4.02.2013

ARICILIK ÇALIŞMALARIMIZ, 2013 ŞUBAT


Bahar hızla yaklaşıyor, arıcılık malzemelerimizi bir an önce yapıp kenara koymak için bizde son gaz çalışmaya devam ediyoruz.
Hafta sonu cumartesi günü öğleden sonraya kadar cereyanların kesik olması çalışmaları aksattı. Bizde boş durmamak için plastik yanaklara çıta taktık. Yaklaşık 500 çıta ana arı gözlerine konuldu.


İlhami abi bu yıl çalışmalara acayip hız verdi. Aksaklıklar çok şükür sorun olmuyor ve çalışmaya devam ediyoruz, bu hafta sonuna gerekli işlerin hepsini bitirip kenara koymuş olacağız inşallah.


Kapakların sacı, matbaga kalıbı. Önceki çalışmalardan bir kalıptan 2 kapak kaplıyorduk.  Sacın üstüne nerden nasıl keseyim diye kapakları koydum üç tane çıktı. Geçmiş çalışmalarda bayağı fire vermişiz::((

Matbaa kalıbının bir yüzünde ise geçmiş haberler var. Kalıp Gebze Gazetesinden alındı ve haberlere de göz atıyoruz, Cemil soruyor ilginç haber  var mı::))


Tam bir günümü sacların kesimi yedi, basit bir iş gibi duruyor ama acayip zaman yiyen bir iş, kollarım hamlamış, mastarı kaydırmadan saca çizik atmanız gerekiyor çiziği katladığınızda alüminyum levha boydan boya kırılıyor.
Pazar günü ise sacların kenarlarının katlanması yani U yapılacak. İlhami abi arazi öğlen oldu gelecek neredesin diyor ki bir arkadaşın arıları var onları kontrol ediyoruz, yav bu günümü buldun gel işler ortada::))
Bu esnada Düzce'li Engin Altın marangozda misafirimiz...
Mehmet beyin 10 koloniden 5 tanesi sönmüş, bal var arı yokmuş, bir tanesi çok zayıf ve geri kalan 4 tanede sorun yokmuş. Bahara kafadan %50 kayıpla başladı. Gelen haberlerde gene bu yönde, ülkemizin kaderi bu...


İlhami abi geldi, yanında bir Düzce'li daha::))
İki Düzce'li tanışıyor.
Bu yıl Düzce'li arıcılar tarafından yakın markaj dayız, Allahtan hayırlısı. Engin bey ile Mehmet bey tanıştılar, artık iş zamanı.
İlhami abinin geç kalma nedeni ise Mehmet beyin 10 kovan arısı varmış, bir kontrol et demiş İlhami abide arı bakımına arazi olmuş.
Durum nedir dedim, 10 kovanın 5 tanesi sönmüş, bir tanesinde çok az arı varmış ve ana arısıda var, sıkıştırdım dedi. Geriye 4 tane sağlam kalmış, ülkemizin her yılki kaderi bu, sezona kafadan %50 kayıpla genel giriş yapılıyor. Başka yerlerden gelen haberlerde de aynı durumlar söz konusu, çok kayıp var diyorlar, hayretler içinde kalmaya devam ediyoruz.

Ben sacların kenarını katlıyordum, katladığım sacları İlhami abiye verdim kapaklara bir monte edin diye. Önce bir numune yaptım bakın işin detayları bu.
İlhami abiyle Mehmet bey birlikte çalışmaya başladılar. Sac kapak kenarlarında 3 cm filan açık bırakıyordu, kapakların kasası boyansa iyi olur dediler, madem boyanacak buyurun boyayın dedim.

Engin abiyi sac kenarı katlamaya verdim.  Bir günümü bu sac kenarı katlama yedi, bunlar hesapta olmayan kayıplar. Şimdi sadece kapağa sacı koyup zımbalama işi kaldı. Ben iş uzun sürer diyordum en basiti oymuş, kaplama işi acayip yürüdü.



Mehmet bey sac kaplama işine devam etti. İşten anlıyor bu arıcılara bayılıyorum, leb dedin mi leblebiyi anlayanları tabiki. İsmi kuru arıcı olup, elinden iş gelmeyenler benim listemde zaten tutunamıyor::))
Arıcı dediğin zaman elinden her iş gelmeli...
Belki çok fazla şey istiyorum ama böyle...



İlhami abi kapakların kasa kenarlarını boyadı. Abdullah amca bu sene bir kovan arı vermiştim söndürdü, seneye İlhami abiye körükçü olacak çekirdekten yetişmesi lazım ama Ustasının yaptığı boyayı beğenmiyor. Arıcı çırakları da bir garip bununda kafasına el demirini vurunca aklı başına gelir ama İlhami abide o huy yok...


