21.05.2012

ARICILIK VE MAYIS

Arıcılıkta bu yıl mayıs ayı geçmiş yıllara oranla çok yoğun geçiyor. Oğlumun işsiz olması ve arıcılığa başlaması işleride katladı. Şu ana kadar %50 kapasiteye ulaşabildik. Ben nereye gitmezsem orası şimdilik yatıyor. Her tarafa yetişmem ise imkansız.

Bunların yanında işyerinde acayip bir yoğunluk var binlerce işyerinin maliyece adres güncellenmesi istenmekte. Mayıs ayına kadar bu imkansız ve acayip problemli bir iş, daha önce haber yaptım,adres güncellemesi yapmayanlar hakkında bayağı iyi para cezaları var.

Bu karambolde telefonlarıma bakamıyorum, alıyorum sessize çalıp duruyorlar,önümüzde vatandaş kuyruk olmuş. Tabi tüm bu engelleri aşanlarda var.

Ertunç Çibikçi, ilaç sektöründe çalışıyor, deşişik bir yöntemle bana ulaştı ve durumumuzda gördü.

Yalovada amatör arıcıymış ve bizi çoktan beri takip ediyormuş. Ana arı lazım temin edebilirmiyim, dedim imkansız arılar 25 km uzakta, ben yarın gelirim deyince işini hallettik.


Ertesi günü tekrar belediyeye geldi, biraz sohbet ettik ve yolcu ettim, aracının bagajında bir kurt köpeği vardı.


Cuma günü felaket bir yağış vardı, bir çok yerde meyve sebzeyi mahfeden dolu yağışı. Bizim olduğumuz mahalleye küçük dolu yağdı, bazı mahallelere kocaman kocaman dolu yağmış cep telefonunun yarısı kadar olanlar var.


hafta içi Saim Ahmet Gürel sipariş ettiğim, Laktik asit ve krem tartarlarımı getirdi.

Laktik asiti Aydın ve Muğla'dan gelen arılara kullanıyorum. Görünüşte varroa yok gibi ama bazı işçi arılarda hiç kanat yok. Hem varroa mücadelesi yapıyorum, hemdearıları sakinleştirmekte kullanıyorum, saldırgan arılarınıza su püskür türseniz biraz sakinler.


Bir litre laktik asite dört buçuk litre su katılıyor, %15 lik laktik asit çözeltisi oluşuşturup arılaraımıza çok ince bir şekilde püskürtüyoruz. Laktik asit çözeltisi hazırlamak için forumda tarif var. Nasıl kullanılacağı ile ilgili video ve açıklamalar gene var.

http://www.aribakani.com/forum/index.php?topic=86.15

İstediğiniz kadar çözelti hazırlamak istiyorsanız onunda tarifleri mevcut.

http://www.aribakani.com/forum/index.php?topic=562.0

Bir çok kişi asitleri temin edemediğinden yakınıyor. Bir iki firma var zaten, en meşurunun Ankara İstanbul ve İzmir'de yerleri var.

Bu kadar detay varken bile hala asit bulamayanlara ne demeli.

http://www.aribakani.com/forum/index.php?topic=198.0

Yukarıdaki linkte organik asitlerin resimleri var. Resimlerde telefon, adres ve mail adresleri mevcut ve hala asitleri nasıl buluruz diyenlere bende bilmiyorum diyorum


Yapmış olduğum bölmelerin, ana arıları çifleşip geldiler, tabi yavru kapatmaya başladılar. 15-20 güne kadar sakin arılarımıza kavuşacağız, hala iğne yemeye devam ediyoruz. Eski nesil yavaş yavaş yerini yeni genç nesle devredecek bizde rahat bir arıcılık yapacağız.


Yumurta atmak için boş petek gözü arayan kraliçe arı.


Arılar güçlerine göre yavru yapıyor. Bazı bölmelerde geri dönüş çok oldu,3-4 çıta yavru var, bu bölmeler arılıkta arı almaya gelenlere aktarma usulüyle satılacaktır, ruşetleri ne pahasına olursa olsun vermeyi düşünmüyorum. Malzeme temin ve yapımız çok zor, hele kafanıza göre istiyorsanız siz yapmalısınız.

