3.05.2013

2013 YILININ İLK OĞULU

 Arıcılık tarihimde ilk defa başka bir bölgede kışladım. 2012 Yılının kasım ayında gittiğimiz Mersin Aydıncık'tan, bölgemizin soğuk geçmesi nedeniyle biraz geçte olsa 29 nisanda Gebze ye Döndük.

Gebze'ye geldiğimizi öğrenen, Dr.Muhteşem Turunç, (mealen, yani kalfam) hemen ziyaretine geliyorum diye tutturdu::((
Olurda bu kadar gudumsüzlük fazla.

Sayın kalfamız arılığa niyetlenmesi bile yetti, bir oğul bizi malzemelerin içinde bekliyor.


Oğulu bir ruşete alıp, Zaim abinin bahçeye akşam Gebze'ye dönerken bıraktım. Zaim abide bu yıl bayağı bir arıcı olacağa benziyor, kıştan bir sürü kovan yaptırdı...

Yoldan geldikten sonra sıradan bir kontrol hala bitmedi, bir kaç gün içinde tüm kutu, ruşet, ve kovanlar açılmış olacak. Aydıncıkta çıtaların kaymamasına çözüm olarak karton düşünmüştüm, fıstık gibi oldu, çıtalarda kayma olmamış denecek kadar az.

Kayan çıtalarda ise gene sorun olmamış. Böyle bir nakili ilk defa yaşadık, ana arı ruşetlerinde doğmamış meme vardı, doğan meme vardı, bazılarını özellikle not aldım sonuçları göreyim diye, yalnız 10 günlükten aşağı kapalı meme yoktu.

Bu kutuya ayın 16 sında aşılama yapılmış memeleri, ayın 26 sında verdik, bu seride 8 meme vardı, birsi ayın 28 de doğdu ötekiler biz arıyı yükleyeceğimiz gün doğmamışlardı.Gebze de yapılan 30 Nisan tarihli kontrollerde anaların doğduğunu gördüm.Sonuçlar güzel.
 Aydıncıkta bazı doğan ana arıları not aldım, bu ana arılar doğalı bir kaç gün olmuştu, dolayısı ile çiftleşmemişler, yeni doğmuş olanlardan aldığım notlara bakıyorum ana arılar yaşıyor.(kutu arılarının büyük bölümü Akdeniz arısı idi.)
Bu esnada bizimki geldi, kontrolleri birlikte yapıyoruz.
Yolculuğumuz çok uzun sürmüştü, yaklaşık 20 saat filan, kutularda sorun gözükmüyor ama kuvvetli kovanlarda ve sıkışık ruşetlerde bazı ana arıları yumak yapmışlar bazı analar ölmüş. Kovanların henüz tamamına bakılamadı. Korktuğumuz şeylerde hasar yok beklemediğimiz şeyler öne çıktı.
Kovanlara aldığım Akdeniz arılarının yavrulu çıtalarını vermiştim, sanırım sorun ondan kaynaklandı.
Gözü kamaşan bir arı, bizimkine dersini verdi::))
Kafadan bir tane arı soktu, bir durup doğru dürüst resim alamadık::)) Kaç resim çekmişin en iyisi bu...

Bazı ana arıları bu tip kafesle yolculuk ettirdik. İçindeki analar sağlamdı, yanlarına 3-5 işçi arı verdik, yolculuk boyunca ana arı bu kafeste güvendeydiler. Bu kafesin yan tarafına işçilerin girip çıkmalarını sağlayan delikler açılırsa daha kullanışlı olur diye düşünmekteyim. Hava çok sıcak mola verdik bir şeyler atıştıralım.

Bu yılın ilk semaver çayını demliyoruz.

Aydıncık'ta bir varil kestirmiştim, içi yağlı yakmaya çalıştım temizlenmedi. Bizimki bu deterjanla çıkar dedi,o zaman buyur dedik::))
Bir seferde 100 litre invert şurubu yap, koy kenara, meme besleyen kolonilere lazım oldukça ver gitsin....

Şimdide diyorki benim fırça mahvoldu  diyeceğim fırça kaç para diye bozulacak, pintinin her şeyi sonuçta kıymetli onu anladım::((

Yemekte soğanın cücügünüde kalfamıza ikram ettik.Heralde bundan daha güzel bir ikram olamazdı?