Çalışmalara kısa süre ara veriyoruz yemek vakti. İşler yoğun Hışıra gitmiyoruz Hışır bize geliyor::))


Cemil usta kızına oyuncak beşik yaptı, evde beşik diye ağlamış, abisinin oyuncak kamyon kasasını söküp beşik diye onu süslüyormuş tu::)


Bu arada arıların yavru durumları Gebze'de artmaya başladı. Yavru kenarlarında sulandırılmış bal çoğalmış. Her kolonide bir iki çıta böyle yavru var ve bu kolonileri hiç beslemedim, şu an kendi istedikleri gibi gidiyorlar yiyecek sorunları yok.


Bir başka koloniden yavru görünümü ve yavru alanını açmaya devam eden bir koloni daha.

Bu ruşet çok zayıf ve kış boyu yavruyu hiç kesmedi bu ruşeti besliyorum saflarımdan birisidir.



Bir başka kolonide 2013 yılının ilk erkeklerini gördüm. Canlarım benim::))
Marangozda engin beyle konuşurken Düzce'de üç arıcıyı kek vermekten vaz geçirdim dedi. Arıcılara invert şurup tavsiye ediyormuş.
Yıllar öncesi yazdığım kek yazısı acayip ilgi görüyor ve statiklere baktığımda o sayfada gün içinde mutlaka ziyaretçi görmekteyim.
Birçok kişinin anlamadığı şey şu.
Kış arıları kovanı yada koloniyi bahara taşıyacak arılara deniyor ve bu arıların yedekleri yok. Havalar ısınmaya başladığında bu arılar bir posta yavru çıktıktan sonra ölüyorlar. Bahara çıkmış bir kış arılarına yardımcı olmamız gerekiyor. Bahara çıkan kış arıları normal şartlarda bir posta yavru çıkartır, yani siz hiç dokunmayın bunu yapacaktır tabiki balı ve kış arısı varsa. Bahara çıkmış arıya invert şurup verirseniz çok yardım etmiş olursunuz hazır sıvı gıda ve soğuklarda bile yavruların ihtiyacı bu invert şuruptan karşılanır.
Arılara kek verdim arılar keki yedi diyenler var, arılar zaten keki yer kimse arı keki yemez demiyor. Sıvıyla  3 hafta yaşayan kış arıları kekte acayip zorlanır ve ömürleri 3 haftanın altına düşer bunu bazı kişilere anlatamadık. Kış arımız baharda3 hafta nasıl rahat yaşar onu çözemiyoruz, kek vererek arıyı yorup erken ölmesini sağlıyoruz, iyilik yapılacaksa baharda koloniye şurup verilmeli, bu invert olursa çok süper olur, diğer şuruplar arıya bana göre dokunuyor ve ishal ediyor.  Kek arılara yavru yaptırmak ve yavruyu kestirmemek için veriliyor, bahar gelmiş zaten arılar yavru yapabilmek için fırsat kolluyor. Kek verip daha uzun yaşayacak kış arılarının ömrünü neden azaltıyoruz, herkes bu soruyu kendisine sormalı. Ayrıca kimseye aman böyle yapın demiyoruz, eninde sonunda doğru bulunacaktır, biz ne karşıtlar gördük, yıllar sonrası dediğimiz çizgiye istemeseler de geldiler, yani arıcı olmaya başladılar...


Pazar günü misafirler gitti, İlhami abi gitti etrafı toparladım, kutu gözlerinin küçük kapakları için kayınçonun depodan laminat parke getirmiştik onların enlerini çıkarttık, biçimi ertesi gün mesai bitimi yapılacak. Atölyeyi toparlamaya çalıştım her taraf malzeme oldu, kapaklar bittiğinde her şey toparlanacak.
En zor iş kapak sacı kaplamak diyordum ben bir kaç tane kapladım, İlahami abiyle Mehmet bey 50 tane kapak kaplamış.
İşlerin sonuna geldik, yurt dışından bir arıcı misafir çalıştırıp malzemeleri kenara koymayı düşünüyorum, yurt içi  yardımları kesmedi::)))

8 yorum:

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Sayın Bakanım.

Hayret !

Bu hafta işler bitti babında haber yok.::))

Kışı marangozda çıkarmaya kararlısın.Lakin yapacak birşeyde yok.Çalışmaya devam.Gönlümüz senle beraber:)

Meramım ; Hışır oraya gelebildiğine göre,buraya da gelebilir mi acep ::))

SLM ve Muhabbetle...

