12.02.2012

BU HAFTA ARI AÇMADIK


Bu hafta sonu hava en fazla 10 derece olacak raporlarını görünce yatmaktan başka iş yoktu.

Zaim abi aradı pazar günü arılara gidilecek mi filan diyor. Dedim yapılacak iş yok havalarda sıcak olmayacak, istersen dolaşırız.

Hem açılırsın, önce rahmetli, Şükrü amcanın mezarını ziyaret edip, bahçeye geçtik.

Hafta içi kestane almıştım bazıları çimlenmeye başlamışlardı. Köye filan gidersem ekeyim diye, bir peçeteye sarım birde ıslatmıştım, cebimizde neredeyse ağaç olacaklarmış. Büyüyene kadar saksılara ektim. Köye vardığımızda arılar uçmuyordu.


Kestaneleri peçeteye sarıp poşetleyip, köy kıyafetlerinden birisinin cebine koydum. Rutubet ve evin ısısı acayip yapmış bir kaç günde durum bu. Kestanelerin ekimi tamam.

tere tohumu


Tere tohumu alalı bayağı oldu, bir türlü ekemedik. Zaim abi şu tohumları bir ver, yaz geliyor daha biz yeşillik ekeceğiz. En çok sevdiğim yeşillik tere-otu . Fazla dayanmaz aldığınızda bir kaç gün içinde tüketilmeli yoksa sapsarı olur çöpe gider. kasalara toprak kum ve aşırı yanmış koyun gübresini harmanlayıp ekim işini de hallettim.


Turp başka yere ekildi ve üzerine ince bir tabaka gübre serdim.


Tere ekimi bittikten sonra suladım. Kasa içindeki naylon yanlardan bir kaç yerden delindi, su birikmesin diye fazlalık yanlardan akıp çıksın.


Minik tere serası hazır. Daha önceki ektiğimiz marulları bir türlü naylon altına alamadık. Muşambası da bir köşede duruyordu.


Kasaları en iyi güneş alan yere bırakıp, üzerini naylonla örttüm. Biz öğleden sonra bahçeden ayrılırken naylon terlemişti. Yani işler yolunda, içerisi demek ki iyi ısındı.


Beni en çok yoran ise geçen hafta aşırı karda ras gele ektiğimiz enginarları bu gün yerlerine almamızdı. Yer çamurda olsa kar azdı. Bel küreğiyle yeri oyup, içine en az 2 kürek koyun gübresi atıp üstüne toprak ve enginar fidesini ekip sıkıştırdım. Yani fidenin etrafını ayağınızla çiğneyip sıkıştırıyorsunuz. Bir ara hararet yaptığımı fark ettim acayip kesildim, çoktan beri çalışmıyorduk iyi bir idman oldu. İlk defa bu sene enginar yetiştireceğiz bakalım başaracak mıyız.


Naylon altına alamadığımız marullar. Uzun süre kar altında kaldılar. Hava bir ısınırsa her taraf marul olacak, şimdi gözünün içine bakıyoruz büyümüyor.


Saat öğlen bir gibi arılar öyle bir ses yaptı ki, balkonda yemek yerken sesleri ortalığı inletiyordu.


Bir kaç polen getiren arı gördüm.


Hiç kovan açmadan dışarıdan gözlem yapıp geri döndük.

10 yorum:

ALİ ŞEKERLİ dedi ki...

Ektiklerini afiyetle yersin inşallah.
Bakarsın bizde düşer be ya kısmet...

Eyüp ÇAKIR dedi ki...

Abi ben özel toprak aldım saksıya ceviz ektim bi türlü tutturamadım.Siz cepte peçetenin içinde kestane büyütmüşünüz.Helal olsun.Bende cevizleri böyle deneyim bakalım neolacak çimlenirse saksıya alırım.Sağlıcakla.

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Şekerli abim niye olmasın, nasip diyelim.

Eyüp cevizi rutubetli yerde tut mesala poşette böyle çimlenir. Saksıda cevizin tutmaması imkansız, ya çok su koyup çürütüyorsun, yada dışarı koyup saksıyı donduruyorsun.

Tüm tohumlar için geçerli bir kural var, tohum büyüklüğünce üzerinde toprak olmalı, çok derine ekersen gene olmaz, saksının üzerine koysan bile çimlenir. dediklerimi bir gözden geçir. Gerçi bu işlerden ben pek anlamam, işin tam uzmanları var mesala bu sene Vecdi abi bir tarlaya bayağı bir ceviz ekecek.
Sağlıcakla kalın.

ERZİNCANLI ARICI VECDİ dedi ki...

