11.03.2013

ARI BÖLMEK, 2013 YILI MARTIN ONU


2013 Yılı mart ayının 10'u.
Abdullah amca arı bakacağım diye tutturdu, geçen sene bir ruşet arı vermiştim söndürdü, bu yıl erkenden soluğu arılıkta aldı::))
Aynı zamanda İlhami abinin yeni körükçüsü.


2013 Yılının ilk bölme arılarıdı pazar günü yaptık, tarih 10/03/2013.
Bölme yapmamızın nedenlerinin başında bir kaç gün sonra uzun süre kalmak için Mersin Aydıncık'ta olacağız.
Dolayısı ile buradaki arıları zayıflatmayı amaçladık. En zayıf kovanlarda 5 çıta en kuvvetlilerde 8 çıta yavru vardı.
İşe başlamadan kısa bir sağanak yağmur başladı, yağmurdan sonra hava biraz serinledi genede maske giyemedik çünkü maskelerimiz Mersin'de::))
Tek maske vardı onuda Abdullah amcaya giydirdik.

Abdullah amca ruşette arı bakamdı, bu sene kovanla arı bakmasına karar verdik, kovan ise Vecdi abinin::))
Baştan yavrulu çıta bölünecek kovana alınıyor üzerindeki arıyla birlikte. Sonra bir çıta larvalara bakan acemi arı silkeleniyor, aynı arılıklarda geri dönüş fazla olur, bundan dolayı larvalara bakım yapan işçi arı özellikle silkeliyoruz.Larvalara bakan işçiler hiç kovan dışına çıkmayan arılardan oluşur, tabi kış arıları hariç, bizim arıların içinde kış arısı bulmak zor.

Bölmelerde ana arı mutlaka bulunmalı, bulunamıyorsa bölünen kolonilerin ikisine aynı numara yazılmalı 1/1 veya 6/6 gibi, ertesi gün yapılan kontrolde ana zayıf tarafa gitmiş ise eski kovanına verilmeli.


Devşirme koloni oluşturulacak ise ana arı kesinlikle bulunduktan sonra koloniden arılı ve yavrulu çıta alınıp bölmeye konulur, aksi taktirde devşirme bölmeye verdiğiniz ana arının kesilme riski çok fazla olur, kesilmese bile hangi koloninin ansı bulmak bayagı zor olacaktır. Tbi bunları bir sürü arı bölecekler için yazıyoruz::))

Bölmelerde ilk yapılması gerekenlerin başında fazla yavru bölmeye verilmemesi lazım, geri dönüşleri gördükten sonra ilave yavrulu çıta verilebilir. Birde verilecek yavrular içinde boydan boya yumurtalı bir çıta olmasını öneririm, bir bölmenin ana arısının göreve başlaması bir aydır, bir ay işçi arılar yatacağına yumurtadan itibaren işçi arılara baksınlar daha iyi, bu benim fikrim ve tercihimdir.

Kuşet kovanlardan artan malzemelerin artıklarından oluşturduğum 26 kutunun kapaklarını ve yemliklerini yeni kereste alarak biçtim. Az gözüküyordu ama dünya iş çıktı. İki sene içinde ruşetlere verdiğim sadece malzeme parası 3500 lira, işçilik ve diğer masraflar yok.Nasip olursa iyi bir yatırım yapmış oldum.


Bu yemlik 26.5x26.5 kutunun üzerine oturuyor, kutunun genel olarak şekli küp oldu, her şey kare ve bu yemlik 2.5 cm yükseklikte olmasına rağmen bir litreden fazla şurup alacak durumda.Yemliği baraj olarak düşünürsek çevresi 3 cm, şurubun dayandığı set ise 2.5 cm.

