4.07.2011

ANA ARI ÜRETME KURSU BİTTİ, ARICILIKTA SEZON AKIP GİDİYOR

Ana arı üretimi ile ilgili kursun, uygulama bölümündeyiz. Teorik bilgileri Beykoz ilçe tarım müdürlüğünde aldık.



Paylaşacak o kadar şey varki, çogunu erteliyoruz, bazısına az deginip atlıyoruz. Bu sene çok yoğun bir sezon yaşıyorum.



Katılmış oldugumuz ana arı üretme kursu imtihan yapılarak bitti.



Hocamız kopye yok dedi, Muhteşem abide doktorluk okudugu dönem hep kopye hazırlamış, bir türlü çekemediğini anlattı, neden çekemediğini sorduk, zaten kopye hazırlamak için çalışman gerek, çalışıncada zaten elindeki kopyeye gerek kalmıyordu dedi::))






Hep birlikte bizi gülme tuttu.

Kurs hocamız, Feyzullah Konak başta olmak üzere, İlçe tarımdan Bahri bey ve Arı yetiştiricileri birlik başkanımız, Onur Çilenk beyler ve bazı kursiyerler, boğazda akşam yemeğine katıldı.







Sadri abimin emanetleri kabul ettirip, o akşam kendisine teslim ettim.



Ertesi günü bir Şile yaptık, arılarımız çalışıyordu, bu sene beklenen nektar akımı yok. Köyden birisi var arıyorum, bir dediğiyle öbürü çok farklı. Yagcılar köyünden Saim abi arının başında yatıyor, ona soruyorum, köydekiyle bilgiler hep çelişti, kısmette ne varsa bakacagız.

Resimin solunda Kadir Gürkan'nın ortasında Saim abinin ve en sağında benim kolonilerim var.

Hemen arılıgımızın arkasında bir arılık daha varmış aramız 30 metre yok.


Gittiğimizde arılar püsküllerden nektar ve polen alıyordu. 15-20 kovan açıp kontrol ettik, hiç bindirme olmadı, demekki dışardan nektar geliyor. Bu resimlerin alındıgı tarih 26 haziran 2011.


Kestane nektarı toplayan bir işçi arı.



Kestane nektarı ve poleni toplayan bir işçi arı.





Gittiğimizde kestane püskülleri çok canlıydı ve %80 tün püsküller açıktı.



Güçlü kolonilerin bal çekmesi çok güzeldi. Yan tarafımızda 7-8 çıtalık kolonilerde gram bal yok.






Bazı kolonilerde bir hafta öncesi verilen erkek çıtalarını örmeye başlamış, hatta erkek olacak yumurtalarda atılmış, bir kesinti söz konusuydu. Bir hafta sonrasına bu çıta tam örülmeliydi, resimdeki durum daha çıta yarı bile olmamış . Ayrıca bu erkekler ilerde bana çok lazım olacaklar. Erkeklere bu sıralar acayip önem vermekteyim, hacı tosunlara bak diye kızsada benim için onlar çok önemli::))





Arılıgımızın az ilerisi aa bir arılık var diyordum, az öbür tarafına baktım bir arılık daha, onun yanında bir daha derken resimde 5 arılık gözüküyor, hemen burnumuzun dibi.



Bu sene kestaneye çok koloni gelmiş durumda.





Bize sınır arılık girişindeki yazılar ilgimi çekti. İnşallah kimse arılara kötü niyetle bakmaz ve zarar vermez diyoruz. Allah korusun, O korursa hiç bir şey olmaz.




Arılıgın içinde, lütfen girmeyin yazıyordu bende girmedim. Yanlışlıkla bu tabelayı görmeden arkadan girmiştim, o ne olacak::))


Baktım Kadir başkan bişiler yapıyor bu ne dedim defne dedi. Ne işe yarıyor, birincisi bunları parmak gibi kes ve kurut, körügü yak, kenara koy iki saat sonra git tekrar bas körük sönmüyor, bu uyuyan soba gibi sinip bekliyor.

İkincisi varroanın düşmanı, bunu kullan ilaç asit filan gerekmez.

Bende gaza gelip bayagı bir defne dalı budaması yaptım, Gebze'ye getirdik, gerçekten çok uzun süre sönmüyor, varroa konusunu daha tam test edemedim.



