22.09.2014

EYLÜLDE ARICILIK...

Muhteşem abi benim arılığı göçürmüş be...
Götürdüğü malzemeleri getiriyor getiriyor bitmiyor....
Arıcı misafir...
Misafire geldiğinde neskafe ikram ettik kaşıkları beğenmedi...
Bu hafta sonu cumartesi günü muhteşem abim bana yardıma geldi...
Hazır kesilmiş köpükleri kapak altına yapıştırmaya zamanım kalmamıştı, sağ olsun onları halletti.
Boş vakitlerde polen tadına baktık...
Mutluluğun yüzden akması...
Güzel bir gün oldu, tabi daha günü bitirmedik.
Ben iyice yorulmuştum sabah 7 de arılıktaydım yapılması gereken bir sürü iş arasında iki kovanda transfer kaçırmışım, zaten kaçırmasakta meme verecek yer yok...
Ben yemek yiyelim diyorum bizimki, abi ben zaten öğlen yeyip geldim diyor...
Sen yeyip geldin de ben sabahtan beri turluyorum. En sonunda yemeğe çıktık.
Yemek işini Memiş abinin yerde hallettik. Çok ilginç oldu, Memiş abinin damadı bizi takip ettiğini daha önce söylemişti, birde kovanı var. Bizim Tuncay Kaptan'ı ve çevresinide tanıyormuş.
Muhteşem abinin hayranı...
İşin en ilginç yanı ise Muhteşem abiyi damat çok beğeniyormuş, acayip sinir oldum. Doktorum yaptığın işe özeniyorsun bunu anlıyorum dedi :(
Hatta bir ara senin kümesin kopyasını yapacaktım olmadı vaz geçtim filan dedi.

Şu arıcılık camiasına kimler girdi kimler yok oldu...

Lafa geldiğinde ağzı olan konuşuyor, karşıdakileri eleştirmek çok kolay, eleştiri yapanlar ülke arıcılığına neler kazandırmış, aynaya bir baksınlar.
Son günlerde acayip hadiseler oluyor, bana diyorlar abi şu  kişileri kimse tanımazdı, sen onları tanıttın, şimdi senin hakkında ileri geri konuşuluyor, konuşan konuşsun beya, benim olumsuz yönlerimi kınayanlar, benim düştüğüm aynı duruma onlarda düşecek, bu konuda hadis var, aynısını onlarada yaşatacaklar hiç önemli...
Ben 2006 yılından beri sanal alemdeyim, bakalım yeni yüzleri zaman ilerledikçe kimler eleştirecek hep birlikte göreceğiz.
Geçenlerde dostlarımızla bu konuları değerlendirdik, çıkan ortak sonuç şu, sizin yanınızda arkadaş ve dost gözükenlerin beklentileri bittiğinde, bir bakmışınız yollar ayrılmış, karşı tarafta. Bu kişilerin karakteri hep aynıdır oradada aynısını yapacaklar, aynısı olacak.
Gerçek dost ise sizi iyilikte ve kötülükte terk etmiyor bunu da görüyoruz....
Ülkemize bir çok konuda örnek olmak herkese nasip olmuyor, bizim eski kalfayı kıskandım ....
Memiş abi ile bir hatıra fotosu alıyoruz. Nedeni ise birazdan üzümlerine dalacak adam bir şey demesin diye bağlama çekiliyor :))
Memiş abinin siyah kokulu üzümleri nefisti, üzümleri Muhteşem abiye yoldurdum...
Tekrar arılığa geldik. Benim bu gün yapmam gereken işler vardı minibüse geçtim. Bir ara bir şey lazım oldu arılıkta Muhteşem abi etrafı toparlıyordu, etraftaki çöpleri toplamış.
Bir taraftan seviniyorsunuz böyle bir dostum var diye bir taraftan üzülüyorsun, koca doktorun yaptıklarına bak diye kendime kızdım, acayip şeylerdi
Geçenlerde bize bal koklatmıyorlar diye serzenişte bulunmuştum, nereden bulunduk ise kendi kalemize gol attık...
Doktor bey bize balını koklattı, hali ile bizde koklatmamız gerekiyor, biz Trakya balı koklamıştık, koklattığımız bal kestane balı... :(((
Muhteşem abideki keyfe bak, keyiften mayıştı beee...
Bu yıl acayip bir yıl oldu, hala kovanlarda ruşetlerde köpük kutularda erkekler devam ediyor.Kuraklık olduğunda ilk iş erkekleri yok ediyorlardı, bu yıl kuraklık olmadı sürekli bahar yaşadık, gön dönümünden sonra kuruyan otlar hala yeşiller.Polen akımı devam ediyor, Darıca polen konusunda daha süper.
Bir tur yumurta gümletince köftelerle ekmekleri birleştiremedim.
Bu konuda çok az eksiğim kaldığını söyleyebilirim, Yıllardır üzerinde çalışsanızda mutlaka fark edemediğiniz problemler oluyor.
2011 Yılı olması lazım, bir turda 10 ana arı tohumladım, 1 tanesi ol, acayip zorunuza gidiyor, peşinden bir 10 daha dölledim gene bir tane olmuştu. O zaman arkadaşıma dedimki, şu Emmi'ye sor bu işte bir gariplik var.
Emmi ise 25 yıldır suni tohumlama yapan birisiydi, o zaman bize bazı önemli bilgiler verip, demiştiki, bu yıl bende yaptığım ilk turu gümlettim. 25 Yıl bu işi yapan bile sıfır çekebiliyor, benim sorunlar yaşamam gayet normalde, ben kabullenemiyorum.
Bir sürü detayın birisini es geçtiğinizde o turdaki tüm çalışmalar da ya bir kaç tane oluyor yada hepsi gümlüyor.

