7.06.2011

ARICILIK VE BAHAR BALI HASADI


Hafta sonu Beykoz Akbaba köyündeydik, sanki bahar. Kolonileri gün boyu ara sıra inceledim akşama kadar polen geliyor. Çiçek başta akasya olmak üzere ne ararsanız var ve bu sene kestane mevsimine ara boşluk olmadan girilecek gibi gözüküyor.

Hafta içi ise Gebze'deki arılıkta hep rutin işler ve gelip gidenler mevcut.


Gümüşhane'li Ömer abi. Kolonilerinin birisinde çok varroa görmüş, çoktan beri asit istiyordu. Bu mevsimde laktik asit vurabilirsin dedim. Kendisi kovanlarını bir kaç gün içinde Gebze'den Gümüşhane'ye nakledecek. Damacanna kovan ilgisini çekti::))


Bu esnada damacana sona dayanmak üzere. Evet bu arının hikayesi belli ve invertle beslenip, buralara kadar gelmiş bulunuyor.

Başta kütük kovan, sonra karakovan ve şimdi damacana kovan, birer yıl arayla üçüde invert şurupla beslendi ve üç kolonide sönmedi. İnvert şurup için olumsuz yazı yazanların elinde bir tane bile deney ve gözlem mevcut degil. Bunlar bilimcide olsa farketmiyor, demekki bilimden habersiz bilimciler var dünyada.

Kütük öpsün hepinizi diye yazdığım yazı. 2009 yılı
http://bengittim.blogspot.com/2009/02/kutuk-opsun-hepinizi.html


İnvertle alakalı ahkam kesenlerin, hala ellerinde olmaz efendimden başka bir şeyleri yok.


Oluyor bakın::))


Gene hafta içi İstanbul'dan birisi aradı, abi ana arı lazım, yav lazımsa ben ne yapayım. Arıyı sana güvenip böldüm bir ana arı vermeyecek misin.


İyi gel.


Ziyaettin Doğan. Abi senin için şov arıcılık diyorlar dedi bazı yerlerde. Ne gariptir adımızı anmayanlar, bizden başka konuşacak bir şeyde bulamıyorlar. Yav hu sizi tutan mı var sizde paylaşın, sizde şov yapın::)

Onlara en çok koyanda hele şu yaptıklarınızı bir görelim, yapmış oldugunuz paylaşımların kaçı haber ve bilgi içeriyor dememdir.



Hemen sesleri kesilir. Fırsat beklerler yeniden nereden saldırsak diye. yaz yaz nereye kadar, her geçen gün bana göre yanlarındakilerde yavaş yavaş kopuyor. Bir kaç kişi bana karşıya herkesi kendileri gibi düşünüyor sanıyor bu kişiler.

Yıllar öncesi bir seçim vardı, bir partinin adayları ev ev ve tüm işyerlerini sırayla dolaşmasını izledim.


10 Parti varsa bunların ilk üçe girme şansları sıfır. Bir anlatıyorlar, bakıyorsun iktidar kesin bunlar. Bu gurup gidik bir başkası geliyor gene aynı konum şimdide bunlar iktidar, anketlere bakıyorsun, sondan birinci degilse bile kesin ikincilik garanti.

Babama sordum, baba bunlar bu işi nasıl hazmedip böyle inandırıcı konuşmalar yapıyor diye.

Babam siyasetçi ve dediki, oğlum bunların en tepesindeki olayı biliyor ama alt tabakaya öyle bir empoze uygulanıyor ki, hepsi seçim akşamı yıkılınca anlıyorlar ve sonuçlara inanamıyorlar dedi. Zaten bu işe inandırılmasalar böyle emin konuşmalar yapamazlar.

Bizim karşı gurupta aynen bunlar gibi, kendileri aralarında bize karşılar, herkeside bize karşı olarak görmek istiyorlar.

Fakat kazın ayağı pekte öyle gözükmüyor.



Ziyaettin Doğan ilginç anılarım arasında.


