3.03.2012

ARICILIK MALZEMELERİ



Mart 2012 kar yağışıyla girdi, hala inat ile yapmaya devam ediyor. Arılara gidemedik ve bahara lazım olacak ana arı çiftleştirme kutularının en azından bir bölümünün biçim işine bir el atalım demiştik. Yukarıda görüldüğü üzere, üç bölmeli olacaklar. Çıtalarını ise daha pratik toplandığı için plastik yanaklı yapıyoruz. Her bölmede 4 çıta bulunacak, çıtaların dışatan dışa ölçüleri 21x24 oluyor.


Bu ana arı çiftleştirme kutuları, ruşet kovana da dönüşebiliyorlar. Her ruşet standart 6 çıta almak kapasiteli.


Geçmişte yaşadığımız bazı sıkıntıları ben ve ekibim biliyor. Suni tohumlama işleminden geçen ana arılar bir türlü yumurta atmıyordu, ne ölüyor nede yumurta atıyor. Açıp bakıyorsun sperma kesesi dolu, tek eksiğimiz kovan içi sıcaklığının olmamasıymış. Bunları yaşayarak öğrenmek bizlere çok pahalıya mal olmuştur. Bu kutularda geçmişte yaşananlar olmayacak.


Bu gözler faaliyete geçtiğinde, her bölümde standart çıta ölçüsünde iki çıta arı bulunacaktır.


Ana arı üretiminde kullanılacak çıtamızın içten içe çıta ölçüleri 19x21 oluyor.


Bu gün malzemelerin ucundan bir başlayalım demiştik, yaklaşık 150 ruşet biçildi, yarına kanalları açıldığında kasa montajı yapılacak. yani dört tarafı tamam oldu sayılır, dip ve bölmeler ve kapak işleri sırasıyla yapılacak. 100 Ruşet düşünmüştüm, madem bu işe bulaştık, elimiz değmişken 300 tane yapıp bir daha şu marangoz işlerine bulaşmayayım diyorum. Olmuyor her sene talaş ve toz yutmadan bir türlü sezona giremiyorum.


Birde eskiden yalınız çalışırdım, şimdi ise yanımızda işsiz birisi var ve iş arıyor::))

Oğlum Enes Emin, olmasaydı malzemenin yarısını bu gün zor işlerdim.


Malzeme alırken sadece iki yan üzerine hesap yapılmıştı. Tek bir malzemeden iki yan ile ön ve arkada çıktı::))

150 parçadan 100 filan ruşet çıkar diyordum, 150 çıkmasa bile 140 rahat çıkacak.


Bu gün Enes ve ben toz maskesi kullanmama rağmen hala talaş tükürüyoruz::))


Bu parçaları birleştirdiğimizde ön ve arka sayısı belli olacak, yan sayısı 150 çift zaten. Cemil ustam hem milimi milimine ölçü çıkartıp sonrada niye bana odun çıkmıyor diye düşünüp duruyordu::))


Yarına kaldığımız yerden devam edeceğiz.


Bu arada yakın arkadaşlarımıza bildirmeme rağmen bazı arkadaşlara ulaşamamışım, Muhteşem abinin kayın validesi, 10 gündür filan yoğun bakımdaydı. Perşembe akşamı vefat etti, merhumeye Allah'tan rahmet, ailesine sabırlar diliyorum.

12 yorum:

muhteşem turunç dedi ki...

Ali abi demek kovan içi ısısı oluşamadığı için yumurta atmıyorlarmış he:) ısıtırız ba ne diye kendini parçalıyorsun. Enesin ruşetleri güzel görünüyor ama nasıl olur uygulamadaki aksaklıkları nelerdir denemeden bir şey diyemem. Geçen bir arıcılık kitabında denemeler için en az koloni sayısı 10 olmalıymış diye okudum:) Ayrıca değişik bölgelerde deneme yapılmalıymış ki en doğru sonuca ulaşılabilsin:) mesela Erzincan ve Edirne gibi yurdumuzun iki ucunada onar tane gönderirsen bu işin olup olmayacağını söyleyebiliriz.
Kayınvalidem beni evlatlarından hiç ayırmamış ve bir çocuk kadar beni şımartmış nazlamış bir insandı allah rahmet eylesin mekanı cennet olsun.

İlhami Uyar dedi ki...

Ali bey kolay gelsin,iyi çalışmalar,deneme yanılma metodu,doğruyu bulabilmek zor olsada netice çok mutlu ediyor insanı,kolaylık ve başarı dileklerimle,sayın hocamıza buradanda kayınvalidesinin vefatı le ilgili olarak rahmet geride kalanlara sabırlar dileklerimi iletiyorum.

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Muhteşem abi normal ana arıcılarda tam tersini söylüyor. Geçen sene birisiyle konuşmuştum kutuda ne kadar az işçi arı olursa ana arı o kadar çabuk çiftleşip yumurtaya başlar demişti, pek aklıma yatmadı ama neyse.Sen ısıtırız filan dediğine göre bir hatlar karıştırıyorsun gibime geldi?
Enesin ruşeti güzel olduda sulananlara ne demekli:))
Erzincanda bu ölçülerde daha önceden kışladı, Edirne'yede test için göndeririz son hesaplarda 300 kutu düşünmekteyim üstünemi yatacam:))
Abi kayınvalidenizden bana çok bahsetmiştiniz, kendisiyle bu yaz görüşmüştük, Allah mekanını cennet etsin, sizinde yeniden başınız sağ olsun.

