12.01.2011

OKSALİK ASİT DAMLATMA VE VARROA MÜCADELESİ

Oksalik asit.
Oksalik asit damlatma teknigi havalar sıfır ila beş derece (0 ile 5) olduğunda, arıların yavrusuz döneminde yılda bir kez uygulanır. En az varroaya karşı, 4 hafta etkisini sürdürür.
Dogada bulunan asitlere ayrıca organik asit deniyor, oksalik asitte bunlardan biridir.
Arıcılık'ta ileri olan ülkeler yaklaşık 20 yıldır bu asitleri, arıların zararlısı olan varroaya karşı kullanıyor.
Bu asitlerin en büyük özelliği, hiç bir zaman varroa organik asitlere direnç geliştiremiyor. Ayrıca kimyasallar gibide bal ve petekte kalıntı bırakmıyor.
Kimyasal ilaçlar hem kalıntı bırakıyor, hemde belli bir süre sonra varroalar direnç geliştirdikleri için ilaçlar tesir etmiyor.
Bir çok kişi varroa mücadelesi yaptıgı halde bu bagışıklıgı bilemdiği için koloni kayıpları yaşamakta. Bu hastasınız ve ilaç alıyorsunuz bu ilaç sizin hastalıgınıza iyi gelmiyor her geçen gün hastalık artmaya devam etmekte.
Bu tanıtımdan sonra organik asitlerin en ucuzu olan oksalik asiti nasıl kullanacagız.
Dedikya 20 yıldır kullanılan asitleri bize yol gösterecek olanlar tariflerini bile tam yapamıyorlar.
Bu konuyu en iyi şekilde bize Almanya'da arıcılık yapan Mehmet Yüksel izah etmiştir.
Bu tarifini yapacağım sölüsyanda gene Mehmet Yüksel'in tarifidir.Mehmet Yüksel ise bu tarifi Alman ünüversitelerinin tavsiyesidir ve herkes bu ölçülere göre mücadele ediyor der.
% 3,5 luk 1 litre solüsyon yapmak, 35 gr oksalik asit, 200 gr tozşeker ve su.
Oksalik asit, hassas terazide tartılıyor, 35 gr.
200 gr toz şeker, onuda tarttık.
Öyle enteresan soru geliyorki, neden toz şeker?
Çabuk eridigi için, uzun sürede eritmek isteyenler akide şekeri kullansın::))

Oksalik asit ve toz şekerimizi 1 litrelik ped şişeye koyduk.


Yarısına kadar ılık su ilave edildi, yoksa şekerin ve oksalik asidin erimesi uzun sürüyor.Sonra çalkalıyoruz, asit ve şeker eridiğinde, aşağıdaki gibi üzerini 1 litre olacak şekilde suyla dolduruyoruz.



Oksalik asit solisyonumuz hazır.
Her arılı çıta arasına 5 ml olacak şekilde, arıların üzerine damlatılacak.
Arı olmayan yerlere döküldüğünde arı kesinlikle bu malzemeye yanaşmıyor.
Kesinlikle arıların üzerine dökülmeli, arılarda salkımda devir daim ederken, birbirine bu asiti bulaştırıyor, varroalar asitle temas ettiğinde sakatlanıyor ve zamanla arıdan yere düşüp ölüyor.


oksalik asit damlatma teknigi ve varroa mücadelesi
Yükleyen Ali_Turk. - Diğer hayvan videolarına göz atın.
Oksalik asit damlatma mücadelesi yapıldıgında etkisi 4 haftadan fazladır demekte, Mehmet Yüksel.
Kendi yapmış oldugum mücadelede 8 gün sonrası varroalar düşmeye devam ediyordu, bundan sonrasını izlemeye devam ediyorum.
Bu kadar yayın ve açıklama varken hala asitler konusunda sorulara muhatap olan birisim.
Kafasında hala soru işareti olan kişiler, organik asitlerle bu işi yapmasın, zaten sorulan sorulara bilmiyorum yanıtı vermeye başladım.



9 yorum:

muhteşem turunç dedi ki...

