15.10.2012

EKİM AYINDA ARICILIK FAALİYETLERİ


kocayemiş çiçekleri
Bu hafta sonu arılıkta bala çalışan kolonilerin kontrol ve düzenlemeleri yapıldı. Kocayemişler de açmaya devam ediyor.
Bu resimleri akşam hava kararırken arabadan inmeden çektim. Çoktan beri böyle tempolu çalışmamıştık, akşam oldu haşat bir vaziyette arılıktan ayrılıyoruz.
Civarda bayağı bir arı var. Kolonileri açtığınızda magazine ve resime bile zaman  tanınmıyor, bir video çekmişiz ve akşam arılıktan ayrılmışız.
Arılıkta bala çalışan kovanın durumu, katını aldık bir kaç çıta balıda alınıp yavru ve bal koyacağı en az 3 çıta gireceğim.
Hakkımızda olumlu olumsuz eleştiriler oluyor, demek ki doğru yoldayız::)) Birde bunu kalfanız yapıyorsa, belli kasıt var, ne yaparsa yapsın ustalık belgesini alamayacak........
Benim kovanlardan birisine bayagı bir bindirme olmuş, arılığı gittiğimde ilk iş tüm kovanların önünde durup incelerim, tüm arıcılar bunu yapmalı. Bu kovan bir kaç gün öncesi meydan muharebesi yapmış, ve sağlıklı. Son baharda koloni girişleri daraltılmalı. Yağmalama arıcılıkta feci sonla biten bir afettir. Aynı sırada hafta içi İlhami abinin bir koloniyi göçürmüşler ve zayıf bir koloni değildi. Son kontrolde Muğla'dan gelen gene İlhami abiye ait kovanların birisinde ağ kurdu faaliyeti vardı. Kovan bal dolu nüfus bitmiş ve her taraf ağ kurdu. Koloni arılıktan ağır bakım için Darıcaya kaldırıldı. Bir iki çıtalık bir devşirme yapılıp, kapalı alanda 2-3 gün bekletilip analı koloniyle birleştirilecek.
ana arı yapay tohumlama
8 Ekimde bu yıl son uygulamayı yapıp sezonu kapadım, yaklaşık 200 civarında erkek arı vardı, anasız kovan bunu yapmaması lazımdı ama içeride çiftleşmemiş ana arı varken erkeklerin işine son verdi. Yaklaşık 10-15 erkek bırakmışlar, bundan dolayı ekip abilerimi davet etmedim. Bir ana arı için toplan ve dağıl değmezdi o aşamaları çoktan geçtik. Bu yılkı son suni tohumlama.
Bana bu sefer eczacı Necati bey yardımcılık yaptı. Eğitimi nereden aldın, bir sürü soru,eğitim almadım dediğimde ise, o mikroskoba bakmak bile başlı başına bir iştir dedi.::)) Biz her türlü başlı başlıca engelleri aşarız, ne diyeyim. Uygulama aşamasının her bölümünü görmek istedi, aşama aşama bende gösterdim.
Erkek üretiminde kullanılan ruşet iptal edilip normal ruşete arıları aktardım. İçeride çiftleşmeye gidecek ana arı var, bu ruşette bu imkansız. Resmi hava karardığında çektik.
ERKEK ARI YETİŞTİRME RUŞETİ
İstediğiniz kovanlarda atılan erkek yumurtaları 40 gün sonrası hazır olacaktır, çıta üzerine yumurtanın atıldığı günü yazıp, anasız kovana alıp beslersiniz. Erkek arılar kendileri bu ruşetten çıkamazlar, siz onları akşam kararmak üzereyken dışarı silkelersiniz oğul gibi havalanırlar ve bu esnada dışkılama işlerini bitiren açık ruşete döner.
erkek arı yetiştirme ruşeti
Her hangi bir uygulama yoksa ruşetin bu çıkışı açılır ve erkek arılar diğer kovanlara yayılırlar.
Ekim ayında en son uygulamayı yapıp sezonu kapadım. Bu sene bu işte tüm hatalarımızı giderdik ve başarımız %100 çıkardık.
Resimde ise suni tohumlamada kullanılan cam iğneler gözükmekte. Cam iğneleri dezenfekte  için söylenenleri ben rafa kaldırdım. Benim iğne dezenfeksiyonum, kullanılmış iğnelere tuz ruhu çekiyorum, ayrıca tuz ruhu çekilmiş iğneleri gene içine tuz ruhu konulmuş cam tüpün içinde bir gün bekletiyorum. Cam iğnelerin içinde ne varsa tuz ruhu eritip yok ediyor, bir kaç kez daha şırıngaya takıp tuz ruhu çekip bırakıyorum, sonrasında saf su ile iyice durulayıp kullanıma hazır şekilde paketinde bekletirim. Bu yöntem hiç bir yerde yok sadece bana ait.
Bunu yapmadan önce uzun süre cama zarar vermeyecek asit veya temizleyici aradım, melasa formik asitte aynı işi yapıyor, oksalik asit zaten temizlik maddelerinde var, onlarda iğne dezenfekte etmekte kullanılabilir.
 ana arı yapay dölleme iğnesi
Tuz ruhu çekilmiş cam iğneler, tuz ruhu konulmuş cam tüpte en az bir iki gün bekler.
Bir yerde orijinal suni tohumlama aleti görmüştüm, çantayı açtık aleti inceledim, sadece bir tanede cam iğnesi vardı, o iğneyle kimse başarılı olmaz, iğnenin içi acayip spermden kurum tutmuştu, alın size tertemiz olması için bir formül.
ana arı yapay döleme şırıngası
Cam iğne bu işte çok önemli, ana arıya giren bölüm sağlam olduğu müddetçe, kırılsa bile bu hortumla başka sıradan kılcal cam tüplere eklenebilir. Şimdiye kadar bana lazım olmadı, elinde kısıtlı imkanlar olanlara bu bilgi gerekli.
