15.07.2013

RAMAZAN VE ARICILIK...

Ramazan ayında arıcılık o kadar zor ki, biz bu işi hobi ayarında yapmaktayız, yüzlerce kovanı olup bu işi meslek olarak yapanlara Allah yardım etsin.
Akşama kadar klimalı yerde çalışıp, mesai sonrası arılığa gidiyoruz, gidip iftara geri dönsek hiç vakit kalmıyor bu nedenle iftarı orada yapmaktayız. Akşam serinliğinde fazlada zorlanmıyorduk. Zaten 2 saat ancak çalışıyorsun arada yemek hazırlıkları filanda oluyor.

Hafta sonu cumartesi pazar ful gün çalışma yapacaktık bittik.
İlhami abi bir ara baktım kayıp yattığı ağaçların altında yok diyorum bu nerede?

Bir baktım, kuyuda buldum, kuyu buz gibi serin oluyor, ayakları suya sokmuş, dedim bak dikkat et sen suya gir ama su sana girmesin::))

En çok kızdığımda iti ben besliyorum, İlhami abinin yanından ayrılmıyor. Sanki Tarkan ve kurt gibiler, içten içe ite kinlenmeye başadım....

Ramazanda arıcılık çekilecek gibi değil, birde olumsuzluk çok ise zaten kafadan bitiyorsunuz, cumartesi günü ful arılıkta olmamıza rağmen düzgün çalışamadık, büyük oranda kutularda sönme var, terk var ve siz olumsuzluklar karşısında çöküyorsunuz. İlk defa cumartesi bu yıl iftarı evde yaptık.

Pazar günü ise olan olmuş plan yapıldı ve müdahale edilecek, sabah 7 de arılıktayım öğleye kadar çalıştık, sonrası gene yatış...


Hafta içi öğlen paydoslarını da değerlendiriyoruz::))
Sırlı bal.
Dr.İsmail abimin sırlanan ballarını hasat ettim, bir çıta bala el koyacağım ama bir türlü gönlüm el vermiyor....
Zaim abimin kütük rayına girdi, arılar ful çalışıyorlar....
Göçebe bahçeme bir haller oldu, gece komşunun keçileri girmiş, bir çok fide biber sadece sap kalmış::((
Bir ay uğraş hazırla gelinen nokta......

Bahçe berbat oldu, bazı saplarında filiz verecek yeri yok, çok erken koltuk altı almanın zararlarını görmüş oldum...
Bu işte kalfam Muhteşem'in parmağı olduğunu düşünmekteyim, sırf gıcıklığına komşu çobanları ayartmış olabilir, kendisi ile tarım ürünlerinde yarışmak taydık, ama ben hala yarışa devam ediyorum, fidelerin sapı kalsa bile, biline......

10 gün içinde yoğun bakıma alınan bahçede bazı domateslerde düzelme başladı, domatesler yeniden döküm veriyor....

Bir akşam üstü arılıktaki çadırımızda bir misafir var....
Muhtarın yardımcısını aradım, bir oğlak var bu gün kim geldiyse haber var gelip alsın.
Arılığın hemen dibinde iki kardeş çocuklarının sürüleri var birbirinden ayrı fakat ağılları yan yana. İlyas abi koşa koşa geldi, dün bunu kaybetmiştik muhtarın oğlağıydı dedi, çakallar veya köpekler yemiş diye umudu kesmişmiş::))
Oğlağı alıp sevine sevine geri döndü.
Bu yıl Trakya işini son anda iptal ettik iyiki de gitmemişiz.Ana arı kutuları durma noktasına kadar geldi, bir sürü kayıp var, sönen veya terk eden gözlere hiç bir şey yapmıyorum, durumu kritik olanlara müdahale ediyoruz. Bu seferde arka planda plastik çıtaya çalışan 15-20 civarındaki ruşetleri çökerttim::((

Trakya ya gidemeyen 15-20 çıtalık kovanları hemen parçaladık, bir taraftan meme besliyorlar bir taraftan plastik çıtaya çalışıyorlar. Ruşet olup plastik çıtaya çalışan sayı 40 adedi buldu ama oldukça zayıflar.

