10.10.2012

PALAMUT BALIĞI KONSERVESİ, TON BALIĞI


 Balık avı::))
Evde balık konservesi nasıl yapılır.
Ton balığı nasıl yaparım?
Evde ton balığı yapmamak.
Palmut balığı ton balığı, olurmu?
Palamut balığı konservesi.
Palamut balığını nasıl saklarım.
Balık konservesi nasıl yaparım?
Tüm bunların cevabını buldum, burada::))
Malzemeler, palamut balığı, çiçekyağı, defne yaprağı, çekilmemiş karabiber ve kavanoz.
Taze palamut balığını alıyorsunuz, 2-3 parmaklık dilimler bu iş için ideal, dilimler büyüdükçe hem pişirme uzuyor, hemde kavanoza dizmek zorlaşıyor.
 
Palamut balıklarımız dilimlendi, yıkandı ve pişirilmek için tencereye dizildi. Pişirme başlamadan gerekli tuzu suya atıyoruz, birazda sirke kattıktan sonra ocağı yakıp, pişirme işine geçiliyor.
Yaklaşık yarım saat balıkları kısık ateşte kaynattık, dilimlerden birisini tencereden çıkartıp bakıyoruz, pişmişmi? Bir parça kopartıp tadınada bakabilirsiniz, tadı nefti, tuzu az ise bu aşamada tuz ilave edilebilir. Pişrilme bittiğinde, balıkları süzgeç veya kevgire alıp hem suyunun süzülmesini hemde soğumuasını bekliyoruz.
Pişen balıkların soğuması ve suyunun süzülme aşaması.
Palamut balığının zaten fazla kılçığı yok. Kavanozlara koymadan kılçıklarıda alabilirsiniz, demişlerdi bende öyle yaptım. Löp et, aç götür.
Soğuyup suyu süzülen balıklar kavanoza, evimde daha önceden toplanmış defne yaprağı vardı, birazda çekilmemiş karabiber aldım.
Kavanoza bir sıra balık, üstüne bir kaç tane karabiber atıyoruz ve bir kaç defne yaprağı, tekrar bir sıra balık, defne yaprağı ve karabiber, kavanoz doldumu ayçiçek yağıyla kavanozu dolduruyoruz.
Bir balık konservesi yapmadığım kalmıştı, bunada şükür. Lezzeti yağsızken bile aynı konservedekiler gibi, demekki hazır konserve balıklarda böyle yapılıyor, zaten konserveyi açıyorsunuz tamamen yağ içinde pişirilmiş balık olduğunu görüyorsunuz.
İlk defa balık konservesi yaptıgımız için ufak tefek aksaklıklar tespit ettim. Balıklar yuvarlak olarak ve daha ince dilimlenir ise daha az sürede pişiliyor. Parçalar büyüdükçe pişirme süresi uzayabilir, balık dilimleri büyük olduğunda kavanoza dizeken zorlanıyorsunuz. Bir daha bu konserveden yaptığımda, daha büyük pet kavanozlara balık konservesi yapmayı düşünüyorum. Hem daha çok balık alır, hemde içine eliniz girer, birde balıkları doldurmdan yağ konulursa kavanozda hava kabarcıkları kalmaz.
Sadri Demircioğlu abimiz tarafından tarif edilen balık konservesi. İlk deneme ve istifleme başladı::))

Bu yıl palamut balığı bol ve stoklamak için güzel bir yöntem, belki birileride bu işlere girişirse aradığı tüm detaylar var. Palamut balıkları bolken gerekli stokları yapayım diyorum, bir dilim balık konservesi dünya para::))





Zafer ANLAYIŞLI dedi ki...
Olmaaaz, böyle olmaaaz.!