Erkek arıların ömürleri sınırlı ve istediğiniz kadar bekletme şansınız yok.
O zaman yapılacak iş, erkekleri sağmak ve sütlerini almak....
Sperm depolama ve saklama ile ilgili çok az yayın var...
Daha önce bu konuda bir kez başarısız olmuştum artık bu konuda geride kaldı.
Bu işlerdeki en çok zaman alan konu sperm toplamak. Sperm toplama ve saklama konusunda Celine Gobin yayınları çok işime yaramıştır. Suni tohumlama konusunda yaptığı yayınlarda amatörler için hazine niteliğinde. İnterneti iyi kullanırsanız bulunmaz bir Alim diyebilirim...
Saatler süren çalışma koleksiyonu...
Saatler süren çalışma ile elde edilen malzemenin enjekte edilmesi en kolayı...
Erkek arı yetirme saklama ruşetlerinden birisi...
Erkek arıları, doğduktan sonra anasız olarak önceden hazırlanmış bu tür kovan veya ruşetlere alıyoruz, erkek arı kontrolü sizde olmalı, dışarıya gidip gelmiş erkek kimliksizdir, geriye gelen erkek hangi kovandan belli değil.
Bazen ülkemizde yapılan çalışmalara bakıyorum, sıradan erkek arıları kullanıp ıslah yapıyoruz diyorlar, ana arı nasıl soyu ve kalitesi belli ise erkek arılarda soyu belli verimli arılardan üretilip kullanılmalı...
Bu işlerden az çok anlayanlar yapılan yayınların hatalı olduğunu artık görmeye başladı, çok şükür nerelere gelindi...
Yıllar sonra arı ıslahı denmeye ülkenin her yerinde başlandı, arı ıslahı, lafının edilmesi güzel, sanal aleme girişimizden bu tarafa 10 yıl geçti.Bu güne kadar iki ıslah yapılırdı, bakalım kaç tur bekleyeceğiz, torunlarımız görür inşallah....

Darıcadaki arıların bir çoğunu bölemedik..
Bu pazar bir kaç bölme yaptım arılık karıştı hemen işi bırakıp Pelitliye geçtim.
Darıcada acayip polen geliyordu, resimi seçmiştim yüklerken arada kaynamış, sanki bahar, 4 çıtalık bir arı polen çekiyordu imrendim.
Polenli resimi yeniden eklerim.
Polen tuzağı açık kovanlarda, yavru dip tarafa kaymış, bir resimde burada atlamışım, onuda ilave edeyim.
Havalandırma üzerinde yavru kalmamış, bunu iki kovanda gördüm acilen tüm havalandırmaları kapatmamız lazım.
Bölünmeyen kovanlarda yavru daha az, bizim arılarımız bölündüklerinde güçlenebilmek için kendisini yırtar, yıllardır tespitim bu.
Arılıktaki köpük kutular her kontrolde hazır ana arıları alıyorum, bir kısmı müşterilere bir kısmını ben kullanıyorum, tabi bu kontroller sırasında bazı kutuları birleştirip sayıyı düşürüyorum.

