10.06.2012

ARICILIK VE YARDIRMAYA DEVAM...




Muğla arısı.

Sevgili kalfam Dr.Muhteşem bey tarafından işleme tabi tutulan bir ege arısı.

Böyle bal olmaz dedirten cinsten bir olay. Geçenlerde uygulama vardı, Muhteşem abide ben bir tane yapsam yeter dedi, kısmete bak, şimdi diyecek ki oran %100. Ana arı Muğla, babasını ise biz belirledik.


İğneli ana arı, yumurtaya başlamış, Muhteşem abiye seninki yumurta atmaya başladı dediğimde zaten atmasa senden bilirdim dedi::((


Aydın arısı.

Aydın Söke'den getirdiğim en hırçın koloniden iki ana arı üretmiştim. Babalarını gene biz belirledik, şu an bir tanesi yavruyu kapattı. Aydın dan almış olduğum en hırçın arı bu. Bir çıta bile arısı olmamasına rağmen birkaç resim alana kadar en az 4-5 iğne yedim. Yavruları bir doğsun bakalım bazı merak ettiğimiz şeyler var, hırçınlık, oğul, bal verimi, bunlar kaç turda değişecek.

Bu seriden özel erkek arılar yetiştirmeyi düşünüyorum, artık erkeklerinde anasını babasını bazı işleri yaparsanız belirleyebiliyorsunuz.



Aydın arısından iki adet işleme tutuldu, birisi yaşamıyor.


İşlem sonu ana arı kanadı kesilip, kutu veya bölmeye veriliyor, çıkışı da ana arı ızgarasıyla kapatıyorsunuz, içeriden ve dışarıdan ana arı ve erkek giriş çıkışına kapanıyor. Suni döllenmiş ana arılara bu işlem uygulanıyor.


Arıcılıkta işlere yetişemiyorum. Enes Emin çok iyi gitmesine rağmen tecrübe eksikliği var, bende mesai sonları ancak acil işleri yapmaya çalışıp, planlamalarla yetinmek zorunda kalıyorum.

Yeniden 5 gün izin aldım.

İkinci etap ruşetlerin en azından bir bölümü devreye girerse ana arı üretimini biraz katlamış olacağım. Arı var, malzeme var, ruşetler ise marangozda dağınık duruyor.

İlk iş ruşetler toparlanana kadar yumurtaya başlayan ana arıların elindeki standart çıtaları alıp, yarım plastik çıtaları verdik, bir yavrulu çıta bile çiftleştirme kutusu arılandırmakta çok önemli.


Ruşetlerde bir tur devir yapıldı, işçi arı nesli değişti, hala maskeyle çalışıyoruz ve acayip sıcak, maskeyle çalışmak ise ölüm....


Yavruya başlayan yeni ana arıları bu şekilde 3-4 gün tuttuğumda hem petek örülecek, hemde yavru atılacak.

Gidecek arılara bir kaç gün mesai yazdım::))

Çalışın kızlar....

Her şeyden yağ çıkarmaya çalışıyorum, çünkü çok yarım çıta lazım olacak, bunların en azı 1 çıta yavru olmalı ve bunun sayısı 300 tane filan.

Arıcılıkta nektar konusunda durumlar iyi gidiyor, gebzede bal geliyor, Şile ye arıları bırakalı 1 hafta oldu, yağmur bir haftalık raporlarda gözükmüyor.

Her şeyin hayırlısı demekten başka elimizden bir şey geliyor.

5 yorum:

Unknown dedi ki...

Abi kolay gelsin,Muhteşem abimi tebrik ediyorum Tek atış ve 12 den vurmuş bravo.
Arılarda kontrollü dölleme yapıldığında bir çok özelliklerini deneme imkanınız oluyor zaten yurt dışından gelip ülkemizden arı götürenlerin yaptığıda bu,sizlerin
bu başarıyı göstermeniz bizleri ayrıca mutlu ediyor tebirik ederim.
Hedeflerine biran önce ulaşman dileklerimle,selamlar saygılar.

ERZİNCANLI ARICI VECDİ dedi ki...

Ali bey,Muhteşem abi belgesini ver.Başka sektöre geçiş yapacak.Yeni nesil işçi arının davranış biçimi nasıl olacak.Saglıcakla kalın.

miriliburak dedi ki...

Ali abi yeni analar hayırlı olsun çok emekler verildi sizleri başarılı görünce daha da seviniyoruz.

muhteşem turunç dedi ki...

Abi Mehmet kardeşimin dediği gibi tek atış ve 12 den vuruş:/) yumurtlamazsa senden bilirim tabi. Bak bendeki tavuklarla Sadri abinin tavuklar aynı ana babanın kızları ve aynı makınadan cıktılar. Benimkiler yumrta atıp gurk olduklarında onunkiler daha piliçdi:/)anlayacağın bu yumurta attırmanın püf noktalarını bilmek çok önemli...Sağlıcakla kal.

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Mehmet tek arış ve 12 ne demek, bu 24 den vurdu::))
Yorumun gerisini yorumlamayayım::))

Vecdi bey benim işime karışmayın, kalfa ayak yapıyor merak etmeyin hangi sektöre geçerse geçsin arıcılıktan vaz geçemez beya::))
Yeni işçiler benim için önemli degil, bu ananın kızlarından üretilen analar önemli, zaten test için arıcılıktan anlayanlara göndereceğim:))

Fatih emek bölümünü sorma, felaket zaman yiyen bir hobi, bizim için zaman acayip değerli, istediklerimize ulaşıyoruz, bu seferde yeni hedef koyuyorsun kendine, durmak yok.....

Muhteşem abim sen buralardamısın, ne yapıyorsun nasılsın:))
Tavuk dedinde bende bu işlere başlıyorum, acil Anadolu yumurtası lazım, yediğimiz yumurta ve tavuklar, 1980 li yıllarda Kanada'dan gelmiş, bu bana acayip koyuyor::((
Yumurtayı niye attırıyorsun getir icabına bakalım beya::)
Sağlıcakla kalın.