6.05.2010

KARNİOL ARISI VE OLUMSUZLUKLARI::))

Arıcılıkta karniol arısı kullanmasını bilmeyenler kötülüyor, birde hiç kullanmayanlar o kadar çok şey söylüyorki sormayın.

Bu iş aynı invert şurup hikayesine döndü.


Ben ne dersem bir gurup var hayır diyor, memleketteki bir siyasi partimiz var aynı onlar gibi::))
Karniyol arısının o kadar çok olumsuzlukları varmış ki her geçen gün artarak bonus yapıyor. Efendim karniyol arısı kensdini savunamıyormuş ve yağmalanırmış::))


Benim arılarım geçtiğimiz sene yazın 250 arısı olan bir arılıktaydık, sadece bende karniyol vardı, yanımızdaki arıcı arkadaşlarda her çeşit arısı vardı. Hiç bir arım yağmalanmadı. Bunlarda yetmedi, Gebze'deki sığırlık mevkisinde pürende 300 metre içinde 5 arılık yan yanaydık. Hiç bir arım yağmalanmadı.

Bizim birlikte bulunduğumuz arıcı arkadaşlarımızın arılarını aynı pürende radar çarptı.
Bir çok arı söndü kışa giremedi. Benim ne ormanda nede kışın arım sönmedi.
Bir başka konu bu günlerde gündeme geldi karniyol arısı yolculuklarda anaarı kesermiş. Hayret benim Trakyada tek bir kovanım anasız kaldı, oda yolculuktamı, orada çalışırkenmi bilemiyorum. Sıgırlıkta en az 3-4 anaarı kestirip o kovana anaarı kabul ettirmişim geçmiş kayıtlara bakılabilir. Demekki yolculuklarda karniyol anaarı kesmiyor.

Bu karniyol arısı balda yapmazmış, evet bal yapmıyor topluyor::))
Habire dalak yapmaktan bal yapmaya zaman bulamamış demekki.::))
Bir şeyler yazıp çizeken efendim söylemiş, yok efendim böyleşmiş gibi söylemlerin kanıtı nedir.

Gelelim benim Dr. Muhteşem abime.
Arıcılığını herkes bilir, bir kaç yıllık arıcıdır yani.
Fakat yapmış olduklarını yılların arıcısıyım diyenler henüz başaramamıştır.
Bu balkon fakirini kış boyu, besleyip büyüttü.
Evinin balkonunda açlıktan anaarı kutusu söndürenle, arısını kışa sokmadan radar çarpmasından söndürenler şimdilerde millete beleş akıl dagıtıyor::)))

19 mart 2010 günü 5 çıta ful arı olunca balkondan alıp arılığına götürdü.
Aradan geçen süre 47 gün saydım. (19 mart - 5 mayıs) Karniyol arısının 5-6 çıtayı sardığında %450 gelişerek desteksiz 80 bine ulaştıgını biliyorduk, hernüz bu arı 80 bin nufusa ulaşmış degil.
Ben arılıga gidince ilk bu arıyı sordum onu vermem dedi::))
Muhteşem abi arılarının başında degil, hafta sonları gidebiliyor, ve koloni yönetiminde aksaklıklar olsada balkon fakiri neler yapmış gelin bir bakalım.
Ben kendi arılığımdan örnek vermeyeceğim. Buyrun seyredin bakalım.
Bu fakir boşu boşuna o kadar dalaklar ördüki onları saymasak bile arının geldiği nokta bu.







Ah Sen neymişin be Muhteşem abi, birde usta arıcı olsaydın neler olurdu, neler:::))

16 yorum:

muhteşem turunç dedi ki...

Abi bak görüyon usta olamadığım için olmuyor ver şu dıplomayı gör bak neler yapacam:)

Arıcı 07 dedi ki...

Birader size takılanlar,başka ana arılardan para kazananlar...Herkez menfaatinin kavgasını yapacak ama, kötüleyerek olmamalı.Çalışmalarında kolaylıklar dilerim.

Mustafa Doğan dedi ki...

Ali abi çalışmalarınızda başarılar diliyorum bende senin gibi karniyol hayranıyım arıcılık la ilgli çok tecrübem yok fakat her ırkın kendine göre özel ve güzel yönleri var ancak bu işin bir de gönül yanı var benimde gönlüm karniyoldan yana bir takdir ettiğim yönün kimseyi kötülemiyor yapacaklarını değil yaptılarını sunuyorsun
Allah yolunu açık etsin

TUNCAY HADİSE dedi ki...

