5.06.2012

KESTANE BAL AKIMI BAŞLADI




Haziran ayı sanki kiraz ayı, her taraf kiraz, bazı dostlarımız bizi bahçesine davet edip, kirazlarla poz vermemizi sağlıyor, sağ olsunlar.






Bahçede hiç suni gübre kullanılmıyor, çilekler acayip büyümüşler, bu işin hormonla filan alakası yok, cins, doğal gübre , su ve bakım iyi yapılmalı.









Artık yılanlarda kış kostümlerini çıkartmış. Soyunan bir yılanın geride bıraktığı elbisesi, gözlükleri de bırakmış.




Hafta içi Yalovalı amatör arıcı Ertunç Çibikçi ziyaretime geldi. Benden temin ettiği analardan birisini sorunlu kovanda kestirmiş, uzun süre anasız kalan kolonilerde ana arı kabul edilse bile, içeride genç işçiler olmadığı için, ana arıyı arı sütüyle kim besleyecek. Ana arı beslenmediğinde verimli olamaz.



Madem bana geliyorsun bir ruşet getir anasıyla birlikte bir kaç çıta arı vereyim.


Abi ruşet nedir dedi::))





Neyse şimdi ruşet ne biliyor, Düzceli Erkan tarafından hediye edilen ruşete arı koyalım dedik, bu seferde beni arılar çok sokar ben gelmeyeyim dedi.


Dedim gel bak körüksüz arı açıyoruz.


Tipe bakın nasıl tırsmış bir görüntü var.


Kasma beya kendini::)))

Bunlar dünyanın en sakinleri, hemde her şeyiyle, Anadolu::)))





Aa bunlar sokmuyor filan, suratta ki ifade değişti.





Biraz daha dursa arılarla beş taş oynayacak, neredeyse içlerine girecek.




Çoktan beri aklımda olup bir türlü yapamadığım çalışma masamı sağ olsun İrfan usta 5 dakikada kesip biçip monteledi ve teslim etti.




İrfan ellerin dert görmesin.





Masayı aynı gün denedik, süper çalışılıyor::))


Bu işlerdeki en zor bölüm ve uzun zaman alan, spermlerin toplaması.



Engeller tek tek geçildi, bu yıl üretilen iğneli anaçların ilk larvalarından üretilen ana arılarda doğdu. En çok renklerine kafayı takmıştım, onuda hallettik şimdiki doğan analar simsiyah serinin tamamını bir göreyim diyorum ama sonuçta kullanılan erkekler belli ve seri aynı olacak.




Benim gibi birisine bu tür işler acayip zor, dünya işin arasında bu işe bayağı bir vakit ayırmak gerekiyor. Ayrılan vaktin ise karşılığı çok kıymetli saf anaçlar..............






Enes Emin'de kirazlarla poz vermeye bayılıyor::))





Enes nasıl bant çekileceğini tarif ediyordu, Kadir bey biz anlamıyoruz sen yap dedi ve ihale Enes Emin'e kaldı::))




Alltaki resim ise bozuk dondurma dolapları, sacları alındığında köpük bir kutu kalıyor.



Kadir bey bunların her birisini bir kovana mantolama yapmıştı, kışın fareler bayram etmişler. Diyor ki farelere köşk yapmışız haberimiz yok.


Kovanlara kışın koruma sağlayan eksi buzdolap.




Haziran ayına arı taşıyarak girdik.


2 Haziran akşamı Bebze Bal üreticileri birlik Başkanımız, Kadir Gürkan beyin arıları Şile kızılca köye götürüldü.




Bende işler marangozda niye bitmiyor diyordum. Enes Emin fantazi peşinde, ana arı çiftleştirme kutusu yapmış, hemde benden gizli, tabi enselendi.

Bu kutu on'lu (10) olarak tasarlanmış, bölmeleri sökülebiliyor, ayrıca bölmelere aynı zamanda yemlik yapmış.

Allah her şeyin hayırlısını virsin. "Taşa çıkan keçinin ağaca çıkan oğlağı olur" diye, bir ata sözü hatırlıyorum::))



Bölmeler çıkabiliyor, ama bu kutuyu yapmak felaket zaman alan bir şey,Cemil ustalar Şile de bir iş aldı, marangoz bizimkine kalmıştı, acayip çalışmış.....


