26.05.2014

ARICILIK İŞLERİNE DEVAM...


Bu yıl arıcılık çok farklı diyenler var. İklim farklarına göre arı kendisine göre işler yapıyor. Bol miktarda oğullu bir yıl oldu.
Mayıs ayı içinde açlıktan sönen kovanlar var.
Benim ise en çok zorlandığım köpük kutular. Bu yıl ilk defa kullandık, keşke kullanmasaydık diyebilseydim....
Görünüşte minicik kutu, bir çıta arı sikeliyorsunuz bir çıta arı bu kutuda bir şekilde yok oluyor. Benim tespitlerime göre ham çıta verdiğiniz bu kutuya silkelenen arıların büyük bölümü stresten yok oluyor. Kutuya arıyı koydunuz, şurup ve kekini verdiniz. Arı kursağına aldığı şurubu koyacak yer bulamıyor, kıvrana kıvrana bana göre gümlüyor.
Yavrulu veya örülmüş çıtası olan arıya yarım çıta arı silkeleyin, bir çıta arıya sol çekiyor.
Bu yıl o kadar olumsuzluk yaşadık ki, çözüm arayışına bile giremedik, tabir yerindeyse elimiz ayağımız sanki bağlandı.
Bir yerde sorun varsa bunun çözümü olmalı, olmadık şeyleri bahane gösterip, teslim olmak benim karakterimde yok, acayip inatçı bir kişiliğe sahibim...
Bunca uğraşın boşa gitmesinin nedeni örülü ve yavrulu çıta olayına bağlıyorum. Nedeni yavru varsa umur var, örülü petek varsa şurup işlenebilir.
Yavru yok, örülü petek yok, görünürde hayat işareti de yok, peşinden strese girip yok olan arılar...
Çoktan beri zamanda bulamıyordum ama bir kutuyu Cemil ustanın dükkana bırakmıştım, bu kutunun  kopyalanması lazımdı...
Sağ olsun İrfan usta yardımcı oldu.
Kalıbın en önemli tek parçası çıktı gerisi sizin istediğiniz büyüklüğe kalmış. Maranğozdaki eskiden kalmış malzemelerimden birisi 60 cm uzunluğunda ve 4 tane istediğim kutulardan olabilirdi. O zaman boyu 60 cm olsun dedik, Sonuçta 15 çıta aldı.


 Aslında bu köpük kutular Somali veya Kenya kovanların minikleri.
Anamur'da avukat bir arkadaşım bu kovanlardan yapmıştı, Kenya tipi kovan diye yayın yapmış, ben bu tip kovanlara Somali sandığı diyordum.
http://hobilerlehayat.blogspot.com.tr/2012/12/kenya-kovani-top-bar-hivektbh.html
Kenya kovanının bitmiş hali alt linkte...
http://hobilerlehayat.blogspot.com.tr/2013/04/kenya-tipi-kovanin-bitmis-hali-arili.html
 Bu çalışma eldeki malzemeye göre ve ilk oldu, bundan sonraki yapılacak olanlar da ufak değişiklik yapılacak. Raf pimleri sırıttı, biraz yüksek malzeme ile bu pimler içeride kalabilecek, zaten ağaçlarını aldım.
 Buraya yazıyorum, Somali veya Kenya kovana ilk kat yapan benim:))
Köpük kutuların kopyaları ve katları...
Şimdiye kadar tasarladığım 4 girişli köpük çiftleştirme kutusu hariç diğerleri arıcılar tarafından kullanıldı bir kaçını bazı firmalar piyasaya sürdü...
Ana arı üretip metro kovan yapmayan kalmadı, sadece adına metro demediler de başka şeyler dediler. Onları bir bütün olarak paylaşacağım...

 Arımızıda koyduk, buna birde kat lazım...
Buda katımız.....
Gelişmekte zorlanan arılardan birisi, propolis hastası. Geçen yıl birisi Gürcistan'dan getirdiği bir ana arı vardı bize kaldı.Gelişmedi kışın iki sefer takviye verdim sönmedi şimdi adamda olmuyor. Plastik çıtaya aldım toparlar diye, ağır vasıta, yavaş yavaş yol alıyor...
Enes Emin denemeler yapıyor, belayı bulduk....
Çıtalarının tamamını aldığı kuvetli koloniye ana arı kabul ettirdi:)
Bazı özel işlemlere tabi tutacağımız memelerin sayısını az olunca, besleyiciler işi abartmış...
Yuh yani...

Cumartesi günü ikindiden sonra Zaim abiye misafir olduk.Erkek arıları ızgara üstüne almıştım, erkek arı bankalarını boşaltım yeni erkek çıtaları girdim.
Kovanlara ızgara koyarken tüm çıtaları silkelemiştim.
Ana arının birisi gene ızgara üstünde kalmış...
Üç sefer taradım ana arı gene bulunamadı, bu seferde ızgarayı aldım.
Alt katlarda oğul meyli varmı, kontrol ederken bir yeni petek yan tarafa kaynak yapmış, başarılı bir operasyon ile kesilip ayar verildi...
Birazda yavru kesmek zorunda kaldım.

