14.03.2012

ARICILAR GEZİDE, ARICILIK KURSU, ARICILIK ÇALIŞMALARI





Bu gün 13 mart 2012 akşamı, Muhteşem abimi taziye için ziyaret ediyoruz. Muhteşem abime ne zaman ziyarete gitsem işler karışır, yol aayırımında bir fil var onu sektirdinmi kaybolursun, yani İstanbul'da kaybolurum::((

Saim abide ziyarete gelecekti, aynı akşam ziyaret yapalım diye karar verildi. Bu sefer kesinlikle kaybolmayacağım.

Çocuklarla evden çıkıp, Muhteşem abinin çalıştığı iş yerinin kapısında beklemeye başladım, dedim ben kapıdayım.

Muhteşem abi işyerinden çıktı, ben düştüm peşine, hiç kaybolmadan kapının önüne geldik, ayrıca yol ayrımındaki fili'de herkes bu sefer gördü::))

Evde sohbet acayip koyulaştı.


Bana göre anası damacana olan civcivi görmek istedim, damacana ile geçen yıl bir kış bayağı ilgilenmiştik. Erzincan eko tipi::))


Saim Gürel İzmir ziyareti sırasında bizim Oktay'ın bir arkadaşının üretmiş olduğu plastik çıta ve petekleri, bizlere denememiz için getirmiş. Ben ayrıca erkek gözlü olanlarından istedim, bakalım arılar sevecek mi. Birde hap petek kalıbı olur mu? diye düşündüm.


Gelelim ziyaretin en zor bölümüne, çay hariç bir şey yemedim. Bizimki diyor abi ye filan, zaten usta arıyorum dediğinden beri kalfaya kafayı takmışım. Bol bol seyredip çaktırmadan yutkundum. Zaten kalfada şaşırmıştır, bu niye yemiyor diye, bu arada bu görüntüleri seyrederek bir kaç kilo vermişimdir::((


12 Mart 2012 pazartesi, İstanbul Alemdağ'da idik. Arıcılık kursu başladı, ilk gün adreslerde ilkarışıklık olunca, kursiyerlerin yarısı, Halk eğitim merkezine, yarısı Alemdağ İlköğretim okuluna gelmiş. Kerim Yener hocanın masası, katlı kovan. Bilgisayarın mausuna da bir ara kablo yapmış.


Ders bitimi bir şeyler yeyip içelim davetini geri çevirmedim. Bir yere takılıp kahve içtik, bu arada Asım abinin evinin hemen yanındaki okulda arıcılık kursu devam ediyor. Resim soldan sağa , oğlum Enes, Belediyeden arıcı Hikmet usta, Asım Kadıoğlu, ben ve Kerim Yener hoca.


10 Mart 2012 Cumartesi arılarımızın bu yılki beşinci invert şuruplamasını yaptık. İlk invert şurubu 12 ocak 2012 de vermiştim. Kışın arıya şurupmu verilir diyenler vermesin, bizi ilgilendirmiyor. Şurup erdiğimizde hava 10 derece altındaydı ve arılar uçmuyordu.


Sonbaharda yapılan bölmeler. Geçen akşam arıcılık forumunda birisi elek teliyle alakalı bir soru sordu. Mehmet Yüksel'e dedim bir cevap yaz, zaten altlık paylaşımında telinde detayları olmalıydı. Mehmet dedi ki abi biz o kadar yazıyoruz söylüyoruz, milletin çoğu bildiğinden şaşmayıp, şimdi kolonilerimiz niye söndü diye sağdan soldan bahaneler aramaya çalışıyor. Mehmet bunları başkalarına söylerken aslında bana da söylüyordu. Son baharda zayıf arılara hiç bir zaman kıyıp birleştirme yapamadık, bu bir kültür ve değişmesi çok uzun zaman alacak diye düşünmekteyim. Her sene böyle kış olmaz::))


Her yerden felaket arı ölüm haberleri geliyor, %100 sönen arılıklar, %80 sönen arılıklar, %50 sönen arılıklar. Muğla civarında Saim diyor ki 3-4 çıta arıları acayip paralara toplayanlar varmış.

Ormanda işimizi bitirip, Zaim abinin yazlığa geçiyoruz.


Ekmiş olduğum tereler çıkmış. Kasalara ekip, üzerini naylon ile kaplamıştım. Yani mini sera oluşmuştu. İki kasa aynı gün ekilmesine rağmen birisinde yeşillik daha çok. Açık alana ektiklerim de ise hiç uyanma yoktu.


Bu sene tereye para vermiyeceğiz::))

Zaim abide dünya sarımsak ekmişti, sarımsağa para vermiyeceğiz diye, hala büyüyecekler. Bazı enginarların yeni yerlerine alınması gerekiyordu onları ekip suladık. Bu sene tam organik yaşayacağız.


Daha sonra Zaim abinin arıları da şurupladık. Bunların şuruba ihtiyacı yok, ama benim arılara şurup verdin mi diye sorduğunda verdim demek için verildi. Baharda bazı çıtalarını boş çıtalarla takas yaparız artıkın. Yemliği bile balları aralayıp koloniye koydum. Havalar ısındığında yemlik alınmaz ise anında dalak hazır.


