6.12.2011

ARICILIK VE ARALIK 2011



Arıcılık ve 2011 yılı aralık ayından ilk paylaşım. Bu hafta sonu bol bol gezdik diyebiliriz. Arılıklar da artık yapılacak iş kalmadı, ya marangozda yada atölyede işler vardır. İlhami abi, kendisi presci ve iki yıldır zevkine arı bakıyor. Pazar gününden bir foto.








İlhami Uyar abiyle presçi İlhami abi ve Zaim abi Gebze yerlisi ve çocuklukları hemen hemen aynı yerde geçmiş, aynı okulda okumuşlar ve hala birbirlerini unutmamışlar.

Cumartesi günü İlhami Uyar abimiz marul fidesi getirmiş Zaim abinin bahçeye ekilecek, gelir misin? dediler. Bende bir hafta öncesi birleştirdiğim bir kovan, birde anasını bulamadığım bir kovana yavru vermiştim onların durumuna bakayım diye gittim. İlhami abi bahçıvanlığı süper, bahçe belledi, ben ise ağır kürek cezası aldım, genelde dinlendikçe seneye çilek ekilecek yeri hazırlamaya çalışıyorum.



Bu resim 1 hafta öncesinin, birleştirdiğimiz anasız kovanlardan birisi. Kafese kek olmadığı için az lokum koymuştum, bu hafta sonu ana arı çıkmış ama kovanda yok, erken çıkardıkları için kesilmiş. Bir başka kovan vardı anasını bulamadığım, şüpheli koloniye yavrulu çıta vermiştim, onlarda meme başlamış oda anasız, ertesi güne iki adet ana arı getirmemiz lazım.



Şalki adında bir yaramaz köpek, geçen hafta bana bakıp havladı durdu::))

Bir ara titriyordu, neden titriyor dedim sahibine kızdı mı titrer diyor, tövbe töbe.

İtler nedense bana devamlı havlar, derdin nedirki?
Bu hafta aynı it şalke, arcılık öğreniyordu, hemde benden::))



Bu hafta şalkenin sahibi ziyaretimize geldi, komşu villadalar, kendisi eczacı. Daha önce bir kaç kovan arısı varmıştı, arılar bize saldırmıyor ama şalkeye sarmaya başladılar, sahibi kucagına aldı oda arıları izliyor. Bu resimleri videonun içinden aldım. 3-4 video çekmişiz resim yok. Zaim abinin kayın babada balkondan olayları izleyip yorum yaptı.




En son şalkeyi yolcu ettik arılar onu rahat bırakmadılar.







Zaim abi benim kovanlardan ne zaman bal alacağız deyip duruyordu, babaya bir tane çekelim dedi, bende tam sırlanmamış yarım ballı bir çıta bal çektim. Mutluluğa bakın.





Bahçede işleri bitirdik birde ormanı turlayalım dedik. Bu esnada İlhami abi gündüz 4 te işbaşı yapması lazım.









Ben koca yemişte nektar var mı? diye çiçeklerini yerim. Üzüm salkımı gibi tutup sıyırsanız, çiçekleri elinize dolar, ağzınıza atıp çiğnediğinizde çiçekler tatlıysa bal veya nektar var demektir. Bir nevi koca yemiş çiçeğini test ediyorsunuz.





Bunu gören Zaim abide test işini merak etti, resimde göründüğü gibi itina ile testin sonucunu bekliyoruz. Tabi acı çıktı::)))













her taraf koca yemiş çiçeği. Bu çiçeğinde beyaz ve kırmızıya yakın tonları var.





Orman sefasını da bitirip, Gebze'ye dönüyoruz.





Ben bazı kutu ve özel arılarımı ziyaret ediyorum, böyle bir gün bir daha bulamayabiliriz.









Saf kızlardan birisi, bunu da kutuda kışlatıyorum. İki çıta yavrusu var ve en güçlü kutulardan birisi.






Bir başka özel kovan. Çıtalara not düşmek için bu yolu buldum. Genelde erkek çıtasına yumurta atıldığında asatat kalemiyle, erkeklerin çıkacağı tarihi yazıyorsunuz, arıcılıkta her işin ayrı kayıtı var ve buna kesinlikle uyulmalı. Cumartesi gününe noktayı koyuyoruz. Tabi bu esnada pazar günü için iki adet ana arı kafesleyip cebime indirmişim.




