24.08.2011

ARICILIK VE AĞUSTOS AYI BİTİYOR




Bu sene hazirandan sonra haziranda dahil Gebze bölgesi kurak gitti. Ağustos başında bir yagmur yagdı ama yeterli degil. Yağmurdan sonra arılarda acayip bir hareketlilik oldu, degişik polen akımları var. Bu renk polen ilk defa görüyorum. Acayip cırtlak bir görünüm, daha önce bu renk polen gördüğümü hatırlamıyorum.





Püren bu renk olur ama poleni açık renk oluyordu.





Çiftleştirme kutularının acil olarak yavrulu çıtayla arılandırması gerekirse elinizdeki karışık larvalı bir yavrulu çıtayı kesip ana arı çiftleştirme kutusuna bağlayabilirsiniz. Bu çıtada yumurta var, larva var, tam kutu çıtası olur.





Oruçlu oruçlu akan balıda yalayamadım en çok o koydu::((





Bir çiftleştirme kutusu, kesilen yavrulu petekleri bağlıyoruz, kutuya silkelenen işçiler gerekli bakım ve tamirat işlerini hemen yapmaya başlıyorlar.





Kutu hazır içine bir çıta işçi arı silkeleyip depoya alabilirsiniz.





Uzaklardan bir misafir. Gelid, gitti.





Zayıf olan çiftleştirme kutularının canına okuyan sarıca arılar. Dünya güçlülerin dünyası, hiç bir zaman zayıf kalmaya gelmiyor. Hikayeler ise zayıfların yaşama mücadelerinde gizli.

Hafta sonu püren için yer bakmaya gittik, hakim Zaim abi benim arabayla gidelim dedi. Giderkende almış oldugu arıyı götürdü.





Gebze'li Zaim abim. Kendisi memur olmasına rağmen doğaya çıktıgında acayip rahatlayan, soguk görünüşü arkasında acayip espiriler yatan birisi. Uzun süredir arı alamak istiyordu muradına erdi. Boş vakitlerinde ilgilenip huzur bulacagı bir oyuncagı oldu diyebilirim. Aslında adamların yani yetişkinlerinde oyuna ihtiyacı vardır. En sevdiğiniz seyler sizin oyuncaklarınızdır, kimine göre bu karı, kimine göre para, kimine göre araba, kimine göre gezi, kimine göre bir arı insanın oyuncagı olabilir. Siz bunu istediğiniz kadar çogaltabilirsiniz. Kim neyi severse onunla ilgilenip huzur bulur.









Yoldan gelmiş kovanı açıp, hemen egitime geçiyoruz. Ana arıyı bulacagız. Bazıları elindeki maşa'mı diye sorsada bu bir el demiri. Zaim abi ben arıcılığı öğrenmek istiyorum dedi, dedim gel hacı sana yardımcı olur, hacıya da dedim yeni körükçün hayırlı olsun.::))





Körükçü yeni arıcılıga adım atan, acemi arıcıya gırgır olsun diye verdiğimiz isimdir. İlerde arıcının durumuna göre kalfalık, ustalık ve üstatlık belgeleride vermekteyiz::))






Zaim abiye hemen çıtayı tutuşturduk, bir incele yavru nedir larva nedir , günlük yumurta varmı hepsi uygulamalı olarak gösterildi. Çalışmış oldugumuz arı insanlara arıcılıgı sevdirecegimiz cinsten. Sakin olmayan arı olsaydı burası uzay üsttü gibi olurdu, her taraf kozmonot dolardı::))

Savcımızda arı meraklısı ama arı alayım, arı sende dursun ben sadece balını alsam dedigi için tam anlaşamadık. Bu tür daha önce deneyimlerim oldu, sonuç iki taraf içinde iyi olmuyor. Emanetin canı bilmem nerde olur derler. İnşallah musait bir yeri olursa kendisi bakıp çekerse herkes açısından daha iyi olur.





Yer tespiti yapıldı, muhtarımızın yardımcısı bizi gezdirip yerleri gösterdi birisine karar verdik. Aslında Zaim abinin begendiği yer çok güzel ama iki yazlıgın yürüyüş yolu ve ben orada insanlar rahatsız olamasın diye tercihimi başka yere kullandım.

Arı koyacagımız yerin yanındada bir pınar var.

Su dolduruyoruz, Zaim abi yanımızdaki arkadaşa adliyede filan işin olursa hiç çekinme gel dedi, içimden durup duruken buda nerden çıktı diye düşünüyordumki, karını filan boşayacaksan hemen yardımcı olurum, bizi bir gülme tuttu. Hiç espiriye benzemeyen cümlenin sonu herkesi kopardı.







Pürenlerin bazıları ağarmaya başlamış, yakında tek tük açmaya başlar. Yanlız yeni bir yagmura ihtiyaç var fakat ufukta şimdilik yağmur gözükmüyor, her şeyin hayırlısı.

Arılarımızı kestane bal sagımından çıkartıp, ayçiçegine götürmüştüm, bir daha gidemedik, heralde bal hasadı bayram sonuna yapılacak, onuda oradamı, buradamı yapacagız henüz belli degil.





Yer işini hallettik sıra ormanda kızılcık toplamaya geldi. Maşallah İlhami abi ağaç tepelerinde. Yetişemediğimiz uçları bize sarkıtıyor. O kadar gezip tozduk orman serin ve ne susadık nede açıktık nede bunaldık.





Bazı ağaçlar acayip kızılcık doluydu, şuraya bakın sanki kiraz agacında poz veriyorum.