Hedefim 50 tane ruşeti yarım plastik çıtada çalıştırmak, ruşetler ful olduklarında 13 yarım çıta alıyor, problem olan göze balmı lazım arımı lazım, yavrumu lazım, gidip alıyorduk ama yedek kulubesi zayıf kaldı ve acayip bir çöküş yaşıyorum. Kutuların toparlanması 1 ayı bulacak, anasını alamasam bile kışa tüm gözleri analı sokmak istiyorum, bu sistemi kurabilmek için Aydıncıkta baharın 3 kişi 1.5 ay ful çalışmıştı. Siz bir taraftan işleri toparlamaya çalışıyorsunuz başkalarının dedi ise sadece kendisini düşünmek, anada ana.....
Gerçi herkes haklı, bereket son zamanlarda sipariş almayı kesmiştim. İnşallah bayrama kadar olumsuzlukların büyük bölümü düzelecek. Müdahale ettiğimiz gözlerin yıl sonuna kadar sorunu olmayacak. En son sönen gözlere gereken yapılacak. Yeter ki ruşetler işlesin...

Benim sitemimde plastik çıtaya çalışan ruşetler bir takımın yedek kulubesi niteliğinde, yedek kulubesini zamanında güçlendirmediğimin cezasını çekiyorum, bir sürü ruşet arı aylardır boşa normal çıtada yatıyordu::((


Bunca olumsuzluk arasında bizleri mutlu eden mesai arkadaşım Metin arılıkta. Biz çalışırken yemekleri hazırladı, semaveri kaynatıp çayı demledi, kendisi çay içmez::))
Neskafe hastasıdır...
Arılardan korkmuyor, diyorum git sokacaklar beni soktular onu sokmadılar.


Ben çocukluğumdan itibaren 15 yaşından itibaren gurbette tek başına çalışmış biri olduğumdan, yemek yapmasını oldukça iyi bilirim::))
25 Yaşında evlenmiştim, bu süre içinde, yemekti, bulaşıktı, çamaşırdı, hep kendim yapmışım, iftarda yemek hazırlarken o günlere gitmeye başladım::))
Bekar işi yemekte fazla bulaşıkta olmaz, tencerede pişir kapağında ye...
Pazar akşamı iftar menüsü hazır, hocanın ezana başlamasını beklerken çektiğim resimlerden.
İlhami (Tarkan/Kurt) abide yerini almaya geliyor, ped şişeye su doldurup, bir poşete koyup, yanına birazda taş koyup kuyunun dibine atıyoruz, kuyu doğal buzdolabı, su o kadar soğuyor ki anlatamam...
Bu buluş İlhami abiye ait...
Ramazan da oruçlu iken arıcılık çekilir gibi değil ama işin devir daimi için elimizden geldiğince arıcılık yapmaya devam.....

9 yorum:

Unknown dedi ki...

Ali abi kolay gelsin,bu sıcaklarda arılıkta çalışması kolay değil tabiki,tam vücut maskeli astranotlar ne yapsın abi bu sıcakta.
Bahçene keçi sürüsü girmiş gibi bir hali vardı,geçmiş olsun seneye inşallah tekrar denersiniz.
İlhami bey maşallah çok çalışkan biri,çalışan insan paslanmaz,abi resimler harika çıkmış bizler ile paylaştığın için teşekkürler.

Karpuz dilimleri biraz çömert kesilmiş :)

Selamlar.

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Mehmet sağolasın, sıcaklar felaket oruçluya dokunuyor. Astronotları boş ver bende maske giyiyorum, kafaya güneş geçmiyor şemsiye gibi, beyaz olduğu içinde vucudu serin tutuyor. Bahçeye sürü daldı, kalan fideler 10 gün içinde toğparladılar.
İlhami bey 5 dakka bir kestireyim der 3 saat uyur, evet çok çalışkandır::))
Yav iftarda karpuzun dilimi çömert olmayıpta ne zaman olsun yandık akşama kadar::))
Bizdende sana selamlar olsun, sağlıcakla kal.

