30.07.2010

ÖZÜRLÜK BİR ŞEY YOKTU AMA ÖZÜR DİLİYORUM


Festivale bir gece önce gelen Prof Muhsin Doğaroğlu hocamız, festival başladığında kısa bir konuşma yaptı. Yapmış oldugu konuşmada klasik ve yuvarlak laflar etti.
Bulundugunuz bölgenin arısıyla çalışın, dışardan arı getirmeyin gibi. Aslında söyledikleri doğru, fakat isteyen istediği gibi anlıyor.
Aslında hocamız daha açık konuşmalı, fakat ne şişi nede kebabı yakıyor.
Rahmetli Özal benim memurum işini bilir demişti.
Hocamızda sonuçta memuriyetten emekli. Şimdi deseki doğu karadenizdeki arının güneydoğuda,Akdenizde, Egede, Tarkyada hatta İçanadoluda ne işi var.
Bunları belki özel sohbetlerde diyordur fakat kebap ve şişi yakmamak lazım, geçim dünyası. Yada bir başka açıdan iklimlerimizin neresi dogu karedenize benziyor, bunu herkes kendisine sormalı.
Ben herkes kendi arısı bölümünede katılmıyorum. Hiç kimse oturdugu bölgesinde arıcılık yapmıyor. Son baharda pürene gelenlere bakıyorum, Ordulu var, Adanalı var, sen arıyı gezdiriyorsan, bölgenizin arısının gezerken başı dönmezmi::)))
Gezginci arıcılıkta hızlı gelişen, nektardan nektara geçişlerde bitmeyen arılarla çalışılmalı, bunun başka çaresi yok, apırsanızda köpürsenizde başka izahat mimkün degil.
Ben nasılsa memur degilim, şiş ve kebap umurumda degil.
Festival ilerki yılarda dahada renklenecek gibi, katılım geçen seneye göre çok yüksek diyorlardı.
Haberin içindeki hocamızın rahatsız oldugu bölüm.



Ali bey,

Sitenizde hakkımda yaptığınız yorumları okudum. Benim hakkımda veya ülke arıcılığının sorunları hakkında yorum yapacak düzeyde bilimsel bir birikiminiz veya kariyeriniz varsa bunu benim yazılarıma yorum yaparak değil başka platformlarda kendinizi kanıtlayarak yapmaya çalışın. Eğer sözünüzü geri alıp aynı sütunlarda özür dilemezseniz sizi dava edeceğim. Bunu iyi niyetli bir uyarı olarak algılayın ve bir daha boyunuzdan büyük işlere kalkışmayın.

Prof. Dr. Muhsin Doğaroğlu



Muhsin bey niçin gocundunuz, yaranızmı var anlayamadım.
Sizin yazdıklarınıza değil Beykoz'daki söylediklerinize yorum yaptım.
Yapmış olduğum yorumda sizin söylediklerinizin zaten açılımıydı.
Demekki siz başka şeyler söylediniz ben anlayamadım.

Siz dedinizki bölgenizin arısıyla çalışın.
Gelde bu ülkede bölgeyin arısıyla bir çalış.
Kestana nektarı başlıyor tüm bölgelerimizden kestane balına geliniyor.
Ayçiçek başlıyor gene tüm bölgelerden nektar kaynakklarına arıcıların alayı hucum ediyor.
Püren başlıyor tüm arıcılar pürende.
Çam balı başlıyor taa Erzurum'daki arıcı Muğlaya çam balına geliyor, Erzurum 2500 rakımlı Mugla'da rakım kaç? Sıfır rakımdaki Ordu'lu arıcılar 2500 rakımlı Kars Erzuruma gidiyor, oradanda gene çam balı için Muğla'ya gelmekte.
Kendi bölgenizin arısıyla çalışın derken gezginci arıcılık yapmayın yada gezginci arıcıları memleketinize sokmayınmı demek istiyorsunuz bunu tam açıklamanız gerekiyor.

Gezginci arıcılık yapılacaksa, nektardan nektara geçişlerde bitmeyen arılara ihtiyaç var. O zaman bölge arısı gezginci arıcılıkta bir işe yaramaz ki.

Siz memleketimizin arıcılıkta en büyük bilim adamısısınız, siz bölgelerimizin arısını ıslah edip ürettinizde biz kullanmadık mı?
Diploma alıp memleket memleket gezmekle ıslah olmuyor, ben bir arıcıyım ve benim istediğim arıları üretemediniz, yada hiç bir ıslah yapamadınız sonrada bölge arınızla çalışın diyorsunuz.Ben hakkım olanları bilimcimden istiyorum ne yaptınız. Sonrada kariyer soruyorsunuz, siz eleştirilmez olan ilahmısınız.?

