8.07.2013

BEYKOZ İLÇE TARIMDAN, UYGULAMALI ARICILIK EĞİTİMİ...

Beykoz Akbaba köyü, uygulamalı arıcılık eğitimi hatıra fotosu.
Eğitimde ana arı üretme metodları işlendi ağırlıklı olarak.
Mevsim itibari ile ramazan girmeden son pazar günü, bir çok insan başka etkinliklerdeydi, nişan,düğün, veya son kez bir ramazan gelmeden piknik, bizim kalfa bile kız istiyordu, Adapazar civarlarında::))
Arkadaşlarımızdan kimse yoktu diyebilirim, Akbabalı Saim bile bir görünüp gitti, çok yakınının bir merasimi vardı.Beykoz belediyesi sunumları baştan sona videoya aldı, belediyenin sitesinden yayınlayacağız dediler.

Ana arı üretimi ile alakalı paylaşımım bu sitede tüm teknikleri ile var.
http://anaariuretmek.blogspot.com/
Beykoz Akbaba köyü muhtarı Yüksel bey. Oldukça faal ve acayip girişken bir muhtar
Yüksek Ziraat Mühendisi Dr.Bahri Işık. Beykoz ilçe tarım ve hayvancılık müdürlüğünün çok faal kişilerinden birisi. Ramazan girmeden açtığı 8 ayrı branştaki kursların bittiğini söyledi. Misafirlere hoşgeldiniz konuşması yapıp beni mikrofana davet etti.
İlk defa sunum yapıyorum, hiç bir hazırlık yok, açık alanda yapılacaktı sonradan salona alındı. Eğitimin yapıldığı yer okul, slayt resim gösterebiliyorum ama bakanlık blogerlere interneti kapatmış. Bir başka yerden hemen gerekli resimleri indirip masadaki bilgisayara attık.Konu ana arı üretim teknikleri.
Konuşmama şu tanımı yaparak girdim, arıcı arıları yöneten kişidir, siz arıları yönetemiyorsanız arı sizi yönetir. Benim arımdan şu kadar oğul çıktı diyenler arıları yönetemeyen kişilerdir dedim, tabi bazılarının işine gelmemiştir...
Arıcı kovanlarına oğul verdirmemelidir, arı çogaltacak ise kendisi kovanı bölecek, yani arıyı yönetmek budur, olaya elinizi koyacaksınız...
Cihan Sancak ve İlhami abim.
Forum üyelerimizden Çetin bey ve ilhami abi sohbet ederken.
Sunumun başında larva transferi, ve yapılması gerekenleri resimli olarak anlattım. Soruları aldım onları cevapladım.
Ana arı üretiminde larva tarnsfer edemeyenlere Miller metodu ana arı üretim şeklini gene resimli anlattım.Başka ana arı üretme tekniklerini anlattım, gene soruları cevapladım, mola verelim ikram var çay pasta kimse yerinden kalmıyor, soru varmı yok, o zaman bir nefes alaım::))
Birinci sunumu bitirdik, birazdan arı sütü üretimi ve peşinden larva tranferi uygulaması olacak.
Ara verdik Bahri abi oldukça rahatladı, çek beni Ali abimle diye İlhami abiye espiri yaptı.
Minik bir arıcı adayı, babasıyla gelmiş.
333 de dedim diyememiş::))
Gebze den bir kaç gün önceden hazırladığımız transferler ve larva götürmüştüm. Arılar okul bahçesindeler.
Yeniden salondayız, Bahri bey işlenecek konuyu anons ediyor. Önceden hazırladığım arı sütlü ve larvalı çıtayı elden ele gezdirip tüm katılanların görmesini saplıyoruz.
Meraklı arıcılar çıtayı dikkatlice inceliyor.
Apimaya firması iki yeni ürün tanıttı bunlardan birisi, arı sütü vakumlayıp şişeye arı sütünü depoluyordu, bir digeri ise arı zehiri üretiminde kullanılıyor. Apimaye firmasının aracılığımıza en büyük katkısı, plastik tabanlardır, şimdi başka firmalarında bu altlıklardan yapması rekabeti artırdı. Bir kaç firmanın bu işe girişmesi tabanların ne kadar tuttuğunun zaten göstergesidir.
Apimaya sitesine link verdim sitede sorunlar var, engelli ve yasaklı sitelerden site gösteriyor, kim yetkili ise bununla ilgilenmesi lazım, apimaya firmasına duyurulur...
Arı sütü göstersi bitti, şimdi larva transferi nasıl yapılır, herkesin göreceği şekilde hem anlatıldı hemde uygulandı. Bu işte kaşık çok önemli uç çok esnek olmalı. Birde bu işin antreman bölümü olmalı boşa çok transfer yapmalısınızki gerçek iş yapılacağı zaman süre kısalsın.
Bu işide anlamayan kalmadı, fakat bazı kişiler göz mevzusunu bahane ettiler bende onlara miller metodu kullanın dedim...
Zaten konu içinde işin inceliklerini anlattım, transfer yapılacak çıta daha yumurta iken anasız kovana verilip tüm yavrulu çıtaları alınırsa, çatlayan yumurta, larvaya dönüştüğü andan itibaren arı sütü ile beslenecek ve larvalar süt içinde kalacak, böyle bir larvayı almak çok kolaydır. Hem sulu aşılamayada gerek kalmaz.
Gelenek arıcılığı yapanlara yaptıklarımız anlattıklarımız çok ilginç geldi, bir çok kişi tabir yerindeyse şok oldu::))
Bahri bey ve İlhamiğ abim.
Son sunumum suni tohumlama ne işe yarar, gelişmiş ülkelerde oldukça yayın olmasına rağmen ülkemiz bu konuda neden geri, bunların degerlendirmeleri yapıldı. Suni tohumlama safların korunmasında ve ıslah programlarında kullanılıyor.
Ülkemizde arıcılık adına hiç bir ıslah çalışması başlatılıp bitirilememiştir. Bizim çalışmalarımız bir çok kişiyi gaza getirmiştir. Bir çok kişi alet yapıyor, bu işte sorumlu olanlar sorumluluklarını hatırlamak zorunda kalıyor. 40 Yaşında internetle tanışıp, 6-7 yılda geldiğimiz konum herkesi zaten şok ediyor. Suni tohumlama konusu zaten arıcılar için o kadar önemli degil ama önemi bilinsin diye işlendi, katılan arıcılara kovanlarındaki arıların cinsini sordum, kimseden ses çıkmadı sadece arımı arı dediler...
Arıcı kovanında ne var bilmek zorunda çağdaş arıcılık bunu gerektiriyor.
En son apimaya firması arı sütü ve arı zehiri ile alakalı cihazları tanıttı. Arı zehiri felaket paralara satılıyormuş, geçmişte polen bile bilinmiyordu, şimdi herkesin dolabında polen vardır, ilerleyen zaman diliminde arı sütü üretimi ve zehir üretimide artacaktır.
Apimaya firmasının sahibi Muzaffer bey katılımcılara teşekür konuşması yaptı.
Etkinlik için canla başla çalışan Muhtarımız Yüksel ve Bahri beye teşekür ediyorum, güzel bir organizasyon yaptılar.
Arıcılık eğitimine katılan arıcıların anı fotosu.