ALİ ABİ,
İŞKEMBEDEN ATANLAR GELSİN BİZE BİRE BİR SORSUN.
GEÇEN SENE GÖNDERDİĞİN KARNİOLLAR
3 ER ÇITAYA KABUL EDİLİP KIŞA 1 TANESİ 9 ÇITA 1 TANESİ 7 ÇITA(ARILIKTA YERİNİ DEĞİŞTİRDİM) OLARAK GİRDİ.AYRICA AĞUSTOS EYLÜLDE BİZİM BÖLGEDE NEKTAR NERDEYSE GELMEZ.BENİM YERLİLER VE 1 ADET KAFKASIM YATIŞTAYKEN BU KORNİOLLAR ŞURUPLA BESLEME YAPMADAN
CAM GİBİ BAL YAPTILAR.BİZİM ESKİ ARICILAR HAYRETLE GÖRDÜLER VE HERKES KARNİOL İSTİYOR BENDEN.İŞİN BU NOKTALARA GELECEĞİNİ BİLSEM FİLM VE RESİM ÇEKERDİM.ACABA DİYORUM SEN KAFESLE ANA ARI GÖNDERİRKEN 3-4 ÇITA KIŞLIK BAL AZIKLARINI DA YANINDA MI GÖNDERİYORSUN? BİZİM ARILAR NEKTARIN BİTME NOKTASINA GELDİĞİ DÖNEMDE ÜZÜM ŞIRASI MI DOLDURDULAR GÖZLERE?
ARKADAŞLAR UYANIN UYANIN.BU ADAM MEMLEKET ARICILIĞINDA DEVRİM YAPIYOR.
HERKESE BOL VERİMLİ BİR SEZON DİLİYORUM.
SAYGI VE SELAMLAR.

Unknown dedi ki...

sevgili Ali bey çalışmalarınızda başarılar diler, blogunuzda değişiklik varmı diye hergün bakan biri olarak öncelikle bizleri aydınlattığınız için teşekkür ederim. Ben geçen yıl tek kovanla hobi olarak ve arılar hakkında hiçbir bilgim olmadan başladığım arıcılık faliyetimi bu gün 3 kovanla devam ettirmekte olan bi kardeşinizim. Malesef her işte olduğu gibi bu iştede tabiri caizse ağzı olan konuşuyor diyebilirim. Korniyol arısını görsem tanımadığım için yorum yapamayacağım ama şunu bilinki sizİN , MEHMET YÜKSEL İN , HAYATİ İNAL IN , sizin o taraftan acemi görünen ama bu tarafta hiç de öyle görünmeyen MUHTEŞEM abinin deneyimleri ben ve benim gibi olanların için çok önemli. Geçen sene Mehmet Yüksel in yaptığı gibi kovanı 2 katlı kışlattığımda burdaki bazı arıcılar kışı çıkaramazsın demişti, kaybedecek bir şeyim olmadığını düşünerek kovanın birini iki katlı kışlattım. Sonuç ta o kovan diğer tek katlıya göre iki kat hızlı geliştiği gibi şu an 3. katta ki çıtaları balla doldurdu. Demem o ki haklı bir takdiri esirgemek ahmakliktir. Allah yolunuzu açık etsin.

Hüseyin ALTIN dedi ki...

SELAMÜNALEYKÜM
KOLAY GELSİN
ALLAH YOLUNU AÇIK ETSİN
ALİ BEY
İNŞALLAH BU KORNİOL ANAARILARDAN ALLAH BANADA
NASİP EDER
ALLAH'A EMNET OL
KAL SAĞLICAKLA

Unknown dedi ki...

Sevgili ali kardeşim;
Anlamak istemeyenlere bir şeyleri enjekte etmeye gerek yokki,"sen ne kadar anlatırsan anlat karşındaki seni anladığı kadar" bana gönderdiklerin sanki 50 yıllık rizeli:)ve bide hiç saldırgan değiller,kolay gelsin emanetleri en kısa zamanda bekliyorum haberin olsun,acil durum.

ERZİNCANLI ARICI VECDİ dedi ki...

Ali bey,Muhteşem abi diplomayı hakketti.Bizim yaşta olanlar hatırlarlar,Karayel diye bir at vardı peşpeşe 13 kupa kazandı,hiç geçilmeden yarışı bıraktı.Muhteşem abinin balkon fakiride karayele çok benziyor.Söze gerek yok aslında, iyiki balkon fakiri var.Saglıcakla kalın.

Trakya dedi ki...