Kadir Gürkan, körügü hazırlıyordu. Biz geçen hafta Şile'deyken yagmur başladı, hemen Gebze'deki arılıga döndük.




Zafer abim memleketten dönmüş.



Köy ekmegi, fındık ve meşhur İnebolu çekme helvası getirmiş.



Ne nasibimiz vamış tı, memleketimizin her yerinden bir şey geliyor::))






Hafta arası Mehmeti yolcu etmemiz gerekiyordu, planlar yapıldı ve Yusuf akşama bizdeyiz başka yer aramayın demiş. Bende mesayi bitimi, bir kaç kargo vardı acilen verip, direk Yusuf'un yazlıgın yolunu tutum.



Yusuf ise bir tur daha anaarı üretmek için janteri devreye sokmuştu, bir kaç kez arayıp janterle ilgili bilgiler sordu, janter sabır işidir. Hemen işi sonlandıramazsın.



Bende dedimki gelirken larva getiriyorum, transfere uygun kolonin varmı, hemde iki tane dedi.



Yeni gelen saflardan 81 numaranın çıtasını götürüp aşılama yaptık.



Tabi önce açık ne kadar larva varsa koloniden çıkarttık, kapalı ve açık memeleri bozduk.



Bu resimleri Mehmet çekti harika bir resim olmuş.




Kalfamız ikide bir ayarımı bozdu, Antalya'dan gelen anasız arıyı açtık, körük dumanı gıcıklıgına vermedi, beni enseden Mehmet'ide yüzünden soktu. Kalfaya fırçayı bastım şimdi mutlu oldunmu, abi seni soksun diye yaptım ama Mehmeti soktular diyor::((

Aşılama bitti, şimdi kovan karıştırıyoruz, kolonilere kestane balı geliyordu, fakat istenilen miktar yoktu, hızlı bir akım ve agarma yok.



Yusuf'un çıta tutuşu ve yüz ifadesine hep hasta olmuşumdur, gene güzel iki resim yakaladım.



Sonra geçiyoruz mangal başına bu akşam maydonoz yok bereket::))




Bazı resimler iphoneyle çekildi, gece cepten iyi resim çıkmıyor.



Bizimkilerdeki mutluluga bakın. Sıcak ızgaraya gel, yarasın doktorum, biraz daha kaçak balkon çıkarsın artıkın...





Nefis bir akşam menüsü, bereket bu akşam masada ot türü bişi yok.


Doya doya yedik, Yusuf kardeşim ellerine sağlık.

Sohbet çay derken zaman bitti, ben Mehmet Yüksel kardeşimi Sabiha gökçen hava limanına bırakıp evine geldim.



Son resimlerimizden birisi.




Arıcılıkta damızlık çok önemli. Bunun önemini çok geç öğrendik. Damızlık sorunuda başlı başına bir sorun, paranla almak istesen yok. Bir sene önceden sıraya gireceksin, alırsın bu sefer aktarım işi sakat ve bu işin çözümü için neler yapılır diye düşünüp, işi kökünden halletmeye iki sene öncesi karar vermiştik. Bir sene aletin yapımı beklendi, peşinden işe girişildi, iş başarıldı fakat kalite konusunda sıkıntı vardı, bu sene işin kalite yönüne çalışıyoruz.



Ben çalışırken hacı sürekli akıl veriyordu buyur bakalım deyiverdim. Başladı bu seferde benim kalfadan eksik olan neyim var demeye::))



Bu hafta sonu iki gün bu işe ayrıldı.



Felaket zaman tüketen bir şey.



Biz bu işe paralarımızı harcadık, emek harcadık, geceyi gündüze katmışız, birileri bu işi süper bir şekilde yapıyorsa, ben niye yapamayayım. Benim acayip bir yapım var, bir işi kafama koydumsa onun bir daha peşini bırakamıyorum.



Fakat geçmişte agırıma giden bazı şeylere şahit oldum.



Bir üniversitenin kongresine katıldık, o dönem orada doçent olan birisi, suni tohumla hakkında öyle şeyler anlattıki, bir sezon çalıştık olmuyor, bunu çok rahat söylüyordu. Yani nasıl olmaz, birisi yapıyorsa bizde yapmalıyız diye bir dert ve kaygı görmedim kendisinde.



