28.10.2012

ARI KOVANLARININ KIŞLATILMASI VE FAREDEN KORUNMA


Ülkemizde arıcılık mevsimi hızla sona eriyor. Dolayısı ile koloni kışlatmada karşımıza çıkan sorunlardan biriside, kovana fare girmesi. Resimde kovana girip beslendikten sonra geriye çıkamayan bir fare ölüsü var. Son zamanlarda polen tuzaklı kovanlar yapılmaya başlandı bazıları fare girmesine çok müsait, yada uygun diyelim. Bazı arıcılar kovanları rahatlatmak için delikler deler, ben 2007 yılında bu uygulamayı kestane balında Şile Kızılca köyde yapmıştım, bir koloni acayip havalandırma yapıyordu, kata bir tane 10 mm delik açtım havalandırma hareketi birden düşmüştü.   Gene Bulgaristan'daki kovanların katlarında mutlaka delik oluyor, bazen kuluçkalığında musluk harici ikinci delikler açılıyor. Kovanlarımıza kışın fare girdiğinde bahara kadar içerisini talen ediyor, başta polenli çıtaları yer, ilerleyen zamanda kovanı söndürüyor. Çünkü kış salkımındaki arıları sürekli rahatsız eder, bu salkımın dağılmasına ve düşen her arının soğuktan dolayı salkıma çıkamaması demek, sonuç ise her geçen gün nüfus kaybı yaşanır ve koloni söner.
Bir arıcıda kovanın arkasına arılar rahat etsin diye delik açmış. Buradan içeri giren  fare içeride iyice semizleşmiş, çıkış için girdiği yeri seçmiş ama sıkışıp ölmüş.
Arıcılar kışa girmeden kovan girişlerini fare giremeyecek şekilde daraltmalı ve yerden yüksek yerlere almalıdır.

Arı kışlatmayla alakalı konu forumda başka detaylarıyla işlenmeye devam ediliyor, aşağıdaki linkten takip edebilirsiniz.
http://www.aribakani.com/forum/index.php?PHPSESSID=pdrdheqsptc3pk84mhdaubsrb4&topic=692.msg4209;topicseen#msg4209

1 yorum:

muhteşem turunç dedi ki...

Abi evet bende geçen sene bu fare denen inekler yüzünden 3 kolonimi kaybettim. Ama sütten ağzım yandı ya bu sene erkenden tedbirlerimi aldım. Sağlıcakla kal abi.