Kutunun musluğunu çok basit bir şekilde açıp kapatma şekli olarak, sac düşündüm.
Bu kutularda damızlık kraliçeler bir şekilde korunmaya alınacağı gibi erkek arıların hapsedilmesinde kullanılacak. Damızlıkların yavru ihtiyacı başka ruşetlerden karşılanabilir, çok az bir yumruta attırıp tüm çıtaların şurupla blokesini düşünmekteyim. Bu sistemi sanki yabancılar kullanıyor, hiç bir yerde açıklama bulamadım ama işin mantığı bu yönde diye tahmin ediyorum.
İlhami abinin geçen sene bu arılıkta kestaneye götüremediği bir arısı vardı, kovan gece dağıldı ve kestane balına gidemedi, o koloniden yaklaşık 3 hasat yaptı ve toplamda 60 kilo civarında bal yapmıştı. O kolonide yeni doğmuş bir sürü soluk erkek arılar vardı onları yapmış olduğum kutuya aldık ve hapsettik 15-20 gün sonra spermlerini alacağım. Arı F1 dolayısı ile erkekleri saf.
Elimizdeki kutuların yavrulu çıtası olmadığından , yavrulu çıta kesip, erkelerin hapsolunduğu bölmeyi bu şekilde yavrulandırdım.

Çıtaya göre yavru kesip ana arı kutularınıda böyle arılandırabilirsiniz.


Kesmeden çıtayı yavru üzerine koyup şablon gibi çizik atıp, çizikten kesim yaparsanız yavrulu çıta, kesilen bölmüme böyle oturur.


Yavrulu petegin kayma ihtimali yok ama bir kaç günlüğüne bağlamak iyidir.

Erkeklerin hapsedildiği ikinci katın yan atarfında erkek arıların dışkılama uçuşunu sağlama için kısa süreliğine açıp kapatabilecegim bir musluk var. Erkek arıların bulunduğu bölümün altı ana arı ızgarasıyla kaplı.


Burada görüldüğü gibi seçilmiş erkek arılar sizin izniniz olmada koloniden çıkamazlar.

6 Çıtalık Kuşet kovanlarım, küçük diyordum, kelli felli koca kovanoldu  katınıda koyunca yav::))

Yapmış olduğumuz bölmelerin videolarınıda buraya ekleyeyim, video blogunada koyacağım ama bu haberin altında bulunmasında fayda var, haberin bütünlüğü açısından bu önemli.

Arılarının farklı olduğunu söyleyenler varmış, 100 tane koloniden 98 tanesi aynı olanların neresi farklı, anası belli degil babası belli degil fark bumu? bizim koloniler ise belki 100 koloniden, sadece 1 farklı olan, acaba fark hangisinde::))


8 yorum:

Unknown dedi ki...

Maşşallah Ali abi,5 ve 8 çıta yavru süper bir şey bu zamanda.İlk bölmeleri yaptın hayırlı olsun.Şerbetliklerin arı çıkıcak olan yerin üstü kapanmıcakmı veya şerbetliğin için de arı boğulmazmı?Kolay gelsin sağlıcakla kal.

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Sayın Bakanım.

Bu erkeklerin senden ne çekeceği var.Resmen ümüğünü sıkıyorsun adamların beyaw::))

Öylesine güzel bir çıtaya pıcak çekmeye herhalde içim elvermezdi:(

Yayında , birşeyler öğrenmek isteyenler için güzel bilgiler var ama at gözlüğü ile görünmüyor::))

SLM ve Muhabbetle...

muhteşem turunç dedi ki...

Sevgili ustam bu nasıl arı bölme işlemi. Doktorlar sana boşunamı yakın gözlüğü verdiler :) anayı da göremezsen halin nice olur senin bundan sonra :) beni dinle bundan böyle gözlüksüz arı açma. Ayrıca kutularda canavar gibi olmuşlar payıma düşenleri ayır.

ERZİNCANLI ARICI VECDİ dedi ki...

Ali bey,kare kovanların güzel,erkeklerin suçu ne hapsediyorsun,genel af havası var. Bırak herkes istediğine kaçsın. Kontrosuz kaçanlar eko tip olur.Saglıcakla kalın.