Aynı kişi, bir tv programında ıslah ve selekte edilmiş arılar için süs köpegi cümlesini kullandı.



Aynı yerde şimdi bir tabela var, paşam arıcılık gelirtime diye, bu işler ülkemizde tabelayla oluyor.



Sonuç, sen suni tohumla yapamıyorsun, selekte edilmiş arılara sü köpegi diyorsun, peki neyin peşindesin ve neyi geliştireceksin, diye ben sana soru veririm.



Bazılarıda gidip oralarda kuyruk sallıyor, arıcılıgı geliştiriyorlarya::))



Nedense gerçeklerle, tabelalar aynı degil.Bundan olsaki gerçekler acı... ve ortada geliştirilmiş hiç bir ürün yok.




Bu sene suni tohumlamayla alakalı erkek seçiminde uzak akrabanın önemi hakkında yazılar okudum, eskiden erkek olsunda nasıl olursaolsun derdim. Son katılmış oldugumuz ana arı üretme konusundada bu konu özellikle işlendi. Ben daha önceden Muhteşem abinin 61 den bu sene iki çıta yumurta ve larva getirmiştim. Bu safın bizim arılıkta kardeşlerinin kızları var, elimizdeki 4 saf turunun en yabacısı şimdilik bu arıydı ve bende arılıgımdaki erkek üretim kolonilerini 61 den oluşturuyorum. Bu 61 kızları, gebzedeki arılıktan başka yerlere gitmeyecekler. Hazır olan 15-20 tane anaarıyı kendi arılıgımda kullandım.


Muhteşem abideki 2009 yılında gelen saf karniol 61 in kızlarından birisi.


Bu sene erkek üretiminde daha bilinçliyiz, geçtiğimiz sene 50 erkekten bir dozluk sperm toplayamıyorduk, şimdi 10 taneden bir doz çıkıyor, sperm konusu şimdi daha kolay. Suni tohumlamanın en zor işlerinden birisi bu sperm işi.



Erkek arıları, anasız kolonilerde besleliyoruz. Bu konudaki tüm eksiklikler çok şükür ortadan kalktı.






Cuma akşamı aleti ve her şeyi hazırladık, tabi bu arada saate bir baktım gece 22:00 olmuştu hacıya dedim abi biz bu işe bir girersek, gece ikiyi buluruz, yarın sabaha başlarız diye işe başlamadan ertesi güne erteledik.



Ertesi gün İzmit ten anaarı alacaklar geldiler, onlara öğleden sonra dedim, sabah 8 de danladılar, madem geldiniz önce sizi yolcu edeyim sonra tohumlamaya geçeriz.



20 Anaaarı istediler, hazırda 10 tane vardı onları hemen topladık ve başka anaarı aramaya zamanım yoktu, yeniden gelin dedim.



Misafirleri yolcu edip, telefonlarıda kapatıp işe giriştik.






Verilen aradan olsa gerek, birinci anaarıyla çok ugraştım ve uygulama yapamadan kutusuna bıraktım. Acayip kasılıyorsunuz, geçtigimiz sene bu iş bu kadar zor degildi. Bereket hacı bana sabırlı ol, sabırlı ol dedi.



Sperm hazır anaarıya giremiyoruz. Bir iki derken olay çözüldü, uzun süre ara verince zaten larvayı bile alırken zorlanıyorsunuz.



Geçtiğimiz sene bizi en çok oyalayan sperm toplamaktı, şimdi beslenmiş erkeklerden sperm çok basit ve daha az erkekten hemen 1 cm lik kanalı spermle anında dolduruyorsunuz.






Tohumlanan anaarılar, alındıkları gözlere verilmeli, yoksa direk kestiriyorsunuz. Geçtiğimiz sene karıştırmıştık, şimdi bu işide sıkı tutmaktayız.

Bir, iki üç derken oh be sonunda rahatladım:::)

Yapmış oldugumuz uygulamaların 4-5 gün sonra sonuçları alınır.



Son durum yaşıyorlardı.




Ana arı kursunda bitirici koloni, işin ekonomik yönüdür dendi. Benim kullanmadıgımbir sistemdi. Bir bitirici koloni oluşturdum, habire başka kovanlardan kapalı yavru veriyoruz, yakında bu arı 4-5 kat olursa şaşmayın.

