21.04.2012

ARICININ YOĞUN GÜNLÜĞÜ DEVAM EDİYOR


Arıcılık ve bahar.

Bu iki kelime bir araya geldiğinde, tabir yerindeyse, yıllardır ben yardırıyor um::))

Enes Emin için yapacağımız ilk bölmelere hazırlayacağımız ana arı memeleri, ilk turda kaybedilmişti. İkinci raunt ise sonrası artık bana yazıyor. İkinci aşılamada her çıtada 5-6 fire var gayet normal.

19 Nisan günü gene Geze'de hava yağmurlu, marangoz dayız, ikinci etap ruşet biçimindeyim.

Öğleden sonra hava açar gibi oldu, hemen köye gidip yapmış olduğumuz transferlerin kolonilerini beslemeye gittik, devamında İstanbul var. Enes Emin'in arıcılık belgesi alınacak, bunu duyan Yusuf Şimşak, oraya kadar gelip bana gelmeden gidemezsin dedi.

Ana arı memelerini besleyen kolonileri kontrol edip, şuruplayıp arılıktan ayrıldık.


Bazı kovanlarda çift yemlik var, bunun nedeni ise yemlik altında doğmaya başlayan erkek arılar var, erkek arılarda en iyi şekilde anasız kolonilerde besleniyor.


İlk olarak Alemdağ'dayız, arı evinde, Ercan beyi ziyaret ediyoruz. Bazı ihtiyaçlarımız vardı onları temin ettik. Kerim Yener hocamıza gitmem gerekiyordu ben sizi götüreyim dedi. Ercan Bektaş çok değişik projeler peşinde Allah gönlüne göre versin. Böyle bir mekanın ülkenin her yerinde yakınınızda olması demek ne demektir bir düşünün.


Arıcının kalemliğindeki güzelliğe bakın. Bunlardan ben almıştım tam bizim arılara göre azıcık duman verse yetiyor.


Ercan Bektaş'tan aldığın çanaklar, orijinline nikot deniliyor. Öncekilerle bunlar arasında çok fark var, bir firma yenisini üretmiş, orijinal ayarında. İhtiyacım olmamasına rağmen dayanamadım gene iki paket aldım.


Kendi işimiz yetmiyor, bizim belediyeden bir mesai arkadaşımız var, bana çıta getir, mum getir, plastik altlık lazım.


Hemen çıtaya tel gerip, ham petekleri de taktılar, oh be kurtuldum.


Çalışan arkadaş ise sanki namahrem bir sefer yüzüme bakmamış, üç resim çekmişim en iyisi bu::((



Kerim Yener hocanın malikanesindeyiz. Burası Reşadiye köyü ve çok lüks bir yer. Yıllar öncesi buraların tapusunu almışlar, yer kendilerinin olunca yapılan villaların en iyi yerlerine konmuşlar tabi ki::))


Bu bahçe ise villaya bitişik,evine uzaklığı 50 metre yok, Allah herkese böyle villa ve arılık nasip etsin. Nasılsa Allah'ın hazinesi bol.


Arıcının hepsi aynı, dünya malzeme vardı, çıtalar, ana arı kutuları, kovan altlıkları, bir değişik polen tuzağı söyledi, bir arıcı yapmış, Kerim hocada kopyalatıyormuş, çok pratik bir polen tuzağı imiş demesine göre. Bu arıcıların hepsi aynı bir şeyi görmesinler, anında ya geliştirecekler, yada kopyalayacak::))


Arıcılık belgelerini kaptığımız gibi gözümüz yolda. Kerim hoca bir taraftan yemek çay kahve, yol işimiz var diyoruz, Yusuf bekliyor. Aynı teklifler Ercan Bektaş ta yaptı, dedim sende alacağımız olsun.


Yusuf beyin ofisteyim, hava kararmak üzere ve takas var.

Anadolu arısı üretiminde bir değişik hat daha elimizde olsun istiyorum. Bendeki Anadolu arısının bunlar uzak akrabası::))

Balkondaki arıya bile dalak yaptıran arıcılar var::))

Aman bunu çekme dedi ama bu kaçar mı be ya....

Dalaklar günlük yumurta doluydu, onlara da el konuldu.


Kapak çıtasını aldım, günlük yumurta ve larvalar mevcut. Bu çıta benim işimi fazlasıyla görecek inşallah. Arıların artık kopyalanması bizim için sorun olmaktan çıktı.


Yusuf Şimşak çok yoğun bir iş adamı. Dr.Muhteşem abiyi sen ara dedim, ben ararım yazık yemekler ziyan olmasın. Yusuf arayınca bir şey diyemedi.


