14.01.2012

ARICILIK 2012 SEZONU AÇILDI


Bu gün 13 ocak 2012.

Hava bozacak haberlerini endişeyle takip ediyordum. Ormanda ulaşım sorunu olan bir kısım arıları almam gerekiyordu.

Zaten bir gün sonrası tatil ve benim işime yaramıyor çünkü kar ve soguk yolda.

Müdürüme çıktım benim işim var diye, bana ne dedi:))

Müdrüm yarına bu havayı bulamam ve acil işler var deyince tamam gidebilirsin.

İlhami abimde durumlarımı biliyor, ne zaman konuşsak yapılacak iş varmı der, gene böyle bir gaflette bulundu::))

Abi arıların yiyecek durumları iyi degil, Muhteşem abi taşırken ne kadar dil çıkarsada yav bunlarda bal varmı diye sormuştu, bu sene kolonilerim çok az balla kışa girdiler. Ormandakilerin açlık sorunu vardı, sıradan üst şurupları takılı olan arılara inver şurup vereceğiz dedim. İlk iş kovanları şurupladık, balı olan ve olmayanı ayırma şansımız yoktu sıradan tüm kolonileri invert şurup verildi.

Şurup işi bitince ormandaki mahsur kovanları elimizin altına taşıdık. İlhami abim maşallah hızır gibi ne zaman işimiz düşse koşar gelir. Aç aç çalıştı garibim saat 16:00 işe yetişmesi gerekiyordu yolda helva ekmekle doyurduk kendimizi. Günün özeti böyleydi.


Yapmış olduğumuz şuruplama işi bu mevsimde tartışılabilir, hatta haberi yaparken serdar Özhan ne yapıyorsun diye sordu, şurup habri yapıyorum dedim, abi tutmaz kek haberi yap bak reytinge diye espiriyi patlattı::))


Aç arılara yarım kilo kek verip 10-15 gün yoracağınıza, invert şurup verip bir kaç saat arıyı ugraştırın olsun bitsin. Arıların yorulması, arının ömründen götürür. Kış arılarının yedekleri yok, bu nüfusla bahara çıkacaksınız.


Kış günü şurup olurmu derseniz bana göre olur. Benim bu sene kovanlarım aç diyebilirim. Hiç bir şey vermeden ormandaki arıları bu zamana kadar getirdik ve şansımı fazla zorladıgımı düşünmeye başladım. Soğuk havalarda yandan şurupluk kayık gibi olan tehlikeli olur. Arı salkımda sıcak, şurupluga gider üşür geri gelemez. Üst yemlikler soguk havalarda çok işe yarar. Yada poşetle şurup verilebilir.

Hava biz iyidi desekte 9-10 derece filandı:))

Başıma gelecekleri bildigim için bu gibi durumlarda yapılacak en iyi iş arıya şurup püskürtmektir.

Kovanı açıyorsunuz az duman verin, arı genede size saldırmaya kalkacak bu sefer şurup püskürtüp onları bogaz derdine düşürüyoruz, o esnada şurubu doldur ve kapat.


Kolonilerde arı yavru yok ise ve arı salkımdaysa 5 çıtalık bir koloni aylık 600 gr bal tüketir. Açlık sınırında bulunan bir koloniye 500-600 gr şurup verdiğinizde en az 15-20 gün sönmez. Hele şurup invert ise işçi arılar yorulmadan bunu tüketebilir.


Hep görüyoruz, şuruplama yapıldıgında arıların nosema oldugunu. Nosemanın diğer anlamaı bana göre arının mide bozuklugudur. Sizinde mideniz bozuldugunda ya kusacaksınız yada isal olacaksınız, bu işte durup duruken olmaz, Muhteşem abi benim alanıma girdin diyebilir ama mide bozulmaları bozuk yiyeceklerden kaynaklı.


Ben invert şurupla 3 yıl deneme amaçlı kütük, karakovan ve damacana kovan besledim.


Hiç birisinin midesi bozulmadı, arılar kış günü petek ördüler, bunları bir kaç gün arayla paylaştım. Bu konularla alakalı bir sürü paylaşım vardır.


http://arivedoga.blogspot.com/2009/12/karakovan-bulteni-acayip-zehirlendiler.html


İnvert şurubun faydaları, uzun üre bozulmadan saklanabilir, bu size lazım oldugu anda kullanma imkanı sunar. Bal gibi içinde polen olmadıgı için arıların midesinde kalıntı yapmaz dolayısı ile kışın arının dışkılama ihtiyacı olamayacak ve kovanı terk etmeyecektir. Bir başka özelliği ise invert edildiği için arı ayrıca bu şurubu inverte etmek için uğraşıp yorulmayacak. Bunların hepside çok önemli şeyler. Bir başka konu ise bundan daha ucuza arı yiyecegi veya yemi temin etme şansıznız yoktur.



