29.11.2012

KASIM AYINDA AYDINCIK VE ARILAR




Ülkemizde arıcılık denildiğinde bir çok yerde sezon kış gelmesine rağmen bitmiyor. Bu gibi olayları veya gezilerde yada gezginci arıcılık yaptığınızda görüyorsunuz. Yada göçer arıcılık dediğimiz, bir yerden bir yere göçlerde. Bunu hadiseleri yerinde gördüğünüzde anlıyorsunuz. Resimdeki arı kasım ayının 20 de keçi boynuzu yaprağından salgı topluyor.
 
Bir başka işçi arı ise, aşılı keçi boynuzu püskülünden nektar topluyor. Keçi boynuzu ağaçları civarında keskin bir koku var, aynı kestane akımındaki gibi ama kokusu farklı.
Bu ise yabani keçi boynuzu ağacı, püskülü ise oldukça farklı. Yukarıdaki resimlere ait video ise bu linkte. http://www.dailymotion.com/video/xvdd9y_arycylyk-videosu-nektar-ve-polen-toplayan-arylar-20-kasym-2012_animals
  
  Bizim arılarımız genelde Gebze de yavruyu kesmişlerdi. Aydıncık'ta bizim Ekrem'in kolonileri kontrol ettim. Kasım ayının 20 de bu kovana kat koydum. Kovana çıtalar dağınık konmuş ve 9 çıta, 10. çıtayı sokmak imkansız. Kenarlardan iki ballısını aldım. Alt kata benim kabarmış çıtalardan verdik, bu bölgede sezon sonu tüm petekler eritiliyormuş, kabarmış petek saklamasını bilmiyorlar. 9 Çıtalık kolonide 6 çıta yavrulu vardı, en mekezdeki çıta yukarıdaki yavrulu resim.
 
Kovanın içi arı dolu fakat bal geliyor, koyacak alan yok. Koloni yatıyordu bu mevsimde kovanın hem altına boş çıta girdim, birde kat koydum hazır elimizde kabarmış çıtalar vardı.
 
 Arı bal akımında bol bol yatmış, koloni yönetimi zamanında gerekli, güzelim akımlar kaçmış, gördüğüm kadarıyla hala akım devam ediyordu, benim kovanlarda bir kaç gün içinde peteklerde ağarma başlamıştı. bal kemerli yavrulu çıta
Kolonide alan veya boş yer yoksa ne yapsın ki, her geçen gün yavruyu azaltıp, gelen polen ve bal ile bloke olamak zorunda.
 
 Demir hindiba çiçeği, bu bitki yenir.
 
Aydıncık'a vardığımız akşam ziraat mühendisi olan Muhammet Pak, arıları indirmek için geleyimmi, diye telefon ediyor, abi gel dedim, arı indiriken adam lazım olmazmı, 17 saat yol gelmişiz, meğersem serada bir kaç sıra iş kamış bitirmeyi düşünüyormuştu. Ertesi gün kalan işi yapmak için bende seradayım. Salatalık fideleri uzadıkça yukarıdan aşağıya sarkan ipe dolanması gerekiyor. Bu iş 2 metre yükseklikteki yatay tellere kadar bir kaç gün arayla yapılmalıymış. Yoksa içeride düzen bozuluyor, her taraf karman çorman ve orman gibi olurmuş. İşin püf noktası ise ben yeni öğrendim, salatalık fidesi ipe sağdan sola doğru sarılmalı, yanlış yaparsanız kendi kendine sardığınız salatalık çözülüyor, yanin işin doğasında soldan sağa doğru dönmesi gerekiyor.
 
Bu resimler benim haberim yokken çekilmiş, Muhammet facede bu resimleri paylaşıp, altınada ırgatın iyisi yazmış. Irgatın iyisi sıfır hatayla çalışırmış. Ben ilk defa salatalık fidelerini ipe doladım, genelde dolama işinde salatalık fidesi kıranlar oluyormuş. Ben hiç bir filizi kırmadım. Filiz kırıldığında fidenin koltuk denen sürgünü işi devam ettiriyor ama en iyisi ana filiz yaşamına devam ederse daha iyi oluyormuş.
 
