22.03.2013

LARVA TRANSFERİ


Larva transferi ile ana arı üretimindeki püf noktalar. Yeni başlayanlar için en önemli konu sulu aşılama tekniğidir. Çok enteresan resimlerimden birisini daha çektim. Günlük larva ile günlük yumurta yan yana::))
Buradaki oranı hiç bir zaman gözden kaçırmayacaksınız. Yumurtanın boyuyla larvanın boyuna dikkat edin.


Sulu aşılama için 80- 90 aşılama için 3 ana arı memesindeki sütün alınıp, minik bir kap içinde sulandırılıp larvanın bırakılacağı yüksük veya çanağın dibine minik bir damlacık bırakılmalı.


Çanakların dibinde sulandırılmış arı sütü zerrecikleri var, larvalar bu sulandırılmış sütün üstüne bırakılacak.

Sütlü durumun genel görünüşü daha larva almadık.
Alınacak larvanın boyutunu nasıl anlayacağız derseniz, larva kaşığında larva alındığında görmekte zorlanacaksınız. Resimdeki kaşıkta larva var ve çok bariz görünmüyor, iyice kıvrılıp C olan larvalar bu kaşıkta kinden çok yaşlı demektir.


Bir başka resim, makro çekim, normal şartlarda bu larvaları resimdeki gibi çok net göremezsiniz.

Yeni çatlayan yumurtadan çıkan larva uzun bir görünümde olur.Larva yaşlandıkça kıvrılıp C şeklini alıyor, bu detayı eskiden bilmiyordum, ana arı üretim kursunda  Sayın Feyzullah Konak hocamızdan öğrenmiştim.


Bazı durumlarda ani kararlar verip olumsuzluklardan bile faydalanmasını bilen bir yapım var::))
Bu resimde onlardan biri. Bir kovana verdiğimiz memelerden tutmayanlar vardı, kapalı yavru olmadığında anında yalancıya kaçan koloniler olabiliyor.
Bende ana arı memesine yumurta atılmış çanağı eğitim amaçlı kullanmaya karar verdim.
Bu resimde alınan larvanın ne kadar küçük olduğunu, yumurtayla kıyas yaparak anlayınız.
Minik larvaları tutturmak zordur,daha iri larvaları tutturmak daha kolaydır ama ana arı kalitesini olumsuz yönde etkiliyor. Yani aldığımız larva kaşıkta var mı? yok mu? diye sizi zorlamalı bunu gözü keskin görenler için söylüyorum, görmeyenlere Allah yardım etsin::))


Larva transferi yapılırken aşırı derecede acele edilmeli. İlk başlayanlar yüzlerce larva transferi yaparak boşa antrenman yapmalı.

8 yorum:

Unknown dedi ki...

Hadi hayırlısı Ali abi bismillahı çekmişsin işler bitmeke bilmiyor kolay gelsin sağlıcakla kal.

Mustafa Doğan dedi ki...

işte 10 liraya 15 liraya ana arı alanların aldıkları anadan neden verim alamadıklarının cevabı...

yusuf şimşak dedi ki...

SLM ...

Sayın Bakanım .

Resimler birbirinden güzel ve eğitici . Ari dostlarının bu yayını bir degil birkaç defa okumasında yarar var.

Görmeyenler icin sorun yok ! Mercek var::))

SLM ve Muhabbetle...

muhteşem turunç dedi ki...

Sevgili ustam haklısın yakın gözlüğü kullananlar bu larvaları göremezler tesadüfen böyle transferler yapıp fotolayıp bak bu derler :) yaşlıların allah yardımcısı olsun..Bu seneki çalışmalarında bereketli olur inşallah. sağlıcakla kal.

Unknown dedi ki...

Ali abi selamlar,
Larva transferi resimlerin ve eğitici bilgilerin gerçekten güzel abi tebrikler,başarılarının devamını diliyorum.

Selamlar Saygılar.

ERZİNCANLI ARICI VECDİ dedi ki...

Ali bey,larva transferlerin hayırlı olsun.Transfer işlemi bize göre değil.Yeni bir metot geliştireceğim. Yoksa jübile zamanı gelmiştir diyeceğim.Sağlıcakla kalın.

Hasan ALPEREN dedi ki...

Sayın bakanım,
Yeni transferin hayırlı olsun. Yakını görenler için problem yok, göemeyenler için saat tamircilerinin kullandığı tek gözlüklerden tavsiye ediyorum:))

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Emrah başladık bakalım, o kadar çok iş varki anlatamam, gelip görmen lazım::))

Mustafa işin özünü bilmediğinde ne yapacaksın, daha önce bizde bilmiyorduk, ana arı kursunda öğrendik ve öğrendiğimizi herkesin anlayacağı şekle getirmeye çalışıyorum, böyle bir yayın hem görsel hemde yazılı yok, yazılarda genelleme yapılmış, bazılarına göre 3 günlük larvayıda alabilirsin.

Yusuf Aleyküm selam.
Bu detayda yayın fazla yok, en önemli tetayy ve incelikleri aktardık. Bazıları isteyerek görmüyor, at gözlüğü takanlara mercekte fayda etmez be::))

Muhteşem abi bana sataşıyorsun gibime geliyor, benim 1 nummara yakın gözlüğüm var ama çeketin gözüne takıyorum, sen 3 numarayı gözüne takıyorsun beya::))
Evet aynı görüşteyim yaşlıların Allah yardımcısı olsun. Bir seferde bana muhalefet etme, sonunu iyi görmüyorum...
Her şeyin hayırlısı::))

Mehmet bizim yayın anlayışımız belli, zamanı gelen ve yaptığımız uygulamaları paylaşırız. İşine gelen alır, denize attık be::))

Vecdi abi niye sana göre olmasın. Geçenlerde Sadri abiyle bir akşam buluştuk, Yusuf 18 Sadri abi 19 yaşındayım diyordu::))

Hasan abi sağolasın, işin mantığını bildiğinde görmedende o kaşık göze girerse larvayı alır. Seri larva transferi yapanlar kaşıga bakmazlar larva varmı yokmu diye, zaten larvayı arasan bu iş olmaz...

Sağlıcakla kalın.