Kolonileri bireden geçirip düzenledik.
Zaim abinin kara kovan yolu yarıladı.
Zaim abime yemekler için teşekür edip ayrıldık, Beykoz'dan arı almaya gelenler var, yoldalar.
Biz arılığa geldiğimizde misafirlerde geldi...
Özgür arıcılıktan anlamıyor, babası biraz anlıyormuş.
Kraliçe arıyı gösterdim, arıdan anlamayan ne anlatsan gerçi boş...
Her şey hikaye gibi...
Kraliçe arı kafese alındı, yolda bir şey olmasın diye...
Biraz tırstı çıtayı eline aldı. :)
Gevşe dedik kasma kedini...
Hah şöyle...
Resim çeken misafir sabırsızlandı ben o karede neden yokum diye buyur dedim geç, ver bana çekeyim...
Arıcılığa ilk adımı atan yeni arıcılar...

Herkes mutlu ve soru üstüne soru, dedim bizim muhabbet bitmez ve bizim dünya işimiz var, artık gece 10 da eve girmeye başladık. Misafirleri yolcu edip,arılıkta işlere devam edildi....

6 yorum:

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Sayın Bakanım.

Strafor ana kutuları ile uyum sağlayamadın gibi görünüyor.Yien ahşapa mı döndün.Yoksa ahşap metro kovanda çıtaları kabarttırıp , strafor ana kutunusuna mı takviyeliyeceksin ?

O nasıl bir meme::))

60-120-60 ::))

SLM ve Muhabbetle...

muhteşem turunç dedi ki...

Sevgili Ali bey :( ...
öyle depo kovanmı olur, ha olursa tamam adı metro olur zaten tren gibi olmuş. Bu köpük kutularda bir iş var abi. Bence bunların kalıpdan kolay çıkmaları için kullanılan bir kaydırıcı madde var o arıları etkiliyor kim ne derse desin. Zira bunca zamandır tonla arıcı köpük kutu kullanıyor bir siz çuvalladınız görün bakın haklı çıkacağım. Neyse sağlık olsun bir ben arılandırayım bendeki kutuları sonra görürüz. Sağlıcakla kal abi.

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

A.Selam...
Yusuf sorun çok kutularda düzen kurmak ilk turda zor.Birinci turdaki sorunu aşarken bir sürü kayıp veriyoruz.
Ahşap kutularda sorun çok az oluyor.Yeni yaptığım minik kenya metrosu :) köpük kutuların kabarmış petek ve yavru ihtiyacını karşılayacak.
Süt bol olunca ölçüler acayip olmuş::))

Muhteşem abi bu depo değil Kenya metrosu, garibanlık işte...
Muhteşem abi kutuların birinci turunda sorun çıkıyor, zaten bir turu gümlettin mi bir daha iki yakan bir araya gelmiyor, artık sorunlar katlanıyor.Ben kutularda sorun olduğu konusunda bir şey diyemem, yoluna devam eden kutularda var. Şimdi tüm kutularda sorun olursa deriz tamam bir sorun var.Yanlız yoz arı farkı var onu belirteyim kısa sürede yalancıya kaçıyorlar ve kutuyu bir yoldan çıkardınmı bir daha toparlayamıyorsun....

Sağlıcakla kal.

Unknown dedi ki...

S.a Ali abi,
O küçük strafor kutular burda da kullanılıyor,
Kenya Metro kovanların hayırlı uğurlu olsun, güle güle kullan.
Parmak gibi meme maşallah, içinden çıkacak olan ana arıyı merak
ettim doğrusu :)

Kolay gelsin,selamlar.

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Aleyküm selam Mehmet.
Abi köpük kutu her tarafta kullanılmakta, sorun aslında ıslah veya selekte edilmiş arılardan kaynaklı, başarısızlıkların %80 bence bundan. Avrupada görüyoruz, 1 kepçe arıya kutu teslim ediliyor, biz 3-4 kepçe arı koyuyoruz o başarıyı yakalayamıyoruz. Elimizdeki karniol arısını kutuya veya kovana böl, anasızken petek örüyor, yoz arı zaten ana varken petek örmekte nazlanıyor.
Kenya kovan dertlerimize ilaç olacak, kısa süre sonra sonuçları alırız. Bu gün Enes 70 kutuya, baktı, yani alınacak analar... Sonuç hüsran 50 fire var ve 20 ana arı topladı, ana arılar kutuya dönemedi ve bu kutularda gümledi demektir. Yavrulu çıta verdik mi bu olayı yaşamayız diyorum.Büyük memeden çıkan analar özel, kocalarını biz seçeceğiz...

Sağlıcakla kal.

Unknown dedi ki...

s.a metro kovanlardan bendede var sağolsun Adem Yamak ustaya. senin için yaptığı metro kovanları ben almıştım tabi ondan kopya çekip bende çoğalttım kutuları eee ustamızdan kopya çekiyoruz şimdi karniyolların f2 lerini üreteceğim bakalım. ben kutulara şişik peteği şurupla doldurarak verdim 3 günde gölgede kapalı bıraktım bakalım ne olacak birde küçük çerçeveler 1 kilo bal alıyor petekli bal satarken güzel oluyor 2 çerçevenin standart bir çerçeveye olmasıda büyük avantaj herkese bol ballı sezonlar diliyorum kovanlarınız ağzından aksın balları inşaallah.