Cuma günü anaarı alıp gitti. Be zaten Cumartesi Pazar, bal hasadındaydım. Pazar akşam üzeri Gebze'deki arılıga geldik. Hacıya ben az uyuyacam dedim. Hacıda uyumaya gitti. Telefonları sesize alsam mı falan derken çalarsa kalkarım bir sürü iş var fazla kestirmeyelim dedim.


Az kestirmişim, bir mesaj geldi, dedim gene bir açılış var. Duramadım bir bakayım nedir diye.


Ali abi ben yıkıldım, anaarıyı kesmişler.

Şimdi ne dersinki. Cuma akşamı anaarı alınıyor, pazar günü cenaze var. Sen ne kadar tarif edersen et, ne kadar yazarsan yaz.


Bir günde anaarımı salınır.

Acelen ne? ne oldu şimdi.


Zaten kendisi şu an işsiz iş arıyordu, benimde ayarımı bozdu. Telefon ettim yıkılacak bir şey yok, bir ara bana bir ruşetle gel.



Hafta içi Yusuf Şimşak kaşık ve çanak yollamış.


Kaşıkların uç bölümü enlemesine biraz daraltılmış bu iyi olmuş kaşıga esneklik kazandırıyor. Daha önceki kaşıklarda kemik daha genişti.



İlk denemede 80 civarı larva transferi yaptım, bayagı güzel. Kendisine teşekürlerimi iletiyorum.

polen


Seyyar polen tuzagıyla toplanan polen. Gebze'de şu an gelen polenlerin rengi bu.


Seyyar polen tuzagıyla olmaz diyenler yeniden bir baksınlar.



Bal sagımına gitmeden Başta balkazanı Gebze'de yıkandı, arılıktaki yazlıkta su yok, taşıma suylada orada temizlik zor.


Geçmişe göre bizde herşey degişti. Arılarımızın geçmişte bu güce ulaşması imkansızdı.



Bal hasadı yapıldı, fakat kafama takılan, ne kadar hasat yaparsan yap, arılar balı 30 çıtaya yaymış ve bu kanola balının kestaneye karışmaması imkansız. Şu an akasyadan acayip bal geliyor, çıta silkelendiğinde acayip nektar akıyor.

Kestane balı kıymetli, genelde kovanda ne kadar bal varsa hasat edilir. Kanola balı kestane balına bakalım ne gibi bir olumsuzluk yapacak önümüzde zaman diliminde gözlemleyecegim.



Çiçek çok, dedim ya sanki bahar ayındayız.



Bir örümcek, birde işçi arı.

Tablo çok üzücü ama herkes işini yapmalı. Bu örümcek ağsız iş yapıyor, çünkü arıya zehir verip felç etdip zehirliyor. Bu zehirlenme işi bir kaç saniyede sonuçlanıyor.Zehirlenmiş arı dilini dışarı çıkartıp ölüyor.


Burada başka bir örümcek var agını kurmuş, hemen yan çiçektede çalışan bir işçi arı. Örümceklerin işi çok zor, bekle bekle bekle....

Pamuklegen çiçeği.


Bal hasadı kendi arılıgınızda olmuyor. Siz ne kadar iyi hazırlansanız mutlaka bir şeyleri unutursunuz, bunuda gittiniz yerde fark ediyorsunuz. Çıta balları aldık, kovana kondu ama örtü bezi unutulmuş.


Hacı hemen bir çuval zımbaladı, çıta olarakta oradaki bahçeden bir çit kazıgı söktü::))


Hacının bu yönünü çok severim, belkide bundan dolayı yıldızımız barışıyor. Pratik zekalı birisi. Herkes kendisine uygun kişilerle arkadaşlık eder.


Dedim bunu yazacam ama poz vermeyip gülüyordu, bir sürü resim çektim bir bakmadı, inat işte. Bu esnada makinayı aldıgımdan beri son makina 20 bini geçti, her 10 binde başa dönüyor.



Kovan örtümüz ve çit kazıgı çıtamız.::))


Nasip diye buna derler. Bu örümcegin işi dışardakinden daha zor. Ne sabır varmış.