Çok şükür ne bulursan ye diyen bir doktorum var, Allah herkese böyle doktor nasip etsin inşallah::))

Menü çok ağır geldi ve yiyecekleri ben bitiremedim, doktor izin verdi diyede kayış atacak halimiz yok, canın boğazdan çıktığını biliyoruz::))


20 Nisan cuma. Enes Emin in arı çiftliği yüzünden ormandaki arılarım biraz bakımsız kaldılar. Uzun bir süredir bu arılığa gidemedik. bazısı sıkışmaya başlamış bazısı yeni gelişiyor, fakat köy ile Gebze arasında acayip gelişim farkı var. Aradaki mesafe 20 km ama felaket fark oldu.


Bu kovanı 6 çıtaya sıkıştırmışım. Sanki sıkışmış gibime geldi. Benim bölme tahtası yerine kulladığım çuvaldır, çuvalı bir çektim ki, ne göreyim.


Çuvala kadar dayanmış bir yavru alanı, hemen bölmeyi kaldırıp şurup doldurup kapattık.


Gelişimde bu arılık ile Gebze deki arılık arasında çok bariz fark oldu. Burası ormanın içi daha üstlerde de arılarım var.


Cumadan sonra Enes Emin arı çiftliğindeyiz. Dünya ana arı memesi bozuyoruz. Memeler kapanmadan vakit olsaydı, dünya arı sütü toplanırdı.


Kapanmış ana arı memeleri. Sıradan boz babam boz.


Bu esnada daha memeler kapanmadan bölmeleri yapmaya başladık ve her bölmeye bir kapanmamış meme veriyoruz ve bölme yapmadan çıtada meme yapma olasılığı var mı? ona bakılıyor. Meme yapma şansı olan çıta bölmeye alınmıyor, yoksa başımıza iş açarız.


Cuma akşamı haşat bir şekilde arılıktan ayrıldık. Bu esnada arılığa hayırlısı ile yayılmaya başlanıldı.

Cumartesi bölme işine devam edilecekti, yağmur yağışı yüzünden marngozda ruşet ve kapak işine devam edildi. Öğleden sonra hava açtı, bu seferde İlhami abi bana mutlaka gelmen lazım dedi, boş kovanları hacının aoradaydı, onları arabaya yükleyip, İlhami abiyi ziyaret ettim, durum acayip, koloninin birisine üçüncü katı atmamış ve arı oğula yönelmiş, kovanı böldük, ve bu esnada bir ana arıya ebelik etmişim::))

Geniş ayrıntı bundan sonraki paylaşımda olacak.
Fırlayan ana arı aşağıda::))

8 yorum:

miriliburak dedi ki...

Abi işler hakikaten iyi sıkışmış.

Havalar müsaade etse her şey düzelecek İnşallah.

Larva işinin tutmasına sevindim tam zamanı :)

Hayırlı günler...

ERZİNCANLI ARICI VECDİ dedi ki...

Ali bey arılıgın yeri güzelmiş.Bölmeler hayırlı olsun.Saglıcakla kalın.

yüksel özsoy dedi ki...

Abi kolay gelsın. Maraton koşanlar seni büyük rakip görebilirler abi. Maşaallah diyorum

ARI EVÎ dedi ki...

Sizin gibi değerli Arıcı Dostlarla tanışıp bilgilerinden istifade etmek daha doğru ve daha kaliteli ürünler üretimemiz açısından çok faydalı siz isteyin biz yapalım.. SAYGILAR..

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Fatih işler sıkışmaz mı, işlerin sıkışıklığı yüzünden ikinci izini aldım, inşallah bundan sora hava açar, gene iki gün yağmura yakalandık. Larva işi tutar yeterki kurallara uy, biz bu arılar oğulcu, ne verirsek yer diyorduk, yanıldık yemediler::))

Vecdi abi yer güzel, bölmeleri şimdiden yapıyoruzki, işleri hafifletelim, yanın memelerin doğumu yaklaştı mı, nasıl işin içinden çıkacağız,kovan ve ruşet bazında 300 civarı bölme planlıyorum.

Yusuf Özsoy beni kendisine rakip görenler, işe koyulmalılar, her konuda bizimle uğraşanlara tur bindirdik.

Arı evi, bende sizin fikirlerinize saygı duyuyorum ve arıcılığımızı daha ileri taşımak isteyen herkese yeni ürünler üretmenizi, üretilemeyenleri temin etmenizi istiyorum.
Sağlıcakla kalın.

muhteşem turunç dedi ki...

Ebelikde yakışırmış abime:) ama ana arı bağırırken hay doğduğum güne der gibiydi:) maşallah arılık ortaya çıkmış. Allah utandırmasın abi sağlicakla kal...

Unknown dedi ki...

Ali abi selamlar sezon geldimi arıcıları alıyor bir telaş.Akşam bilgisayara bile vakit ayıramaz oldum yorgunluktan.Sana kolay gelsin sağlıcakla kal.

İlhami Uyar dedi ki...

yeni yeriniz hayırlı olsun,umarım orada çok güzel işler başaracaksınız,kolaylık ve başarı dileklerimle.