Pazar günü hacıyı ziyaret ediyorum, hacı boş durmayı sevmez, kendisine mutlaka iş bulur. Gittim bir sürü iş bahsetti, dedim ben Zaim abiyle ormana gidiyorum gelecekmisin? iş var diyor ozaman sen çalış ben gidiyorum. Bu esnada hacının erik kafayı yemiş ve çiçek açmış::))

Yolda bir telefon geldi, presçi İlhami abi, benim arılar geçen seneki gibi olmasın, gel şunlara bir bak dedi. Birisine arı veriyorsunuz, iş burada bitmiyor, birde bakımına gideceksiniz. İlhami abi ise kesinlikle kırılacak birisi değil, tıpış tıpış gidiyoruz arılarına bakmaya, nasılsa yolumuzun üstünde diyede kendimizi de avutmayı unutmuyoruz.




Arılar süper, zaten kovanlarda bal blokesi vardı, 2 ay öncesi aralara esmer çıta girmiştim. İlhami abi bu kovanlar bal dolu almamız lazım diyoruz, ben balı ne yapacağım arı ölmesin balı dursun der başka bir şey demez. Biri balı kovandan ne zaman alacağız, ötekisi ise aman bala dokunma, ne kadar zıt karakterler ve ben onların yanındayım. Bahçede öyle güzel muşmula var ki acayip tatlanıp olmuşlar bir dalarsın. İlhami abi kova getir dedim, ağaçtaki tüm muşmulaları toplamışız, bır kısmana el koyduk, hem iri hemde bal gibiler di.




İlhami abinin hanımı da arılardan oraya giremiyordum, ne güzel oldu diye sevindi, İlhami abiye kalsa bu meyveleri toplarım der ama toplamaz. Kavemizi içip ayrılacağız, zaim abi gel bizimle gezersin dönüşte seni bırakalım dedi. İlhmi abiyide alıp ormana gidiyoruz.




Resimdeki İlhami abinin, meslek presçilik, kalın sacları katlaya bilen presleri var. Daha önce kendisine kovan kapaklarının saclarını kestirip köşeleri büktürmüş tük.

Kendisine iki sene öncesi bir kovan arı vermiştim o sene koloni oğul verip bitmişti, kalan bir çıta arıyı geçen sene arılıga getirdim ve bir çıta arıya bir çıta kapalı yavru verip kışa soktum, arı bahara çıktı, 5 çıta olunca tekrar gelip almasını söyledim. Bu sene o arıydan bir bölme yaptık ve şu an iki kovan arısı var. Bu pozlar ise Zaim abinin bahçeden. Hava soğumadan yanımızda götürdüğümüz ana arıları anasız kovanlara verdik. Bu esnada Zaim abi dün kayın babaya bal aldık, bir tanede babama alabilir miyiz dedi, iyi alalım bari.









Balı aldık mı acayip neşe doluyor, Allah ne verirse her şeyin hayırlısını versin.




arıcılık ve koloni kontrolü, arıcılık videosu ile Ali_Turk

3 Aralık 2011 günü yapmış olduğumuz koloni kontrolü.

9 yorum:

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Sayın Bakanım.

Bu haberi okuduğum iyi oldu.Hafta sonu ilk işim bahçedeki muşmulaları toplamak olacak.Bellimi olur,bakarsın biryerlerden çıkıverirsin:)

Ama İlhami abi haketmişti doğrusu.Onu bahçesi konusunda o kadar uyarmıştık::))

Önceki yıllarda bu zamanlarda marangozdan çıkmazdın.Bu yıl ne oldu da her hafta bir yerdesin.Merak ettim doğrusu.

Zaim abi bu çerçeveye bu kadar seviniyorsa ; nektar akım zamanında onun yüzünü görmek isterim.Özellikle de çerçevelerin üstündeki o beyazlığı seyrederken.

SLM ve Muhabbetle...

ALİ ŞEKERLİ dedi ki...

S.a. Abi muşmulalar çok güzel görünüyor kimbilir kaç yıl oldu tatmadığım ilk fırsatta alacağım...
Virüs gibisin be hastalığı herkese bulaştırıyorsun:-)
Sağlıcakla kal.

muhteşem turunç dedi ki...