Bu yazlıkta oturan filan yok, boş duruyor. Örümcekte gelip buraya tuzak kurmuş. Biz elimizle arıları bu odaya getirip örümcege sevis yapmışız.

Muhteşem abiyle telefonda konuşurken gördüm abi örümcegin birisi bizim arıyı yakalamış dediğimde örümcegi rahat bırak diyordu::))


Kimden yanasın bilmiyorumki.



Sabrederken ölen örümcekte vardı agda::))


Burada arılar üst üste de denilebilir. Harun amca uzun yıllar Almanya'da kalmış ve geri gelip şimdi bu bahçede akşama kadar oyalanıyor. Bu karede bayagı ilginçlikler var. Kovan gibi karakovan ve hala bu mevsimde koloni beslemesi gibi. Arılarının geneli 5-6 çıtadan oluşuyor, bir iki tanesine kat koyulmuş. 10 Gün sonrada kestane balı başlar hala arılar gelişecek.



Bal alırken ilgimi çeken bir ağ kurdu. Polen içinde doğup orada zulalanmış ve agını örüp koza yapma peşindeydi, bunu affedemedim.


Bazen arılar gözden kaçırabiliyor demekki. Petegin içinde ağ kurdu faliyeti oldugunda zaten arıların ruhu bile duymuyor.



Ballar alındı sagıma geçildi, hacı ben açım demese son gaz gidiyorduk. Bu hacı acıktımı nedendir bilemiyorum verimden düşüyor.

Zafer abi hemen ben yemek işine bakayım dedi.


Harun amcada bahçeden yeşil soganları toplamış, sofra hazırlıkları devam ediyordu. Yemek neden herkesin ilgisini çekiyor anlamak zor::))


Saim ve oğlu Sinan kendi arılıklarında işleri yetiştirmeye çalışıyordu. Maske olmasına ragmen alerjisi olan Sinan üç iğne yemiş. Aramızda 50 metre olmasına rağmen bize bile sataşan Aydın'dan gelen arıları vardı. Gerçekten aç çalışılmıyor::))

Arılar bu çiçeğide çok ziyaret ediyorlar.


Bunun gibi bir kaç kovan var, derdini bir türlü anlayamadım. Örülecek petegi var, oğula gitmiyor, dışarda iş var ve bazı kovanlar böyle yatıyor. İyice ısladım yere düştüler biraz sonra gene aynı görüntü.



İlerde de aynı hadise olacakmı merak ediyorum.


Arıcılıkta en güzelanlardan birisi sır almaktır.


Balınız varsa sırını alırsınız, yoksa magazin haberleri yapıp bize şov arıcılık diye atıfta bulunabilirsiniz.


Yazıp çizenler sizinde neler yaptıgınızı bir görelim, hep magazin yenmiyor, yeter artıkın::))



Yaprak döner gibi yaprak sır. Sır bıçagını çok iyi kullandıgımı düşünüyorum. Hacı bu sahneleri görünce fotograf makinasını versene dedi. Dayanamayıp resimler çekti.



Sır tezgahındaki sırlı çıta bal. Kanola balı, bu sene kanola iyi degilmiş, iyi oldugunda neler olacak ilerleyen senelerde göreceğiz.



Bu çıtalar bu sene verildi, örülüp bal doldurulmuş.


Hacının durumu gene iyi degil benzini bitmiş gibi bir hali var.



Bu sene ilk defa haziran başında sağım yapıldı. Trakyada sağım yapana ne denk geldik nede duyduk. Binlerce koloni kanolaya gelmişti ama malisef gelişemeyen arılar sayesinde sezon bitti. Sır taragı işi sır bıçagı gibi seri olmuyor.


Yerli, kafkas ekotip ve muğla arılarımız döktürdüler kanolada.::)


Arıcılık, arıcılık, arıcılık ve sırlı bal.

Sizleride paylaşıma bekliyoruz, entel arıcılar nerelerdesiniz:::)))


Literatürünüzden bişiler diyin bana....