Koştura koştura Beykoz'dan ayrılıp arılığa geldik, biraz uzandım, sonra hazır ana arı aradım, hazır ana arı  sayısı her geçen gün azalıyor, kayıplar fazlalaşıyor, mevsim ilerledikçe bir sürü olumsuzluklar olmaya başladı bazı postalar tamamen yok oluyor, ayın 17 de dagıtılan memelerden çıkan ana arılar yumurtaya girdiler, 19 da dagıtılan memelere bir şeyler oldu, bazı analar kayıp, kayıp olmayanlar yumurta atmıyor, ayın 21 de dagıttığım memeler gene yumurtaya girdi, ilk defa böyle bir olumsuzlukla karşılaşıyorum, yavaş yavaş kutularda sorunlar çıkmaya başladı, 50 civarında kutu gözü söndü, acil önlem olarak 15 ruşet kutulara plastik çıta, bal ve yavruya çalışıyordu, bu ruşetlerin sayısı şu an 32 taneye çıkardım, en az 50 ruşet bu işe çalışmalı, kutu gözlerine acil takviye yapmaya başladım, zayıf gözler sorun çıkartıyor.

6 yorum:

ARICIZADE dedi ki...

Bloğunuzda şu fakire de yer ve zaman ayırdığınız için teşekkür ederim.

Unknown dedi ki...

Ali abi uygulamalı arıcılık eğitimi resimlere baktıüımda başarılı geçmiş,organize eden kişileri tebrik ederim,böyle aktiviteler sürekli yapılması gerekli bence ve arıcıların herşeyi bilmesi gerekli.


selamlar.

ERZİNCANLI ARICI VECDİ dedi ki...

Ali bey güzel paylaşım olmuş.Hayırlı ramazanlar ,sağlıcakla kalın.

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Cihan abi seni sanaldan tanıyordum, yüz yüze tanışmak nasip oldu, ne fakirinden bahsediyorsun, Müslüman fakir olurmu?...

Mehmet benim adıma bu bir ilkti, katılanklara konu ve tarz ilginç gelecekki, mola bile vermekte güçlendik, yav ikram var salona çıkıp geri gelecegiz iki dakka soluklanalım diyorum, kimse kımıldamıyor:))
Zorla mola aldım..
Baştan sona Beykoz belediyesi çekim yaptı, kendimi birde eğitimde görmek istiyorum::))

Sağlıcakla kalın.

MUHTEŞEM TURUNÇ dedi ki...

Sevgili ustam görünen o ki güzel bir sunum olmuş. Etkinliğin en önemli eksiği ise benim:) ama naparsınki olayların seyri değişmiyor hayırlısı diyelim sağlıcakla kal.

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Sevgili kalfam güzel sunum olduda sensiz oldukça eksik kaldı..
Nasip artıkın bir dahaki sefere...
Sağlıcakla kal.