Abi benim anlıyamadığım iki şey var birincisi bu karniolu bende kullanıyorum hiç olumsuz yanlarını görmedim niye bukadar kötüleniyor moral yok diye yayınlamıyorum ama süperler ikincisi herşey iyi hoşta niye maske ile arılara bakıyorsunuz dikkatimi çekti halbuki ben hiç maske kullanmıyorum benim bildiğim karniol çok sakin arı bendekiler öyle sanki arılarla savaşa gider gibi giyinilmiş kolay gelsin.

itayah dedi ki...

Ali Bey,Saf karniol üretimi hangi aşamada.Safı yoksa melezinden istiyorum.2 tane.Mayıs sonunda haziran başında üreterek arılığımın analarını düzenlemek istiyorum.

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Muhteşem abi daha çok fırın ekmek yemen lazım, gerçi bu aralarda diyet yapıyorsun:))
Sen biraz daha çalış bakarız.

Hayati bey, biz başka arıları kötülemiyoruz, ben kafkas, İtalyan arısıda yıllarca kullanan biriyim. Bu arı nektardan nektara geçişlerde nüfusunu düşürmüyor, kimsenin çözemediği nokta bu. Kafkas balı buldumu kendisini bititriyor tekrar o koloniyi bala hazırlayana kadar kış geliyor. Benim kapasitem belli ben kime yeteceğim ki, fakat bundan sonra başka anaarıcılarda karniyola yönelecek.

Mustafa Doğan sanada başarılar. Gönül demişin gerçekten gönül herşeye konabilir. Beni taktir etmişin yaptıklarımı paylaşıyorum bu seferde diyorlarki kendisini öne çıkarıyor. Birfde demişinki kimseyi kötülemiyorsun, aynen dediğin gibiyim ne etliye nede sütlüye karışırım, melek gibi adamım ama bazıları gündemde kalabilmek için bana sataşıyor bizimde kaderimiz buymuş ne yapalım::)))
Allah herkesin yolunu açık etsin.

Tuncay gerçekten büyük değişim oluyor, bundan sonra bu değişimi kimse durduramaz. Bu dediğimi bizim bilimcilerimiz yapmalıydı, bakın biz şu arıları denedik atıyorum, birinci arının artıları şu. İkinci arının artıları şu, efendim üçüncü arıyı denedik artıları ve eksilerini paylaşıp arıcıları kendi hallerine bırakabilirlerdi. Bizde bilim sadece sözde ve kağıt üzerinde dir. Bizim uygulama ve denemelerimiz gibi deneme yapan bilimcimiz şu ana kadar yok, sadece harcırah alıp yurt dışı turistik gezilerine giderler ortada ürün yok.

Metin ülkemiz çok ilginçlikler olan bir ülke. Bazıları bilimsel arıcılık yapıyoruz derken o kadar çağ dışı arıcılık yaparlar ki, bunlar benim her dediğime de hayır olmaz derler. Almanya’da Mehmet Yükseli izleyip yabancı ülkelerden görürler, yılardır yabancı ülkeleri niye göremiyorduk. Hadi yabancı ülkelerden gördünüz neden uygulamıyorsunuz o zaman. Bizim bilimselcilerde aynı kedi ve kasap hikâyesi gibi.

Hüseyin yav karniyol arısı bulunmaz hint kumaşı değil ki. Daha önceleri Almanya’dan F1 getirebilmek için aylarca bekleyip, birde oradaki arkadaşımızı sıkıntıya sokuyorduk. Şimdi F1 karniyol anaarıyı ben üretiyorum,
sıra saf üretmeye dayandı.

Salih abi doğru diyorsun. Ali Şekerli bile dediki ben bu güne kadar böyle arı görmedim. Bu arının çalışmasını görmeyenler atıp tutuyor. Zaten atıp tutanlarda arıcı değil bazıları bir unvan vermiş onlarda bu ünvanlara kendilerini kaptırdılar, insanın kendisini dev aynasında görmesi çok doğal tabi::))
Bu arada senin anaarılar şu an itibari ile memedeler, iki gün öncesi kefesledim, önümüzdeki hafta içi döllenmemiş şekilde sende olacaklar. Kafkasla karniyolu karıştırman için, buradan gelenler orada çiftleştiklerinde, anaarı üretmen gerekecek, karniyola kafakas katmış olacaksın.

Vecdi abi talebemi niye ayartıyorsunuz ki. Bu talebe benim, size ne oluyor, diplomayı da hoca ne zaman isterse o zaman verir dimi::))
Balkon fakiri, iki gün içinde gene neler yapmış, bir iki güne kadar muhteşem abi paylaşır, kendisi cuma günü yazlıktaydı.

