30.01.2013

PLASTİK BAL ÇERÇEVESİ, PLASTİK ÇITA


Ana arı üretim ruşetlerinde plastik çıta kullanımına geçen yıl başlamıştım. Plastik çıta büyük kolaylık ve işi fazla azaltıyor. Siz bir çıta çakana kadar en az 15-20 tanesini toplayabilirsiniz. Aynı zamanda standart derdi yok, çıtaya takılan parçalardan bir çift yedeklediğiniz de aynı parçalar numune olduğu müddetçe çıta ölçünüz hep yanı kalacaktır. Hele binlerce çıta gerektiğinde ahşapla uğraşılacak gibi değil, plastik çıta olmasa mecbur uğraşılacak.




Büyük boy çıtayı ilk olarak bizim arkadaşlarımızdan Trakyalı Şenol denedi ve çok memnun kalmıştı. Bende yeni çıta gerektiğinde plastik kullanmaya başladım.


Sabahattin Güneş, geçenlerde beni ziyaret etmişti. İnşallah ziyaret ettiğine pişman etmemişimdir::))
İstanbul Bayrampaşa da bulunan Deha plastikten aldığım malzemelerin Gebze'ye aktarılması gerekmekteydi.
Sabahatin beyi aradım dedim benim filan yerde malzemem var, bunların otogara, oradan da bana ulaşması lazım. Kendisi izindeymiş, Trakya'da olmasına rağmen, 3-4 saat içinde malzemelerin elime geçmesini sağladı. Bizimle tanışmak nasılmış öğrensin be ya, kendisine ve yardımcı olan arkadaşlarına teşekür ediyorum.


Son tur ruşetlere gerekli olan plastik yanaklı çıtalarım, Cemil ustanın atölyede toparlanıp kutu gözlerine dizilmeyi beklerler...


Deha Plastik Bizim Sadri Demirci oğlu abimizin arkadaşlarından. Zaten plastik çıta yanaklarını Sadri abi vasıtası ile tanımıştık.
Behzat bey, kolilerin içine numune çıtalarda koymuş. 16 cm, 23 cm, 24 cm, ve 25 cm boyunda plastik çıta yanakları var.


Dün atölyeye uğrayamamıştım, bizim çalışanlar bisküvi ve çay ile öğünü geçirince bizi dünya aleme rezil ettiler.
Hemen imajımı düzeltmeliyim, bu gün Hışır dayıdan soğanlı hamsi isteyip sıcağı sıcağına resimledim.::))
İlhami abi işin farkında ve bıyık altından gülüyor.


Bir kez aç kalanlar anında kazan kaldırıyor, biz doyduk diye yayın yapan yok::(((


Deha plastik çıtalar için sürekli sorular almaktayız. Arıcıların bir çoğu İnternet kullanımını bilmiyor. Bir şeyi İnternet te aratmasını bilmiyor. Blokların sol üst köşesinde arama çubukları var, aradığınız şeyleri ilgili blok içinden arayacağınız gibi arama motorlarından da arabaya bilirsiniz.::))
Hele benim gibi birde arayacağınız şeyler yabancı dilse ne filimler çeviriyorum bir bilseniz. Türkçe yazdığım arama kelimelerini, yabancı dillere çevirip aramalar yaparken olmadık işlerle karşılaşmaktayım. En son suni tohumlama ilgili aramalarda tavukların suni tohumlamasını buldum, hayret edeceksiniz, horozdan süt çıkartıyorlar::))


Benim kullandığım plastik yanaklar,  24 lik yani 24 cm boyunda.



Yemek faslından sonra iş başı yapılıyor, yatmak ve durmak yok, yola devam diyoruz....



İlhami abinin de ilgisini çekti, anında toplanan çıtalar burada.



Üçlü ana arı kutularım, her göz 4 çıtalı, standart 2 çıta arı alacak kapasiteye sahipler.



İşleri planladığımız zamanda bitiremedik. Bir haftalık bir sapmayla inşallah 2013 Şubatının ilk haftasında marangozda iş kalmamış olacak. Kapakların montajı devam ediyor, çıtaların parçalarının büyük bölümü önceden hazırdı, sıra kapakların saç'lanmasına kaldı gibi. Hayret ilk defa bahara bu kadar hazır çıkmamıştım, bende kendime hayret ediyorum::))


8 yorum:

markos aliprantis dedi ki...

Very nice work.I will like to ask if the plastic stanchions there any Problems when installing the wire to the comb.

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Sayın Bakanım.

Plastik yanaklı çıtaların bende işe yarayacağına inanıyorum.Elimdeki stoklar bitince denemesini yapacağım.

Hışır dayının ismi geçince aklıma düşüverdi , Hışır Dayı bizi de bekliyor mu::))

SLM ve Muhabbetle...

miriliburak dedi ki...

