9.12.2010

ERKEN ÖTEN HOROZUN KAFASINI NİÇİN KESERLER BİLİRMİSİNİZ?




Şimdi bu nerden çıktı demeyin::)

Bir çok kişi gibi bende bir köyde doğup büyüdüm.
Sonrası 12-13 yaşlarında gurbete çıktık, hala geziyoruz::))

Köyde yaşayanlar bilirler, köyde tavuk gurk oldugunda 10-12 yumurta verirler altına. 21 gün sonrası yumurtalarda sorun yoksa tüm civcivler çıkar.

Bakın şimdi olay nerden nereye gidecek.

Bu civcivlerin büyümesi yaklaşık bir sene sürer, hatta bu senenin civcivi bu sene yumurta yapmadan kışa girer, kışın ölet dediğimiz salgın tavuk hastalıkları olmaz ise ikinci senede yumurtaya başlarlardı.
Köydesiniz yiyecek çok az şeyinşiz vardır. Yumurtadan bunlardan birisi, onun için tavuklar çok önemli.
Gelelim horozlara.
Bir sene beslemişiniz hala yumruk kadarlardır.
Horozun fazlasıda zarar, hep yiyecek, bir yerden hep masraf.
Şimdi horozların sahibi fırsat kolluyor bir ötse işlem tamam, artık horoz ergen oldu yenilebilir işareti olarak algılıyor bu ötmeyi.
Düşünsenize bir sene bekliyorsunuz, horoz ötmedimi yenmez Anadoluda böyle bir gelenek vardır. Hatta büyük olanı tutmaya çalışırken, o ötmedi, öten horoz ötekiydi diyede yakalama aşamasında geride yönlendirmede yapılır.

Erken öten horoz ilk yenilen horozdur.

Gelelim meselemize, her işte oldugu gibi tavukçuluktada damızlık çok önemli.
15 Sene filan önce olması lazım.
O zaman halı pazarlaması yapıyorum ve şu anki bilgilere sahip degildim.
Gezdiğimiz alanların içinde köylerde vardı. Eskiden Gebzeye bağlı olan, şu an ise Dilovası ilçesine bağlanan Çerkeşli köyü sınırları içinde Pak civciv vardı.
Bu çiftlikte çalışıp çiftlğin konutunda kalan ailelerden bazılarıda benim müşterimdi.
Onların anlatmasına göre yumurtadan çıkan civciv 5 ay sonra yumurta başlıyordu, ve yumurtalar o zaman Amerikadan geldiğini söylüyorlardı.
Tabi bizde merak her zaman var zaten, o dönem bunlardan ben yumurta istedim. Bana dedilerki hepsi sayılı geliyor, özel ambaljları var ve bir taneside telef olmuyor sana bu yumurtalardan vermemiz imkansız demişlerdi.

Siz köyünüzde tavuk ve civciv besliyorsunuz, bir sene ne yumurta nede et var.
Şu an sofranıza gelen tavuklar ise 38 günde 3 kiloya civarına gelip kesilip sevis edilen tavuklardır. Adamlar 40 gün bile beslemeden kesiyorlar, biz köyde horoz ötsünde keselim diye azmı bekledik.
Tavukçuluktada et veya yumurta hibritleri var. Yani damızlıkları bulunuyor, damızlıklardan hibrit üretiyorsunuz. En verimli, hibrit ise F1 denileni. Bu F1 ıslah işlerinin hepsinde var.
Çok şükür bu tavuk işini çözmüşüz, artık başka ülkelere biz hibrit tavuk veya tesisi kuruyoruz.

http://www.tae.gov.tr/


Bunları niye yazdım derseniz her türlü üretimlerdeki başarılar başı boş yakalamaz.

Arıcılıktada bu durum geçerlidir. Bizim bilim erbablarımız aman arınıza sahip olun desede, siz onlara degil arıcılıkta ileri gitmiş ülkeler ne yapmış ona bakın derim.
Bize bu akılı veren bilim adamlarımız, neden makale ve bilgilerini kullandıkları bilimcilerin tersi açıklamalar yapıyor anlamak imkansız.
Hiç bir batılı ülke arıcılarına, aman arılarınıza sahip çıkalım dememiş, sahip çıkıp gen bankalarını oluşturmuş, şimdi keyflerine bakıyorlar.

Bizde iş bilmezler iş buyuruyor, kendi yapacagı işi arıcılara yüklüyor, arıcı aç karnınımı doyuracak bilimsel çalışmamı yapacak.
Arıcılıkta başarıyı yakalayan tüm ülkeler önce damızlık işini çözmüştür.
Hiç bir başarı tesatüf degil.