Ayrılırken gene olan bizim ana arı kutularına oldu::((

Düzceden aldığım siparişlerin zamanı geçti ve istediğimiz kadar hazır ana arı olmayınca, acayip sıkıntı çıktı, nisan 20 gibi teslim etmem gereken ana arıların hepsini veremedim.
Dün Erkan aradı, kendi analarımdan vaz geçtim istemiyorum, ne zaman hazır olursa o zaman alayım, abi yeni arıcılara söz anlatamıyorum bir çözüm bul, ben mafoldum, akşama 30 ana arı kesin lazım. Bende çözümü ruşetlere dalmakta bulundum. 5-6 Çıtalık arıların ana arılarını toplayıp gece Erkan ve arkadaşı Tacettin'e teslim ettim.
Anı olarak resim alıyorum somurtuyorlar, birazda bana kızgın oldukları belli.
333 deyin patates deyin dedim. Taci şu an kendisini zor tutuyor.
Benim ruşetler çok zamansız bir zamanda anasız kaldılar, önemli olan sıkıntıyı çözmekti, çok şükür hallettik.

En sonunda Erkan ve Tacettin patlıcan ve patetes diyecegiz diye kahkaya boguldular.
Caddenin kenarında defalarca vedalaştık en sonunda zor bir şekilde ayrıldık.
Gebzeye döndükten sonra bir kaç gün kendimize gelemedik, artık işler yavaş yavaş yerine oturmaya başladı, ana arıların bir kısmı normal zamanları gelmesine rağmen yumurtaya başlamadı, buda oldukça sıkıntı yaratıyor.
Hazır olmayan ana arıyı nasıl alayım, bunu karşı tarafa anlatamıyorum::((

Asıl olumsuzluk ise, ruşetlerin anasına daldığımı öğrenen Muhteşem kalfadan geldi, İlhami abiye ve Enes Emin'e akıl verirken yakaladım, diyor ki ben sizin yerinize olsam hem kutularınıza hemde kovanlara asma kilit takardım, yakında benim bildiğim ustam sizin ana arılarınıza dalacaktır.....::(((

7 yorum:

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Sayın Bakanım.

İşlerin düzene girmesine sevindim.Bu kadar yoğunluktan sonra , bundan sonraki kısım sana tatil gibi gelir.

Muhteşem abim saç ektirmeye çalışıyor anlaşılan.Ona bir değil yüzlerce arı lazımdı.Bunun içinde bir koloniye bir tekme ataydın yeterdi.Hızlı bir saç ekimi olurdu::))

Ahhh be Doktorum.Ustanın gözünün hangi kolonilerde olduğunu kestirememiş.Akıl verirken , tedbir almış mı acaba::))

SLM ve Muhabbetle...

MUHTEŞEM TURUNÇ dedi ki...

Namkör usta :) ayağım ne kadar bereketli bak görsün millet. Bundan sonra yol ve yeme içmemi karşılayanın arılığını ziyaret ederim :) gör bak boş günüm kalmayacak:) kelimden sokan rahmetliye dua ediyor baş ağrılarım geçti. Yusuf Abi'm benim o bahsettiğin kıymetli kolonilerim terasda ba usta ulaşamaz oralara anca helikopter bulacak ve iple sarkacak :))) sağlıcakla kal.

MİNİK ARICI dedi ki...

Sayın Ali Bey
O varillerden, boy boy, kesili, içi temiz, yandan kulplu (tutacaklı) olanları, besi malzemesi satan yerlerde çok rahat bulabilirsiniz.
Lütfen Muhteşem abimi öyle yormayın.
Selam, saygı ve muhabbetle...

Zafer ANLAYIŞLI dedi ki...

üstadım hoş gelmişsin sefa gelmişsin.

bizler seni izlerken burada yorulduk.... sen oarada kimbilir ne zorlanıyordun.. gerçi seni, şalvarlı filan meyvaları götürüken görsekte, ne zorluklar yaşadığını tahmin etmek zor degildi

ama önemli sonunda işleri halletmiş olarak dönmendi. Buradada işler düzene girdi mi tamamdır..

bizim siparişler hazır olunca, bizde ziyarete gelelim. hem arılarımızı alallım hemde mersin maceranıda senden dinlemiş oluruz.
sağlıcakla kal..

ÇAYLI dedi ki...

slmve muhabbetler sizlere gelsin allah işlerinizde kolaylık dostluklarda daim eylesin hocama da geçmiş olsun

Unknown dedi ki...

Abi oğulun hayırlı olsun,bizim için bu sezon pek iyi geçmiyor ama pes etmek yok hayırlısı olsun bakem.
Muhteşem abi yine Apiterapi yapmış
tutar inşallah :)

Selamlar saygılar.

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Abi doktora geçti zaten.

Mehmet sağolasın, oğulu Zaim abiye verdim gitti.Buralarda sezon iyi acayip bal geliyor.

Muhteşem abine arı gerekeni yaptı, baş agrısı varmıştı, şimdi geçmiş::))

Sağlıcakla kalın.