Hafta sonu iki günümüz var, ikisi de yağışlı geçti,önceden tespit edilmiş ana arıları toplamak için bile hava müsaade etmedi. Pazar günü yanımda şemşiye götürdüm, zorda olsa biraz ana arı toparladık. Bu ana arılar öncelikle arkadaşlarımın ihtiyacını karşılayacak, arkadaşlarımın ihtiyaçlarını bile karşılayamıyorum. Ay sonuna kadar son seri ruşetleri devreye sokabilirsem zor gözüküyor ama kapasitem biraz daha artar.


Bu arada hafta boyunca yağış devam edecek ve yapılacak işlerde acayip aksamalar olacak, elden gelen bir şey yok.


8 yorum:

muhteşem turunç dedi ki...

Abi kolay gelsin demekden başka elimden bir şey gelmiyor. Birde unutmadan tabiki Allah kalfanında hayırlısını versin. Ruşetlerde işlerin yoluna girmeye başlamasına sevindim. Sağlıcakla kal.

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Muhteşem bey inşallah bir gün ustanın da Allah hayırlısını versin dersin, elime düşme, aynı cümleleri bende diyeceğim::))
İşler büyük oranda yoluna girdi, ikici etabıda aslında başlattım, plastik çıtaları kovanlara verdik örülüyor, yavru basıldımı hemen bölmeleri yapacağız.
Sağlıcakla kal.

Unknown dedi ki...

Ali abi selamlar senin kalfalar yatıyor usta çılışıyor dediğin gibi Allah hayırlısını versin.)))İnşallah havalar düzelirde işleri tamamen yoluna sokarsın.Sağlıcakla kal kolay gelsin.

ERZİNCANLI ARICI VECDİ dedi ki...

Ali bey,işlerin yoluna girmesine sevindim.Yagışlı havalara hasret kaldık.Saglıcakla kalın.

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Sayın Bakanım.

Sezona acemi çırak ile girersen olacağı budur.Bak nasıl da kıs kıs gülüyor senin Kalfa::))

%50 performans demek,hemde bu kadar çalışmaya rağmen,sıkıntı fazla demektir.Allah yar ve yardımcın olsun.

SLM ve Muhabbetle...

SERDAR ÖZHAN dedi ki...

Ali abi kolay gelsin,işlerinin yoluna girmesine sevindim,analarıda toplamaya başlamışsın maşallah bereketli olsun,sağlıcakla kal abi.

Unknown dedi ki...

Abi kolay gelsin,sezonun en yoğun zamanı şimdi,nektar akımı,ana üretimi
ve bir çok yapılacak işler daha.
Yolun yarısını %50 yarılamışsın öbür yarısınıda inşallah hayırlısıyla
tamamlarsın.

Selamlar Saygılar.

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Emrah hiç sorma, birde kalfa havalara girmiştiki, sağ olsun Tarkyalı Şenol bir şeyler fısıldadı, kalfanın havası indi beya::))

Vecdi abi bu tür işlerde birinci tur çok zor oluyor, bir kaç ruşet yalncıya kaçtı, bir 70 civarında meme ve çifttleşme uçuşu sırasında fire verdik, belli bir bölüm artık oturdu, bahardan beri hep masraf edildi,hemde bayağı iyi paralar harcandı, şimdi artık geri dönüşe geçildi.

Yusuf Aleyküm Selam.
Yav usta çırakmı var memlekette, yada vardıda biz aman bize gelmeyinmi dedik::))
Hedefin %50 si yolundaysa bu işlerdeki %50 daha çabuk yapılır, ana arı derdimiz yok, böleceksen artık böl, yüzlerce kutu arılandırmak için arıda var, arılandırma çok kovanı göçürüyor her göze 1 çıta arı koydunmu?
Allah hepimizin yardımcısı olsun.

Serdar işler yoluna girmeye başladı. Enes'te işe iyi asılıyorbu hepsinden önemliydi, anaları toplamaya başladık, birde millete yetişse::))

Mehmet işlerin byük bölümü tamamlandı, birde olayın perde arkasında başka işler yapılıyor, geçenlerde Sadri abi filan geldi, o iş iki günümüzü yedi, benim zaman konusunda acayip sıkıntım var ama yaptığımız işe bir hafta feda olsun belkide daha fazla, bağımsızlık gibisi yok, anlayan anlar ne diyem::))

Sağlıcakla kalın.