1.02.2012

ARICILIK RUŞET KOVAN

Ruşet kovan nedir. Standart ölçülerde çıtaları olacak ve çıta sayısı 1- 2-3-4-5 taneyi geçmiyecek kovana verilen ad. Ruşet kovan 6 çıtalı olur mu bilmiyorum. Arıcılıkta genel kanı 5 çıtalık ruşet tabiri çok kullanlır. Hatta piyasada satılan ruşet kovanlar 5 çıtalıdır. Özel sipariş veya arıcıların kendi yaptıkları bir kaç çıtalık ruşet kovanlarda olabilir. Yani bu işin en önemli yanı, çıtası kovan standardında olur ise herkes kullanabilir.

Bu kadar tanımdan sonra, bir kaç gün öncesi Düzce'li Erkan Kaya tarafından hediye olarak getirilen ruşet kovana geçebiliriz::)


Erkan ısrarla ana arı üretiminde bu ruşetleri kullan diye tavsiyede bulunuyordu. Bu ruşet 5 çıtalı ama bir çıtası alınıp ortadan böldüğünüzde ikişer çıtalık bölmeler oluyor, bölmenin birisi önden birisi arkadan verilmiş çıkışlardan çalışacakmış. Ruşet acayip güzel yapılmış.

Her tarafını inceledim şahane işçilik vardı.


Çıtalarını bile gürgen, çıta yanaklarından ikişer çivi çakılıp, mum içinde kanal açılmış.


Parçalar tutturulurken vida kullanılmış.


Kışlamada kovan sıcak olsun diye ruşetin içinden 1 cm strafor sıkılıp üzerine yeniden 5 mm kontra sıkılmış. Yav bu adamın işimi yok, nedir bu kadar uğraşılır mı?


Çıtaların geldiği yere sac monte edilmiş ama bu ruşet bölündüğünde bu parça bence sorun çıkartır.


Arı olsanız girip yatarsınız ::))


Ben köpüksüz ve 2 cm kalınlığında ve üç girişli sinin neye mal olacağını sordum, Erkan Düzce ye döndüğünde görüşüp fiyat bildirecek. Ben bu ruşeti ana arı üretiminde kullanacak olsam bile, çıtaları 20 cm eninde, 25 cm derinliğinde, üç bölme istiyorum. Benim üç bölemli ana arı çiftleştirme kurusunun büyük çıtalısı olacak yani.


Cemil ustanın kenarda bekleyen malzemelerin üzerine yeni ruşetimizi koydum.


Erkan Kaya, ruşet sabırsızlıkla baharı bekliyor, arı misafir edebilmek için. Sağ olasın, teşekürler.

5 yorum:

muhteşem turunç dedi ki...

Ustacım bakıyorum sende de ilerlemeler var:/) ne o ruşette arıcılık işine girer gibi bir hallerdesin:/) bu uygulama bana bir yerlerden tanıdık geliyo amaaa...:/( hayırlısı bakalım.

ERZİNCANLI ARICI VECDİ dedi ki...

Ali bey,ruşet güzel görünüyor.Ülkemixde bu işi güzel yapan ustalar var.1970 yıllarda kemahda arıcılık kursu veren Muhammed TEPELİ abi marangozdan kurs için gelen kovanı görünce diyorki ben arı olsam bu kovana asla girmem.Zaman içindeki gelişmeye bak.Nerden nereye gelmişiz.Saglıcakla kalın.

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Muhteşem abi sen bizi başkalarıyla karıştırıyorsun, onlar arıcılığı ruşette yapıyorlar, biz ana arı üretimini ruşete taşımaya çalışıyoz::))
Aradaki fark bu.

Vecdi abi yokluk zamanı ne olsa satılıyordu.Her geçen gün hem alıcı iyisini arıyor, hemde ustalar işini daha iyi yapıyor. Bizim Cemil usta çok pimpiriktir. En ufak işe yarınm saaat zımpara çeker. Bu ustan Cemil dende pimpirige benziyor. Her yaptıgı böyleyse işçilik süper abi.

Benim istediğim şekilde fazla uğraşmayacak, ben çıtada istemiyorum bakalım ne diyecek.

Sağlıcakla kalın.

miriliburak dedi ki...

Abi bina kaplama işi yapan birimi icad etmiş böylesinide ilk kez görüyorum.

Ruşet güzel duruyor fiyata göre durumlar uygun olursa bizde isteriz.

Hayırlı günler...

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Fatih bu ruşetin kovanlarıda varmış, usta kovana içten mantolama yapmış::))
Sadece binalara yapılmıyor mantolama.

Fiyat iyide bu usta enterasan gibi, belli bir mevsimde biçilmeyen keresteyi kullanmazmış ve yaptığı iş sınırlı gibi. Ben mantolama istemiyorum, elimde geçen sene aldığım 1000 çıtalık plastik yanaklar duruyor. Buradan olmasa bile yapacağım ana arı kutularının derinliği 25 cm civarında olacak ve plastik düşünüyorum, çıta işi artık iyice kolaylaşacak.


sağlıcakla kal.