Ali bey,kolay gelsin.Bahar işlerine erken başlamışsın.Çerçeveler plastik yanak kullanacaksın herhalde,şimdi tam zamanı.Bizde bazı kimseler mazota batırıp cevizi güzden dikiyorlar fare götürmesin diye.Bazılarıda büyük bir bidona 5 parmak kum koyuyorlar, üzerine cevizleri aralıklı koyuyorlar,tekrar 5 parmak kalınlıgında kumla örtüyorlar,bu işlem dikecekleri kadar cevizi,kapsıyor.Bahara kadar,ceviz çimleniyor baharın yerine dikiyorlar.Birde meraya dikecekleri cevizler fidanken koyun ve keçi zarar vermesin diye kuş burnu çalısının içine dikiyorlar.Saglıcakla kalın.

Unknown dedi ki...

Ali abi selamlar,bende kestane ve ceviz ayırmıştım dikmek için hala duruyor bir kenarda.Şimdi aklıma geldi.Kolay gelsin sağlıcakla kal.

muhteşem turunç dedi ki...

Vallahi herkes seni örnek almalı, çalışkan adamsın vesselam:) eh bunlar ogunlaşsın elbet bana işin düşer; kutu felan arılandırırız artık:/)bu arada unutmadan söyliyeyim yabancı bir sitede kutular gördüm bulundukları yer coğrafik yapı olarak aynı Zaim abinin orası o nedenle sende kutuları oraya taşı.Adamlarda hiç kış kaybı yaşanmamış. Sağlıcakla kal.

SERDAR ÖZHAN dedi ki...

Ali abi enginarlar tutmuş gibi busene fazla verim bekleme ama seneye verimi güzel olur tahminim,benkide rekoru kırarsın:)sağlıcakla kal abi.

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Sayın Bakanım.

Bir el atmadığın bahçe kalmıştı.Şimdi başlayacan ıslahtan çıkacaksın genetikten.İyisimi bırak bahçeyi hanımlara,karışma bu hanım işlerine ::))

Marul,enginar vesair diyorsun ama nedense seni hep mangal,tava felan yerken görüyoruz.O halde bu yeşillikler kimin için::))

SLM ve Muhabbetle...

miriliburak dedi ki...

Abi bir bahçe işine el atmadıydın buda oldu ya artık :)))

Sana misafirde olunmaz ba kereviz yer dururuz :( en iyisi doktor barı tavuk filan var :)

Arı açmakmı kar kış ayıp yaw uyusun inekler :))

Hayırlı günler...

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Vecdi abi kışın bayağı yattık, artık yavaş yavaş işlere başlamak lazım, en iyisi toprakla oynamak. Tohumların mazota batırılması, tohumun böcek ve diğer zararlılardan korumak içinmiş.

Emrah işleri aksatma her şey zamanında yapılmalı, kuruyan çiçege su dökmek bir işe yaramaz.

Muhteşem abi hayırdır yav ne güzel cümleler kelimeler dökülmüş ağzından. Bir okudum, önce bismillahirrahmanirrahim dedim.
Kış günü ne kutu arılandırması, gene benim bilmediğim bir şey diyorsun ama anlamadım. Bizim memleketimizde kovan kışlatılamıyor, nasıl kutular kayıpsız bahara çıkmış beya::))
Bazıları kovandan ruşete, ruşetten de ana arı kutusuna geçiş yapmasın ??

Serdar enginarlar nasıl tutsun, geçen hafta sadece toprağa tutturduktu, bu hafta bir daha başka yere tutturduk, tuttukları havalar ısınınca belli olacak. Sende demi rekor var::))

Slm Yusuf kardeşim.
Abi ben her zaman bu işlerin içindeyimdir. Bağ bahçe, aşı budama ne dersen gelir elimizden.
Izgara konusunda ne yapayım, şimdi sen bin bir zahmetle ızgara yapmışın ve ikram etmişin, geri çevirmek ayıp olmaz mı beni konuşturuyorsun. Etin yeri ayrı otun yeri ayrı, sen en iyisimi bu işlere karışma. Tehlikeli konu bunar::))

Abi sizde mi sorun var bendemi, yıllar öncesi yaptığım kiraz aşısı o sene meyve vermedi mi.
Alttaki linke bir bak. Ne kadar bahçıvanız ona gre konuş. Durup durken şimdi başımıza birde kereviz çıkarma.
Biz kış geldi 12. Ayda arı açtık, elimizde çıta maskesiz. 1 Ay gene aysını. 2.Ay gene aynısını yapmışız. 12x 30 gün arıcıyız biz:) Yılın her ayı ve günü arı açarız, eldiven ve maske giymeden.
Sağlıcakla kalın. Bahçıvanlık belgem aşagıdadır:)


http://ben-gittim.blogspot.com/2007/05/hayret-dal-ve-yaprak-yok-asiya-bak.html#links