Ali abi ana kutularında sistemin inşallah bu sene oturacak.

Benim merak ettiğim bu küçük gözlerde arıların kışı çıkartma mevzusu.

Çıtaların plastik olanlarından 12 cm olaydı eyiydi ama yok dedin :(
Benim yarım ballıklar için süper olacaktı.

Hayırlı günler...

ERZİNCANLI ARICI VECDİ dedi ki...

Ali bey işin sonuna geldin.Fatih sormuş kışı geçirirmi.Aynı ölçüde kovan kullandım.Sorun olmadı.Hayırlı olsun,saglıcakla kalın.

muhteşem turunç dedi ki...

Abi plastik çıtaların Trakyalının kullandıkları ile seninkiler farklı. Şenolunkilerde tel takıldığında bel vermesini zorlaştırıcı takviyeler var. Bu arada İlhami abi adına çok sevindim. Adam bitap vaziyette çalışmaktaydı neçe zamandır.:) Sağlıcakla kal.

İlhami Uyar dedi ki...

Dear Markos.those plastic frames prepared convexity to prevent loosening when wire is inserted,there are 7 hole,we used last year we havent any unwanted positıons,regards

Hasan ALPEREN dedi ki...

Sayın bakanım, bisküviyle çalışılırmı hiç, o marangozhanede çalışanlara her gün mangal yakman lazım. Kutuları çok ucuza mal ediyorsun bilgin olsun. Plastik yanakların kullanışlı olacağını bende düşünüyorum, kartviziti kaydettim. Bu hazırladığın kutular bu bahar sana yetmeyecek benden söylemesi:))

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Dear Markos, Plastik çıtanın yapısı, takılan telin gevşemesine engel oluyor, çıta dışa doğru kavisli, tel gerildiğinde bu kavis düzeliyor fakat sürekli dışa doğru açılmak için içten baskı devam ediyor. Bir başka konu ise tel ahşaptaki gibi çıta yanağına girmiyor, palstik sert gene esneme olmayacaktır. Bu kadar izahtan sonra arıcı bazı şeyleri kendisi anlar::)

Dear Markos.those plastic frames prepared convexity to prevent loosening when wire is inserted,there are 7 hole,we used last year we havent any unwanted positıons,regards

Slm Yusuf.
Plastik çıtalar çok lazım oldugunda stokların bile olsa stokları bırakıp bunu tercih edersin. Düşünsene iş bitmiş çıta çakımı var ve az degil, bunu toplaması kolay.
Hışır dayı sizi niye beklemesinki buyurn gelin, dostlarıma kapım devamlı açıktır ve ne isterseniz ikram edeyim, ben NiğDeliyim, Kayseri'li değil.

Fatih bu sistem oturdu, geçtiğimiz sene içinde arı olan kutular şu an hem Gebze de hemde Mersinde zaten kışlıyor ve şu ana kadar ruşetlerde sorun yok.Zaten derinlik olarak normal çıta, sadece enden dar.
12 Benim bildiğim plastik yanak yok, telefonu var adamların siteleri var, merakını telefon ederek giderebilirsin. 12 Lik olamasa bile çok talep gelirse yaparlar, kendileri zaten kaplıp üreticisi.

Vecdi abi işin sonuna geldik, inşallah bir hafta sonrasına iş kalmayacak. Sadece baharı bekleyecegiz.Senin orada kışlayan arı marmarada daha rahat kışlar.

Muhteşem abi sende ne göz varmış ba, Trakyalının linki tıkladım yarım saat inceledim, Şenolun şurtundan başka bir şey göremedim, onuda zaten kıskanmışın oradaki yorumundan belli zaten.
İlhami abi adına niye seviniyorsun, benim adıma üzülsene sen ne biçim kalfasın, bu sıra masraf acayip arttı benim batmmamımı istiyorsun.


İlhami abi senin ingilizceyi anlamaya bilir diye, bende Markos'a türkçe anlattım, seni anlamayacak, ama beni kesin anlamıştır::))

Hasan abi yemek ağırlık yapıyor ve randıman düşüyor, bisküvi demek sağlık demek diyet demek::))
Kutularım tamamen hurdaya gidecek malzemeden yaptım, ne kadar ucuz olsada 300 tane olduklarını hesapladığında acayip bir para ayırmışız.Ve dertleri bu hafta sonuna inşallah bitecek ve bende kurtulacagım.
Abi plastik çıtaların üreticisinin kart viziti haberin içinde var, ayrıca adamların site adreside var, telefon edip görüşebilirsiniz.
Hazırladığım kutular bana çok fazla gelecek, sen ne diyorsun, iş boyumuzu çok aştı. Bundan sonra malzeme işiyle ugraşmak istemiyorum::))


Sağlıcakla kalın.