Abi herşey güzelde resimlerde arka fondaki çıta balda ne oluyor onu anlamadım:)

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Muhteşem abi, benim kayınço petek bal ister. Bende tüm çıtaya kıyamam, yarısını kesip verecektik mutfakta kesim beklerken bu işi arada çıkartmışız.Şimdi arka fondaki baldan başka kafana bişi takılmadımı?::))

ERZİNCANLI ARICI VECDİ dedi ki...

Ali bey,asitlerin etkilerini uzun süre devam ettirmeleri,ilaçlara göre bir başka artısı.Saglıcakla kalın.

Unknown dedi ki...

Abi Oksalik asitin resimli kullanım tarifi çok güzel olmuş,ellerine sağlık.Organik asitler doğru kullanıldığında varroa mücadelesine karşı çok tesirli oluyorlar,biz arıcılar da bunu istiyoruz zaten,balda kalıntı yapmayan organik asitler ve varroa mücadelesi,kolay gelsin selamlar.

mehmet metin özhal dedi ki...

Sayın Ali Türk,bloğunuzda vermiş olduğunuz arıcılık konusundaki açıklayıcı bilgilerinizden yararlanan biri olarak teşekkür ederim.Geçen gün telefonla görüşmemizde de göstermiş olduğunuz ilgiye de ayrıca bloğunuzdan teşekkür etmek istedim.Sağ olun,sağlıkla kalın.

Tekirdağ'dan Mehmet Metin Özhal

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Vecdi abi bu oksalik asitin bu kadar uzun süre tesir ettiğini ben atlamışım. Zaten arının üzerinde uzun süre kalıyorki ikincisini zararlı diyorlar.

Mehmet tarif aslında senin tarifindir.
Resimli anlatmamın sebebi, bu kadar yayın var hala yanlış tarif ve dozlar yapılmaya devam ediliyor. Birisi dün aradı ali bey ben şekeri evde unutmuşum asiti suyla eritip şekersiz damlattım ne olur diye soruyor, bende bilmiyorum dedim. İnsanımız bu kadar olayı çözümlemecidir.

Bu arıcıkardeşimiz, karışımı evde yapıp gidemezmiydi, asitin kilos 7 lira. 200 kovanı olan. Bir kilo şekerle 150 gr asit harcar. Hepsinin edecegi 3 lira bile degil. Bir paket ilaç kaç para hiç düşünen varmı.
Kalıntı yönü ise bizim için yeni önem kazanmaya başladı. Kalıntı yapan ilaçlara bile ruhsat veriliyor.

Mehmet bey yaklaşık bir aydır telefonum sessizde. Olur olmaz öyle telefonlar geliyorki. Arayanların içinde listemde olanı ben arıyorum. Listemde olmayanlar akşam aradıklarında cevap veriyorum.
Yanılmıyorsam sizde bir askşam üstü aramıştınız.

Kalın sağlıcakla.

Unknown dedi ki...

Ali abi hava sıcaklığı 0 ila 5 derece olduğunda kovanı açmamız sıkıntı yaratmaz mı yada bir tekniği var mı? Arıcılıkta ilk kışım o yüzden bilgi almak istedim.

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Tamer kovanı 15-20 saniye açsan ne olurki zaten yavru yok. yazın açık tutmak daha tehlikeli, kolonideki yavrular 35 derecede duruyorlar, sen yavru varken baharda açıyorsun, yavru üşüdüğünde koloni yavru hastalıklarına kapılıyor. Kışın arıda yavru yok, bazı yaşanmış hadiseler var kışın arı devrilip açılıyor, günlerce açık kalıyor, balı varsa kovan sönmeden o açık şekilde yaşamını sürdürüyor.

Birde oksalik asit uygulamasını biz uydurmadıkki, Almanya'daki üniversitelerin tarifidir.
Aşagıdaki linki kopyala ve bak, Mehmet Yüksel hangi tarihlerde ve hangi sıcaklıklarda uygulama yapmış hepsi bu linkte var.

http://mehmetyuksel1.blogspot.com/search?q=oksalik+asit


Unknown dedi ki...

Hocam çok çok teşekkür ederim. yaptığınız yayınları izleyerek arıların bakımını yapıyorum. Elimden geldiğince bize faydanız çok tekrar sağolun. Allah huzurlu yaşam versin size...