Bu arada iyi yorulmuşuz, mesai bitimi arılığa hiç gidesim yok lakin ana arı kutuları baştan sona taranıp elimizde ne kadar hazır ana arı var liste çıkmalı. Bu sıra bazılarını acayip beklettim felaket kızıyorlardır::))


14 yorum:

Mustafa Doğan dedi ki...

Binbir kere Maşallah Rabbim bereketini versin Allah dinlendirsin.

miriliburak dedi ki...

Maşallah, bereketli olsun darısı bizimde başımıza inşallah. Deyimler çok güzel de anlayana ;):)

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Mustafa çok sağolasın.

Mirili inşallah bu degişim her yeri kaplar.

Deyimler konusunda söylenecek bir kaç şey daha söyleyeyim. Bu kişiler ellerinde yenilik bilgi ve başarı olsa paylaşmazmı, kesinlikle paylaşıyorlar, bir ara denk geldim, polen tuzagına bir tenekemi ne takmışlardı iki ay onu konuştular büyük bulu yaptılarya::))

Olayın anlayan bölümüne gelir isek bal gibi anlıyorlar ama başarısızlıklarını beni eleştirip kötüleyerek günü kurtarıp gündemi canlı tutma peşindeler, zaten reytingi düşenlerin ben ekmek kapısıyım::))

Bu kişiler artık kendileri karşımızda çıkamıyor, bir çok kişiyi kullanıp kenara attılar, beni tanımayan benle alışverişi olmayan adamlar bana durup duruken niye düşman kesilsinki, birileri güzel empoze işi yapıyor ve ellerini yakmıyorlar.

Nedense ben hep buradayım::))

Kalın sağlıcakla.

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Sayın Bakanım.

Hasatın bol ve bereketli olsun.Hasat emeklerin karşılığıdır ki ,yüzlerin güldüğü zamandır.

Dee,geçenin bir yarısı elinizde çubuklar , dizilmişsiniz ateşin başına ne yapmaya çalışıyorsunuz,onu anlayamadım:)

Bir tahminde bulunayım ; yağı alınmış ,rejime uygun ,yağsız tavuk gibi duruyor.

SLM ve Muhabbetle...

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Slm Yusuf.
Gerçekten bu günleri görmek güzel, aslında olaya genel baktıgımızda tüm sanal arıcılar artık yerlerinden menmun degiller, çıta her geçen gün yükseliyor.

Gece olmuş ve açız, işin garip tarafı ızgarada yok, mecbur agaç şişle tavukları pişirdik. Pişen tavugun başına ne gelir bilirsin::))

Yav kolostrolüm yüksek çıkmıştı hala gidip bir daha baktırmadım, öyle canı tatlı birisi degilim. Benim bir arkadaş vardı ne tahliller yaptırdı, doktora sordum, bizimki kötüye bişi olmaz dedi, bişi olmuyor demekki doğru::))
Kal sağlıcakla.

Unknown dedi ki...

Sevgili Ali abi,
Hasatın bereketli, mahsulün çok olsun. Allahım emeklerinin karşılığını almayı nasip etsin.
Herkesin yaptığı ortada. Kimin kaç kovanla kaç teneke bal aldığı da ortada. Bu arada yüzlerce kovanla kanolaya gidipte gram bal alamayanlar var.
Karniyol arısıyla çalışanların başarıları ve yaptıkları takdiri hakediyor. Bana hediye ettiğin ve kıştan 4-5 çıta çıkan karniyol arı şu an 25 çıta oldu. Daha ne olsun.

Selamlarımla,

muhteşem turunç dedi ki...

Ali abi koloni sayısı işletme doygunluğuna ulaşınca 15 mayıslar gelmiyor işte. Ama sende görüldüğü gibi kolonilerin arı mevcudu 80 000 olunca bak koloni yönetimi nasıl oluyor. Ben hala sağım yapmadım keyf alanlar olsun diye yakında bende sağarım ve görürler bana yakın olup oğul almayı:/)Eee nede olsa deniz kenarında büyüdük balık tutmayı biliriz:)

Unknown dedi ki...