Ben bu gün bir şey fark ettim, buda kimyasal temizleyicilerin en kadar temizlenemez olduğunu.


Arılara şurup verecegiz yolda sprey alırız dedim dediğimiz yerdede bulamayınca yurdum insanı hemen çözüm üretir. Dedikki cam sil alalım vucuz 1 liraya, bize şişesi lazım.


Cam sili arabanın cam suyuna doldurup, şişeyi yıkadım. Bir sefer iki sefer üç sefer....


Hala su koyup sallıyorum köpürüyor. İlhami abi dediki toprak koy, ben kum doldurup suyla çalkaladım gene köpürdü, en son toprak doldurdum gene köpürdü, böyle bir şey olamaz. Belki 20 sefer çalkalamama rağmen genede su köpürüyordu, mecburen şurubu doldurup arılara azar azar püskürtmem gerekiyordu. Şişe %100 temizlenemedi ve beni sinir etti.




İnvert şurup yapımı aratıldığında bir çok kişi ağagıdaki linki buluyor. Blok istatisklerine baktıgımda, bu link genelde her gün ziyaret ediliyor.


http://bengittim.blogspot.com/2009/02/invert-surup-yapimi.html


İnvert şurupları iki akşamda hazırladım. Bir akşam 2 tur yaptım 40 litre, ertesi akşam bir tur yaptım 20 litre.


İnvert şurubun arıcıya maliyeti, ülkemizde her ne kadar eflansyon yok densede olmayan şey her sene yükselir.


1 Çuval şeker şu an 117 liraya. 117/50= 2.37 kurş.


Benim 15 kilo ile 10 litre sudan yaptığım 20 lite 35.55 tutuyor. Yani litresi 1.77 lira tutuyor.


Üst resimde 20 dakika kaynayıp invert olmuş şurubun resmi var.




Buda invert şurubun sogumuş servise hazır hali.


Şurup verildikten sonra arılar uçmaya başladılar. Yanıma makinamı almamıştım, şuruplu ellerle ayfonla resim bu kadar oluyor bunada şükür. Dayanın kızlar 1 ay sonrası bahar, benim gibi sahibiniz olduğu için yatın kalkın, Rabbinize dua edin. Bu kış günü sizleri unutmayıp, hemde invert şurup ikramında bulundu....


Bu arada acayip rahatladım, durumlar çok şükür iyi.





Bu video ise en son yapmış olduğum invert şurup videosudur.

15 yorum:

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Sayın Bakanım.

Yazının özeti son bölümdeydi.

Yahu pürenden beleşe bal alacam diye kızları kışa aç aç soktun,hemde şimdi kızlara ben olmasaydım ne olurdunuz,şanslısınız gibi ayaklar yapıyorsun.

Eee pardon ama yuh yani ::))


Püren nektar vermemişse kızların ne suçu var heee ::))

SLM ve Muhabbetle...

MİNİK ARICI dedi ki...

Selamun aleyküm
Sayın Ali Bey
Kerem tartarı en pratik nasıl temin edebiliriz.

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

A.s Yusuf beni güldürme, o kadar püren ve koca yemiş varken ben onlara bir şey verseydim ayıp olmaz mıydı:))
Önemli olan bu arıların hala sağ salim yaşamaları bu kadar olumsuzluğa rağmen. Bundan sonrada bir şey olmaz, koloniler elimizin altında, istediğim an hava şartları önemli değil müdahalemi yaparım, invert şurup stokta duruyor. Bizim arılara çamur atanlar sönen arı kolonilerini açıklayamıyor, felaket koloni sönmesi var.
Arıların suçu yoksa benimde suçum yok, demekki suç püren ile kocayemişlerin::))

Minik arıcı, ben en pratik şekilde söyle temin ediyorum, ya Muhteşem abiye yada Saim abime olayı çıtlatıyorum Krem tartar geliyor. Forumda nasıl temin edileceğine dair ip uçları var, organik asitler bölümünü iyi oku, asit resimlerinin üzerinde mail ve telefonlar filan var.
Birde şifalı bitkiciler temin edebiliyor, önceden onlarla görüşürsen özel getirtiyor.

Sağlıcakla kalın.

Ağvalı Arıcılık (Erdal Talha Başaran) dedi ki...

SELAM ALEYKÜM
BİZİM İÇİN ÇOK FAYDALI AÇIK NET BİR VİDEO.ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM.KOLAY GELSİN

ERZİNCANLI ARICI VECDİ dedi ki...

Ali bey,arılara müdahalen iyi olmuş.Arıların sönmesinin sebebini bilmek için,kanaatimce kış arılarının kolonide oluşturulamaması.Ana arının beslenmesinin bilinmemesi,ana arının bir dönem yumurtayı kesmesiv.s gibi durumlar,koloninin çökmesine neden olmaktadır.Saglıcakla kalın.

Unknown dedi ki...