Zaim abilerin villa yönetimini ziyaret ettim. Yönetici Raşit bey monte edilmek için kovanlar getirmiş, yakında arı koyarız, kendisini resimlemeyi unuttuk, çünkü biraz sonra hava karardığında Şile ye arı götüreceğiz. Çok yoğun bir tempoda başka işlerede girdim sayılır,üretmiş olduğumuz anadolu arısından sonra, Anadolu tavuğu üretme projem var. Memleketimiziin güzide köşelerinden yumurta toplayıp, bunlardan Anadolu tavukları üretmeyi kafama koydum, sizlerin yardımınıza acayip ihtiyacım var. Gelen yumurtaları mutfakta elemeden geçirip, kalanlardan halis Anadolu tavukları üretilecek, ahada yazdım habarınız olsun.

İlk organik yumurtalar tarafıma teslim edildi, temel atıldı, gerisi kolay.



Pazar akşamı Enes ile arı götürdük, bu gün İlhami abide yardıma geldi. Üç gündür evimize gece yarısı 1-2 gibi gelebiliyoz. İki tur kendime arı götürdüm, bu yıl aslında bal işini askıya almıştım, sırf erkek üretimi sekteye uğrar diye bir miktar arıyı kestaneye bıraktım. Bal akımı olsun götürdüğüm arılar zaten hem erkek işini hemde kestane bal işini bu yıllık hallederler.




Bizim kalfada yatmaktan yorulmuş, ben sana bunun sormazmıyım, sen ustalık belgesi diye daha çok kıvranırsın.....





Teşekürler.....



Neredeyse unutuyordum. Kastamonu'dan gelen kirazlar. Zafer abim pazar günü Hışırın yerine bırakmıştı. Bu kadar kiraz nasıl yenilir demeden edemiyorum::))



Bu yıl kestanelerin püskülleri erken açtı, en az 10 gün oynadı, inşallah yağmur yağmnaz ve ortam müsait olursa akım başlamış. Bir gün önceden giden kovanlarada koku vardı. Biz gerekeni yapalım, gerisi Yaratan'a kalıyor.

10 yorum:

Mustafa Doğan dedi ki...

Ali abi,

Senin neler çektiğini ben çok iyi anlıyorum. Bir avuç arıyla hem memuriyet hem arılar acaip zorlanıyorum. Havaların yağışlı olması ve bakım için fırsat olmamasıda ayrı sorunlar...

Enes eminin buluşu harika.
Bizim burada da; " dama çıkan keçinin dama çıkan oğlağı olur." derler. :)))
eeee olacak daima proje üreten bir ekibin yanında durmanın bu tür doğal sonuçları olacak.

Allah yar ve yardımcınız olsun.
Rabbim hayırlı insanlarla karşılaştırsın.

ERZİNCANLI ARICI VECDİ dedi ki...

Ali bey enesin kovanı güzel olmuş,en güzelide düşüncesini gerçekletirmesidir.Hasadın bol olması dileğiyle,saglıcakl kalın.

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Sayın Bakanım.

Ben akşam dönüşüne 24.00 demiştim ama sen benim tahminlerimi de aştın::))

Enes'in yeteneklerini sergilemesine engel olma.Kendi projelerini üretmesine fırsat tanı.Ayrıca kendi adına bir blog açsa iyi olacak,derim ben...

Bahçeye bir Türk yeter di ,şimdi iki oldunuz::))

SLM ve Muhabbetle...

Unknown dedi ki...

Selamlar Ali abi,saf anadolu arısından sonra yeni projen saf anadolu tavuğu hayırlı olsun.Yumurta takviyesi yaparız istersen.Kolay gelsin sağlıcakla kal.

muhteşem turunç dedi ki...

