4.05.2010

KAPAK OLMASINA OLDUDA, GENEDE DR'A DİPLOMA VERMEM


Cuma akşamı sıkıştırılmış uyğulamalı arıcılık eğitimi vardı. Dr.İsmail Demir, hafta sonu arılarına gidecekti. Gittiğindede kolonilerine kat vermesi gerekiyor, acil petek gerekli. Gebze'de petek bulamayınca Adaparzar'dan 3 saatte petek getirtti.::))
Arılığa girilirken tüm güvenlik önlemleri en üst seviyedeydi::))

Arılıkta maske nedir bilmez iken, Muğla'dan gelen arıların yaptıklarına bakın. Bunları çekmek çok sonraları aklıma geldi.

Bu durum maske ve eldiven varken oldu. Maskeyle kafayla bezin birleştiği yerlerdeki iğnelerin haddi hesabı yok.
Bu durum arılıkta mevcutsa, tebbir almakta fayda var.
İsmail abime gerekli şeyleri anlatıp gösterdim ama durum olumsuz vaka derlerya bilemem ne oldu hafta sonu ne o beni aradı nede ben onu aradım.::((

Hafta sonu cumartesi ve pazar günü yogun larva tarnsferi vardı. Transfer çok oldugunda devamlı arı sütü bulmak sorun olmaya başladı. Daha önceleri larva tarnferinde sulu aşılama için serum fizyolojik kullandığını öğrenmiştim. Bu hafta sonu ilk defa denedim, sonuçları görmeden paylaşmadım.
Bundan sonra sulu aşılama için arı sütüne gerek yok.
Her çanağa enjektörden bir damla serum koyup üzerine larvayı bırakıyorsunuz.
Az üretimlerde arı sütü temini kolay, ben hafta sonu en az 150 aşılama yaptım.
Resimler aşagıda gelecek, tutma oranlarıda güzel.


Serum fizyolojik dezenfektede kullanıyordum, şimdide larva tarnsferinde kullanmaktayım.
Ayrıca yarım litresi, 3 liraya.
İhtiyacı olanlar tüm eczanelerden temin edebilir.
Birde bu serumların daha az olanları varmış, poşetlerde.
Serum fizyolojik kullanımı bir seferlik oluyor açtınızmı, kullanmanız gerekli.
Dr.Muhteşem abime sordum, yav yazık bu atılırmı diye. Fikir olarakta açmıyorumki, enjektörle alıyorum dedim, o zaman her seferinde yeni enjektör kullan sterillik bozulmasın dedi ama bir kaç kez bu işi yapınca içeriye hava giriyor. Sarınırım daha küçüklerini bulup, kullanıp atmak lazım. Belki poşetli olana hava girmez ise dahada kullanışlı olabilir.
Larva beslettiğimiz Muğla'dan gelen arıların tüm çıtalarını kovana silkeleyip, içerisine metro kovanlardan toplanmış yavrulu ve ballı çıtaları diziyoruz.

İşçi arılar çıtaları sarıyor, çünkü çok kutu gözü olunca metrolarda yetmedi::))


Sonrasında ballı ve yavrulu çıtaları anaarı çiftleştirme kutularına koyuyoruz.
Memelerini verdiğimiz kutuyu kapatıyoruz, kapalı ortamda 3 gün bekliyor. Daha sonra bahçeye çıkarıp kutuları akşamdan açıyoruz. Bu arada Muğladan gelen arılarıda yok ediyorum. Bu gün kutulardan anaarı toplarken kaç iğne yedim sayısı belli degil.
Minicik koloni oldular hala toplu saldırıya devam ediyorlar.

Dr.Muhteşem abim bu gün misafirimdi. Kendisini ne kadar geliştirdigini gösterdi, fakat bence daha tam gelişme tamam degildi::))
Karakovan artık sona dayandı ve bekliyoruz.
Hala invertten ölecek diye bekleyen varmı? bilemiyorum::))

Muhteşem abi anaarı toplama işinde bu gün akşama kadar yardım etti. İlk posta anaarıları göndermeye başladım.

Boya işini bu sene ojeyle yapıyorum. Bu işler acayip zaman almakta.


Körükçünün kaliteliside bir başka oluyor. Tüm işleri yapar iken birde resim alması ömür ömür.
Botyadığımızı kafesledik. İlk defa kafese koyduğum işçi arı tarafındanda bu gün sokuldum. Manyakmıdır nedir, kafesin telinden soktu.
Körükçü güldü, biraz sonra baktım oda aşılanmaya başladı.