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Aleyküm selam Yusuf.
Hayret edecek bir şey yok, taktik değişikliği var duyan bize geliyor, iş bitti dersem gelen sayısında artma olacak, gelenleri çalıştırıyorum. Bu durumda iş bitti denirmi::))
İşler çok şükür, kapakların sacına dayandığına göre ne durumlara gelinmiş zaten anlaşılıyor...

Bu hafta sonuna marangozdan çıkıyorum bir daha ağır işler yapmamak üzre diyorum, marangozluk benim hayatımın bir parçası, ufak tefek yıl boyu bir şeyler yaparım.

Hışır sizin oralarda ne yapsın beya::))
Sağlıcakla kal.

Unknown dedi ki...

Selamlar Ali abi,matba kalıplarını nerden buldun.Bir arkadaşım var matba işi ile uğraşıyor geçen yıl yine senden görmüştüm bu kalıpları ona söylemiştim getiririz kolay dedi.Bir senede yeni geldi kalıplar geçen elimize geçti.Sırf bu iş yapanlar var diyor iyi para ediyormuş hurda kalıplar.

Elaman sıkıntın yok gördüğüm kadar kolay gelsin.

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Emrah A.s.
Matbaa kalıplarını ben Gewbzenin yerel gazetesi var Gebze Gazetesinden alıyorum.Bu kalıbın orjinali yani yenisi 40 lira filan gazeteyi bununla basıyorlar o günkü bir sayfa bu kalıpta oluyor, ertesi gün başka kalıp kullanılıyor. Fiyatı hurda aliminyum olarak satılıyor.Benim aldığım yerde günlük 5 tane çıkıyor.Kovan imalatı yapanlar birikeni topluyorlar.
Eleman sorunumuz çok şükür yok, arıcılar çalışmak için sıraya girdiler::))
Sağlıcakla kal.

muhteşem turunç dedi ki...

Abi işin sonuna geldin sayılır. İlk defa bu sene senin işlerini bitirdiğine şahid oluyorum İlhami abiye artık bir döner ısmarla zira bunu ona borçlusun. Yurt dışından arıcı misafir getirip çalıştırmak konusuna gelince aklında olsun adamcağız "wine" sorup duruyor. Bu yakıt olmadan marş basmıyor diyor :) sağlıcakla kal.

ERZİNCANLI ARICI VECDİ dedi ki...

Ali bey,işi misafire ilhami abiye bitirttin.Hayırlı olsun.Arı isteyenleri sıraya yaz.Muhteşem abi Gebze ye gelmediğine göre işten mi kaçıyor,diplomadan ümidi mi kesti.Saglıcakla kalın.

Zafer ANLAYIŞLI dedi ki...

Bakanım selamlar,

Plastik yanaklı çıta bende almıştım
ama deneme fırsatım olmadı.İLK kullanımdan sonra kararmış peyeği çıkarmak ve temizlemek sorun oluşturabilir gibime geliyor.

işleri bitirmişsin hayırlı olsun. sen olmayınca garibanlar soğan ekmek yiyorlar.olduğun belli menü zengin.

işler bitmiş eh artık kutlamak için hışıra gidebliriz. ne zaman gelelim.:))

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Muhteşem abi işin sonuna geldik, yolun şimdilik sonu göründü.İlhami abi ne isterse onu ısmarlıyorum, dışarıdan iç işlerimize mudahale istemiyoruz::))
Yurt dışından geleni çalıştırmanın yolunu biliyorum acı şalgamı dayanayım ona sudan başka bir şey istemez canı::))

Vecdi abi sen teknik adamlık nedir bilirmisin, işler yapılırken kenarda dokuz doğuruyoruz be::))
Muhteşem abi işten kaçıyor işler bittiği gün Gebze ye damlar merak etme...
Diploma işide nerden çıktı şimdi.

Zafer abim daha kullanmadığın bir şeye şimdiden kusur buldunya helal olsun sana, ötekinde nasıl mumu kesip çıkartıyorsan plastik yanaklı çıtadada kesip mumu alırsın beya. Kararmış muma kenarda duran plastik yanagın ne etkisi oldu anlayamadım::))
İşleri çok şükür bitirmek üzereyiz. Herkes ne kadar çömert oldugumu zaten biliyor, zaten sofradan da belli::))
İşler bitti kutlamak için hışıra degilde birisine bir hafta sonu yıkılacağızda kime, sen yenisin galiba::))
Sağlıcakla kalın.