7.01.2014

OKSALİK ASİT UYGULAMA VİDEOSU

Oksalik asit uyguladık, tarih 15/12/2013
Kendime çok güveniyordum, benim arılarım da varroa yok diyordum.

Adet yerini bulsun diye oksalik asit damlatma yapmıştık. Mehmet Yüksel kardeşimizin hakkını ülkemizdeki arıcılar ödeyemez. Organik asitler ile ilgili bizlere öğrettikleri yanında arı ırklarını bile bilmiyorduk, saf arı nedir bilmiyorduk, arımı arı....Bir ekotip ve bölge arısı tutturulmuş hala bir çok kişi bu türküyü söylemeye devam ediyor. 

Bir düşünün bu organik asitler arıcılıktaki gelişmiş ülkeler de 30 yıldır kullanılıyor...
Bizim en ünlü bilimcilerimizin bir kaç sene önceki kitaplarına bakın, organik asitlerin uygulama tarif ve dozları minik yorumlarla geçiştirilmiş.
Ülkemizde organik asitler, sanal arıcılık başladıktan sonra yayılmaya başladı. Asitleri öğrendik bu seferde dozlar sorun oluyordu, Mehmet Yükselin uygulamaları herkese ışık olmuştur...
Ünlü bir politikacı vardı, dün dündür bu gün bu gündür diye diye yıllarca bizleri uyuttu.
Arıcılıkta da durum aynı, bizimkiler bizi uyuttular...
Mehmet Yüksel'in 2009 Yılındaki Formik asit uyarıları, uygulamaları ve sonuçları, alt linkte...
28/12/2013 Günü arılara ancak gidebildim. 5 Çıtalık bir arının son çıta altına dökülen varroaları görünce hayret ettim. Arıların yoğun olduğu yer çekmecenin çıta tarafında, varroanın döküldüğü yer ise polen ızgarası, yani kovanın altı tamamen açık değil.
 Şu anki koloniye varroa zaten yapacağını yapmış. Bu mücadelenin asıl faydası önümüzdeki yıla olacak.
Ülkemizdeki varroa mücadelesini biliyorum, 12 ay mücadele eden bile var, nedense varroa bitmiyor.Varroa mücadelesinde hangi yöntem olursa olsun, takvim tutmak lazım, takvime bağlanmayan mücadeleden sonuç alamıyoruz. Bir arıcı abimiz ben ne zaman arılığa gitsem, mutlaka varroa için kesin duman yaparım demişti.Duman yapmak için takvim yapıp 4 gün ara ile 4 gün gitse, bir sene boyunca duman vermeye gerek kalınmayacak ama, her şeyi kendimize uyduruyoruz.
Biz yıl boyu mücadele ediyoruz sonuç alamıyoruz.
Mehmet Yüksel, sezon içinde biyolojik uygulama olan erkek arı çıtası kullanıyor, erkek arılar kapandığında çıtayı kovandan alıp imha ediyor. Sonbaharda 2 formik asit uyguluyor, kışın birde oksalik asit damlatma uyguluyor, varroa kontrol altına alınıyor.
Gene Mehmet Yüksel'in Bologunda oksalik asit damlatma uygulamaları ve sonuçları 2009 yılı...
Oksalik asit uygulaması 5 hafta etkili, bana göre arıda yavru olduğunda bile etki edecek, arıların üzerine bulaşan asit,içerideki rutubet sayasinde birbirlerine bulaşmaya devam edecek, yeni doğan varroa da doğduktan sonra bir arıya binmeli, bindiğinde zaten işi bitecek. Bu benim düşüncemdir, yavrusuz dönem yoksa yavru en azken verilmeli. Almanyada kimyasal ilaçlar yasak ve yukarıdaki bahsedilen yöntemler ile varroaları kontrol altında tutuyorlar. Bizde her sezon değişik değişik ilaçlar üretilmeye devam ediliyor, varroa kontrol altına alınamıyor............


Bu yıl yapmış olduğum oksalik asit damlata uygulamalarından videolar...

5 yorum:

muhteşem turunç dedi ki...

Sevgili ustam ellerine sağlık güzel video olmuş. Her şerde bir hayır var dediklerinin doğruluğunun ispatıdır bu film:)) sen eğer grip olup yatmasaydın, evde sıkıntıdan napacağını şaşırmasaydın bu filmi yapmazdın:)))sağlıcakla kal.

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Muhteşem abi videoyu beğendiğine sevindim. Bir detayı gözden kaçırmışın, kara kovana oksalik asit yapan ilk benim::))
Abi yatmak çok kötü bir şey, Allah kimseyi yataklara mahkum etmesin.Şu an bayağı iyileştim.
Videoları ayırmıştım toparlaması yeni sisteme göre bayağı zor oluyor, yavaş yavaş programı çözmeye çalışıyorum.
Evde sıkıntı dediğin gibi çok, şunu şunu ,ne pişireyim, ne yiyeceksin, yav kendimi çocuk gibi hissetmeye başladım::))

Sağlıcakla kal.

Sıtkı YALÇIN dedi ki...

Ellerine sağlık Ali Bey.
Görsel uygulamalarınız harika.
Sağlıcakla kalın.

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

:)
Sıtkı bey teşekürler

Sizde sağlıcakla kalın...

A. Gökhan Dellal dedi ki...

Almanya'da Organik asitler 1Ocaktan bal hasadına kadar yasak. Bal alınacak kovanlara Ocaktan itibaren yasak, kovan tahtasında ve çerçevelerde azda olsa kalıntı bıraktığı için.