ana arı dölleme şırıngası
Şırıngamızı  da saf suyla  yıkayıp gelecek seneye kadar dinlendirmeye aldık.Suni tohumla ile ilgili çok fazla bilgi paylaştık, bu bilgilerin çogunu makalelerde bile bulamazsınız.
balkon bahçe domatezi
Balkonda yetiştirdiğim domatesler hala yeni ürünler vermeye devam ediyor, yalnız tarladaki gibi iri olmuyorlar. Bazı kişilerde soruyor balkonunuz herhalde çok büyük, 1x2 balkona 16 su damacanası dizdim, bazılarını balkonun duvarına aldım. Balkonda, başta domates, salatalık, biber, acı tombul biber, maydanoz, yeşil soğan, marul ve turp yaprağı yetiştiriyorum. Tereyi çok severim bir türlü olmadı. Öğlen eve yemeğe gittiğinizde balkona çıkıp, birkaç domates salatalık ve biber kopartıp masaya getirip götürmenin keyfine diyecek bulamıyorum.
balkon bahçeden domates
Öğlen yemekte garnitür olacaklar.
bıcılı sogan
Bıcılı soğan, bir tane ekiyorsunuz, 4-5 filiz veriyor, fiizleri ince, salatada kıyıldığında fark bile edemiyorsunuz. Her öğlen elimde 10 litre su balkonda saksıların sulanması rutin işlerimden.
Hafta sonu İlhami abi Şileye ziyarete gidelim hem gezeriz hemde kestane toplarız dedi. Aslında ne çekiyorsam şu laytlardan çekmekteyim::)) Zaim abi bende geleceğim demişti, son dakikada gol yedik, dedi ki hanımlar gelmeyecek mi yok abi erkek erkeğe gidiyoz deyince, ben o zaman gelemeyeceğim::(( Allah ne virise hayırlısını virsin ne diyem. Geçtiğimiz sene ailecek gitmiştik İmrendere'li Ahmet amcaya. Ahmet amca arıcı, marangoz ve balıkçılık yapan birisiymiş geçmişte. Şimdi ikide bir yumruğunu masaya vuruyor, bir şeylere özlem duyduğu ve kahrettiği belli. Sizde onu dinleyip seyrederken üzülüyorsunuz. Kestane bal sezonunda İlhami abiyle uzun uzun görüşürler. Ahmet abinin gözünün birisi mikrop kapmış, daha sonra öteki göze geçiyor, ve ameliyat oluyor, gözün birisi tamamen kaybedilmiş, birisinde  biraz umut var. Defalarca ameliyat ve tedavi olmuş, biraz görmeye başlamış, yoldaki çukurları bile görmeye başlamıştım diyor, 15 gün öncesi bir grip geçirmiş, şimdi gene göremez olmuş, sadece ışık olduğunu  fark ediyorum, başka bir şey göremiyorum demekte. İnsan sağlıklıyken genelde hiç bir şeyin kıymetini bilemiyor. Sağlık gittiğinde bir daha geri gelmez ise alışmak çok  zor oluyor. "Allah herkese her şeyin hayırlısını versin, dert verip derman aratmasın", bu Anadolu da bir söylemdir, ama altında büyük bir dua yatmakta.
Ahmet abi bizi gittiğimizde kapıda karşıladı, zaten defalarca yolda aradı neredesiniz diye, ona göre ayar yapıp kahvaltıyı hazırlamakmış maksadı. Hemen kahvaltı masasına geçiyoruz, yeni fırından çıkmış çörek ve poğaçalar, bir sürü çeşit yiyecekler, karşınızda görmeyen birisi, ister istemez iştahınız kaçıyor, Ahmet abi ise hanımına masada eksik var mı? diye soruyor, Allahım yarabbim........
Bahçede mayıstan beri meyve eksilmedi dedi, bir armut çeşidi var, bu mevsimde olmaya başlamış, boyu ise yumurtadan biraz ufak, genelde bu tip armut baharda ilk olanlardır. Golden elmalar, dalları kırmış. Bahçenin bir bölümü tavuklara ayrılmış bu tarafa geçemiyorlar.
Trabzon hurmaları olmaya başlamış, hatta birisi olgunlaşıp yarılmış, dört dilim yapıp tadına baktım.
Bahçede açık güller. Resim alıyorum, sanki bizim kalfaya öğretmişim gibi oda gül resmi çekmiş ve benden önce yayınlamış. Dr.Muhteşem abimle defalarca bir çok konuda aynı anda düşünürüz, msn sohbetinde bu çok olur yazıları yazarız, butona basıp gitti mi derken bir bakıyorsun bir konu hakkında aynı görüş yazılmış. Bir çok huyumuz aynısı, hani derler ya yıldızımız barışmıyor diye, insanlar genelde kendi karakterlerine uygun kişilerle arkadaş ve dost olurlar, bunu defalarca test ettim, zoraki arkadaşlık ve çıkar için dostluklar mutlaka kopuyor.
kırmızı gül
Benim gül resmim kalfanın gülünü döver.
kestane meyvesi
Kahvaltı bitti, biz kendimizi ormana attık. Geçen sene İlhami abiyle gene aynı ormanda 2 kilo kestane toplayamamıştık. Bu yıl rekolte iyi::))
kestane toplamak
Acayip zor işlerden birisi kestane toplamak. Furkan Emrede bana eşlik ediyor. Habire sorular soruyor, kaç kilo oldu, kilosu kaç para, bende diyorum hani para istiyorsun ya::)) Bak bir kilo kestane nasıl toplanıyor gör, pazardaki çuval çuval kestaneler böyle birikiyor. Güzel bir hayat dersi yaşadı, bir ara iyice kayış attı susadım artık gidemiyorum::))