9 yorum:

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Sayın Bakanım.

Tavuklardaki 45 günde kesime gitmelerindeki etkenin damızlıktan dolayı kaynaklandığını düşünmüyorum.Kanaatim odur ki bunda en büyük etken hormon.Ver ilaçı şişir gitsin.

Irk tabiiki önemli.Mesela son yıllarda meyva fidanlarında müthiş kademe ilerledik.Pazarlarda gördüğümüz meyvalar hormandan değil fidanın kalitesinde kaynaklanıyor.

İşin özü ; sen doktorun tavuk ve horozlarına göz dikmişsin vesselam.Umarım doktor mesajı almıştır:)

SLM ve Muhabbetle...

TUNCAY HADİSE dedi ki...

Ali Abi,
Halkımıza ezberletilen bir söz var:
"Umut fakirin ekmeği,ye Memedim ye".
Fakirlik niye bizim kaderimiz olsun,ecnebiler de anasından doğduğunda çıplak değil mi? Dünyaya
gelirken yanlarında özsermaye ile mi geliyorlar? Yok artık üç köfte yirmibeşe.İnsanlar bilinçlenip gözünü açsın,at gözlüklerinden bi kurtulsunlar.
İktisatta yabancıların getirdiği bir kural var."En az maliyetle,en fazla verim elde etme".Yap 50-100 kovan zayıf koloni,bir yıl emek ver,hamallık yap,masraflar yap:Koloni başına 12,5 kg bal ortalamasına süper de.
Hadi canım ordan,demezler mi?
Demezler demezler.Daha çok horoz kovalayacağız(genç nesil hariç),vaziyet onu gösteriyor.
Saygı ve selamlar.Esen kal.

miriliburak dedi ki...

selamünaleyküm...

Ali abi sen istediğin kadar anlat horoz ötmeden yenmeeez :)

Geçen gün facede biri yazmış inek besleyecem hangi ırkı önerirsiniz cevap vermiş grup kurucusu; kendi yerli ırklarınızla çalışın...
Daha bişeymi denir :)

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Yusuf Slm.
Bende bu işin ilaç ve hormonla olmadıgı taraftarıyım.::))

Benim bildigim bu hayvanları gece bile uyutmayıp yem yedirdikleridir.
İlaç veya hormonla olsa uyurken de o işi yaparsın. Bu tamamen ırkla alakalı, hani bazıları derya su içsem yarıyor diye.

Vermiş oldugum linki tam inceleme fırsatım olmamıştı biraz inceledim, bizdeki damızlık tavukların anaçları 1995 yılında Kanada'dan getirilmiş. Benim anlatmak istediğimde bu, madem ıslahı yapamıyorsun, ıslah edilmiş şeylere niye karşı çıkıyorsun.

Resimdeki civcivler 4-5 aylıklar, göz diksem ne olur, daha ötmelerine 5-6 ay var::))

Meyvecilik biraz daha basit, binlerce meyve veren agacın en iyi meyve verenini seçip aşılamayı o agaçtan yaparsın olur biter.


Tuncay olay bizde düğümleniyor. Hiç kimse hakkını aramaz ise binen çok olacaktır. Arıcılıkla ilgili konferans oluyor, millet niye gider gelir henüz anlamış degilim. Neden dersen, konferans ve egitimler hep yapılır, bizdede gelenek arıcılıgı degişmeden devam eder gider, burada bir gariplik yokmu.
Bilim adamımız bize diyorki, arılığınızdaki en iyi arınızdan anaarı üretin, ben ürettim, 10 tanesinden 7 tanesi istediğim gibi çıkmıyor ne yapacam. 10 kovanım olacak 3 tanesi iyi, gerisi getirisi olmayan kovanlar. Biz bala çalışıyor isek, 10 kovanın 10 nuda bal yapmalı. Avrupalı böyle çalışıyor. Birde örnek verilirken cennet vatan deniliyor, bu kadar güzel bir ülkede bal üretim ortalaması bumu olmalıydı.


Mirili ben istedigim kadar anlatacagım::))

Horoz ötmeden yenmiyor amaaa, cik cik eden tavuk 40 gün sonra sofraya pişmiş olarak geliyor.
Bilim adamlarımızda artık eskisi kadar milleti uyutamıyor, artık sorular sorulmaya başlandı, onlarda kendilerini geliştirecek yoksa mat olmaya devam edecekler.
Kalın sağlıcakla.

muhteşem turunç dedi ki...

Ali abi bak yerlinin de faydası var işte. Hala yiyemedin o civcivleri:) hibrit olsaydılar bunları değil kızlerını bile halletmişdin:)Kal sağlıcakla..