Siz kariyerinize güveniyorsanız Ali Türk sizin umurunnuzda bile olmamalı. Demekki sizin kariyerinizde sorun varki benle uğraşmaya çalışıyorsunuz.
Ben ise kendi yolumda kimseyi umursamadan devam ediyorum, benim ayarımıda siz dahil kimse bozamaz. Ben bir şeylere inanmışsam o yolda sonuna kadar giderim.

Bir başka açıdan sizin gözünüzle bakalım, bir bölgeden her bölgeye bir ırk pompolanırken niçin dik durup ses çıkartmıyorsunuz. Bahsettiğim ırk tüm bölgelerimize uydugu içinmi ses çıkaramıyorsunuz? Tüm bölgelerimizde arı kolonileri sönüyor, sönen kolonilerin büyük bölümüde, arıların geldiği iklime uymayan bölgelerde oluyor, o zaman niçin kimseyi uyarmamıyorsunuzda bana gelince uyarma gereği duydunuz.

Sizde biliyorsunuzki çok büyük bir ülkemiz var, kaç ırk arımız var ve bunların saflarını yada ekotiplerini bulun bakayım, madem büyük hocasınız kariyerinizi bir göreyim.

Eskisi gibi sizi kimse koyun gibi dinlemiyor, sorular soruyorlar ve sorumluluklarınızı hatırlatanlar keyfinizi kaçırıyor ben öyle anlıyorum.
Birde yabancı ülkeler niçin bölge arılarıyla çalışmıyorlar onu çok merak ediyorum.
Biz iki kovan arıyı birleştirsek bile 30 çıta zor topluyor, yabancılarda neden tek anayla 40 çıtalı koloniler var.

Gene nerelere girmisiz konu özür dilemekti, sayın kıymetli ve degerli Muhsin hocam kusura bakmayın, sizi üzdüm sanırım , sizden çok özür diliyorum.
Hoşça kalın, ülke arıcılığımızın ilerlemesi için canla başla çalışmalarınızı taktir ile alkışlamaya devam edeceğim.

Saygılarımla.
Ali Türk.
Kariyer, Arıcı.

11 yorum:

Arıcı 07 dedi ki...

İnsan alkışlanmaz.Güzeli üretirse herkes onu gönülden alkışlar...Hemde doğal olarak,isteyerek,severek...

ALİ ŞEKERLİ dedi ki...

Selam!

Doğru söyleyeni dokuz köyden,niğDELİ'yi de on köyden kovarlarmış,kim ne derse desin söylediklerine söylediklerine harfiyen katılıyorum!

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Ali abi ben belediye personeliyim, halk varsa belediye vardır, belediye yoksa bende olamam.
Hiç bir bilim adamı kimseye tepeden bakamaz. Bana kariyer soruyor, bilim adamı söylediklerini ispat eder, söylediklerime cevap veremediği için işi başka yerlere çekmeye çalışıyor. Ben arıcı isem bilim adamı hiç kimseyi ayırt etmeden hizmet etmek zorundadır. İtirazları olanları da tehtitle degil uygulamalarıyla ikna eder.

Unknown dedi ki...

Ali abi, sen kariyerini sahada yapmışsın.
Muhsin Bey değerli bir hocamızdır bence gereksiz bir hassaslık göstermiş.
Kimsenin seni yolundan vazgeçiremeyeceğini bildiğimizden yolun açık olsun diyorum.

ERZİNCANLI ARICI VECDİ dedi ki...

Ali bey,insanlar birbirlerini kırdikları zaman, özür dilemesi insan olabilmenin ilk ögesidir.Hocamız kırılmış,senden isteği olan erdemliliği göstermişsin.Bu tavrın bazı yalakalar anlayamaz.Bazıları hemen başlamışlar ana arı üretmenin bilim adamlarından öğreniyoruz diye.Ben sorarım Allah için söylesinler,ana arı üretmede hanği bilim adamımızın adı geçiyor.Bize anlatılanları gogle translate yoluylada öğrenebiliyoruz.Bilim adamı şudur ,diploman olacak,tarafsız olacaksın,adaletli ve eşit davranacaksın,ticaretle ilimi karıştırmayacaksın,bilğili olacaksın bilğini karşılıksız paylaşacaksın,tahkim altına girmeyeceksin ve bilimde dil yalın ve sadedir,muglaklı konuşmayacaksın.Alanında ilerlerken tezler kopya olmayacak araştırma senin eserin olacak.Bilim adamı yetiştiren kurumlar bagımsız olacak,siyaset etkilemeyecek,AR-GE çalışması için imkanlar seferber edilecek,ortam demokratik olacak v.s.Bir erdemlilik olayı anlatayım, 2.ci Dünya savaşından sonra Japonyada 44 yıl Liberal Parti iktidarda kalıyor,3 başbakanı yosuzluktan ceza alıyor.44yıl sonra Sosyalist parti iktidar oluyor.Bir yıl sonra başbakan halktan özür diliyor,kendimi japon halkı için yetiştiremedim,ÖZÜR dilerim,Liberal Parti başkanını başbakanlığa teklif ediyor,Meclis te gereğini yerine oybirliği ile getiriyor.Arıcılar kandırılırken,yanlış yönlendirilirken acaba hiç ÖZÜR dileyecek kimse çıkmayacakmı.Ürettiğin Karniyol ana arıların bizlere anca yeter,kimsenin ticaretini elinden alacak durum da yok.Bana da kızanlardan peşinen ÖZÜR dilerim.Tüm arıcılara bol kazançlı sezon dilerim.Saglıcakla kalın.