[caption id="attachment_3440" align="aligncenter" width="480" caption="toplanmış kestaneler"][/caption] Bir ağacın altını dolanıp ötekine geçiyorsun, kafan dönüyor, ormanda yönünüzü kaybediyorsunuz. Sonunda hem bir şeyler atıştırıp hemde su içmek için arabaya döndük.
Furkan Emre Türk
Suyunu içen Furkan Emre mutlu bir şekilde topladığı kestaneler başında poz veriyor. Yemekten sonra bir tur daha ormana çıkıldı.
İlhami Uyar
Bu sefer poz sırası İlhami abide. İlhami abi güvenlik abidesi gibidir. Araba kullanırken işaret 20 km hız diyorsa, 25 le kesinlikle gitmez. Her işte güvenlik önlemlerine acayip uyar, araba kullanırken bana bir şey demiyor ama rahatsız olduğu belli, bende emniyet kemerimi taktım::)) Ormana girmeden üzerini değiştirdi, tulumunu giyindi, botlarını giyinip bizim eldivenleri verdi ve ormana daldık.  Ben bir sefer düşmüştüm, gelip dizlerimi kontrol etti ve bir şey yok, devam dedim, ama acayip yorulmuşum demeyeceğim haşat olmuşuz. Bir ara telefon çaldı hanım telefone niye bakmıyorsun dedi bir baktım benim telefon yok, üzerinde çift hat vardı, dedim düştüğüm yerdedir oraya baktık telefonu bulamadık, zaten genelde sessizde olur ve sürekli konuştuğum telefondu, liste gümledi ona üzülüyorum. Bu gün komşu telefoncuya gittim bana telefon özellikleri sayıyor, dedim özellik istemiyorum,  konuşacağım bir telefon ver, birde şarj iyi olsun, bir telefon alıp gidip sim kartları çıkartım, demek ki güvenlik önlemleri şart::)) Sim kart iptal edilirken yeniden test edildi, hala muhtemelen ormanda titremeye devam ediyordu benim mazide kalan telefon, kızcağız çalıyor cevap veren yok dedi::)) Bazı arkadaşlar Ayfon'umu diye soruyor,  Ayfon şimdilik duruyor.  
Yol üzerinde bir arılık vardı, dönüşte resimleriz dedik, dönüşte de arabadan inmeye derman kalmamıştı. Arabadan bir kaç resim aldık. Her kovana bir varil kesilip şapka yapmış, yurdumuz insanı her şeye her türlü çözüm buluyor.
ilginç arılık
Tek sorun, kışın yağış fazla olur ve varil davul vazifesi yapar mı? diye düşünmeden edemedim, çünkü variller kovana temas ediyor.
Bu resmi koyup koymamakta bayağı bir tereddüt ettim::)) Sabah Ahmet amcanın evinde yediğimiz incir ve Patlıcan reçeli::)) Bakalım daha ne reçeller göreceğiz.
palamut balığı
Birde bu resmi koyup koymamakta tereddüt ettim di::)) Palamut balığı. Kimseye iyilik yaramıyor, geçen aldığım balıkları kavanoza dolduruken yardım eden hatun, diyordu ki, kışın ne yemek yapsam diye düşünüp duruyoruz. Şimdi ise öğlen yemeğe eve gelmişim, kulakların çınladı dimi diye soruyor. Hazır Şile'ye kadar gitmişiz, iki kasa balık aldım, daha önce aldığım 5 balık için neler demiştiler neler..........