Sadri abimime saygı duyarım ama bizim yaptığımız daha değişik.
önce dilim balıkları yıkayıp kavonza aralarına yapışmaması için yağlı kağıt koy üzerini kapatana kadar su ilave et,üzerine biraz tuz ve limon dilimi koy kapağı sıkıca kapat ve biraz büyük kaba aldığı kadar 5-6 kavanoz koyup suyun içinde benmari usulu 30 dakika kaynat. işlem bittikten sonra bir bezin üzerine kavanozları kapakları üzerine ters çevirip soğumaya bırak sonra istediğin zaman ister soğuk, ister kızartma,istersen buğlama yapmak üzere rafa kaldır.bir kaç sene bozulmadan kalır. Birde böyle dene bakalım hangisi hoşuna gidecek.
AFİYET OLSUN
Bu tarifte Zafer abimizden, demesine göre gariban tarifi imiş::))

ÖNEMLİ NOT ALTTAKİ BALIK BOZULMADI, KAVANOZLARA SIKIŞIK BASILAN BALIKLADA BOZULMA OLDU.

Bu konuda önemli not.20/12/2012 Yaptığımız balıkların bazısı bozuldu.
Yapmış olduğumuz palamut balığı. Yada palamut balığından ton balığı yapımı. Bu balığı yaptığımız tarih 10 ekimdi, aradan geçen zaman 2 ayı geçti.
Bazı balıklar bozuldu, bozulma nedeni ise pintilik. Etrafımızdak kişilerden demekki etkileniyoruz. Yağdan tasaruf edelim diye kavanozlara sıkıştırdığım pişmiş balıklar bozuldu. Aynı anda pişirilip kenara koyulan ve yağı bol balıklarda sorun yok.
Yağdan tasaruf yapayım diye sıkıştırdığım balıklar, kavanozda genleşip yağın üzeri taşan balıklar hava alıp bozulup kokuşmuş.
Bu işin püf noktası, kavanozlar tıka basa doldurulmayıp, balıkların üzerinde bayagı bir yağ olmalı.

15 yorum:

muhteşem turunç dedi ki...

Olmamış...genede tadına bi bakayım ama...:( sen ıyısımı bı kavanoz yolla şöyle sakin kafayla bı yıyeyım:)

yusuf şimşak dedi ki...

:))

SLM ve Muhabbetle...

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Sayın bakanım .

Yazını üst kısmına ne oldu böyle ::))

Palamutları afiyetle yemek nasip olur inşallah .Lakin zekatını
İ vermeyi sakın olaki unutma ::))

SLM ve Muhabbetle...

Adsız dedi ki...

Ali bey,palamutları afiyetle ye,Yusuf beyin tavuklarının zekatı varda,palamutların yokmu.Saglıcakla kalın.Vecdi KÜÇÜKYILMAZ

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Muhteşem abi nerden anladın balıkların olmadığını sendede ne göz varmış. Madem olmamış bozuk balığı nidecen::))
Senin kafa bir dahaki sponsorluk parası verene kadar düzelmez, söylemedi deme::))

Slm Yusuf balıkları görünce heyacan yaptın galiba::))
Yada yaşlanmaya balıyorsun, genelde yaşlananlar bir kaç yorum atıyor, geçen bizim kalfa öyle demişti.
Durup duruken bu zekat işi nerden çıktı anlamadım.

Vecdi abi garibanlar zekat veremez abi, zekat verecekler topu taca atıyor, sakın oyuna gelme, aldığım 5 palamuta göz diken dostlarım var, Allah cümlemizin sonunu hayır eylesin, böyle dostlar varken, ben ne yapam::((
Sağlıcakla kalın.

evangelos naxios dedi ki...

cok guzel!!!!!!!!!!!!!

Zafer ANLAYIŞLI dedi ki...

Olmaaaz, böyle olmaaaz.!

sadri abimime saygı duyarIm ama bizim yaptığımız daha değişik.
önce dilim balıkları yıkayıp kavonaza aralarına yapışmaması için yağlı kağıt koy üzerini kapatana kadar su ilave et,üzerine biraz tuz ve limon dilimi koy kapağı sıkıca kapat ve biraz büyük kaba aldığı kadar 5-6 kavamoz koyup suyun içinde benmari usulu 30 dakika kaynat. işlem bittikten sonra bir bezin üzerine kavanozları kapakları üzerine ters çevirip soğumaya bırak sonra isitediğin zaman ister soğuk, ister kızartma,istersen buğlama yapmak üzere rafa kaldır.bir kaç sene bozulmadan kalır. Birde böyle dene bakalım hangisi hoşuna gidecek.
AFİYET OLSUN

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Evengelos Naxios, Begendiğinize sevindim, teşekürler.