Kızılcık işinide bitirip tekrar yazlıktayız. Zaim abiyi koloninin başından zor aldık. Vedalaş artık, arıyı bu kadar sevme::))

Arılar ikindi civarı güzel polen gitiriyordu, civarda açık ve serada olmak üzere sebze yetiştiriliyor, kavun karpuz tarlalarıda vardı.





Topladım kızılcıkları evde büyük tepsiye döküp ilk olarak olgun olanları seçmeye başladılar, hemen olmuş olanları yıkayıp poşetleyip derin dondurucuya istifliyorlar, ham olanlar bir iki gün bekledimi kıpkırmızı oluyor. Arıcılık yapıyorsanız devamlı doğayla iç içesiniz ve doğanın nimetlerinden münkün oldugunca faydalanıyoruz.





Kızılcık dolmuş her tarafımız, limitler dolunca Zaim abi dediki, yav kuşun kurdun hakkınıda bırakmak lazım::))

Poşetleri doldurmadan kuşun kurdun hakkı yokmuydu:)





Kızılcık, tam zamanı, komposto yapılıp içiliyor, konservede yapılıp saklandıgı gibi, derin dondurucuyada atılabilir, yakın bir zamanda bir daha gidersem yeniden kızılcık toplamak lazım, dalında yemyeşil olanları vardı.

Bu arada ağutos ayıda gelip geçiyor, hızla sonbahara yaklaşıyoruz.

9 yorum:

muhteşem turunç dedi ki...

Yaw arkadaş madem bu kadar değişik oyuncak vardıda biz ne diye sadece arıyla ilgileniyoruz:( töbe töbe yaşlandık anlaşılan be:/)

miriliburak dedi ki...

O renk polenden bizdede geliyor ama bu dönemlerde gelen polenlerin tadı hiçte hoş değilmiş acaip bir acılığı var.
Kızılcığın kompostosunu yaparız bizde, meyve suyu gibi iftarda buzlu içmesi daha bir keyifli oluyor.

Hayırlı Ramazanlar...

Unknown dedi ki...

Ali abi selamlar,

Bu misafiri ben bir yerden tanıyorum.Benim yanıma uğrayan vatandaşa çok benziyor.Renkli poelnler çok ilğinç bizde senin sayende görüyoruz.Çifleştirme kutularını yavru takviyesi yapmayı deneyeceğim yoksa kutular sönücek.sağlıcakla kal kolay gelsin.

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Muhteşem abi aşa göre demekki oyuncaklarda degişiyor::))
80 li yaşlarına gelen bir çift tanıdık doktoru ziyarete gitmişlerdi, doktor takılmış şu işi ne yapıyorsunuz diye adam demiş birincisinde üşüyomda ikincisinde acayip ter basıyor!!! Doktor hayretler içinde hanımına dönüp doğrumu söylüyor demiş, ninede evet doğru söylüyor, birini aralıkta birinide ağustosta yapar demiş::)))

Yaşlanınca oyuncagını bisiklet olarak seçersen vay haline, arı en iyisi ba::))Tabi hükmedebiliyorsan.

Mirili bitkilere göre polen tadı degişir.Kızılcıkları buzlu içmeye başladık::))

Emrah her bitkinin poleni farklı renkte oluyor. Çiftleştirme kutuları bu tarihten sonra güçlü olmalı yoksa kışa girmeden sönerler. Bir sürü terkler olur.Hemen takviye yap, birde arılıkta güçlü arılar varsa kutuları duman ediyor.
Kalın sağlıcakla.

ALİ ŞEKERLİ dedi ki...

Merhaba abi!
Polenler çok ilginç, bizim bu taraflarda o renk polene hiç rastlamadım.

Hele, hele kızılcıklar...
Bayıldım be.

Sağlıcakla kal.

Unknown dedi ki...

Merhaba Ali abi,doğanın güzelliği işte polenler harika görünüyor arıların bacaklarında.
Kızılcıklar çok güzel çıkmış,sağlıklı
yaşam için doğada büyüyen mevelerden
yararlanmak gerekli,paylaşımların için teşekkürler.
Yeni arıcı adaylarına da başarılar diliyorum.

Selamlar Saygılar.

ERZİNCANLI ARICI VECDİ dedi ki...

Ali bey,ramazan dolayısıyla bal sagımını erteledin.Şenolu gördün.Saglıcakla kalın.

ENARICI dedi ki...

Adaşım suni dölleme başarın için kutlarım. Hani derler ya komşuda pişer bizede düşer derler ya. Bu bir ata sözü gibi geliyor bana... Buyıl mart ayında mutlaka görüşelim. Belediyenin misafirhanesi vardır umarım. Başarılarının devamını dilerim.

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Mehmet arıcı tam bir doğacıdır, doga olmaz ise arıcıda olmayacak. Doğada ise her türlü yabani meyveleri bulabilirsniz tabi mevsimine göre.Kızılcık ise çok ilginç bir bitki, baharda bu ağaçtan daha önce çiçek açan ağaç olmamasına rağmen, meycesini en son alabilirsiniz.

Vecdi abi ramazan ayında bal sağımı filan yapılmaz, bu sıcakta bal alıp, birde çadırda süzersek kendine büyük zarar verirsin. Ballar nasılsa kovanlarda, eninde sonunda alırız.

Ali abi sana herkesten önce düşmüştü ama arıcılığı heralde bayagı ilerlettin bundan sonra eline geçenleri daha iyi koruyacagını düşünüyorum. Sağlıcakla kalın.