21.01.2013

ARICILIK OCAK AYI ÇALIŞMALARIMIZ VE KOLONİ KONTROLLERİ

2013 Yılının ocak ayını geride bırakıyoruz, ocak aynın üçüncü haftasında yaptıklarımız. Ana arı üretiminde kullanacağım ruşetlerin montaj işi bitti muslukları takıldı, çıtaların parçaları çoktan biçilmiş bekliyor, plastiklere takılacak, şu an sadece kapak işi kaldı. Bu ay içerisinde, inşallah tüm işleri bitirmeyi hedefliyorum.Bu işleri yaparken İlhami abi her konuda yardım ediyor, bu hafta sonu oğlunuda atölyeye getirdi, Gökan tatile geldiğine pişman olmamıştır::))

Şarjlı matkaba uç almaktan bıktım, nalburun en iyisi bu dedikleri hep kötü çıktı. Bu gibi işlerde yıldız tornavida ucu kullanmak gibisi yok. Tornavideuçları, hazır uçlardan çok sağlam ve uzun oluşu bana göre avantaj dı.
Cumartesi günü akşama doğru misafirimiz vardı. Engin Altın, kendisi kuyumcu. Hobi olarak arıcılık yapıyor tabiki şimdilik, geçenlerde arı kalmadı dediğimi duymuş olacak bana söz verdiğin arılar ne oldu diye hesap sormaya gelmiş::))
Abi söz verdiysek mesele yok, ben sözümdeyim dedim sakinledi::))
Sonrasında bizim kalfanın bal selesine gözü dikti dedik daha bitmedi, bir bitsin o zaman bakarsın.
Engin bey anladığım kadarıyla işleri çocuklara yıkıp, İstanbul'dan kaçmaya çalışıyor. Memleketi Düzce'ye gidip arıcılık yapmak için şu an alt yapı oluşturuyor, hedefi ise hobinin çok ötesinde 300 - 400 kovan düşündüğüne göre bu hobi olamaz::))


Biz çalışmaktan yorulmuştuk, iyiki geldi, işlere ara verip bayağı sohbet ettik. Arıcıların sohbeti zaten bitmez, bizimkide öyle oldu.

Bu sezon iki tane önemli ana arımı kaybettim, 7 numara köyde yağmalanmıştı Gebze'ye geldi, bir ay sonra arılar kesip kapı önüne atmışlar. 38 Nolu ana arının kolonisi, zayıflıktan karda yaptığı yavru üzerinde uyuşup kalmış ve ölmüşler, koloniyi kontrol için açtığımda bazı işçiler kıpırdıyordu ama ana arıyı ne kadar ısıttıysam olmadı, ölmüş yani.
Eskiden olsaydı, anaç arıyı kabettikmi yas olurdu ve felaket zor gelirdi elinde bir kaç tane oldumu felaket kıymetli, şimdi üzülsekte öylesine nasılsa bol yedek var.


Bu sene enginar işine girdim, bizim kalfayla bu enginar işinde yarışmayı düşünüyorum. İlhami abiden enginar fidesi istedim sağ olsun bir kova fide gelmiş.
Fideler gelmişte bunları kim ekecek, kaliteli bir amele lazım....
Bir şeyi içimden geçirmeye göreyim, ertesi gün kalfa şıp diye damladı, aranan kan işte buuu....





Yıllardır planlayıp yapamadığım bal taşıma kabı acayip ilgi görmüş durumda.




Bu bal taşıma aletinin tahtalarıda hurdacıdan alınma, en az 3-4 sene öncesinin tahtaları, en son Oktay bey filan vardı aldığımızda. Kaç yıl geçti bilmiyorum.


Ana arı ruşetlerinin kendi malzemesi zaten hurdacıdan alınmıştı, ara bölmelerini  ve bölme küçük kapaklarını ise hurda laminat parkelerden yaptım. Kayınçolarda bozuk malzeme çok çöpe gidecek degerlendirdik.


Bizim kalfa yapılan yayınlarda bal selesinin kendisine kalmayacağını düşünüp, koşup gelmiş, yani zokayı yutmuş vaziyette::))
Mutlu olmak böyle bir şey, henüz başına geleceklerden habersiz....


Hafta içi anasız bir koloniyi zayıf bir koloni ile birleştirdim. Acayip rüzgar vardı, ana arıyı kafese alıyorum arı uçuşu yok denecek kadar az.

Hava serin olunca anasız arıları silkelemekte zor oluyor, ruşete yapıştılar gelmiyorlar. Gelin bakın ananız burada::))


Kalfmızı gezdirmemiz lazımdı, nereye gidelim Zaim abinin yazlığa. Öyle abilerim varki,( bunlara doktor hariç) yazlıklarının anahtarı bende olur, kalfanın bahçenin anahtarı bile alamadık::((
Bahçenin anahtarını bir alsam, horuzunan bir bayramlaşacağım...
Önce bir ziyafet çekiyoruz hafifinden, yoksa tok karına tarlada çalışılmaz.
Yemek bitiyor, bizim ilk göz arılarımızdan biri var bir bakalım ne yapıyor.




