor onu belirtmek lazım. Zaten kolay olsaydı şimdiye kadar bir çok şey anında olurdu. Irk degiştiriyoruz, malzeme degişimi var, fikirlerin degişimi var.
Bunlarda basit bir şey degil, hele yeni ve çok kaşarlı arıcı iseniz yeniliklere geçemiyorsunuz. Eski tas eski hamam misali devam ediliyor.

Marangozda ise işleri bizim Mustafa iyi götürüyor, daha arılıga bu sezon adım atmadı. Yeni kutuların çıtalarıda çalıkdı. Altlıkları bitçti montaja başaladı. İşiniz bir gün boyunca buysa yüzlerce çıta hazırlayabiliyorsunuz.
Toplam 4 ana parçayla elek telli altlık yapımı. Çekmeceye takacağımız malzemede geldi. Montaja başladık.
2007 yılından kalma son kestane balı. Artık yeniden arısı olanlara kestane balı satmaya başladım.::))
Saim abi hastayım bana kestane balı ayarla dedi.
Çok şükür biz doktorlar gibi işi yokuşa sürmeyiz, hemen bir kavanoz kaptırdık gitti.

Geçen hafta çekmeceye kullanacağımız malzemeyi kararlaştırmıştık. Saim abi malzemeyi getirdim dedi bir baktıkki devasa bir rulo. 6 Metre boyu, 2 metre civarında eni olan bir şey.
Gelen malzeme şeffaf olan malzemenin aynısı, fakat beyaz olur ise daha iyi olur diye şeffaf olanı tercih etmedik. Kullanacagımız parça 5 mm olanı.
Salı günü hışıra gitmeyip, pişmiş balıkları marangozda yedik.
Saim beyin İstanbulda olması bir çok alanda bizi rahatlatıyor. Bir şeymi lazım tarif et bulup gelsin.::)))
Çarşamba günü ise bizim ilk yardım serfitikalarının yenilenmesi vardı. Gebze Ticaret odasında ilk yardım eğitimi aldık, elimizde belge var, elimize düşen yandı. Kaza fotoları gösteriminde fabrikalardan egitime gelen bir kursiyer sınıfı terk etti. Resimden böyle etkilenirse gerçek kaza ve kanı gördümü ilk bu kursiyere mudahale edilmeli.
Temel yaşam desteğinin uygulamalı gösterimine, belediyemiz zabıta amirlerinden Behçet bey seçildi.
Sandalyede izlemekle burası çok farklı dedi. Her tarafından ter fışkırdı.

Genelde bizim sınıf belediye personeliydi. Kanunen Avrupa uyum yasaları geregi, işyerlerinin belli bir kısmı bu eğitimi almak zorunda. Zaten serfitika manyagı olduk. Her eğitime belge verip duruyorlar.
Çarşamba günü mesayi bitimi, kendimi arılıga attım. Çünkü hava acayip soğudu. İki gündür arı çalışamıyor. Hacı ben arılıga varana kadar bir kova şurup poşetlemişti. Ben şurup dagıtımına geçtim. Hatta bir ara akşam olmadan aşagıdaki kutulara gidip geldik, hava karardımı anaarı kontrolü yapamıyız diye.
Şurup dagıtımı gece yarısı olsada oluyor aç kovanı, poşeti at ve geç. Bende ince ince poşet kullanmaya başladım. Delmeye gerek kalmıyor, ince buzdolabı saklama poşeti.
Burada bazı şeylere dikkat çekmek istiyorum, bu mevsimde bu kovan 18 çıta arı oldu, yaklaşık bir ay öncede bu kovandan ful yavru alıp başka kovana vermiştim. Keşke almasaydım diyorum.
Şu an bir çok kovanda dengeleme yapmaya başladım, havaların soğuması biraz bu işleri aksatıyor.
Bizim arılarımız böyle gelişirken vitamin kullanımı gündeme getiriliyor. Mehmet Yüksel Almanya'da kovanlarına üçüncü katı attı, vitaminmi verdi, invertmi verdi,kekmi verdi, şurupmu verdi. Son bahardaki yüklediği invert bu zaman kadar yetti. Mehmet'tin hazır arısı burada olsaydı, kesin bu günlerde sağım yapardı.
Benide takip edenler bilir, kovanlarımızı mart 15 gibi açtık. Benim kovanlarımın bazısında bal durumu iyi degildi, önce balları dengeledik, yani fazla balı olandan alınca o kovanda stok azalıyor dolayısı ile şurup vermek zorundayız.
Artık kimse arıcıları kekleyemecek, belli bir şablonu yakaladık. Arayış ve macera peşinde olanlarda zamanla bizim oldugumuz yere geleceklerdir.
Arı ırk olarak gelişmiyorsa vitamin dayamanın bir anlamı yok. Vitamin verin diyenler sizi keklemeye devam etmek isteyenlerdir unutmayın.
Hafta arası kendim için hazırladığım üç kutuyu başka bir bahçeye almıştık.
Çarşamba günü akşamı, şuruba ara vererek, önce bu kutulara yöneldik. Anaarılar iki kutuda ful çıkmış birisinde iki fire var. Toplam 7 anaarı yakında masamızda olacaklar. Geri sayım başladı. Bu saf üretmek bana kaç anaarı kaybına patlar bilmiyorum ama bu iş inşallah bu sene olacak. Teknik donanımız hepsi tamam, akşamları elimi ve gözümü mikroskoba alıştırıyorum.
İlk denemem için ayrılmış, 7 anaarıdan birisini kıramayacağım birisi dölsüz istedi, bir yöntem deneyecekmiş, hem dölsüz anaarı istiyor hemde saf erkek istiyor bir denesin bakalım, nasılsa bu sıra göle maya çalan çogaldı.::))
Verdim gitti.
İşi düşündüğü gibi pişirirsede anaarıyı gene bana verecek.
Bu senenin ilk deneyimi 6 anaarı üzerinde olacak. Bazıları üzerime banko oynuyor, sen bu işi başarırsın diye, verilen gazlar güzel, inşallah başaracağım.
Bir çok kişi ise eğitim aldımı diyor?, yok filimleri ve yazıları okuyrum diyorum.
Aleti nerden aldın?, tornacıya yaptırıyorum diyorum. Bir çok kişide durum böyle olunca şaşkın şaşkın bakıyor.
Aleti yapımına tornacı Nazmi abi başladı bitiremedi.
Sadri abi sadece alt tabloyu ve direkleri bırakıp yep yeni bir şey yaptı.
Görüntüsü bile yeter, yıllardır bu iş için binlerce dolar yurt dışına gitti. Belkide bundan sonra aletin üretimi Ülkemizde olacak
Acayip bir gönül ekibim var.
Bu gönül dostlugu olmasaydı parayla Sadri beye iş yaptırabilirmiydim ki?
Bir çok kişide zaten duacım olacaktır.
Suni dölleme konusunda Türkiye'deki makaleler şu an çok yetersiz. Çok önemli püf noktaları var, ben bir başarayım o bilgileri merak edenlerde paylaştıgımda görecek.