Unknown dedi ki...

Selamlar Ali abi,tavuk ve ana arıyla kalsak iyi.Nedense yabancı ülkelerin elinde sihirmi var ne.Adamların koyunu,keçisi,ineği bizim kilerden çok süt veriyor ve daha çok yavru yapıyor.Bu hayvanları bile ihraç etmişiz.Her nedense bu hayvanlara karşı çıkan yok.Zaman her şeyin ilacı.

Babam da bekliyor bizim horozları ötmesini hala ötmedi gittiler....))9

ERZİNCANLI ARICI VECDİ dedi ki...

Ali bey,Muhteşem abi haklı,bende yerli var,yemek için baharı bulacak,halbuki kümes tavukçuluğunda senede 9 defa kümes devir oluyor.Horozları tez kesmek lazım bunlar yiyici,erkek arılar gibi.Saglıcakla kalın.

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Muhteşem abi bana birisi bir ara demişti ki, senin dediğin gibi bal üretsek, yani üretim artsa balın fiyatı düşer demişti. Yani vatandaş üretim olmasında biz karaborsa bal satalım demek istemişti. Bu işi sadece balda düşünmeyeceksin, bak kimse kırmızı et alamaz oldu, birde son gelişmelere ayak uydurmasaydık, tavuk yemek içinde bir sene bekleyecektik. Yumurta gene aynı olacaktı. Burada anlatmak istediklerimi bizim entel takımı anlamasa da sofrasındaki tavuklar 20 yıldır hibrit üretimi, onlara bir günaydın demek istedim::)))
Alın size yerli tavuk::))


Emrah benim yazılarım önyargılı okunuyor. Yazmış olduğum şeylerde yalan dolan yok. Bizim üniversitelerimiz nedense yapmaları gereken işleri bırakıp her türlü işe girdiler ve bilimde geri kalındı. Bir ülkede ilerleme bilimle olur, üniversite ilerlemez ise nasıl ilerleme sağlanacak ki.

Dolayısı ile geri kalınmış ve her şeye mahkum bir hale gelmişiz. En basit şeylerde bile dışa bağımlıyız. Bunun böyle olması için dış güçlere maşa olup ülkemizi kasıtlı kötüye yönetenlerde oldu, dibimizde petrol fışkırıyor, biz hem para verip petrol arattırıyoruz, birde para karşılığı aldığımız sadece burada petrol yok raporları var, bir işi kendin yapamıyorsan başkaları seni top gibi oynuyor.

Yabancılar her şeyin üzerinde araştırma yapıyor, ülkeyi sevmek çeneyle olmuyor, kişilerin ülkesine yaptıklarını sorgulamalıyız. Hep okuruz, ülkeyi sevmek ona hizmet etmekle olur diye...Ülkemiz bir sürü bilim adamımıza unvanlar vermiş, bu kişilerin ürettiği sonuçları bir incelemek bir sorgulamak gerekmez mi.

Biz çok bekledik horozlar ötsün diye, babanda beklemeye devam edecek.::))

Vecdi abi civcive bir yıl bakıyorsun, bir sene sonrası 1 kilo gelmiyor.

Gelişmiş tavukçulukta, sen 9 tur demişin bunu 8 yapalım ve 3 kilo gelip kesilen tavukların karşılığına bir göz atalım. Bir sene baktığın civciv 1 kilo, damızlıktan üretilen kesim tavukları 24 kilo geliyor.

Bu damızlık mevzusu arıcılık tada aynı, bir çok kişiye aynısını söyleyecek, 50 kovan arısı olan kişinin tüm kovan ortalaması aynı değildir, bu 50 tane içinde belki en iyi kovan 10 tane çıkmaz. Ben bu sene bunu gördüm, geçmişte kovan içinden hep iyileri aradığımda hep aynı kovanlar olurdu, kızları bile analarına çekmezdi, damızlık olduğunda ortalama hemen hemen aynı oluyor.

Bazıları bir kaç kovanı birleştirip ben şu kadar baldım diyor kovan başı olarak.
Bir başkaları 1 kovana 1 çuval şeker alıp ben kovan başı şu kadar bal adım demekte.

Burada damızlık önemli değil diyenlere söyleyeceğim ise arıya ne kadar şeker verdiklerini açıklasınlar. ben doğal bal üretimi yapıyorum, şekeri dayarsan, zaten ne damızlığa nede arı ırkına ihtiyaç var.
Kalın sağlıcakla.

Ali Gülsoy dedi ki...

Sayın Türk çok haklısın...