21 Eylül pazar günü, Darıca da gelen polen.
Pelitlide bu kadar polen akımı yok, bu kovan ortalama 4 çıtalık...
Bu ana arıyı bölmeye vermişim, kafesin kek bölümü kapalı, 15 gün unutulmuş, son durumu öğrenmek için bölmeyi açtımki hala ana arı kafeste....
Ana arı yapabilmek için bölmede yumurta ve larvada olmayınca arılar çaresiz...
Ana arıyı direk bıraktım, arılarda ana arıda acayip oldular, uzun süre hareketsiz beklediler videosunuda çektim...
Yoğun bir hafa sonu daha geride kaldı.
Dördüncü şuruplamayı yaptım. Yani kovan veya bölme başına 4 litre şurup verildi, kovanlarda bloke varsa çıtaları balı olmayanlar boş çıta takası yapıyorum.(balla boş çıta yer değişiyor)
Arıların kışlık stoklarını oluşturmaya çalışıyorum, şuruplama gece yapılıyor yoksa her taraf savaş alanına dönüyor.
Kovan kontrolü de iyice zorlaştı, açtığımız kovana dalıyorlar, 5-6 kovan açıp, hemen ara verip sonra yeniden devam ediyorum, birde ters taraftan başlamak daha iyidir.

Yaklaşık 10 gün Ovacıkta kalan arılar arılığa getirdiğimde ertesi gün ilk yerlerinde gezinen arılar vardı, gene tam olarak yerlerini unutmamışlar...

4 yorum:

muhteşem turunç dedi ki...

Ali abi bi kere daha gelsem ben rahatlayacağım, hıh şimdi arılık güzel oldu diyeceğim bakalım hayırlısı. Koskoca doktor demişinde adamın koskocası olur, her okumuş adem koskoca olamıyor o nedenle biz hiç bir işi yapmaktan bu güne kadar gocunmadık gocunmayızda..Aksi halde başka yerlerde, başka kişilerle olurduk. Bal koklarkenki fotoma çok güldüm sanki kendimden geçmişim:))Ayrıca beni beğenenleri kıskanma çalış senide beğenenler elbet bir gün olur:))sağlıcakla kal.

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Muhteşem abim sağolasın, yağışlar başladı nasılsa kovan açamayacağıma göre ortalığı toparlarım bir daha gelirsen ful muhabbet ve gezeriz.Sen hem adamın hemde doktorun koskocasısın, benden duymuş olmada...
Abi çok resim çektiğinde detay çogalıyor ne yapayım en komik resim oydu, maksat magazin bölümüde işlesin.
Sen insanları güldürmenin zor olduğunu söylersin ben ise basit bir şekilde güldürürüm...
Abi bizi sevdiğini söyleyeni garip karşılıyoruz, durup dururken buda nerden çıktı diye, adamlar yıllarca takip etmişler, biz olayın farkında değiliz ve arada kopukluk oluyor ve garipsiyoruz.

Sağlıcakla kal.

Eyüp ÇAKIR dedi ki...

Selamün aleyküm.
Abi bende farkettim de 5-6 çıtalık bölmelerde 10 çıtalık kovanlardan daha çok yavru var hepsinede aynı keklemeyi yaptığım halde bu böyle.
Farkında olmasanızda seveniniz çok. Bende 2008 den beri sizi blogdaki yazılarınızı takip ediyorum.Ben arıcılığı bu şekilde öğrendim.Güncellenen bloklarıda hep sizin sayfanızdan takip ederim belki 6 yıldır yüzde doksanını okumuşumdur.Arıcılığa ve arıcılara verdiğiniz katkınız büyük Allah razı olsun.Sağlıcakla.

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Aleykümselam Eyüp.

Zaıf arılar güçlenebilmek için çok çaba harcıyor, bu kışa girerken olursa koloni söner, havalar soğumadan bu şekilde çalışan arı varsa sıkıştırılıp şuruplanıp yavruyu azalttırmak lazım, yani şurupla bloke edilmeli...
Bizim anlamadığımız ve gatrip gelen olay, adam ilk yazı veya mesajını yazıyor sanki yıllardır dost veya arkadaşız gibi davranıyor buda bize ters gelmekte. Aslında yıllardır yaptıklarımızla içli dışlı olmuş biz onu çözemiyoruz.Yıllardır yaptıklarımızı paylaşmaya devam ediyoruz, kişilerin ufuklarını açmaya çalıştık, çok şükür yapılamaz denilenleri başardık.

Sağlıcakla kal.