İlhami abi bazı deneme yanılmalar sizi mafedebiliyor, birde üzerinde yıllarca çalıştığınız bir konuda böyle basit bir şeyin sizin başarınıza engel olması çok kötü bir durum. Siz ana arı döllüyorsunuz, her şey tamam, sadece kovan içi ısısı işi takozluyor sizde bekleyip duruyorsunuz:((

Sağlıcakla kalın.

Unknown dedi ki...

Maşaallah diyelim Aliciğim kolay gelsin,Allah bereketini artırsın.

ERZİNCANLI ARICI VECDİ dedi ki...

Ali bey,ana arı üreticileri şimdiye kadar kimse ile bilği paylaşmadılar.Ana kutusunun sıcak mı sogukmu olacağını söyleselerde,Sende bulunan Prof.Dr.Enver ÖDER hocamın kitabında yazılı olması lazım.Ana arı ihtiyacının onda birini karşılayabilecek olmalarına ragmen,pazar payı tamamen ellerinde yinede paylaşmıyorlar.Translate gogle olduktan sonra onların bilğileri kendilerinde kalsın.Saglıcakla kalın.

miriliburak dedi ki...

Selamünaleyküm;

Abi hazır kıta Enes'i bulunca marangozdan çıkmaz oldun. Arıları çalıştırdığın gibi Enesi de çalıştırırsan oğul'a gider mider demedi deme :)

Kovan içini nasıl ısıtıyoruz battaniye kabloları ile mi :) bir ara o şekilde ısıtanlarıda görmüştük.

Hayırlı günler...

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Salih abi sağ olasın.

Vecdi abi bizdeki durum ülkemizde milyomda belkide daha fazla oranda bir olasılıklı durum. Amatörler kalkıp alet yapacak, sonra bu aleti kullanırken başlarına böyle işler gelecek gibi. Yoksa benim ana arı ürettiğim kutularda ilk birinci turda geri dönüşler fazla olduğu için işçi arı az olabilir, genelde kutuların arı durumu iyidir. Abi yıllarca işi bilenler her türlü bilgiyi gizlediler, şimdi ufaktan bilgi verip gibi aslında gene saklıyorlar reklam amaçlı bilgi veriliyor.
Dediğin gibi internet çıktı,saklama bozuldu::))

Fatih şimdi kış günü oğlu moğul deyip, milletin aklına karpuz kabuğu getirme.
Abi kovan içi ısısı nasıl anlatayım,bu sorunu suni tohumlamada yaşadık. Kutuya yavrulu çıta verdinmi meme yapabilir arı veremiyorsun ana arı kesilmesin, içerideki ana arıyı kafeste tutuyorsun, çiftleşmeye gitmesin diye. Tohumlamadan sonra güçlü koloni ortamı gerekiyormuş. Bu kutularda daha çok arı olacak ve bazıları bu özel işlerde kullanılacak.

Bizim kalfanın sanki bu konuda bir çalışması var gibi. yakında kokusu çıkar.

Sağlıcakla kalın.

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Sayın Bakanım.

Bize böyle çalışıyormuş havası veriyorsun ama benbundan pek emin değilim.Yazdıklarını okuyan diyecek ki yahu bu adam gündüz Belediye gece Cemil Ustanın yanı hali harap ama...

Ben ne zaman senle irtibata geçsem uygu moduna geçmek üzeresin ,bense hala mesaideyim::))

Bakan'ı halk denetler biliyorsun.

Bende bu hafta arıcılar adına bir denetleme yapmayı düşünüyorum bilesin.Biraz haberli baskın gibi görünüyor ama yabancı değilsin ne yapalım::))

SLM ve Muhabbetle...

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Slmlr.
Yusuf çalışıyoruz tabi, emin olmakmak herkesin kendi elinde::))

Sen benle akşam üzeri irtibata geçiyorsun, akşam namazından sonra mutlaka az kestiriyorum, bazen kestirirken kopuyor, gece 12 de kalktığımda oluyor::))

Sen işadamısın, iş adamının mesayisi bitmez, ben geçmişte manavlık yaptım, gece 12 olmuş manav açık, sabah 5 te hale gitmen gerekiyor, ne günlerdi, Allah kurtardı çok şükür.

Bizim kadar ziyaret edilip denetlenen başka arıcı zaten ülkemizde yok,bu konuda birinciliği kimseye kaptırmayada niyetli degilim, beklerim, buyurun.
Sağlıcakla kal.

ÇAYLI dedi ki...

herşeyin gönlünüzce olacagı bir sezona saglık ve mutlulklarla erişmeniz dilegiyle saygılar

evangelos naxios dedi ki...

Δυνατότητα φωνητικής πληκτρολόγησης
Merhaba Ali.
Nerede kare yapmak için plastik satın alabilirsiniz.
Bu adresi var.
Nasıl sorardı.
Çok teşekkür ederim.

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Mehmet abi sağ olasın, inşallah tüm arıcılar mutlu bir sezon geçirir.

Evangelos Naxios, Anladığım kadarı ile siz plastik çıta almak istiyorsunuz. http://www.de-ha.com/

Ayrıca bu günlükte kartvizit var.
http://ariciilkyardim.blogspot.com/2010/10/gibi-geziyorum.html

Ne sormak istediğinizi İlhami abiye sorup, onun tarafından cevap vereceğim.
Dil bilmemek ne zor bir şey::((
Sağlıcakla kalın.