Selamlar Ali abi,sezonu açtın hadi hayırlısı.İnverte arıları zehirliyorsun yine:))İnvertin bir diğer iyi tarafıda eli altında hazırda durması bozulma derdide yok.Biraz yapıp stoklamak gerek ilerde lazım olur.sağlıcakla kal.

Zafer ANLAYIŞLI dedi ki...

Selamunaleyküm;

Sayın bakanım arılara müdahelen iyi olmuş.Bu sene sanırım hiç bir arıcı sezon iyi geçmediğinden gönül rahatlığı ile arılarını kışa sokamadı.ve kafada bal stoğu varmı soru işaretleri durdu. benimde öyle idi.
Bendde geçen hafta memlekete gittim ve arılara baktım
dört tane kaybım ama açlıktan değildi. Geleli bir hafta olmasına rağmen haberini daha yapamaadım.inşallah en kısa zamanda paylaşacağım..

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Bucakoğlu hayırlı olsun.

Vecdi abi ülkemizde sönen kovanların bir çogunda kış arısı yok, arı sonbaharda yavru yapmıyor, kışta gelmiyor, uça uça arı bitiyor, kovanda bal var arı yok, ana arı ve bir avuç arı kalmış diyenler hala olayı çözemediler. Varroa bana göre kovanı hemen söndüremez. Açlık ve kış arısı koloni sönmesinin başlıca nedenidir.

Emrah mu mudahale öyle bir zamanda yapıldı ki bende şaşırdım, Allah'ın sevdiği kul'muşumki işimizi rast getirdi::))
Dün ile bu gün arasında acayip uçurum var, sabahtan akşama kadar kar yağışı vardı, dün ise arılarım uçuyordu.

Sağlıcakla kalın.

muhteşem turunç dedi ki...

Abi sen çocukluğunu anlatırken hep yokluktan bahsedersin, birde hobicilikde yapılan işlerde aslında çocukluğa olan bir özlem vardır ya seninkide arılara senin çocukluğunu bire bir yaşatmana döndü iş..:/)yav bi kerede tok sok şunları kışa:)

miriliburak dedi ki...

Selamünaleyküm;

Sofra üzerine gelen misafire ne derler bilirsin :) sanki senin işlerde biraz benzedi gibi, arılara şurubu kar kapıda iken vermişsin.
Böyle durumlarda mazallah bir kaç gün gecikilse üzücü durumlar olabiliyor.

Hayırlı günler invertin bereketli olsun :)

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Muhteşem abi gerçekten çocukluğumuz varlık içinde olsada 10 kardeş bir düşünsene. 10 Çocuga bolluk bile dar gelir, her sabah sininin etrafına dizilirdik, annem üçer zeytin verirdi, yarım haşlanmış yumurta, zaten ineklerimiz de vardı, yağsız peynir boğazından geçmez, ne günlerdi.

Arılarda geçmişte sahiplerinin çektiklerini bazen çekebiliyor ba::)))

Aleyküm selam Fatih.
Abi şurubu çok kırıtik zamanda verdim.Ertesi gün sabahtan akşama kadar kar yagdı::))
Allahın sevdiği kulmuşuz ne diyem.
Arılarım bu kadar olumsuzluğa rağmen hayattalar be,Şükürler olsun.
Sağlıcakla kalın.

Mehmet Akpınar dedi ki...

Ali Beyim,Allah(cc)işlerinizde yar ve yardımcı olsun.işlerinizi kolaylaştırsın ve rast getirsin.
Biz şuruplamaya Adana'da,şubatta başlarız.
Erken baharda invert şurubu arı için elverişli.
Ben de düşünüyorum.
saygılarımla efendim,

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Mehmet hocam yüksekleri bilmiyorum ama bildiğim Adana da kış olmaz. Bizim konumuz kış günü arıların mevcudunu koruyup bizi bahara çıkartacak arıların mevcudunu kırmamak. Kışı sert geçen yerlerde arılara kek veriliyor, bu kek arı mevcudunu acayip düşürür. Soğukta suya giden arılar su başına konar ve kalkamazlar. Arınızın gıda sorunu varsa en kestirme ve ucuz olarak bunu şurupla halledersiniz. Şurup invert olursa arının kursağında yapacağı işi siz dışarıda yapıp veriyorsunuz ve arı uğraşmıyor.Uğraşırsa arı ömrü azalır.Yedeği olmayan arıyı niye yorup ömrünü tüketelimki?
Sağlıcakla kalınız.

MİNİK ARICI dedi ki...

Sayın Ali Bey
Malatya'da Kremtatarı buldum. Her halde Doğanşehir'de (Malatya'da olabilir) ilk invert şurubu yapmak bana nasip olacak.
İncelemeniz için çekimlerini de yayınlarım.
Sağlıcakla kalın.

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Malatyalı, ilk ben yaptım diyenleri, ilk yapamayanlar hiç sevmez ona göre bu nasıl cümle::))
Kolay gelsin.