13 yorum:

yusuf şimşak dedi ki...

SLM ...

Sayın bakanım.

Senin zekata zam geldi haberin olsun.Tabii kestaneyi de unutma::))

Arılar kısa girerken yağma eğilimlerini dikkate almakta fayda var.Benim kolonilerimde sorun yok ama mezrada bir sürü koloni var.Aman dikkat diyorum.


SLM ve Muhabbetle...

muhteşem turunç dedi ki...

Abi güzel söylemişin; hakikaten zorlamayla dostluklar olmuyor. Kafalar uyuşmalı. Allah sonumuzu hayr etsin ne diyeyim:)Ne o yenilen takım oyuncuları gibi saha çamurdu ayakları yapıyorsun; yok etrafda çok arı varmış, yok bindiriyorlarmış kararı izleyiciler verecekdır elbet. Sağlıcakla kal.

Eyüp ÇAKIR dedi ki...

Abi Ahmet amcaya Allah şifalar versin üzüldüm.Bu yağma olayında özellikle kek her zaman işe yarıyor.Kek arıyı kovanda oyaladığı için yağma eğilimi göstermiyorlar.Bal sezonundan sonra sürekli kullanıyorum.Abi o kestanelerin kilosunu biz burda 10 tl ye alamıyoruz valla.Sağlıcakla.

Unknown dedi ki...

Abi sezonun sonuna doğru geliyoruz inşallah,arısını kışa iyi hazırlayanlar her zaman kazanırlar bakım çok önemli.
Sonbaharın nimetlerinden faydalanmanız çok iyi olmuş maşallah,çalışanın Allah c.c her zaman yanında olmuştur.
Kayıpsız bir kış geçirmeniz dileklerim ile selamlar saygılar.

Adsız dedi ki...

Ali bey,geçmiş olsun.Telefon gitti diye üzülme,kestane gelmiş,palamut gelmiş.Zekat işine kulak ver.Ahmet amcaya geçmiş olsun Allah şifa versin.Saglıcakla kalın.Vecdi KÜÇÜKYILMAZ.

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Slm Yusuf.
Durup durup zekat deyip durmayın beya.Bana en sonunda bir çözüm bulduracaksınız haaaa.
Yağma eğilimi son bahrın arıcıların çalışmalarını olumsuz etkileyen faktörlerden biridir, bazen kontrol için kovan bile açamazsınız. Etrafımızda genelde Düzce ve Ankara'dan gelen yüzlerce arı var.


Muhteşem abi, dostlukların tarifi zor be. Allah cümlemizin sonunu hayır eylesin. Kararı izleyiciler verecekse, ben yandım yav, tüm çevremiz bu sıra karşımızda, Allah ne virirse, her şeyin hayırlısını virsin.