Serum fizyolojik kullanarak yapmış oldugum larva tarnsferlerinin tutmuş hali.
Larva transferini yaptıktan sonra, meraklanıp bakmıştım sarmaları iyiydi, fakat iki gün sonraki durumuda görüp öyle paylaşım yapıyorum.
Bu sıra işler mesayi saati sonu filan yetişmez oldu, tüm işleri yoluna koyabilmek için 4 gün izine çıktım. Cumartesi pazarda araya girince 6 gün ediyor.
Hafta sonunada marangozdan tamamen çekiliyoruz, kardeşimde artık arılıkta hacıyla olacak, bundan sonrası biraz rahat ederim inşallah.
Kovanların yeni antivarroa diplikli kovanlara aktarımı yapılacak.

Bizimkinin alacağı vardı, bir türlü harman ne zaman bilemiyor. Aslında harmanın ortasına düştü farkında değil::))

Bizimkinin bakışlara hasta oluyorum. Bundan sonra artık hobi arıcılığı yapacağım diyor, ayrıntılar çok yakında gelir, sizde görürsünüz inşallah.
Günün en önemli olayı ise Nimet Çavuşoğlu abimizin işletilmesiydi. O filmi daha sonra paylaşacağız. Bu işe Saim Gürel abimizin katkısı sebeb oldu benim hiç bir suçum yoktur. Ben sadece filimledim. Bu arada öğlen hışırda çupra balığı partisi vardı, Dr. muhteşem abi, hacı abi, Cemil usta, Saim abi ve ben yemekte birlikteydik, resim almamışız ama filim var.

Nimet abi ne kadarda kibarmış be::)))



Benim körükçü ne durumlara geldi. Bu geldiği durum ise benim için yetersiz, mezuniyet istemekte ama malisef diploma yok. Daha çokk çalışmalı çok::)))

6 yorum:

muhteşem turunç dedi ki...

Yav el insaf ağıza leblebi atar gibi bir avuç arı atıyoz karakovana gene yaranamıyoz. Bak yurt dışına gider o diplomayı alırım:)

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Sayın Bakanım.

Muhteşem abiyi senin orada çalışırken görüyorsak vardır bir bildiği diye düşünüyorum.Doktorum kolayına yan yaatacak adam değil.İşi gücü yokta muğla iğnesi yemeye özenmiş olamaz.

SLM ve Muhabbetle...

yalovalı arıcı dedi ki...

ojenin markası nedir sıradan oje görürmü işi ...

ERZİNCANLI ARICI VECDİ dedi ki...

Ali bey,senin arılık ihtisas hastanesimi.Diplomayı ver artık,bu devirde kovana avuçla arı atmak kolaymı.Saglıcakla kalın.

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Muhteşem abi nereye gidersenn gitbeyaw.
Sanki yurt dışından diploma alanlardan çok hayırlar gördük,
insanın bazı şeyler içinde yüreginde olması lazım. Ayrıca sen eğitimini yurt dışındamı yapıyorsun, hoca benim, benim adımada sana belge vereni, karakovana havale ederim o öper.::)))

Yusuf Muhteşem abi, diploma peşinde. Mezuniyet istiyor belaya kaldım yav, bu adam daha pişmediki::))
Artistik haktleri görmüyormusun, ben ne duruma geldim gör diyor::))
Benim için bunlar yetersiz, ayrıca 15 kovan arıda verse diploma yok.

Yalovalı zaten geçen sene öyle bir kazık yedim, bir firmadan 5 liraya oje aldım, normal oje çıktı ben arılar için özel zannetmiştim, bunlar 1 liraya::))
En iyisi pul yapıştırmak, onuda benim yapmam imkansız aslında hem numaralı henmde düz pullarımda var.

Vecdi abi hep söylüyoruz, biz ne biliyorsak paylaşıyoruz diye. Geçmişte biz anaarı üretim yazıları yazar iken arkadaşlarımızdan birkaçı yav bu kadar açık yazmayın demişti. Bana göre en anlaşılır anaarı üretim yazısı ve filimleri bende. Benim kadar bu işi tanıtmaya uğraşan yoktur, bazılarıda ben bu bilgileri paylaştıktan sonra paylaşımcı olmak için paylaşılanları paylaştı.
Abi ben Muğladan gelen ne oldugu belli olmayan arıları gazla bayıltıp kutuya koyarken dedim avcuma koyayım, anında üç iğne girdi. Arı baygınken bile nereye sokarım diye aranıyor. Bu arılarn sakinligini zaten bilmeyen kalmadı. Sorun bu karniyolu elimizdeki malzemelere uydurmaya çalışıyoruz, sonrada bu olmadı diyoruz.
Kalın sağlıcakla.

ÇELİK ARICILIK(Arıcılık Teknikeri) dedi ki...

ALİ abi, yakın zamanda inşallah görürsün, Muhteşem abi seni nasıl sollayacak.muhteşem abi saygılar...