Ali abi bak ampulleri öyle uluorta yerde bırakma solusyonun formülünü ele geçirenler olacak:/) Benim gençliğimde "ana beni eversene türküsü" vardı. Evlenme zamanı gelen gençler bahar ayında kiraz ağaçlarının o kırmızılı ve yeşilli dalları arasında bu türküyü söyleyerek ana ve babalarına durumu hatırlatırlardı:/)ustalık belgesine gelince ben belgemi Almanyadan aldım senin haberin yok:/)kal sağlıcakla..

SERDAR ÖZHAN dedi ki...

Ali abi kestane balın bereketli olur inşallah,Enes Emin in masşallahı var sen birkaç sene cemil ustanın dükkandan çıkamazsın:)sağlıcakla kal abi.

Unknown dedi ki...

Ali abi kolay gelsin,
Resimlerin her zamanki gibi harika
çıkmış,kestane hasatınız inşallah bereketli olur.
Enes Emin maşallah babasının yolunda,
yolu açık olur inşallah.

Selamlar Saygılar.

miriliburak dedi ki...

Abi kirazlar güzel görünüyor be :))

Biz sizlerin sayesinde hemde sanaldan takip etmekle neler neler öğrendik Enes yanınızda daha da hızlı olmasını bekliyoruz ;)

İlhami abi en çok yardıma koşanlardan ama ziyafet başında göremiyorum rejimde filan mı ba :))

Bereketli bir sezon dilerim inşallah.

Zafer ANLAYIŞLI dedi ki...

Bakanım hayırlı çalışmalar her şey gönlüne göre olsun.kastamonuda
Kirazlar daha tam olmamış ama elimizde olanlar şimdilik bunlardı iyi kirazlarımızın olmasına daha bir hafta var gibiydi herhalde erken gittik be..

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Mustafa işlere yetişemiyorum, Enes iyi gidiyor, bu damı geçip çatıyada çıkacak gibi.

Vecdi abi ona makinalarla uğraşma demiştim, Cemil usta olmayınca fırsatı degerlendirmiş, ama ben bu işleri bilirim acayip zaman gitmiştir, o makina kaç sefer açılıp kapandı dili olsada bir söylese::))

A.s Yusuf::))
Yakında 24 saat ful çalışacağız formülünü bulmak üzereyim::))
Enes'in yeteneklerini engellesekte zaten sergiliyor::((
Blokmu dedin, dünya blok var beya.

Emrah'cıgım neyi hedeflersen ulaşıyorsun, yeterki iste, yaratan veriyor, çok yakında gurk o9lmayan halis Anadolu tavukları üreteceğim, tabi Anadolu'muzun güzide yerlerinden yumurtalar gelsin ki işe başlaya bileyim.

Muhteşem bey sizdende bir şey kaçmıyor, böyle foto okumayı nerden öğrendiniz::))
Formül vermeyenler formüllerini münasip bir yerlerine koyup mezara götürsünler abi, formül birisinin yayınında var, arayan bulur::))

Kiraz işini karıştırma, Belgede benden alınmadıysa kıymeti yoktur::))

Serdar sağolasın da.. Sen dostmu düşmanmısın, ne demek daha Cemilin oradan bir kaç sene çıkaman ne demek yav, üzülüyorum::(((


Mehmet sağolasın. Resimlerin büyük bölmü cep ile çekiyorum, eskisi gibi makina taşımıyorum, ayfon bayagı iyi resim çekiyor, senin resimlerin daha güzel.
Enes inşallah benden daha iyi olacak, merakı var gençliği var, bizlerin birikimide olunca, hayırlısı bakalım.


Fatih hemen garibanın kirazlarına sulanmayalım, ne demek güzel görünüyor::))
Bakacagız enes neler yapacak::))
İlhami abi iş adamı, ziyafetle işi olmaz, iş oldumu gelir, yemek yemege çagırsan gelmiyor, zaten tipine bak, yemek yemeye yemeye ne hale gelmiş.::))
İnşallah tüm arıcılara bereketli bir sezon diliyoruz.



Zafer abim sağ olasın. Sayende Kastamonu kirazıda yedik.Kiraz iyisi kötüsü önemli degil abi, düşünüp ikram etmen yeter, bizim kalfaya bak, bir şey koklatıyormu pinti hoca diyeceğim olmayacak şimdi, neyse.

Sağlıcakla kalın.