Eyüp, Ahmet amcanın işi zor, inşallah görür demekten başka çare yok.Kek olayını bu yıl ben kullanmadım, bazı arıların huyuyla alakalı birde arılara o imkanı vermemek gerekiyor, girişler son baharda daraltılmalı. Kestaneler konusuna gelince ne diyeceğimi bilemiyorum. Bende senin gibi içanadoludanım ve bizim oralarda son bahrda meşelerden palamut toplayıp kaynatıp yediğimizi hatırlıyorum, yokluk acayip bir şey, şimdi bunu kime anlatalım. Haziran ayında biz kestane balıiçin Şilenin köylerine gideriz, gittiğimiz zaman dut zamanıdır, her taraf dut olur, köylü yollrdan dut süpürüp çöpe atmaktan bıkar, bu kadar bolluk yani, bizim köyümüzde böyle şeyler geçmişte yoktu, birde bunların üzerine Afrikayı düşünürüm, adamlar bırak dutu, yeşil agaç bulsa yiyecekler, bir şey olmadımı kıymetleniyor, oldumu kıymetsiz. Biz Gebzeden 70 km gidip kestane topladık, ormanda bizden başka kimse yoktu, düşün.

Mehmet bu sene püren bal veriyor, şimdide kocayemişler açmaya başladı, inşallah bir hasat daha yapıp kışa girecegiz.
Sonbaharın nimetlerinden her sene yararlanıyoruz. Bu yıl kuraklıktan kızılcık olmadı ama yabani erikle kışlık kompostoluklar dolapta bekliyor. Gene kuraklıktan mantar çıkmadı, Marmara bölgesi gerekli yağışı almış olsaydı, mantardan son baharda acayip para kazananlar olurdu.
Sağlıcakla kal.

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Vecdi abi geçti zaten hayırlısı olsun. Abi üzülecek bir şey yok, kestane ve palamuta acayip sarkanlar var::))
Sendemi bizimkilere uydun bunlar ticaret malı degilki ne zekatı beya::))
5 saniye farkla yorum atmışız, sen öndesin::))
Sağlıcakla kal.

Hasan ALPEREN dedi ki...

Sayın bakanım,
bal varken bu reçel nereden çıktı beya. Valla çevremde reçelden bahsedilmesini yasakladım. Bu arada acayip demokratımdır, tek seçenek bal o kadar yani:))
Bu arada balıkçı arkadaşlar palamutun önrünün her an tükeneceğini düşünüyorlar bilgin olsun.Eğer salamura işine devam edeceksen zamanın fazla kalmamış, balıkçılara göre bilgin olsun. saygılar.

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Hasan hocam bu sene acayip reçeller gösteren bir arkadaşımız var, yakında tavşandan da reçel yaparsa şaşırmayacağım. Patlıcan reçeli köydeki Ahmet amcaya ait.Masada bal vardı ama kavanozlarda.
Balık konusunda sana teşekür etmesem ayıp olur, bizim arkadaşlar elimizdeki üç balığa göz diktiler, sen ise aman acele et stoklarını yap diyorsun, Allah senden razı olsun.

Sağlıcakla kal.

miriliburak dedi ki...

Selamünaleyküm;

Ali abi balık konservelerini gördüm ama yorum yazamamıştım teşekkürler buzluktan artanları öyle saklamak dah akıllıca.

Yalnız iki de bir palamut gösterip durma yayın balıkları onları yer :)

Kestaneler benim tarlada 3. seansı bekliyor yere düştü mü işi bitti say domuzlar kapıda :(

Hayırlı günler dilerim...

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Fatih Aleykümselam.
Balıklar buzlukta saklandıklarında zaman içinde bozulup lezzetlerinin kalmadğı yönünde. Bu sistemde hep dolap dolmuyor, hemde balıklar hazır bir şekilde duruyor, ne zaman lazım oldu aç ye::))
Başka balıkmı var, tabiki palamut balığı gösterecem::))
Sağlıcakla kal.

İlhami Uyar dedi ki...

Ali bey ,kestaneleri fırında hatun nefis hazırlamış onları yerken yorgunluk kalmadı,Ahmet abi için formül arıyacağız,elimizden geleni sonuna kadar kullanacağız,kolaylık ve başarı dileklerimle

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

İlhami abi bu yıl genelde her şey güzel oldu. Ahmet abinin Allah yardımcısı olsun. Birde senin tanıdın doktora baktır bakalım ne olacak.Sağlıcakla kal.