30.03.2012

ZAYIF KOLONİYİ GÜÇLENDİRMEK


Bana 2 çıta ful arı verin ana arısı olsun, ben bu arıyı bir ay içinde katlı konuma getireyim.
Ben böyle bir durumda neler yapıyorum anlatayım.
Zayıf koloni dediğimiz kolonideki açık kapalı yavrulu çıtayı alıyoruz. Bunu niçin yapıyorum, bu çıtada hemen çıkacak yavrular olduğu gibi 21 gün sonrasında çıkacak yavrular vardır. Bu işlemi hızlandırmanın yolu ise bu çıtayı alıp, arılarımızın sarabileceği, çıkmaya başlamış kapalı yavru vermek, bazı yerlerde sökülmeye başlamış yavruda deniliyor.
Bir çıta kapalı yavru çıktığında 3 çıtayı çok rahat sarar ve verdiğimiz çıtadaki kapalı yavruların en geç çıkanı 10. Günde doğar. Kovanın elindeki açık yavrulu çıtayı alıp, bu sefer iki çıta sökülmekte olan iki çıta kapalı yavru veriyorum, 10 gün sonrası bu iki çıtadan çıkan işçi arılar 6 çıtayı sarar, bir tur daha aynı işlemi yapın, bir ay sonrası sizin bir çıta arınız kata gelir. Zayıf kolonilere ben bu işlemi uygularım.
Koloni gezdirmeye filanda gerek olmadan, her şey sizin kontrolünüzde ve arılığınızda yapılıyor.
Güçlü kolonileri zayıflatmak için kapalı yavrularını almanız gerekiyor. Neden zayıf kolonideki yavrulu çıtayı alıyoruz diye soranlar olabilir, zaten koloni zayıf ve verdiğimiz çıtaya yoğunlaşıp güçlensin diye.



Bu açıklama yetmedi ve resimli anlatıyorum.


Zayıf arılara çıkmak üzere kapalı yavru verip, kısa sürede çıkan yavruların yerine gene bir başka kovandan bu kovana bu tip kapalı yavru verildiğinde zayıf koloni çok kısa sürelerde kat atılacak duruma getirilir. Nasıl mı? önceki iletimde biraz bahsetmiştim ama biraz daha açayım.
Ana arı yumurtasından işçi arı kaç günde çıkar, 21 günde.
Peki bir çıtayı ana arı kaç günde yumurtayla dolduru, günlük 1500 yumurta atılsa 5 gün içinde bir çıtayı bitirmiş oluyor, günlük 2000 yumurta atarsa 4 gün bile sürmüyor tüm gözlere yumurta atması.
Kovanı açtığınızda sökülmeye başlayan çıtayı bulmanız gerekiyor, yani ana arının 16- 17–18- 19 20- 21. gün önce yumurta attığı yavrulu çıtayı. Zaten aşağıda resimde gelecek, böyle bir çıta yavru bulduğunuzda en fazla 5 gün sonra tüm yavrular doğmuş olur, ve aynı işlemi üç tur yapın, koloni 15 günde felaket mevcuda ulaşır. Resimlerde de gözüküyor, doğmamış arının sadece kafası vardır yani kafası kadar yer kaplar, doğduğunda ise üç dört kafa kadar yer kaplıyor. Burada şunu anlatmaya çalışıyorum, bir çıta yavru en az 3 çıta yavruyu kaplar. Gelelim resimlere. Bu resim benim blogumun kenarında 5 -6 yıldır duruyor. Orijinali geçmiş yıllara gidip bulmam gerekiyor, 3 numaralı şampiyon arımın bir çıtasından almıştım bu resmi.




Doğmak üzere olan yavruları böyle anlıyorsunuz, üzerindeki arıları silkeleyin, siz çıtayı incelerken bile bir sürü işçi arı doğar ve çıta üzerinde yürümeye başlarlar. Böyle çıta kovanda bir tane olur, yukarıda bahsettim, bu çıtaya ana arı 21 gün öncesi yavru atmış ki, işçi arılar doğuyorlar, etrafındakilerde doğan işçi arılarla aralarında saniye dakika saat ve gün farkları vardır, sırası gelen sökülüp çıkacaktır. Yani böyle bir çıtada 5 gün sonra doğmamış işçi arı kalmaz.


Bu resimde doğmak üzere olan işçi arılar var, kapaklarını yemişler ve çıkmak üzereler. Bir tanede ben resimlerken doğmuş, bakın dogmadan ne kadar yer kaplıyor, doğduğunda ne kadar yer kaplıyormuş.



Bundan önceki çıtada yavrular çıkmıştır, bu çıtadan sonraki yavrulu çıtada ise 10 günde çıkacak yavrular vardır.
En ideal çıtayı arıcı bulmalı. Resimdeki boş gözlerden yeni işçi arılar doğmuş bir çok gözün temizliği bile yapılmadığı görülmekte. Böyle bir çıtayı elinize alın, üzerindeki arıları silkeleyin, güneşte 10 dakika tutun bir sürü işçi arı doğumuna şahit olursnuz.

Zayıf kolonideki yarım yamalak yavrulu çıtasını alıp böyle bir çıta vermek kadar, sağlıklı bir takviye yapılamaz. Yıllardır zayıf kolonilere bu işlemi uygularım, bir çıta kapalı yavru, zayıf koloni için yeterlidir. Tabiki verdiğiniz kapalı yavruyu sarabilecek arı yoksa bu işlemi yapamazsınız.

Birde anasız kalmış güçlü kolonilere yavru takviyesi yapacak isem, tam tersini yapıyorum, bir sürü işçi arı yatıyor, bunlara iş lazım, o zaman ne vermeliyim, yumurtalı çıta. Kesinlikle kapalı yavru vermem, çünkü anasız kalmış bir sürü işçi arı yatıyor ise bunlara yumurta vermek lazım, gerekirse çıtanın birisi karışık yavrulu olabilir açık kapalı yumurtalı gibi. Anasız koloni biliyorsunuz kapalı yavrusu kalmadığında yalancıya kaçar, yumurtalı bir çıta verir iseniz, üç hafta bu koloni yalancıya kaçamaz.

Konu arıcılık forumunda işlenmeye devam ediyor.

http://www.aribakani.com/forum/index.php?topic=638.msg3803#msg3803


4 yorum:

muhteşem turunç dedi ki...

Abi eğer sana verilen iki çıta arının karısının adı "ŞAZİMENT" ise nafile:/( olmaz, kesin bir çıtaya düşer:)

ALİ ŞEKERLİ dedi ki...

Şaziment...? cahilliğime verin :)

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Muhteşem abi bu kadar takma şaziment hanıma, sen bundan sonra kendi haline yan, sorarsın artıkın benimki buralardan geçti mi? gören var mı? diye::))

Ali abi Şazimen milyoner birisinin hanımı::))
Forumu okur isen, Efraim abi zayıf kolonilere ne yapaılım diye cevap vermiş. Muhteşem abide olayı çok tuttu.

Sağlıcakla kalın.

Kerim dedi ki...

Eyvallah elinize sağlık.