Ali abi allah sonunu hayr etsin diyeyim. Böyle gezmeye devam et bakalım nereye kadar gezeceksen. filmdeki sakallı amcaya garezinmi vardı be:) adamın elinde eldiven yok sen parmağınla arıları kenara çek felan diyorsun:) ya parmağına propolis bulaşsaydı:/( kal sağlıcakla abi.

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

A.slm. Yusuf niye muşmulaları topluyorsunki, gariban bir kaç tane yese senin zararın ne olu be.

Yakında marangozlarda görürsen şaşma zaten.İşlerden kurtulunca biraz dinlenelim istiyorum.

Zaim abi ballara iyi dadandıda, bahara senin arılar sönmüş desem yermi bilmiyorum.



Şekerli abi hayatımda yediğim belkide en süper muşmula bunlardı, dalında olmuş ve iri, ne gitti, hala evde var::))
Abi benim ne suçum var, millet gelip kendisi arıcılık olayının içine karışıveriyor.

Muhteşem abi sadece gezdiğimi görüyorsun, hafta sonu çalıştık be, iki kovana fıs fıs laktik asit yaptım ve mafolmuşum diye ertesi gün yatanları kimse görmüyor.
Çalışmalarımızın videolarıda var, cumartesi anasız kovanları tespit etmişim, pazar günü ana arılarını vermişim, iki koloni kurtardık azmı::))

Filimdeki sakallı amca cahilmi, eczacılık okumuş ve faal eczacı. Bu arıların propolist kullanmadıgını bilmeyen kalmadı.
İşin garip tarafı cahil birisi elinle arıları arala diyor, okumuş kişide bunu uyğuluyor, demekki iyi ikna eden biri var orada::)))
İt bile bir hafta sonra ikna oldu::))

Sağlıcakla kalın.

Unknown dedi ki...

Abi maşallah sizde havalar kovan açmaya müsait bizler ise soğuktan donuyoruz burada.
Arılar sakin olunca arıcılık ne kadar güzel yapılabiliyor haberinde görüyoruz tebirkler,koloni kontrolleri ise ne güzel stressiz yapılabiliyor.
Bütün arı dostlarına problemsiz arıcılık yapmaları dileklerimle,
Selamlar Saygılar.

ERZİNCANLI ARICI VECDİ dedi ki...

Ali bey,bahçemde bulunan muşmula agacı kepcecinin azizliğine ugradı .Bu muşmula agacı nerde satılıyorsa bana 2 tane gönder.Harman veresiyesi olsun.Propolis ele sürününce zararlımı,sakızı şekeri çıktı.Saglıcakla kalın.

miriliburak dedi ki...

Selamünaleyküm

Abi muşmulalara dalışını nasıl anlatmışsın öyle benim havuzdaki balıklara da dalarsın artık bi zahmet zor geliyor bana :))

Hayırlı günler...

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Mehmet havalar aslında fazla müsait değil, hava sıcaklığı taş çatlasın 13 derece filandır ve bu havada arı normal şartlarda açılmaz, biz kendimizi zorluyoruz da denebilir.
Arılar sakin olduğunda arıcılar arıcılığını daha iyi ve verimli yaparlar. Saldırgan bir arıyı nasıl enine boyuna inceleyebilirsin?
Saldırgan bir arıyı açtığında o gün o bahçede duramazsın bunu tüm arıcılar biliyor, hatta komşular bile rahatsız olurlar ve o arıyı o bahçeden kaldırtır lar.Bizim apartman balkonlarımızda arı kolonileri var bunları maskesiz açıyoruz ne bize nede başkalarına zarar veriyorlar.

Vecdi abi inşallah bu muşmula ağacından sana iki adet temin edeceğim. Bir başka püf noktası ise, muşmula yı ayva ağacına aşılarsak daha iri muşmula verir.
Harman veresiyesi dedin mi o iş yatar be::))
Abi propolist ele sürülünce zararlı mı bilemiyorum, öyle diyenler herhalde tuvalete gitmiyorlardır.
Sağlıcakla kalın.

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Mirili ben yorum yazarken, yorum yazmayı nasıl beceriyorsun be::))
Senin balıklar mı? var hemen hallederiz abi.
Bu kadar ip ucu verdiğine sonra pişman olacaksın, salepleri kaynatmaya başla kafile kalabalık...
Sağlıcakla kal.