Hafta içi ve ormanda olmadığımız hafta sonlarında Cemil ustanın atölyedeyiz. Yeni ruşet yada ana arı kutularının imalatına devam ediyoruz.


Birinci postanın kasa olarak az bir işi kaldı, montaja geçilecek.


12 Mart 2012 pazartesi günü yoğun kar yağışı vardı, belediye den dışarısını resimledim. Biraz tutsa da, tutunamadı, havalar mart ayının yarısına gelmemize rağmen hala 10 derecelere bir türlü çıkamadı.

Mart 15 den sonra tırmanışa geçeceği yönünde hava tahmin raporları var. Artık bahar kapıya dayandı, geçmiş yıllara göre çok geç kaldı ama beklemekten başka çare var mı?

7 yorum:

muhteşem turunç dedi ki...

Lütfen yeni ustamı kıskanma. Bi arabanın arkasında "kıskanma ne olur çalış seninde olur" diye yazıyordu. Sende al bi cülük, bul bi usta bak iştahın nasıl açılacak:D Bak arı yetiştiricileri birliğinde hayal kırıklığı yaşayanlar hemen girdiler cülük işine, yakındır tavuk yetiştiricileri birliğinde çalışmaya başlarlar:)

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Muhteşem abi neyi kıskanayım ki? Sen bilin sonra elime düşme::))
Biz çalışıyoruz, çok şükür oluyor da, tavukçular birliğine yoksa aday birimi var, bu işte nerden çıktı şimdi durup duruken::))

birisi bir ara mutlu tavuklara iş bulamadığı için sataşıyordu derdi bu muydu ki::))
Allah ne virirse hayırlısını virsin.
Sağlıcakla kal.

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Sayın Bakanım.

Bu ne acele.Hele bu yaz Enes'i sahada bir göreydin.

Meramımdan soruyorum.Bilirim diyet yapma gibi bir derdin olmaz.O masadakileri nasıl pas geçtin.

SLM ve Muhabbetle...

miriliburak dedi ki...

Selamümaleyküm;

Abi bu gidişle arı çiftliği işi büyüyeceğe benziyor yeni eleman pek hızlı maşallah.
Yürüyerek gittiğin arıların vardı bir zamanlar şimdi ise işler değişti.Seni arabanla gördüğüm zaman km lerce yürüdüğün günlerin haberleri geliyor aklıma.

Yalnız tavuk horoz derken epey özenen oldu be :)))

Enesin şurubu verirken çektiğin resmi bu zamanda görmek çok hoş.

Hayırlı günler...

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Slm Yusuf.
Yav ne yaptıkta birileri gene yanlış anladı anlayamadım, sadece Muhteşem abiye taziye ziyaretine gittik, cenaze evinde hareketlere dikkat edilir. Özellikle de olayı ziyafet gibi algılamamak lazım, bir şey yemedim ama gel bana sor, edep ve adaptan böyle yaptım::((
Enes bahar bir gelsin sahada göreceğizde, bu yorumu yazarken özellikle karşı çatıya baktım kar bembeyaz tuttu, kış gitmiyor ki.

Aleyküm selam Fatih.
Arı çiftliği ana arı çiftliği inşallah büyüyecek.Elemana dua edin nazar değmesin. Evet abi yıllarca arılarıma minibüsçülerle gidip geldim, birisini hiç unutmuyorum, son minibüsü kaçırmıştım, Pelitli köyünden Gebze'ye kadar yürüdüm, tam 12 km idi::(( Ertesi gün acayip hamlamış olarak kalktım.
Daha sonra bir motor alıdığımda acayip rahatladım, şimdi ise arabamız var, ileride inşallah uçakta alırız.

Tavuk horuz mevzusuda iyi tuttu, nereye el atsak bereketleniyor mübarek. Benim anlamadığım ise bizi yok sayanların bu işlere bulaşması. Bir söz vardı, şeytan iş bulamadımı en yakınlarına tecavüze kalkarmış, bunlarda hem bizi beğenmeyip, hemde bizim yaptıklarımızı örnek alması tamamen işsizlikten kaynaklanıyor, gariplerim kendi hallerine bakmayıp hedef şaşırtıyorlar::)) Dikkat edersen geçen sene arılıktan haber yapamadılar, kış geçti gene piyasada yoklar, ama çamura geldimi en kralını yapmada üstlerine yok.

Enes şurup verirken bir kaç arı havalandı ve geri döndü, o kadar soğukta bu normal. Havalar inşallah düzelecek ve arılarda bizde coşacağız.
kalın sağlıcakla.

ERZİNCANLI ARICI VECDİ dedi ki...

Ali bey arı bahane,plastik çerçeve güzel,merak ettiğim plastik çerçeveden mum kalını yapılabilirmi,saglıcakla kalın.

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Vecdi abi arı sebeb oldu, bir çok dostumuz oldu.
Plastik çıtadan kalıp olur diye düşündüm, daha sonra bu iş olmaz dedim, çünkü plastik petekteki kabarıklık terste olmalı, bunu kalıp yapıp döktüğümüzde, ürettiğimiz petegin şişecek gözleri, kenardan bahsediyorum muma gözun kenarları oyuk olacak.

Sende sağlıcakla kal.