Şenol karniyol için atıp tutanlar aslında biz arıcılıktan anlamıyoruz itirafı yapıyorlar bunu bir çok kişi anlayamıyor. Sen çıkıp bir şeyler diyorsun, bu arı dünyanın en önemli arılarından bir tanesi, savundukları arı tam piç bir arı, bu adamlara ne diyebilirsin ki. Böyleleri kendi hallerine bırakacaksın, birisi zaten öyle demiş ahmakları kendi hallerine bırakın, onlar zamanla yanıldıklarını anlarlar diye.
Maske konusuna gelince Muhteşem abidede bir çılgın arı var. Bana diyordu katlı diye. Biz arılığa girdik, katsız bir kovan açtım yav yiyor adamı, muhteşem abide çivi bitti çivi almaya gitti, çivi meselesi de bir acayip zaten, adama diyorum ki 5 lik tel çivi al diye gidip 10 luk inşaat kalıp çivisi getirdi::))
Muhteşem abi geldi
abi dedim senin saldırgan arı bu sen katlı demiştin yanılıyorsun::)) Dediki evet o ve ben onu üçe böldüm::((
Gebze’deki arılığı da duman etti, hacı çalıştığı yere perde taktı dün bu arı yüzünden.
Gel maske giyinme bakayım::))

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Blogger ALİ TÜRK dedi ki...

Hayati bey saf üretimi ilk etapta kendimiz için. İlk denemelerimizde birisi yumurta attı ve yavru kapatmış durumda. Bir çokta telef veriyoruz, her geçen gün elimiz alışıyor. Ben tüm malzemeleri evime taşıdım genelde akşamları bir saat alıştırma yapıyorum.Bundan sonrada kaliteye gelecek, fakat suni dölleme işinin her bir bölümü ayrı bir detay çok önemli bilgileri başka yerlerden buldum iki tane çok güzel sitede çok ayrıntılı şekilde bilgi verilmiş o siteler çok işime yaradı. Geldiğimiz yer çok çok iyi bir yer, daha önce bu işi yapanlar bir hafta sonrası analar felç oluyor diyorlardı bizim ölen analar felç olmadan 15 gün bile yaşadılar. Saf üretimi öyle çok basit bir iş değil, ama yapılmayacakta bir şey değilmiş, birde bunu burada yapılan aletle yapmak süper oldu. Yakında belki aletin resmini paylaşırız, arkadaşlarımla görüştükten sonra yayınlarım. Arıbakanı com.un ana sayfasından yapacağım ilk haber bu aletin haberi olacaktır inşallah.
Ben daha önce sana anaarı yolladım kıymetini bilmedin ne yapayım. Bana geri dönüp senin anaları kestiler demen çok acayibime gitmişti. Elinde önemli bir arı var ve senin umurunda değil, kesilirse kesilsin gibi.Ben böyle anladım. Senin arılar kesildi dediğin arıları arıcılar Almanya'dan getirtebilmek için neler yapıyor neler, kesilen arılar karniyol F1 lerdi.
Kalın sağlıcakla.
Yorumlara verdiğim cevap yorum bölümüne sığmadı ikiye bölemk zorunda kaldım::))

Unknown dedi ki...

Selamlar Ali abi,az kaldı şunun şurasında bizim burda bal zamanı belli olacak her şey benim karniyol tam hız gidiyor.Sağlıcaklakal kolay gelsin.

Adsız dedi ki...

slm ali bey şu bizim işide bi boşlukta halledelim onların o güzel vızıltılarını dinlerken bunlarda bizim eniştenin hatırasıdır diyebilelim sevgi ve selametle

Hüseyin ALTIN dedi ki...

SELAMÜNALEYKÜM
ALİ BEY
SAF KORNİOL ARISININ ERKEĞİ İLE
SAF KAFKAS ANA ARIDAN SUNİ TOHUMLAMA İLE ELDE EDİLECEK ANA ARININ MUHTEŞEM BİR ANA ARI OLACAĞI YÖNÜN DE BİR KANAAT VAR SİZİN DÜŞÜNCENİZ NEDİR BU KONUDA
GÖRÜŞLERİNİZİ PAYLAŞIRMISINIZ
SAYGILAR

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Hüseyin her şey bitti, şimdi sıra hibrit arı üretmeye mi? kaldı.

Senin bahsettiğin işi üniversiteler bile şu ana kadar cesaret edip başlayamadılar. İki ayrın kontrollü karıştırılmasına hibrit arıcılık deniliyor arıcılıkta en ileri şey hibrit üretimidir. Bu iş kanaatle olacak iş değil, bilmem anlatabildim mi? sağlıcakla kal.