15 Gün öncesi Ekrem'in sırasında fideler 1 karış ancak vardı, 15 gün sonrası ise salatalıklar toplanmaya başladı.
 
Ekrem'in bayağı büyük seraları var, bu günlerde ful üretime geçilmiş durumda, ben oradayken ilk toplama işini yaptık. İlk toplamada 3 kasa çıktı, sera tam kapasiteye geçtiğinde 3 günde 30 kasa salatalık toplanacak, bu bir ton civarında ve her üç günde toplanıp hala sevk ediliyor.
 Kasım ayında dalından dut yediniz mi, ben yedim.  

Özgür bir yaprak, oldukça mutlu, seradan doğaya uzanmış, artık mutlu yaprağımız da var::))
 
Yukarıda biraz bahsettim, bitkiler bir yerlere dolanırken soldan sağa doğru sarılıyor. Dünya güneşin etrafında soldan sağa doğru dönüyor. DNA zincirimiz gene soldan sağa doru diziliyor. Atomların içinde hareket eden elektronlar gene aynı sağdan sola doğru dönüyor. Farkında olmadığımız hemen hemen bir çok şey böyleymiş. Resimde fasulyeleri görüyorsunuz. Bazı bitkilerin kendilerini bir yere turturmak için ince bir sürgünleri var, onlarda aynen sağdan sola doğru tutunuyor.
 
Ben bu olayı yeni fark ettim, zaten hayat bir derya, bu deryada kaç şeyin farkındayız ki?
Bitkiler bir yerlere tutunurken sağsan sola doğru sarılıp tutunuyor.
 
Gebze de bazı kolonilerde birleştirmeler yapmıştım. Ani birleşmelerde arılar kesinlikle birbirini kırıyor, yani öldürür. Birleştirme yöntemlerinde bir sürü malzeme kullandım, soğan, sarımsak, parfüm, bazı yumuşatıcılar acayip keskin kokuludur. Bunların hiç birisi yanımda yok ve ben arı birleştirmem gerekiyor ve yolda koku işi aklıma geldi. Düşündüm en ucuz nasıl koku alabilir veya yapabilirsiniz. Çözüm hazır bir bakkala girdim, tarçın varmı var ver bir paket ne kadar 50 kuruş, buyurun diyorum. Azıcık tarçını pet şişeye koydum, suyu doldurdum, birleştirdiğim kovanın içinde döküp, bez ile de içerisini siler gibi yapıp kokuyu yaymışım. Arılar hiç birbirine dokunmadılar. Bu bilgi mutlaka birilerinin işine yarar diye resimleyip paylaşıyorum. Bu işler için özel koku var şu kadar para diyebilirler::))
 
Aydıncık ve benim ruşetlerim, bir çoğu yavruyu kesmişti. Sanki kıştan bahara çıkmış gibi oldular, acayip polen çekiyorlardı, tüm ruşetlere yarımşar kilo kek verdim, ruşetlerin geneli 1 çıtalık arılardan oluşuyor. Kovanlarımızda çok bal vardı, ruşetler zayıf olduğu için iki gün kovanlardaki balları alıp, ruşetlere takviye verdik, kovanlara ise boş esmer kabarmış çıtalar girdim. Bakalım 1 çıtalık ruşetler bahara ne olacak, gelişecekmi, sönecekmi bunların kayıtlarını tutacağım. Etrafımız tamamen cam sera, belkide en çok zararı arılara bu sera verecektir, seraya giren arılar çıkamaya bilirler. Bu günlerde malta erikleri açmak üzereydi, malta erikleri açtığında 2 ay çiçekli kalıyormuş. Oradakilerin demesine göre malta erikleri açtımı arılar başka çiçeklere gitmez diyorlar.

9 yorum:

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Sayın Bakanım.

Soldan sağa....İlginç bir tespit oldu.Üzerinde düşünmeye değer.

Acaba neden ?

