8.03.2012

ARICILAR BAHAR İÇİN ARICILIK MALZEMESİ PEŞİNDE

Yeni ana arı çiftleştirme kutularının plastik çerçeveleri, standart çıtanın yarısı oluyor.

8 Mart 2012 akşamı Yusuf Şimşak ve akrabası Osman beni ziyaret etti. Aslında işin aslı farklı gibiydi, Kayseri'li yanında dura dura bazı şeyleri anlıyoruz yani. Yapmış olduğun yeni ana arı çiftleştirme kutularını her ne kadar en ince detayına kadar anlatıp yayınlasan, insanlar illaki bir görmek istiyor.


Yeni sezonda Yusuf ta kendi ana arılarını üreteceği kutu peşinde, biraz bu iş hem ziyaret hem ticaret gibi oldu. Yapmış olduğum yeni ruşet ve ana arı kutusuna dönüşebilen malzeme görünce dahada hoşuna gitti, 3-5 tanede ben istiyorum dedi. Yeni ruşetin her tarafını ve tüm detaylarını kontrol edip, sadece besleme konusunda sorun olabilir, onuda ben zaten başka kovanlarda halledip, balı çıta takasları yaptığımdan hiç sorun etmiyorum.


Yusuf frank tuvalet mi ne derler, gayet şık, nereye dokunsa toz oluyordu. Bir türlü kutuların başından alamadık. Cemil usta çayı zaten önceden demlemişti. Önceki ana arı kutularının çıtaları, piyasadaki köpük kutuların çıtasının iki misli büyüklükteydi.


Masaya geçiyoruz, yemek bu devirde zor be, çay buldun mu şükredeceksin. Cemil usta masayı hazırlıyor. Osman seyrediyor, İrfan ustada hazırlıklara yardımcı olmakta.


Soldaki benim eski ana arı çiftleştirme kutularından birisi. Sağ taraftaki ise yeni ruşet ve ana arı çiftleştirme kutusu oluyor.

Akşam, akşam çay ne gitti, vakit ne zaman geçti anlayamadık, Yusuflar Ümraniye, bizde evimize geçtik. makinemiz yanımızda değildi, ayfonla bir sürü resim çekmeme rağmen en güzelleri bunlardı.

8 yorum:

Unknown dedi ki...

Ali abi selamlar ana arı ruşetleri güzel olmuş.Ne kadar mevcut çok olursa o kadar iyi olduğunu anlıyoruz nede olsa sen içimizde ustasın.sağlıcakla kal kolay gelsin.

miriliburak dedi ki...

Selamünaleyküm;

Bu takımla marangozda ne çalışılır :)

Ana kutuları niye bu şekilde değil deyip duruyordum sana hatırlarsan benim gibi az arısı olan kişilerin ana kutusu ile uğraşmasına gerek yok bir ruşet ve bir çıta arı her şeye kafi diye düşünüyorum.

İnşallah bu kutularda yetişen anaların sülalesini de görürüz.

Hayırlı günler...

muhteşem turunç dedi ki...

Abi kutu olmamış. Birincisi gönyeden kaçık olmuş. İkincisi çıtaları ters dizmişin...://( eşte eyle..

Mustafa Doğan dedi ki...

Ali abi bencede harika olmuş ruşet ve çiftleştirme kutusu aynı anda. Bende bu senin sistemi standart arı kovanlarına uygulanabilirmi onu düşünüyordum ölçüler aynı normal kovanı önce ikiye böl. bölmeler senin kutular gibi ve bölünmüş kovandan 6 tane çiftleştirme kutusu. Aslında imkan olsada yaparak resmilerle anlatasa bilsem.
fakat bu kutuların yapımına bakıyorumda çok güzeller bakalım ilerleyen yıllarda ne gibi ek ilaveler olacak. her geçen gün değişiyor gelişiyor.
Rabbim muhaffakiyet versin.
kolay gelsin...

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Emrah bu sistemde kutulardan sürekli işçi arı yürütmeyi düşünmekteyim, ustalık konusu zor be, arıcılıkta bir şeyi deneyip karar vermek 1 yılınızı götürmekte, bunu dün akşam Yusuf ile görüştük, tecrübe kolay kazanılmıyor.

Fatih zaten çalışmamak için böyle gelmiş, ben kartal yuvasına bir kaç kez gidip işten sıyırttıkya buda misilleme yaptı. Kutuya ihtiyaç varmı yokmu biraz daha arını çogal görecegiz,sülalemi dedin, inşallah::))

Muhteşem abi, evet ciger çok mundar be, Allah her şeyin hayırlısını versin::((
Sen kimin dükkanında yapılan malzemeye gönyeden kaçık diyorsun, kendindemisin::))

Mustafa bu ilk postayı bir toparlayıp, ikinci postaya geçmem lazım.
Kovanda 6 göz olabilir, fatak çıtalar küçük olur, ben çıtaları büyük olsun diye 6 çıtalık ruşeti seçtim. Bu kutuların dıştan dışa genişliği 26,5 cm ve içine konulan çıtanın içi 19 cm geliyor, ben eni 20 cm düşünüyordum.
İlerleryen yıllarda çok minik kutular yapabilirim, Almanların ana arı çiftleştirme kutuları var, tek çıtalık ve çay pakati kadar, bir avuç arıyla doluyor.
Alla cümlemize başarılar versin.

Sağlıcakla kalın.

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Sayın Bakanım.

Seni çalışırken görmek güzeldi:)

Zafer Abinin gemi maketleri ile ilgili sözlerini bir türlü unutamıyorum nedense::))

Bu yeni ana kutuları gerçektende güzel oluyor.Çok amaçlı kullanıma uygun.İsteyen istediği gibi kullanabilir.İsteyen benim gibi kendi anasını üretebilir ,isteyende ticari amaçlı üretebilir.Özellikle de ticari üretim yapanlar için büyük avantaj.

Bunca yılın tecrübesini karşılıksız bir şekilde arıcıların kullanımına sunmak bir incelik.Tabii anlayana...

SLM ve Muhabbetle...

ERZİNCANLI ARICI VECDİ dedi ki...

Ali bey,ana arı kutusu akdenizde kışlatmaya ve bir dönem fazla ana arı üretmeye çok uygun.Gebzede fevkalede kışlar.Hayırlı olsun.Saglıcakla kalın.

yüksel özsoy dedi ki...

Selam ali abi.sizi uzun zamandr takıp edyrdm ama blogum olmadıgı icin buradan hiç yazmadm. Aranıza yeni bir cırak kabul edersenz bende buradym insaallah.