Ali abi hasatın hayırlı ve bereketli olsun,paylaştığın resimler ise harika çıkmış,selamlar
saygılar.

ERZİNCANLI ARICI VECDİ dedi ki...

Ali bey,hasadın bereketli olsun.Yakında 80binlik koloni oluşturamayanlar,Karniyol veya İtalyan ırkı arılarla çalışıp,şu yörenin eko tipi diyeceklerdir.Saglıcakla kalın.

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Saim abi laf devri bitti, bundan sonra sonuç bölümündeyiz, sonuç bölümünde ise icraatlar olmalı.
Arıcılar artık efsane dedikoduları bitirmeli. Benim çalışmış oldugum arı ve hızı belli.
Biz geçmiş yıllarda haziran ayı ortasında 15 çıta arı yapamıyorduk. Bunu herkes biliyor bilimcilerde dahil, 80 bin nufuslu koloni oluşturamadıgımız için destek köstek işleri çıkmıştır.

Muhteşem kalfam, bana bilimsel şeyler söyleme anlayışım kıt ne demek istedin anlayamadım. Karniol arısını iyi yönetirsen 80 bin nufusu çok rahat geçiyor onu anlarım işte. Balık sezonumu açıldı, balık tutmakta nerden çıktı durup dururken. Bazı şeylere kafanı takma, hani horaza sormuşlar, horuz demişki ben onlardan anlamam öper bırakırım, gerisi teferruat;::))


Mehmet sağolasın, resim çok var ama haftalık olanları paylaşmadıgımda arada kaynayıp gidiyor. Bu paylaşımlarda resdim sayısını mecburen şişiriyor ve bazılarını yayınlayamıyorum. Sonuçta bir şeyler yapıyorsanız elinizde çok bilgi ve belge oluyor.

Vecdi abi 80 bin koloni yapıyorlar, bir kaç kovan birleştirip sonra merdivenle kovana tırmanıyorlar merak etme::))
Ekotip konusunda haklısın, arılıkta tüm ırklar var ve bunlar arılara istediği isimi koyup, isim babalıgını kimseyede bırakmıyorlar.

MİNİK ARICI dedi ki...

Maşallah Barekallah...
Bereketiniz bol olsun inşaallah...
Çekimler çok güzel olmuş, elinize sağlık. Sizlerin çalışmalarını takip ederek birşeyler yapmaya çalışıyoruz. Bu sene Malatya Doğanşehir'de tam bal mevsimi.
Bakalım Haziran ayının sonunda hasat olacak mı?...

adem yamak dedi ki...

ali abi .bu sayfadaki haberleri okyup resimleri gördükten sonra şu söz aklıma geldi hani birisi diyoya çıraklık devri geçti kalfalık bitti şimdi ustalığa geçtik.önümüzdeki dönem ustalığımızı görün diye.şimdi bana göre sen bunların hepsini geçmiş doçentliğe başlamışın.sen doktora ustalık belgesini vermedin ama o sana doçentlik belgesini takdim eder herhalde.selamlar saygılar . adem yamak

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Minik arıcı biz daha yeni yeni ısınmaya başladık, hafta sonu yagış varmış bilmem artık ne kadar sürer.
Ülkemizin ege bölgesi hariç diger yerler çok güzel yagış aldı sanıyorum, yagış varsa bitkide vardır, bitki varsa bal olmalı.

Adem usta arıcılıgın sonu yok, bir dalda ustalaşırken bir başka dalda çırak olabiliyorsun. Ben sıradan bir arıcı olmaya çalışan birsiyim hepsi bu. Ustayla kalfa arasına girme arada kalırsın, haberin olsun. Bu arada kafesleri dün aldım, ellerine sağlık.

Kalın sağlıcakla.

Hasan ALPEREN dedi ki...

Ali bey hasadınız bol, bereketi daim olsun. Allah emeğinizin karşılığını versin.