UĞUR GÖK dedi ki...

Arılarının maşaallahı var Ali abi.Sanki her seneden 1-2 ay erken gibi.Her sene mayısa doğru böyle arıları görürdük.Ali Türk arısı farkı olsa gerek.
Fonda ise ezan o kadar güzel olmuş ki .Yeni sezonun hayırlı bereketli olsun.

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Emrah bu yıl geçen yıla oranla sıcak gitti ve erkek arılar bile doğmuş durumda. Arlar invert şurup ile beslendi, kek kullanmıyoruz.
Şerbetliklerin durumuna göre belki şurup alınan yerin karşısına arının ileri geçmesine engel olacak bir kontra parçası koymak çok kolay olur ama üstünü kapatmayacağım, sonuçları bir göreyim.


Selamlar Yusuf.
Erkekler olmasa elimizdeki ırkı nasıl devam ettirecegiz. Bir yıl önceden saf erkek olsunda hangisi olursa olsun diyorduk, şimdi bala çalışıp başlda kendisini ispatlayan f1 lerin erkeklerini alıyoruz, damızlık üreticileri bunu yapıyor.
Yayınlarımızda magazin olsa bile aralarında mutlaka arıcılıkla ilgili kırıntılar vardır, başkalarının 20-30 yayınını alt alta bir koyun neler var, birde bizimkilere bakılsın.

Muhteşem abi bu sadece arı bölme işlemi degildi, birde kutu arılandırıp erkeleri hapsettik.Her yıl olduğu gibi her işin startı verildi.Yakın gözlüğünü kendime bir türlü yakıştıramıyorum ama 40 yaşından sonra gözlerde yakın sorunu oluyormuş, ben 50 ye gidiyorum::)) Belki bu yaz yakın gözlüklerimle resimlerimi göüp mutlu olursun beyaw::))
Bir sorun var, gözlüğü düzeltirken suratımıza propolist bulaşmazmı::((
Ayrıca 2 ana arı bölünen kovanlara gitmiş geriye getirildi.
Senin istediğin kutu olsun, sayı süle be....


Vecdi abi hesap kitap yapmadım, ruşetlerin çıtasına uygun 6 çıtalık kutu yapayım dedim, kare bir kutu çıktı ortaya. Izgara kare, kapak kare, yemlik karekutu kare, sadece buyu 1 cm uzun::))
Tüm erkekleri hapsetmedikki isteyen istediğine kaçacak ama bizimde istediklerimizi istediklerimizle buluşturmamız gerkiyor, farkımız bu::))


Uğur hocam bu yıl buralar çok iyi gitti, inşallah bir daha bozmaz.Uzun süreli olmadıktan sonra gelip geçici soğuklardan zarar görmeyiz.
Irk faktörü her sene daha iyi fark edilmeye başladı, bu arılara kışın soğukta kek verilseydi nufusu yarı yarıya düşerdi. Ali Türk arısı farlı bir arıdır, bundan sonra bu farkı kimse taklit edemeyecek diyorum ama bu arıcı milletinden korkulur be::))
Arılığa marangozdaki işleri bitirip gittik birden yağmur bastırdıyağmurun durmasından sonra işe başlayabildik havada serinledi, o esnada ikindi ezanı başladı.
Yeni sezon tüm arıcılara hayırlı olsun.

Sağlıcakla kalın.

miriliburak dedi ki...

Abi kış günü bu nasıl iştir millet arı güçlendirme derdinde sen bölüyorsun Maşallah.

Hacı amca şanslı arılar sakallardan yoklama yapmamış :)

Hayırlı günler dilerim...

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Fatih bu nasıl iş bende anlamıyorum, biz arı bölmeye başlamadan bazı arkadaşlarımızada kovanlara kat atmış::))
Yav hacı amca bayağı yetenekli, hem videoları kusursuz çekmiş hemde bir sürü resim çekmiş, hepdide güzel.

Sanada hayırlı sezonlar diliyorum, sağlıcakla kal.