UĞUR GÖK dedi ki...

S.A. Ali Abi taşlanmaya devam ediliyorsun o zaman iyi yoldasın devam.........
Muhsin Hoca bilimsel birikimden kariyerden bahsedip bunu çalışmalarından anlayalım falan demiş ben kendilerine sormak istiyorum dünya da bilimsel dergilerde yayınlana kaç tane yazısı - makalesi var ,kaç tane buluş yapmış eski ve yeni bilgileri derleyip konferans vermekle anlatmakla olmuyor bazı işler .
Devir internet devri öğrenmek için gir googleye yada arıcılık bloglarına ne istiyorsan bak oku .Türk arıcısına lazım olan bu değil.Prof. olarak hangi ile gidip sen bu arıyla verim sağlayamazsın bak biz buraya uygun arıyı tespit ettik sen şu ırkın safıyla yada f1 iyle yada f2 siyle çalışacan deyip üniversitenizde ürettiğiniz o özellikteki anaarıları getirtip o yöre arıcılarının tamamının yöreye uygun arıyla çalışmasını sağlamalıydınız hocam ama benim babamda arıcıydı hiç böyle birşey olmadı.
Bizim dilimizde anlatımların anlayıp uygulanabilir örneklerinle seni takibe devam edeceğiz Ali abi .sağlıcakla

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Sayın Bakanım.

Bilime ve bilim adamına saygımız sonsuz.Fakat Kartvizit iş yapmaz.Şayet ortada bir üretim yoksa kimse sizin kartvizitinize para vermez.Ortaya çıkıp ben böyleyim ,ben şöyleyim diye böbürleneceğinize ,icraatlarınız konuşsub biz de hep beraber sizi alkışlayalım.

Ayrıca kızdığım bir konu var ki o da bilimsel konuşmak.

Ben usta bir arıcı sayılmam,fakat tecrübe ettiğim ,yaşayarak öğrendiğim mevzuları bilimsel etiketi olmasa ,olmuyor mu.

Orta da icraat var,deneyim var,paylaşım var.Alkışlayamıyorsanız bari sessiz kalmasını bilin.

SLM ve Muhabbetle...

Unknown dedi ki...

Sevgili Ali Abi,
Maksada ulaşmak, ancak çalışmakla olur. Bir kişinin “Şöyle yaparım, böyle ederim…” diye söylenmesi hiçbir işi hâlletmez. Ancak söylediğini yapanlar sonuca ulaşır. Aksi takdirde boş laflar, atıp tutmalar ve kuru övünmeler ile iş yürümez.
Yapılan icraatlar ve alınan sonuçlar ortada.
Engellerle karşılaşsan bile doğru bildiğin yolda ilerleyeceğinden hiç şüphem yok.
Selamlarımla,

yalovalı arıcı dedi ki...

hedefe doğru ilerlerken karşına böyle zorlu engeller çıkacak zor engellere sıra geldiğine göre baya yaklaştın hedefe hadi kolay gelsin pes etmek yok :)))

muhteşem turunç dedi ki...

Ali abi "ayinesi işdir kişinin lafa bakılmaz diye özlü bir söz vardır hani; o nedenle laf etmeyi bırak çalışmaya devam.

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Abilerim yorumlarınız süper, bende bir çok şey yazmak isterdim. Fakat durum öyle bir yere geldiki, sayın Muhsin hocamın yerinde olmak istemem, keşke böyle olmasaydı, satrançta açmaz diye bir an vardır, hangi taşa dokunsanız mat olursunuz.
Trakyadaydım Muhsin bey beni telefonla aradı, biraz konuştuk, bu konuşmanın üzerine olayı tahrik edici yazılar yazmam benim açımdan terbiyesizlik olur. Fakat olayı ben buraya getirmedim.
Hz.Ali'nin bir sözü vardır, onunla bu konuyu kapatıyorum. "Hakkınızı savunmaz iseniz, hakkınızla birlikte şerefinizide kaybedersizniz" der.
Ben hakkımı savundum.
Kalın sağlıcakla.