Kapanmış memeleri ne kadar olursa olsun tutmakta sorun yokmuş nasılsa kapanınca, sadece 34-35 dereceye ihtiyacı var hepsi o kadar.

Soldaki çıta kapanmış ve 10 günlük olmayı bekliyor, aynı zamanda hiç başlatıcıya vermeden, 26 aşılama yapıp bitiriciye verdim, 21 tanesi tuttu ve kapandılar. Bu iş çok hoşuma gitti, aşagıda anaarı var arada ızgara, yukarsı meme dolu::))

Bu akşam gene bir çıtaya aşılama yapıp, direk bitiriciye verdim, nasılsa başlayıp bitiriyor.

Bu arada aşılama çıtalarının üzerine elimizdeki matbaga saçlarından şeritler kestik. Aşılama hangi anaçtan, hangi tarihte yapılmış, kaç meme de aşılama var hemen yazıyorsunuz ve koloniyi açtıgınızda bu ne zaman aşılandı, hangi anacın yavrusu demiyorsunuz. Asetat kalemle yazılıyor, alkolle siliniyor, bu son pratik uygulamam, acayip güzel oldu. Bazen karıştırıyorduk, bunu ne zaman aşıladık diye. Yazmış olsanızda gene karışıyor, bazen 8-10 çıta aşılı vaziyette, kolonilerde oluyor, birisini karıştır ayvayı yedin::))

13 yorum:

muhteşem turunç dedi ki...

Yav ne diyeyim allah sonunu hayır etsin...Hacı abiye söyle bizde bir söz vardır çok öten horozu keserler:) Abi inşallah bu sene bitireceğiz bu işi hayırlısı olsun.. Kal sağlıcakla.

Mustafa Doğan dedi ki...

Ali abi eline yüreğine sağlık gene güzel paylaşım.

Muhteşem abinin yayınladığı videoda. 10 günden önce çıkan veya sonra çıkan analar bir işe yaramaz diyordu hocamız.

anaarı üretmek, hele kaliteli üretmek, harcanan emek, soyu sopu belli anaarı üretmek gerçekten mesele, 'ben ürettim oldu.' demekle bu işler olmuyor.

Ürettiğiniz analar hertürlü maddi ve manevi övgüyü hak ediyor. elinize sağlık. Bana göndermiş olduğun karniyollara her bakışımda Maşallah maşallah demekten kendimi alamıyorum. Bu vesileyle bir kezdaha teşekkürler Allah razı olsun.

cuneyt dedi ki...

abi çalışmalarını hayranlıkla izliyorum ve seni tebrik ediyorum hakikaten kafana koyduğunu yapan birisin.Allah kolaylık versin..selamlar.

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Sayın Bakanım.

Menüde maydonoz olmayabilir ama diyete uygundu hani.İstersen Doktora sorabilirsin :)

Hacıya da yakında Docent ünvanını verirsin artık:)

SLM ve Muhabbetle...

ERZİNCANLI ARICI VECDİ dedi ki...

Ali bey,sünnidölleme çalışmalarında sona yaklaştın,hayırlısı.Saglıcakla kalın.

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Muhteşem abi horuzmu öttü hemen keselim nerede::))
Ayrıca geçtğimiz senebirlikte çalıştıgımızda zaman sorunumuz vardı, şimdi sen yazlıkta kurcala, bizde burada kurcalarız, inşallah bu sene kesin sonuç alınacak.

Mustafa, günlük larvadan transfer yapılmadıgında anaarının dogum süreleri uzayıp kıalıyormuş hoca öyle söyledi. Benim en çok merak ettiğim ise, alınacak larvayı bilen birisinden görmekti, kurstaki en önemli bilgi bana görbuydu, yeni minicik çatlamış sütü transfer etmek gerekiyor ve bu sütün içinde larvayı görmek için çok ugraşıyorsunuz, başkalarına göre aynı larva 3 gün sonrada transfer edilebiliyordu, bunun yanlış oldugunu görmüş oldum.
İşimizi kaliteli yapmak için çalışıyoruz, başka yerlerden karniol arısı temin edeneler sonradan bana dönüş yapmaya başladılar, her şeyin hayırlısı.