2011 yılında üretip yapay tohumladığımız ana arımız. 2012 Yılında sürekli bu ana yı degişmeye kalktılar izin vermedim. Defalarca arıyı böldüm, felakette yavru yapıyor, asıl merakıp verdiğimiz sperm kaç yıl yetecek derdim o...

2013 Yılına gene degiştirilmek istemiyle girmiş, koloniyi açtıgımızda içeride bir başka ana arı daha vardı, pargalıyı tabiki öldürdüm.
Arıcılıkta bazı şeyleri çokmu büyüttük, yoksa bazı şeyleri bazılarımı millete dev gibi gösterdi bilemiyorum. Bizim geldiğimiz aşamada örnegim bana bir çift saf  italyan arısı verin ben bunların birinden erkek yetitirdiğimde birindende kraliçe ürettiğimde, sayısız saf italyan  arısı üretebilirim. üç yıl amatörce yapılan çalışmada ekip olarak felaket boyutta bilgi beceri ve yetenek sahibi oldu, bunun karşılıkları zaten alınıyor.





Koloniyi kapattık ve iş zamanı. Ben en zor olanı seçtim, semaverin suyunu doldur, ateşini yak, bardakları hazırla çayı demle çekilir gibi degil. Yav şeker neredeee....
kendime iş arıyorummmm::)))


Bizimkilerde işin kolayına kaçtılar, yazlıkta çukur açıyorlar niyetleri benimle enginar yarıştırmak::))
Çok şükür işleri bitirip Gebze'ye dönüyoruz.





Bu kadar çalışan biri mutlaka ödüllendirilmeli. O zaman gel şu bal taşıma kabını bitirelimde götür. Nasılda çalışırmış abim benim::)))



Nihayet bal taşıma selesini topladık. Dolu dolu bir hafta sonu yaşadık, işleriminde yoluna girmesi ayriyeten beni rahatlattı, belkide ilk defa bahara kenarda iş yokken çıkacağım.





Mutlu bir arıcı.
Allah herkese böyle arıcı kalfa nasip etsin.
Ben geçmişte boşunamı dua ettim, yarabbi bana herşeyin hayırlısını ver diiye::))



5 yorum:

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Sayın Bakanım.

Madem o kadar memnunsun kalfadan da ,ne diye belgesini hala vermiyorsun::))

İlkbahara iş bırakmadan mı çıkıyorsun...

Ben seni ilkbaharda ki halini düşününce içim daralıyor be::))

SLM ve Muhabbetle...

muhteşem turunç dedi ki...

Çukur açma işini aklınca bana yıktın ama Mersinden gelen hormon enginarı armuta çeviriyormuş :) çukurlara ölçüsüne göre atıverdim Şu Muhammed Pak kardeşim müthiş adam canım :) Sağlıcakla kal.

miriliburak dedi ki...

Böyle kalfa dost başına da maşallah sana ne demeli :p
tekneyi verinceye kadar epeyce ter döktürmüşsün :)

Fazladan ana arı var dedin gibi geldi o zula ne tarafta ya da kalfa biliyor mu :)

Hepimiz marangozda bir gün toplanalım ne varsa toptan halledelim ruşetleri her kış marangozdasın biraz da gezmeye gider insan sıkılmadın mı ba :)

İşlerinizi tez vakıtta bitirmenizi temenni ederim :)

ERZİNCANLI ARICI VECDİ dedi ki...

Ali bey,işin iş gelenleri çalıştır bakalım.Karamürsel sepeti ile ödüllendirmişsin.Revanşını düşün.Saglıcakla kalın.

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Slm Yusuf.
Şimdi kalfaya ustalık belgesi versem bir daha bu ayarda ülkede kalfa bulma ihtimalim sıfırında altına düşer, bundan dolayı kalfamı pişirmeye devam ediyorum, hem size ne oluyor ustayla kalfa arasına girilmez....
Ben yüksek tempoda stres altında çalışmayı seven birisiyim, böyle olmasaydım her konudas çoktan pes etmiştim bile::))

Muhteşem abi sen ne diyon be bana hormon degilde Trakyalıya gidecek olan oksaliğin kargosu daha çok koydu::((

Mirili çalışmayana köfte yok, ne kadar para o kadar köfte::))
Fazladan ana arıyı görmedinmi sıkıp attım kovana.
Bu işler herkesin yapacağı iş degil, milimler bile önemliydi, şimdi kapaga kadar dayandık çok şükür 10 gün sonra bir şey kalmaz, marangozda iş biter saha çalışmaları başlar, yeni hedeflerimiz var::))

Vecdi abi sen gelirsen sanada acımam çalıştırırım ona göre...
Abi o sepetten ülkemizde 2 tane var biri bende biri kalfada, daha ne olsun ödül aslında gördüğün gibi çok kıymetli.

Sağlıcakla kalın.