7 yorum:

muhteşem turunç dedi ki...

Ya hep böyle yapıyosun niye daha önce karakovanı sana veririm demedin bilsem kızdırırmıydım hiç seni:)Neyse beni üzdün bari şu eşleşmemiş anayı her kime vereceksen onu üzme. Nasrettin hoca yaşamıyor ama nereye maya çalacaksa bu adam merak ettim şimdi:)

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Sayın Bakanım.

Ne o Dünür ,yoksa o şanslı kişi benmiyim:)

Hocanın mayası çoktan tuttu da senin haberin yok.

SLM ve Muhabbetle...

ALİ ŞEKERLİ dedi ki...

Bence karakovanı Muhteşem abiye vermelisin hem onun arıları da azaldı...

Muhteşem abi mayanın sadece göle çalınmadığını da öğrenmiş olduk demekki her yerde kullanılıyor mübarak:)

Zafer ANLAYIŞLI dedi ki...

sayın bakanım,

hayırlı çalışmalar dileği ile evet şu anda her şey yolunda gidiyor gibi.
İnşallah yüzümüzün akıylada finişe varırız.

Unknown dedi ki...

Selamlar Ali abi çağa ayak uydurmak gerek bizim eski arıcılar baya geriden gidiyor.Sanalı takip eden arıcılar olarak çok şanslıyız onlardan bir kaç adım öndeyiz bence kolay gelsin sağlıcaklakal.

ERZİNCANLI ARICI VECDİ dedi ki...

Ali bey,senin karakovanın ölmeyeceğini herkes bilirde işine gelmeyen kovanların söneceğini söyler.Ölseydi arılardan önce arıcılar ölürdü.Evde yapılan reçelden pekmezden.Saglıcakla kalın.

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Yav muhteşem abi o ne biçim serzeniş be. Hemen yelkenleri suya indirmişin yav,içim parçalandı, kara kovan sana feda olsun diyecem olmayacak.
Fakat sana bir somali sadığı yapabilirim, sende bu dediğimden yok.

Slm Yusuf yav sen kendini nasıl şanslı gördün sebeb nedir anlamadımki::))
Maya iyi tuttu::))

Ali abi vermesine veririm ama gene kendisini yoracak. Onun için vermemek daha hayırlı::))

Zafer abi inşallah her şey yolunda. Bende finişi dört gözle bekliyorum.

Emrah her sanalcı yenilikleri uyguluyor demek degildir. Bir sürü saçma sapan işler yapanlar var. Fakat bizim şablonumuz oluştu, kim ne yaparsa yapsın, fakat arıcıları bazıları artık kekleyemeyecek.

Vecdi abi birileri arıcıları birilerine öptürüyor mevzu bu. Aradada millete iyi gözüküyor, inşallah insanlar gerçekleri görür. İnvertin yapımı kaynadıktan sonra 20 dakika kaynatmaktır. Bu iş bu kadar basit, ve ben en uzun bir ay kullandığım oldu bozulmadı. Son hortlamış olan inverti bir ay bir beklet bakayım neler oluyor. Kısa sürede verilecekse zaten invert etmeye gerek yokki. Şurubu hazırla taze taze ver. Dedimya birileri bizi malzemecilere ilaçcılara öptürdü yıllarca, adamlar alışmış, alışmış durumu?