Zafer abi ne oldu niye olmasın, 5 palamut aldık, kimisi zekatını sorar, birisi olmaz der,bakalım daha ne tepkiler gelecek, Allah ne virirse hayırlısını virsin.

Yapmış olduğum konserveyi kavanoza koyduk yağı doldurduk, Sadri abiye bunu suda kaynatcakmıyım diye sordum yok böyle kalacak dedi.

Benim yaptıgım tarif kolay, senin tarif biraz daha zor geldi bana, Sağlıcakla kalın.

Hasan ALPEREN dedi ki...

Sayın bakanım bahar sezonunda gelen ziyaretçilerin beslenmesini hışır yerine arılıkta konserve balıkla geçiştirmeyi düşünmüyorsundur umarım:))

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Ah be Hasan abi seninle hışırada gidemedik, zannedersem onu hatırlatmaya çalışıyorsun, borcum borç bekliyorum. Balık sezonu, dışında balık yemek isteyen olursa Hışır bir işe yaramaz, balık konservesi ikramımız olabilir::))

Sağlıcakla kal.

sadri48 dedi ki...

Beyler , beyler sıraya girin bakalım. Öğreten ben, anlatan ben millet benden önce daldı balığa. Hele ben bir bakayım olmuşmu, öyle değilmi yani. Ali'cim sen bana ayır gerisini boş ver bunlar beleşçi. Tarif berdik yapsınlar. Zafer beyin dediği konserve, o da güzel yalnız bunu önden hazırlıyosun aç ye. Afiyetle yemek nasip etsin ALLAH. Sağlıklı günlerde. Herkese sevgiler her şeye rağmen.

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Sadri abi bu bilgi aslında çok önemli. Bunu nerden anladın dersen, dün bu habere bakanlar 20 kişi altına hiç düşmedi, blokta istatistik bölümünde 60 kişilik aynı anda ziyaretçi varken 48 bilgisayardan bu habere bakılıyordu.

Bir başka örnek ise sadece balık saklamak için derin dondurucu alıp, sakladıkları balıkları kışın çöpe atanlar var aramızda.

Böyle bir bilgiyi ben bilmiyordum, zaten bana geçen bilgiler böyle olur, hemen servis yaparım benim kaybım ne diyecem, herkes elimdeki 5 balıga gözünü dikti, göz dikenlerin hakkı bu balıklarda yok, Sadri abi senin hakkını ayırıyorum.

Sonuçta balık saklanabiliyorsa Zafer abinin tarifte süper.
Tarifler için Sadri abime ve Zafer abime ben teşekür ediyorum, Allah razı olsun.
Sağlıcakla kalın.

Unknown dedi ki...

Slm Ali abi tabi önemli bu bilgiler.Palamut bol şuan,da biz bunu nasıl değerlendireceğimizi bilemiyoruz buzluga koyuyoruz ama tadı bozuluyor sonra.Birde bu tarifi denemek gerekli.Kolay gelsin

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Emrah bu bilgiler havadan bilgiler degil. Sadri abi kaç senedir yapıyormuş. Ne zaman kavanozu açarsan hazır balık, bir dilim konserve dünya para tutuyor.

Zafer abide verdiği tarifi yıllardır yapıyor, ilk denemesi degil. Şu an İstanbul Şile civarında 1 kiloluk palamut 2,5 ila 3 lira arasında. Bunu dolapta uzun süre aynı tatta saklayamıyorsun, bu tür uzun süre hazır durumda saklama imkanı varsa insanlar dolaplarını doldurmadan bu işi yapacaklar.

Sağlıcakla kal.

PINARHİSARLI ARICI dedi ki...

Sayın arıbakanım eh ne diyelim senden daha iyi yemek deneyen yoktur inanıyorumki sadri bey konuyu anlatırken sen kafadan uygulamaya bile geçtin sen beğendiysen inanıyorumkidünya alem beğenir ,ne diyelim hafiyet olsun.