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Sayın Bakanım.

Oruçlu oruçlu arılar çekilirde de ; bu kadar olumsuzluklar üst üste gelince , insanın dizinde derman kalmıyor.

Bu kadar emek , zaman ve para harca insan üzülüyor...

O kadar ufacık keçi herhalde kendi başına oralara kadar gelmemiştir:) Bahçenin kapısını da birisi açık unutmuştur diye düşünüyorum::))

Krallara layık bir sofra kurmuşsun.Mekanı ve zamanı düşündüğünde bana hak vereceksindir.

SLM ve Muhabbetle...

MUHTEŞEM TURUNÇ dedi ki...

Canım ustam..:)
demek bostan yarışından çekilmeyeceksin..:( eee sen bilirsin:)
O oğlağı nasıl geri yolladın.:( ayıp..ya kesip yedilerse...(:
bu arada sana bir yöntem tavsiye edeyim ve bana dua et... büyük bir naylon torba bul (içine sen girebilmelisin) kuyuya o torbanın içinde boynuna kadar gir...:) böyle su sana giremez..:)
Ayrıca önümüzdeki günler için benim üzerimden bal planları yapma sukutu hayale uğrarsın haberin ola. Kal sağlıcakla. Bir akşam iftarda basacağım sizi ona göre...

Unknown dedi ki...

Ali abi hayırlı ramazanlar.İşler iyice sıkışmışa benziyor kutu terklerinin sebebi nedir.Kolay gelsin

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Slm Yusuf.
Aynen dediğin gibi, olumsuzluklar peşi peşine eklenince zaten elin kolun kalkmaz oluyor...
Bahçeye dalan keçi sürüsü bu sabinin suçu şimdilik yok::))
Bahçenin kapısından degil etrafındaki derme çatma çitlerden girmişler, etrafı biraz daha güçlendirdik...
Sofraya laf yok, aynen dediğin gibi::))


Muhteşem bey niye çekileyimki, bazı domatesler sadece sap kalmıştı hatta bir kaçınıda söktüm, şimdi yeni bir şey geldi aklşıma bir uygulayacağım, büyük ihtimal sapları canlandırcağımı düşünüyorum::))
Oğlakta et yok neresini kesecekler beya::))
Beni harcayacan gibime geliyor boynuma kadar suyun içinde işim ne beyaw::))
Yav duydun peşin alışverişi şimdi balları kıymetlendirmeye çalışma, hem sukutu hayal neymişki...
Buyur gel beya basmakta neyin nesi::))


Emrah sağolasın, sizlerede hayırlı ramazanlar.
İşlerin ucunu kaçırdınmı her şey olabiliyor, kutu terklerinin sebebleri arasında zayıf olursa taciz, açlık, başlıca faktörler, zaten ansız olsa terk etmiyorlar.

Bir başından işi toparlamaya başladım, günlük belli bir sayıya müdahale ede ede bayrama kadar düze çıkmayı umuyorum.


SSağlıcakla kalın.


miriliburak dedi ki...

Abi selamlar;

Artık sormayalım analar nerede diye :))

İftar sofrası şahane acı biberde oldu mu aratmaz oğlak kebabını :D

Hayırlı günler dilerim...

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Fatih sana fazla bir sözüm kalmadı, büyük ihtimal bu hafta sonuna olur, yaklaşık mudahale ettiğimiz göz sayısı oldukça yüksek memelerini vermişiz.

İftarlarımız oldukça sönük geçiyor, ormanda yemekten sonra üşüyoruz::))

Sağlıcakla kal.

ERZİNCANLI ARICI VECDİ dedi ki...

Ali bey oglak çok sevimli.Sık sık ziyaretinize gelir.Zaim abinin karakovanı iyi gidiyor.Bostan işi senin işin değildi.Muhteşem abi bu konuda ileride.Pazara gitmene gerek yok.Saglıcakla kalın.