Anlatımında arılar yapay cennete gelmiş gibiler.Beklentileri karşılayacak gibi görünüyorlar.

İlk kontrolleri bende sabırsızlıkla bekliyorum.

SLM ve Muhabbetle...

muhteşem turunç dedi ki...

Ali abi soldan sağa dönme işi kuzey yarım küreye has. Güney yarım kürede sağdan sola döner herşey. Hani diyorum sen hızını alamaz mersinden sonra güney afrikayıda bir deneyim dersen oradaki hıyarları sağdan sola sarmayı unutma yoksa açılırlar:) Asker arkadaşının arılarının yavru durumuna gelince yok be benim balkon daha iyi:) şaka bir yana inşallah işler umduğun gibi gider sağlıcakla kal abi.

ERZİNCANLI ARICI VECDİ dedi ki...

Ali bey,Ekrem beyin arılarının maşallahı var.Emekli olsan Mersinden geleceğin yok.Saglıcakla kalın.

miriliburak dedi ki...

Ali abi salatalık sandığı nasıl tutuyorsun öyle götürebilirmiyim der gibi :))

Sen oralarda az daha kalsaydın sera işine de girerdin :)

Hayırlı günler...

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Slm. Yusuf bir çok şey böyle, kabe'de bile soldan sağa tavaf ediliyor::))
Gebzede geceleri soğumuştu, Aydıncıkta geceleri 15 derece altına düşmüyordu, gündüzler ise oldukça sıcak, gerçek cennet arılar için neden yapay olsunki. İlk kontrolü bende çok merak ediyorum.

Muhteşem abi, salatalıkta güney kuzey degişirmi bilmiyorum ama güneş oradada doğudan doğuyordur, atomların içindeki hareketler gene soldan sağa dönüyordur, dna zincri gene soldan sağadır, hıyar hıyarlık edip, güneyde ne halt eder bilemem::))
Her şeyin hayırlısı, elimizden geleni yapacağız gerisini beklemek lazım.

Vecdi abi emekli olmadanda gelesin gelmiyor oralardan, her şey beleş be, doğadan::))

Fatih salatalığın bir kıymeti yokki, istersen 5 kasa götür orada para etmiyor.
İnşallah oralarda kalacağız ve sera işlerini öğrenirim, öğrendiğimide paylaşırım fenamı olur::))

Sağlıcakla kalın.

Zafer ANLAYIŞLI dedi ki...

Bakanım mersin ikinci adresin olacak gibi. inşallah herlşey yolunda giderde bizlerde analarımıza kavuşuruz.:))

Salatlıkları toplarken eminim manavlık yaptığın günler aklına gelmiştir. Ah şunları bir satsam diye.:)))

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Zafer abi nasip diyeyim, çok uzak yolculuk çekilir gibi değil. Anasna kavuşmak için memleketten getirip yanında yaşatman gerekiyor, sen burada ana Kastamonu'da zor.

Salatalık kasasını elime alınca manavlık günlerim hiç aklıma gelmedi, fakat 25 yıl öncesi, gene burada serada o kadar utanmıştım ki anlatamam. Salatalık başka yerde pahalı ben seradayım bana ye diyorlardı, ben sıkıla sıkıla bir işki tane yemiştim ayıp olmasın diye, meğer bizim için nasıl balın bir önemi yoksa, salatalık üreten içinde salatalığın bir değeri yok.

Sağlıcakla kal.

BİLTEK BİR dedi ki...

Ali abi soldan sağa değil...Sağdan sola...sağ kol ilkesine göre sağdan sola...mevlana dönüşü gibi...

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Muhammet bende aynı söylüyorum ama başkaları yanlış anlıyor, sol taraftan gel kalp hizasından sağa devam et aynı şey olmuyormu?
Aslında benim tarifimde doğruydu ama senin dediğin gibi yazıyı degiştirdim beyav::)) Sağdan sola doğru sarılıyor tamama::))
Hafiye gibisin bir şeyin peşine dştünmü bırakmıyon be:=)
Sağlıcakla kal.