Cüneyt neden blogunda hiç bir yayın yok. Bir an önce bunu bir çöz.
Çalışmalarımızı hayranlıkla izlemen sana bir şey kazandırmaz, sen paylaşımlardan ne kapıyorsun o önemli. Bizi harfiyen izleyenler var, noktayı virgülü varana kadar izleyip, at gözlügü takmışları kastediyorum. Bunlarda beni hayranlıkla izler ama kendilerine izlediklerinin bir faydası olmadı. Sadece bana laf yetiştirmek için çabalıyor, kuru laflara kimse bakmıyor, yapılan işlerinizi bir ortaya koyun.
Ben sanal alemde 2006 dan beri aynı paylaşımlarımı sürdürüyorum.

Arıcıların hedefi olmalı, hedefi olmayanların hedefi ise benim::)))

Yusuf Slm.
Yav maydanozda olsa yerdim merak etme, biz senin ikramını gerimi çevirecektik::))
Izgaralar gerçekten süperdi, gene ağzım sulandı ha.::))
Hacıyı bırak, ertesi gün arılıga gittim, hacı nine hacıya dün şey yaptıklarınıza bir bakın ne oldu)) bu işin ne kadar çok meraklısı var, belaya kaldık::))
Allah ne virirse hayırlısını virsin.
Etiketler bir şey yapmıyor, bir sürü etiket sahibi tanıyoruz, ortada bir şey yok. Doçent, prof ne iş yaparki.

Vecdi abi bu iş adamı aceyip geriyor, iki gün öncesiyle şimdi arasında bile daglar var, artık her akşam olmasa bile iki günde bir uygulama yapıyoruz. Bu işi yabancı ülkelerde sıradan arıcılar yapıyor, bizde yapması gerekenlerin elinde imkanlar var yapamıyor. Biz buraya kadar yoktan geldik. Bundan sonrası kaçarı olamayacak, Muhteşem abide yazlıkta kendi çalışmaya başladı.
Kalın sağlıcakla.

Şükrü KOCA dedi ki...

Maşallah suni tohumlama işleri başlamış Ali Abi, Allah muvaffak etsin. Senin başarın bizim başarımız. Nasıl olsa nimetlerinden biz de faydalanıyoruz.
Sevindim.

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Şükrü hocam bu işte bu sene çok geç kaldık, acayip bir yoğunluk var.
Birer gün arayla akşam 2 tohumlama için düzeni kurdum.

Yani günlük bir anaarı tohumlayacagız, bu iş çok zaman götürüyor, bu sistemde hem işten kopmayacagım, hemde diğer işleri zora sokmayacagız.
Başarı hepimizin.

Hasan ALPEREN dedi ki...

Sayın bakanım sunni tohumlama çalışmalarınızda başarılar diliyorum. Ayrıca senin için çok gerekli olan ve bundan sonra rahat hareket etme şansı veren ana arı üretim belgen hayırlı olsun. Senden aldığım analar kendini toparlamaya başladılar. Bu hafta sonu transfer denemesi yapacağım, inşaallah başarılı olurum.

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Hasan bey sağolun. Belge işi aynı ehiyete benziyor, siz ne kadar iyi araba kullansanızda, ehliyet yoksa öpüyorlar::))

Benden aldıgın analar eskileri sezon bitene kadar sollar merak etme.
Transfer denemesinde çok seri olmalısın, biraz boşa çalışmanı tavsiye ederim.
Kal sağlıcakla.

evangelos naxios dedi ki...

Merhaba Ali, çok güzel iş!

cuneyt dedi ki...

ali abi ne desen haklısın blok için 400 lira masraf ettim fotoğraf makinası falan aldım.malesef işten fırsat bulupta bir türlü çekim yapıp bloğuma koyamadım.hafta sonu erzurumdayım allan izin verirse arılığa gidecem inşallah.yavaş yavaş bloğu süslemeye başlıyacam.selamlar allah kolaylık versin..

cuneyt dedi ki...

:))) abi senin videoları dükkana uğrayan arıcılara gösteriyorum.valla adamlar şok oluyor.hele kestane balı sağımı yaptığın video var plajdaymışsın gibi onu gören mest oluyor.bu nasıl arıdır kestaneye çalışan arının iğnesi mermi gibidir bu adam nasıl bu şekilde sağım yapıyor diyorlar.ne yapsınlar ama carniolu bilmiyorlar varsa yoksa kafkas